woensdag 31 juli 2024

Treffend Sprekend - juli 2024

20240730
Plan van Trump waarmee de Verenigde Staten de bitcoinsupermacht van de wereld moet worden. Het delven van bitcoin, waarbij computers rekensommen oplossen om zo bitcoin te verdienen, is een zeer energieslurpend proces. Trump: 'Om die markt te domineren heb je enorme hoeveelheden elektriciteit nodig, twee keer zo veel als we hier nu hebben. We gaan energiecentrales bouwen, en we gaan fossiele brandstoffen gebruiken om elektriciteit te maken.'
Volkskrant 29 juli

20240730
De opwinding over de wolf is oer-Hollands. 
Graag voortaan ook een reportage in het NOS journaal en in EenVandaag als er iemand door een hond gebeten.
Gerri Eickhof was helemaal naar Den Treek afgereisd - column Max Pam Volkskrant 24 augustus

20240724
De eerste chips uit de jaren 60 hadden enkele tientallen transistors (schakelaars die een signaal geleiden of blokkeren: 1 of 0). Maar, riep Gordon Moore (een van de oprichters van Intel), die hoeveelheid zal elkaar verdubbelen. De wet van Moore was geboren. In 1971 pasten er zo'n transistors in een vierkante millimeter, nu zijn dat 180 mln. De eerste transistor was ongeveer 1 cm groot, De kleinste transistor die nu in gebruik is: 20 nanometer. Een A4'tje is 75.000 nanometer.
Wetenschap - Volkskrant 6 juli

20240724
Sommige dingen zijn uit het verleden te verklaren, maar vanuit de toekomst onverklaarbaar
Promotiestelling Christiaan Pol - Medische Wetenschappen - Broerstraat juli 2024

20240724
Droedelen
Het is makkelijk om tijdens een brainstorm op het werk met je gedachten af te dwalen naar het boodschappenlijstje. Droedelen geeft je nét genoeg te doen om dat te voorkomen.
Wetenschap - Volkskrant 13 juli

20240724
Klimaatverandering is een groot economsich risico. Niets doen - overstroming, verdroging, disruptie - dan krimpt de economie op termijn 20%. Minimaal. Met alle humanitaire ellende van dien. Iets doen - weg van fossiel, zuiniger met energie omspringen, alles zo duurzaam en groen mogelijk - gaat 2% van de wereldeconomie kosten. Dus 18% schade als we op onze handen blijven zitten! En wat doen we? We vechten elkaar de tent uit over die 2%. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. We zijn collectief slachtoffer van kortetermijndenken en van de tragedy of the commons: uiteindelijk wéét iedereen dat de huidige CO2 uitstoot leidt tot desastreuze opwarming.
Interview met Sandra Philippen (48) - hoofdeconoom ABNAMRO - Volkskrant 6 juli

20240724
Als je met extreemrechtse omvolkers in een regeringsbootje bent gestapt, ben je al te ver van de werkelijkheid afgedreven. Je kunt er niet meer afspringen zonder te verdrinken.
Column Peter Middendorp - Volkskrant 12 juli

20240703
Wat is democratie waard, als zogenaamde 'fatsoenlijke' partijen regeren met een eenmansbeweging die de uitsluiting en discriminatie van bepaalde groepen mensen als kernwaarde heeft?

Marisa Monsanto - voorzitter van Theater voor Keti Koti - Volkskrant - 21 mei

20240703
Wanneer je voor je 7de een instrument leert bespelen, worden er nieuwe verbindingen aangelegd in de hersenen: je leert iets wat je ziet, de noten, te koppelen aan vaak kleine bewegingen. En het bevordert abstract denken, omdat muziek ruimteloos is en alleen in de dimensie tijd bestaat. 

Anne-Maartje Lemereis - componist der vaderlands - Het ideaal Fokke Obbema - Volkskrant 21 mei

20240703
Als leugenachtige beweringen niet royaal worden ingetrokken en als de democratische controle op deze leugens zonder gevolgen blijft, dan doet de waarheid er niet meer toe, verkruimelen onzekerheden. Dan worden opvattingen gevormd gebaseerd op een fictie.

Column Sheila Sitalsing - Volkskrant 22 juni

20240703
Soms is het gewoon wachten
Ik zeg altijd: ik ben niet zeer verstandig, niet zeer intelligent, maar ik kan goed wachten.' Goed kunnen wachten is een kwaliteit (een file kan naast frustratie ook juist iets van berusting brengen). Maar terwijl je wacht, komt er soms een oplossing, je krijgt een nieuw inzicht, er dient zich een nieuwe mogelijkheid aan, Ideeën krijgen tijd, enkel door te wachten.

Serie 'geruststellende zin' van Gidi Heesakkers - interview met Ragnvald (75 jr) - Volkskrant 25 juni