zaterdag 31 augustus 2013

Treffend Sprekend - augustus 2013

20130831
De man van de begeesterde ideeën
Toen reed ik rond, en dacht ik: nee, ik ga me niet bezighouden met een of ander autogadgetbullsshitverhaal voor de elite. Iedereen richt zich op de auto, maar de weg bepaalt ons landschap. De weg is wat je ziet als je rijdt - and nobody cares! Innovatie: nul. De openbare ruimte is altijd toebedeeld aan de harde bouwers, aan de techneuten. Die ruimte wil ik terugpakken, die ruimte is van ons allemaal. Dat project is de smart highway: een rijbaan die elektrische auto's kan opladen en een speciaal soort wegdek dat verkleurt bij kou, lichtgevende belijning die overdag oplaadt en 's avonds lantaarnpalen overbodig maakt. ... 
Interview in de Volkskrant van 31 aug met de Zomergast van morgen Daan Roosengaarde (1979)

20130831
Wat we willen:
Momenten 
Van helderheid
Of beter nog: van grote 
Klaarheid
Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Zoeken heeft dus 
Nauwelijks zin, maar 
Vinden wel
De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt
Die klaarheid, af en toe
Martin Brill 

20130831
Inspiratie
Elk moment wordt er een beeld geboren
ontstaan uit allerhande materiaal
om van inspiratie te getuigen
of daartoe aan te sporen
net als zo'n warme zonnestraal
die tussen de bedrijven door
van tijd tot tijd het licht doet zien
ontwaakt en ontvlamt
als de natuur zich openbaart
Deze tekst gezien op 23 okt 2012 maar geen idee waar

20130830
Tom Brinkworth kocht voor een schijntje in het noorden van Australië 18.000 koeien. Er was alleen een probleem: de ranche van Brinkworth ligt in het zuiden van Australië en het vervoer van de enorme kudde zou, verdeeld over 150 vrachtwagens, een kapitaal gaan kosten. Hij besloot daarom de reis te voet af te leggen. Hij verdeelde de groep over 9 groepen met 70 herders. De kudde is nu op ongeveer eenderde van de reis. De kudde maakt gebruik van de in verval geraakte stock routes: een vooroorlogs netwerk van wegen, rivieren en waterputten speciaal bedoeld voor Australische veedrijvers.  
Van onze verslaggever Jari van der Ploeg in de Volkskrant van 29 aug

20130830
Myrthe Hilkens gaat uit de politiek: 'De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt niet met de wijze waarop ik politiek wil bedrijven.' Wouter Bos in Zomergasten: 'Je kunt grote verhalen vertellen vol mooie idealen. Dat is de makkelijkste helft. Vervolgens zie je hoe moeilijk het is zelfs maar een klein beetje van dat ideaal tot werkelijkheid te brengen. Er zit nl. altijd wel iemand te zieken met andere idealen, die domweg weigert te aanvaarden dat jouw ideaal toch echt superieur is. Met elk compromis verwatert dat ideaal. Het idealisme binnen de PvdA is millimeterwerk geworden. In een ideale democratie is er geen betere plek om je idealen te verwezenlijken dan het parlement. Ieder van hen hoeft maar 75 anderen van zijn ideeën te overtuigen en 't is kat in 't bakkie. Maar voor PvdA'ers gaat dat nu even niet op. Het collectief gaat boven het individu, het voortbestaan van het kabinet voor wereldverbeteraars, discipline voor dualisme.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 29 aug

20130829
Elke ochtend begroet de knecht de boer met 'moi' en dit wordt dan door de boer beantwoord met dezelfde groet. 's Avonds als de knecht vertrekt gaat het op dezelfde manier. Hun gesprek beperkt zich dagelijks tot deze tweespraak. Op een ochtend komt de knecht op een nieuwe brommer en dan vraagt de boer: 'Hest 'n nije plof?' 's Avonds als de knecht vertrekt kondigt hij zijn ontslag aan: 'Kom morg'n niet weer.' De boer vraagt naar de reden. De knecht antwoordt: 'dat gezeur over mien plof.'
Mop verteld door Ellie - Er gaat niets boven Groningen

20130828
Ontbladering - hoe lang smeren we nog inkt op dode bomen?
De tablet heeft al van zo veel de schuld gekregen - de neergang van de pc, de teloorgang van het gedrukte boek, kromme kinderruggetjes - daar kan nog wel iets bij: het verdwijnen van bladenwinkels. Dag AKO. Doei Bruna. Tabee sigarenmannetje om de hoek.
Rubriek Technologie in de Volkskrant van 28 aug

20130828
Ik werd even heel erg met mezelf geconfronteerd. Ja, je komt jezelf gewoon keihard tegen op zo'n moment. En ik weet niet of u wel eens uzelf bent tegengekomen, maar dat zal ongetwijfeld iemand anders zijn geweest. Ik snap hem niet (journalist). Ik dus ook niet (Snijders). Het doel van absurdisme is mensen even uit hun normale denkpatroon te halen. Het is te vergelijken met het moment dat je op een feestje in een gesprek belandt en denkt te weten waar het over gaat, maar dat het opeens over iets heel anders blijkt te gaan. Wat we dan doen is proberen onze gedachten weer kloppend te maken. We zijn altijd op zoek naar de logica. En absurdisme probeert juist te laten zien dat je die logica ook los kan laten. Dat je je mag verliezen in onzin. 
Interview met Ronald Snijders in de Volkskrant van 28 aug

20130828
Wat heb je gedaan in de vakantie?
Ik heb gezwommen en gevoetbald. Maar als we voetballen, kapt Sam (broer van 12) er steeds mee, ik heb geen idee waarom, hij heeft gewoon rare gedachten.
Wat vind je stom aan je leven?
Vakantie, omdat ik dan heel lang in het vliegtuig moet zitten en dan gaan mijn oren klapperen en dat doet pijn.
Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?
Dan zit ik op de middelbare school en als ik dan met voetbal in de D kom, krijg ik eindelijk buitenspel.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Boy de Graaf (7) in de Volkskrant van 27 aug

20130828
Het is complete waanzin dat er 100 mln voor Bale wordt betaald. Het land moet in West-Europa geld lenen om de banken overeind te houden en Real, dat honderden miljoenen schuld heeft, koopt een speler van 100 mln. Het is een spelletje van een machtige voorzitter, maar voor de gewone man in de straat is dit allemaal niet meer te bevatten.
Spits van 28 aug

20130825
What's Mine is Yours - De opmars van leensites
Delen genereert verbanden die het kopen bij winkels niet genereert. Dat is veel hiërarchischer, delen is horizontaal. Met de opkomst van het kapitalisme en het individualisme is het delen uit beeld geraakt: bedrijven lieten ons geloven dat we zijn wat we hebben. Daarmee hebben ze ons afhankelijk gemaakt. Bezit werd gelijkgesteld aan vrijheid, maar bezit maakt ons juist onvrijer: spullen zijn ballast. De traditionele leen- en ruileconomie was gebaseerd op vertrouwen. Vroeger werkte dat, omdat de dorpen zo klein en overzichtelijk waren dat iedereen elkaar rechtstreeks of via-via kende. Geld werd in eerste instantie alleen gebruikt  voor handel met vreemdelingen - omdat je die niet kon vertrouwen. Tegenwoordig kunnen we elkaar op uitwisselwebsites bij elke transactie beoordelen, waardoor we een reputatie krijgen. We zijn misschien wel vreemden van elkaar, maar we weten op die manier wel of we elkaar kunnen vertrouwen.
Interview met Lauren Anderson over samenwerkende consumptie in de serie De Nieuwe Wereld in de Volkskrant van 24 aug

20130825
In de hele wereld is de schaliegasdiscussie in volle gang. Hier zijn we eruit na één suf leesrapportje. De schaliegaslobby is erg succesvol en het lijkt alsof maatschappelijk verzet er louter is om te worden overwonnen. Hetzelfde zie je in de procedure rond de JSF, een jarenlange farce waarin het besluit tot aanschaf allang is genomen en het er alleen nog om draait hoe die zo schadevrij mogelijk aan de burgers kan worden verkocht. Het leidt tot het laffe Haagse gekonkel, de politieke double speak waarmee de politicus de burger degradeert tot een sneue halvegare die niet serieus hoeft te worden genomen. George Orwell schreef het 1946: 'Tegenwoordig vormen gesproken en geschreven politieke taal grotendeels de verdediging van het onverdedigbare.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 24 aug

20130825
Most people talk a lot 
but don't say nothing
Some people just look
and say so much more
Tekst op t-shirt van iemand op Noorderzon - het woord nothing is overigens wel bijzonder

20130823
Een man vloog in een heteluchtballon boven het land en besefte dat hij verdwaald was. Hij zag een man lopen en riep: "Ik heb mijn vriend beloofd hem een half uur geleden ergens te ontmoeten, maar ik weet niet waar ik ben." De man beneden antwoordde: 'U zweeft ongeveer 10 m boven de grond. U bevindt zich tussen 40 en 42 graden NB en tussen 58 en 60 graden WL.' 'U bent zeker een ingenieur' zei de man in de ballon. 'Inderdaad' zei de ander. Maar hoe weet u dat? Nou, zei de man in de ballon: 'alles wat u zegt is technisch gesproken juist, maar ik heb niets aan de informatie. Uw beroep is zeker manager? Dat klopt zei de man in de ballon, maar hoe weet u dat? Eenvoudig. U heeft geen idee waar u bent. U weet helemaal niet waar u naar toe gaat. Verder heeft u iets beloofd terwijl u geen idee van heeft hoe u die belofte moet waarmaken. 
Hoogeveense courant van mei 2011

20130823
Een team van de Radboud Universiteit is er in geslaagd om bij iemand die een woord ziet, te achterhalen welke letters hij heeft gelezen, gegeven welke stukjes hersenschors er oplichten. Het aflezen gebeurt m.b.v. een MRI-scanner die kijkt naar de visuele cortex, het hersengebied waar beeldinformatie wordt verwerkt: bij de letter G lichten andere voxels op dan bij de letter T. Een algoritme kan uit deze patronen de letters reconstrueren die de proefpersoon in de scanner ziet.
Van onze verslaggever Bard van de Wijer in de Volkskrant van 22 aug

20130823
De saxofoon is een buitenbeentje. Hij bestaat uit koper maar behoort vanwege zijn rieten mondstuk tot de houtblazers. De Belg Adolphe Sax was op zoek naar een instrument dat de souplesse van de strijkers had maar ook het luide volume van koper en de klankmogelijkheden van hout. ... Mijn mooiste sax is een ongelakte. Die klinkt beter doordat de trilling van de lucht niet belemmerd wordt door de lak. ...We hadden met onze familie een soort huisorkest. Vader op de trompet, moeder de zang, de kinderen op bugels, tante met akoestische gitaar en ome Wim op een Italiaanse accordeon. De accordeon is the poor man's piano. ... Refererend aan de improvisatie: Er zit meer in ons dan we weten en dan wat je kan opschrijven. Muziek is de meest abstracte kunstvorm. Het is niets behalve wat goed getimede luchtverplaatsing. Ongrijpbaar. Het is het mooiste wat er is.
Interview van Stephen Vanfleteren met Bertus Borgers in de Volkskrant van 22 aug

20130823
De damherten gaan wellicht op transport naar Bulgarije. Niet allemaal, van de 2.000 herten mogen er 600 in Nederland blijven. Mits ze binnen de hekken blijven en stoppen met het plunderen van de bloembakken op de boulevard van Noordwijk. Anders kunnen ze ook vertrekken. Het zal een enorme karavaan zijn die straks toeterend op weg gaat. Waar elders de damhertkoteletten gretig aftrek zouden vinden, gaan ze bij ons levend en wel fijn op reis. De dieren moeten voor vertrek nog wel worden onderworpen aan een veterinaire inspectie - in de ruige Karpaten zitten ze niet te wachten op damherten met westerse welvaartskwaaltjes. Daar krijgen de damherten te maken met wolven en beren, voor een Hollands hert volstrekt onbekende tegenstanders. Een inburgeringscursus zal nodig zijn om te leren hoe daar mee om te gaan. Anders staan binnen de kortste keren de eerste herten met heimwee bij Winterswijk aan de grens. Mochten de transportkosten te veel oplopen, dan zal worden gekozen voor een goedkopere oplossing: afknallen.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 23 aug

20130822
Terwijl alle kranten openen met berichtgeving over het afgrijzelijk gebruik van chemisch wapens in Syrië, opent Metro groot op de voorpagina met: 'Helft kleuters krijgt zakgeld van ouders' 

20130821
Op dit moment lijkt alles en iedereen zich te fixeren op de groei van het bbp (de geldwaarde van alle goederen en diensten in een land). Dagelijks wordt er een regen economische indicatoren over het land uitgestrooid. Landen die even niet groeien verkeren in crisis. Er zijn wel schrijvers die op de keerzijde van groei wijzen: de roofbouw op de aarde, de aantasting van het milieu en de grotere kloof tussen arm en rijk. Maar zelfs partijen die groei wel als hoogste doelstelling hebben, moeten vraagtekens zetten bij de focus op statistische indicatoren als het bbp. Juist hierdoor werden politici voor de crisis van 2007 opgejaagd tot overkreditering, waardoor de zeepbel ontstond die nu genadeloos is doorgeprikt. 
De kwestie - Peter de Waard in de Volkskrant van 20 aug

20130821
Filosoof en kunstcriticus Arthur Danto beschouwde de tentoonstelling in 1964 van Andy Warhols Brillo Boxes als een ware bevrijding voor de kunst.Warhol had een stuk of wat Brillo-dozen opgestapeld in het midden van een galerie - maar drie huizen verder zag je exact dezelfde dozen in stapels in de supermarkt. Het onderscheid tussen kunst en werkelijkheid was opgeheven concludeerde Danto. Vanaf heden kon 'alles' kunst zijn. Het besluit van de kunstenaar om de werkelijkheid te herschikken, zou allerlei nieuwe en onvermoede vormen van kunst tot resultaat hebben: van een stukspattende melkfles via kapotgeslagen violen aan de wand om het moment te vatten 'tussen heel en kapot'. In dat moment voor vernietiging balt zich volgens de kunstenaar Maxime Innes een tijdloze verstilde woede samen.
Beschouwing - De grenzen van de kunst - Joost Zwagerman in de Volkskrant van 21 aug 

20130821
Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?
Ik blijf voor altijd bij mijn moeder wonen. Vanaf mijn 23 zorg ik voor haar, want dan heb ik een baan. Dezelfde baan als zij nu heeft: plaatjes uitzoeken en tekstjes erbij maken voor een krant. Dat is denk het enige leuke werk. Ik hoef geen vrouw en kinderen, dat lijkt mij niet fijn. Dan moet ik én werken én op de kinderen letten én een oppas zoeken: veel te veel gedoe.
Kind op zijn slaapkamer in de Volkskrant

20130821
Het komt allemaal door het verheugen. Dromen van de mogelijkheden. Je gaat al je vrienden uitnodigen en dan niets zeggen. Lopen ze de woonkamer in en dan die heerlijke vraag: Nico, wat heb jij nou staan? En dan zo nonchalant mogelijk uit de keuken roepen: 'Wat? O dat, ja dat is een frietmachine.' En dan het juichen en springen. Dat zijn de fijnste momenten, als andere mensen blij zijn met jouw aankoop. Daarna het geroutineerd demonstreren. Belangrijk is dat je rustig wacht, met je rug tegen de machine. Samen wachten op het wonder. Dat altijd uitblijft. Maar dat maakt niet uit. Heel even maar ben je gelukkig en trots.
Column Nico Dijkshoorn in de Volkskrant van 21 aug

20130819
Economie is zo'n zwakke wetenschap dat niet objectief kan worden vastgesteld of de crisisaanpak van Rutte en Dijsselbloem een zegen of ramp is. Een als belabberd ingeschatte politiek kan een aantal jaren later heel goed als buitengewoon effectief beleid worden beoordeeld. Je kunt het tragisch vinden dat onze kennis van economische processen nog altijd zo ontoereikend is, dat de landkaart die ons de weg naar nieuwe voorspoed en welvaart zou moeten wijzen is volgetekend met doodlopende routes, mogelijke uitweggetjes en nog niet in kaart gebrachte moerassen. Maar we moeten het ermee doen; er zit weinig anders op dan onze onwetendheid te accepteren en ons erbij neer te leggen dat we eeuwige zoekers zijn. Omdat we onzekerheden onverdraaglijk vinden, eisen we heldere richtingaanwijzers. En er zijn altijd wel gidsen te vinden die graag bereid zijn ons van die illusies te voorzien. Ze hebben wellicht geen idee en leggen hun oor bij economische profeten en doen intussen wat politieke leiders nu eenmaal plegen te doen; alwetendheid pretenderen, zekerheid uitstralen en kiezers paaien. Het is niet prettig wanneer waarheden misverstanden blijken, maar dat is altijd nog een stuk beter dan de valse troost van onware feiten. 
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 19 aug

20130818
Expertise
In een democratie meent men het recht te hebben om over alles mee te praten; expertise wordt als ondemocratisch beschouwd. De experts zouden beter hun expertise aan de leken moeten uitleggen en de leken zouden moeten aanvaarden dat het hun dikwijls aan de expertise ontbreekt om over bepaalde zaken mee te praten. Binnen die grenzen zweeft de geest die democratie heet.
Arnon Grunberg - Volkskrant 15 aug

20130818
Butter weet exact wat zijn hartslag tijdens de race dient te zijn, om te voorkomen dat hij voor het einde van de marathon zonder energie komt te zitten: 166 slagen per minuut. Bij dat aantal verbrandt het lichaam gelijkmatig vetten en koolhydraten. Als hij tien slagen hoger zit, worden er te veel koolhydraten verteerd. Het is niet mogelijk de koolhydraten tijdens de wedstrijd sneller aan te vullen dan ze worden verbrand. Je hebt als het ware een diesel- en benzinemotor. Als je alleen op diesel loopt, het vet dus eigenlijk, kun je het lang volhouden. Om hard te lopen heb je echter ook benzine nodig, de koolhydraten.
Michel Butter - deelnemer WK in Moskou - Volkskrant 16 aug

20130818
Gewapend met een schaar struinen de piranha's winkelcentra en stranden af, op zoek naar vrouwen met lange ongeverfde haren. Zodra ze een geschikt slachtoffer zien, grijpen ze haar bij het hoofd en knippen in een snelle beweging haar lokken af. De haardieven, in de volksmond piranha's, zijn sinds een maand actief in Venezuela. De dieven verkopen de buitgemaakte haren aan schoonheidssalons. Afhankelijk van lengte en kwaliteit levert een bos haar tussen de 300 en 800 euro op. De vrouwen gebruiken petten, hoeden en haarnetjes om de voorkomen dat de dieven er met hun haren vandoor gaan.
Vrouwen in Venezuela vrezen voor hun lokken - Volkskrant 16 aug

20130818
Sil Boon stamde uit het geslacht van de Bonen die al vele generaties de bijnaam 'Boon-aparte' hebben op Texel. In 1975 ontmoette Sil de 24 jarige Janka van den Brink. Het was liefde op het eerste gezicht. De 17-jarige Sil kwam de volgende dag op de brommer bij haar aanrijden en trok bij haar in. In 1983 kochten ze een oude schuit die de naam De Vriendschap kreeg en begonnen een veerdienst tussen Texel en Vlieland. De vriendschap werd eind jaren tachtig een bekende hippieboot voor oudere jongeren met Indiase bloesjes. Sil zat altijd onverstoorbaar met zijn juttertje en sjekkie achter het roer.
Postuum Sil Boon (1959-2013) - Volkskrant 16 aug

201308168
Makelaar Edwin Brockhoff heeft misschien de koevoet gevonden die woningmarkt kan openbreken. Hij behaalt opmerkelijke verkoopresultaten met zijn verkoopconcept elkedaggoedkoper.nl. De koper die als eerste op de koopknop drukt, betaalt dan de geldende dagprijs. Het is in feite een veiling bij afslag. 'Ik zocht psychologische instrumenten die kopers en verkopers in beweging brengen.' Dit lijkt hem gelukt. 
Huis kopen bij afslag - Volkskrant 16 aug  

20130818
De Sprong
Maar liefst 28 keer hebben vier assistenten van het kunstenaarsduo de drie katten en een emmer water door de lucht gegooid. 28 keer is Dali omhoog gesprongen. 28 keer stond Philippe Halsman klaar om de foto te nemen. De enige die op deze foto springt omdat hij dat zelf wil, is Dali. De rest wordt gegooid (katten en water), is opgehangen aan draadjes of wordt vastgehouden door een assistent. Het zal deze springende Dali zijn geweest, met zijn waanzinnige blik in de ogen, die Halsman bewust of onbewust op het idee bracht om de mensen die hij voor zijn camera kreeg te vragen een gat in de lucht te springen (o.a. Marilyn Monroe, Brigitte Bardot). Halsman deed dat omdat hij het idee had dat mensen al springend pas hun ware aard laten zien.
Philippe Halsman en Salvador Dali - 1948 - Volkskrant 16 aug 

20130817
Dag Wim en Max
Wim en Max zijn onderdeel van het kunstproject De Tostifabriek. Doel is het hele proces van een tosti maken te laten zien: van het graan dat gezaaid wordt tot het melken van de koeien voor de kaas en het slachten van de varkens voor de ham. Woensdag kon afscheid genomen worden van de varkens Wim en Max. Nu blijkt dat veel mensen het zielig vinden, verdrietig zijn, en sommigen zelfs boos, omdat dieren hiervoor geslacht worden. Er was zelfs een reddingsactie voor de ter dood veroordeelde beestjes gestart. En dat terwijl dagelijks vele Wimmen en Maxen worden afgemaakt in slachthuizen.
Len Koetsier in Opinie & Debat Volkskrant 16 aug

20130816
Vaak gaan tv-programma's over bekende mensen. Ze praten, ze spelen een spelletje, ze laten een wind wanneer je aan hun middelvinger trekt. Dat is hun werk, ze krijgen ervoor betaald. Gewone mensen hebben ook toegang tot de tv, maar zij moeten tol betalen. Ze hoeven alleen hun ziel en zaligheid maar even in te leveren. Een levensverhaal opdienen, gestoofd in een sausje van traanvocht. Een ziekte, een dood, een trauma, een memorie, een liefde. Of een droom.
Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant over programma 'Droom in uitvoering'.

20130815
Life is like
riding a bicycle
in order to keep
your balance
you must keep moving
Albert Einstein 

20130815
'Toen mijn zoon klein was leerde ik de wereld door peuterogen bekijken. Plots zag ik overal vlinders, mooie steentjes en lage muurtjes waar je balancerend overheen kunt lopen.' Dezelfde wereld steeds met andere ogen waarnemen, dat is wat Alexandra Horowitz doet in haar boek. Ze maakt stadswandelingen met verschillende 'deskundigen' die op een heel specifieke manier naar de wereld kijken. Ze gaat met een fysiotherapeut uitgebreid mensen observeren en leert ze wat iemands loopje verraadt over zijn fysieke gesteldheid. Een bioloog draait bladeren van de plataan om en wijst op de gele vlekjes die ontstaan door ... Maar ook een hond, een peuter en een blinde vergezellen haar.
Alexandra Horowitz - Met andere ogen - Boekbespreking in Psychologie Magazine sept 2013

20130815
Incognito
Veel mensen nemen Mark Rutte kwalijk dat hij onzichtbaar is in deze tijden van crisis. Maar wie is toch die lachende ober die voortdurend je glas wil bijschenken?
Stekel - Henk Müller in de Volkskrant

20130814
Een gesprek heeft tijd nodig om op gang te komen, dat gaat niet zomaar vanzelf de diepte in. ..... Toen ik als meisje van 18 een paar weken door Portugal zwierf, belde ik één keer naar huis. Ik stond er alleen voor. Nu is er die permanente navelstreng met thuis, via de mobiel. Die ontneemt ons vrijheid en avontuur. ... Ook zo'n farce trouwens, die hele zoektocht naar geluk. Geluk is een bijproduct, geen doel. Er is iets gelukt, dat maakt gelukkig. Nu zoeken mensen ernaar als iets wat op zichzelf staat. .... Het gaat over het onzegbare. Dat er meer is dan wij weten. Misschien is het niet meer dan het vraagteken het vraagteken laten. Het onzegbare is altijd de horizon van ons denken geweest.
Mijn motto: tijd is hoop.
Interview met Joke Hermsen (filosoof) - Opzij febr 2012

20130814
Ze heeft een goede intuïtie, kan mensen lezen.
Ronald Plasterk over zijn vrouw - Opzij febr 2012

20130813
Met het verdwijnen van de massa-oplages van kranten, verdwijnt ook het hergebruik: 'Ik moet nu elke dag de Telegraaf.nl uitprinten om mijn aardappelschillen weg te gooien en de kattebak te verschonen.'
Rob van Vuure in de Volkskrant

20130812
Not everything that counts can be countend,
and not everything that can be counted counts 
Albert Einstein

20130811
Er zijn Bredenaars die al buikpijn krijgen als ze een week lang de toren van de Grote Kerk niet zien. 'Echt hoor. Peter Remie van NAC was er zo een, die werd al niet lekker als-ie uit tegen Volendam moest spelen.'
Ruud Benard over Breda - Paul Onkenhout in de Volkskrant

20130811
Le Fooding heeft lak aan sterren
Goed eten heeft niets te maken met sterren, linnen op tafel en wijn in kristallen glazen. Het gaat daarentegen om sfeer, passie, plezier in eten. Fooding: een samentrekking van food en feeling. Het is een tegenbeweging van jonge chefs die beseffen dat geld en sterren alleen niet gelukkig maken, maar dat er ook nog zoiets is als plezier in koken. Die zichzelf 'bevrijd hebben' van het juk van Michelin en hun eigen plan trekken. Het decor kan bijna niet onooglijker zijn: een vale buitenwijk in oostelijk Parijs. Het restaurant (Rosevall) zit in een onooglijk hoekpand achter een gevel die wel een lik verf kan gebruiken. Binnen staan houten stoelen rond dito tafels tussen bakstenen muren. De keuken, formaat bergkast, zit pal naast het toilet. En gasten die geen avondvullende menu's hoeven, gewoon in hun jeans willen komen en niet bereid zijn hun hypotheek te verhogen voor een avondje uit eten.
Cool Cuizine (o.a. Rosevall en Frenchie) door Mac van Dinther - Volkskrant

20130811
De auto waarin Pastors zich verplaatst is een glanzend groene Maserati Quatroporte. Een vaststelling die ons vanaf de diepe, witleren achterbank de wel heel stomme vraag ontlokl of hij misschien een autoliefhebber is. 'Nee hoor, antwoordt Pastors, 'ik zocht alleen een groene.'  Pastors heeft in de organisaties waarmee hij werkt op Zuid al veel neuzen dezelfde kant op, veel vingers aan de pols en veel horloges op 5 voor 12 staan. Maar 'het slot', zoals hij het noemt, dat een doorbraak in de ingewikkelde problematiek op Zuid in de weg zit, is nog niet open.
Marco Pastors (nu topambtenaar) leidt Wim de Jong van de Volkskrant rond in Rotterdam-Zuid, de grootste achterstandswijk van Nederland.

20130811
JJ Cale had een zangstijl ontwikkeld die paste bij zijn levensstijl: laidback. Die laat zich het beste omschrijven als: nét na de tel inzetten. Laidback leven: een beetje voor jezelf klooien, een beetje mooie muziek maken, een beetje lekker leven zonder enig doel, zoals Cale zei. Nét na de tel inzetten, daar had ik sowieso wel een handje van. Niet altijd handig, maar toch wel veel interessanter dan gewoon op de tel inzetten. Op de tel inzetten, dat deed iedereen al. 
Caspar Janssen n.a.v. het overlijden van JJ Cale

20130811
'Het komt goed', is haar meest gebezigde uitspraak op het reclamebureau. Daarom zeg ik vaak: het komt goed, en zo niet, dan lossen we het op een andere manier op. Dat leer je als je vervelende dingen op jonge leeftijd meemaakt. Als enig kind kon ik me niets ergers voorstellen dan dat mijn moeder zou overlijden. Die angst werd bewaarheid en toch is het goed gekomen met me. Ik denk dat ik een enorm talent heb om gelukkig te zijn.'
Gesprek met Barbara Wolfensberger, onlangs uitgeroepen tot meest onmisbare reclamevrouw

20130810
Aan het eind van m'n geld, hou ik altijd een stukje maand over ....
Als je ooit bij me weggaat, mag ik dan met je mee?  .... 
Wie laatst lacht, is traag van begrip.
Teksten in Iris' haar studentenhuis in Nijmegen

20130810
Verkeer vanaf de aansluitingen heeft voorrang op het verkeer op het plein. Het verkeer op de aansluitingen wordt gereguleerd met verkeerslichten, echter zonder het verkeer op de rotonde te voorzien van verkeerslichten. De rotonde heeft iets van een draaimolen. De auto's en en vrachtwagens suizen en soeven rond. Soms toetert er iemand boos. Geen lijnen op de weg die vertellen waar je moet voorsorteren. Op het Keizer Karelplein heerst anarchie nog dapper. De brutaalste heeft voorrang.
Keizer Karelplein in Nijmegen

20130810
Alles om mij heen danst
Dans was en is voor mij het leven. Als ik naar buiten ga, zie ik dat alles om heen danst. Hoe de mensen lopen, is voor mij al een choreografie. 
Sedrig Verwoert won het Eurovision Young Dancers festival - Trouw 

20130810
Relativeren is een van zijn fijn ontwikkelde kwaliteiten. 'Als we tweede waren geworden, had bij wijze van spreken niemand meer van me gehoord'. Maar de beslissende bal werd via de antenne binnen geslagen, en diezelfde nacht werd de toekomst van Joop Alberda bepaald. Olympisch kampioen worden, succes hebben: daar zit voor mij iets fascinerends en beangstigends in: fascinerend omdat je leven verandert, doordat de laatste bal binnen blijft. Het beangstigende is, dat je het risico loopt dat mensen je zonder kritiek geloven, omdat je succesvol bent geweest. Het doet wel een appèl op mijn ethisch kompas. Mijn pake heeft mij altijd geleerd in relatie tot mensen: je moet duidelijk zijn in wat je wilt en nooit vergeten waar je vandaan komt. 'Kijk maar om je heen, naar mensen die door veel succes, aandacht en geld denken dat ze boven de samenleving zijn verheven.' 
Joop Alberda was de coach van het Olympisch volleybalteam in 1996 in Atlanta - Trouw

20130810
Bij ons is de groei geïmplodeerd. Als je zoals bij ons een tijd lang exponentiële groei hebt, krijg je een soort ontwrichting van economische processen. Gigantisch optimisme, gebaseerd op deze exponentiële groei. En ja ... dan groeien de bomen toch niet tot in de hemel. We hebben teveel vertrouwd op dat de marktwerking het wel zou oplossen. En dan roept premier Rutte op om meer te gaan besteden. Je moet helemaal niet aanzetten tot meer consumptie. Mensen zijn verstandig, die zetten het een tandje lager als ze zien dat er problemen zijn, die zijn hun balans aan het herstellen. We willen én de inflatie laag houden, én het begrotingstekort klein houden én we zitten midden in een crisis. Dat kan dus niet allemaal tegelijk. 
Peter van Bergeijk (econoom) in de Serie Nieuwe Wereld in de Volkskrant 

20130810
Dit moet niet gebeuren. Klaar. Het is ongehoord dat een nationaal telecombedrijf in handen komt van een buitenlands bedrijf. Dat kan nergens. Nederland wordt het eerste land in Europa dat zijn nationale telecombedrijf verkoopt aan een buitenlander. Iedereen lacht ons uit. We hebben het hier over vitale infrastructuur. Ook voor overheidsdiensten zoals defensie en veiligheid. 
Is het voor Nederland erg als KPN in buitenlandse, Mexicaanse handen valt? - Mening Willem Vermeend

20130809
Dat ik nooit uitgezworven raak,
op een oorspronkelijk spoor
Identiteit mij eigen maak,
de generaties door
In wat een ander mij verhaalt
meandert steeds de reis
de vrijheid van een mens bepaalt
van 't levenslied de wijs.

Blijf daarom maar geestig zwerven
met wat leegte nimmer vult
open toekomst, niet te erven
een werkelijkheid die zich verhult.
Als fragment en lotsverbonden
transparant en levensecht
gaandeweg de zin doorgronden
wie het uitzingt, komt ooit heel terecht.
www.gaandeweg.org n.a.v. even googlen naar Jaap Koopmans (oud geestelijk begeleider UMCG) 

20130809
Ik kijk nooit naar tv en ook niet naar DVD's. Ik heb een aversie tegen het medium. Het is mij te passief. De echte nieuwsgierigheid is er niet bij gebaat en het geeft niet de brandstof om door te gaan. Ben je ooit iemand tegengekomen die flonkerende ogen krijgt door een tv-programma over geologie? Dat krijg je wel als je met een zak vol stenen thuiskomt. Of als je de fossielen ziet in de stopstenen van de Leidsestraat. Alleen echte dingen zijn overtuigend. Het is altijd prachtig om studenten te zien die voor het eerst een fossiel vinden. Tientallen fossielenboeken hebben ze gezien en dan vinden ze zelf iets. Dat geeft een vrijheidsgraad die de televisie nooit kan bieden. Het is alsof je een kind hebt dat de duinen overgaat en voor het eerst de zee ziet
Interview (2008) Annemieke van Roekel met professor Bert Boekschoten (1933) - 2008

20130809
'Wie wat vindt heeft slecht gezocht'. Een rare uitspraak, lijkt het: 'Zoeken, dat doe je niét om iets te vinden!' We zouden, net andersom, eerder zeggen: 'Wie niks vindt, heeft dus niet gezocht'. Het gaat de dichter kennelijk om een mentale levensinstelling: het zoeken zelf staat centraal. Niet om alles te begrijpen. Dan grijp je er naast! Het is als bij het wandelen, daarbij gaat het er niet om ergens aan te komen maar om het wandelen zélf!' 
www.klassiekegedichten.net

20130809
Hoe zal ik dit uitleggen, dit waarom 
wat wij vinden niet is
wat wij zoeken?
  Laten we de tijd laten gaan
  waarheen hij wil,
en zie dan hoe weiden hun vee vinden,
wouden hun wild,
luchten hun vogels
uitzichten onze ogen
  en ach, hoe eenvoud zijn raadsel vindt
Zo andersom is alles, misschien.
Ik zal dit uitleggen.
Rutger Kopland uit Verzamelende Gedichten (2006)

20130809
Een zachtmoedig mens die wist wat hij wilde: de kerk van gewijde voorgangers teruggegeven aan toegewijde gelovigen. Het liefst kneep Bluyssen een oogje toe. Pastors moesten hem niet om toestemming vragen, maar gewoon doen. Priesters die waren gewijd in de jaren zestig, de jaren van omwenteling, heeft hij op de been gehouden. Hij zocht met ons naar antwoorden op vragen die de mensen hadden. Rome gaf antwoorden op vragen die ze niet of niet meer hadden. Zijn lievelingsdichter was Rutger Kopland, dichter van de regel 'Wie iets vindt, heeft slecht gezocht.' Bluyssen ten voeten uit. 'We moeten niet zoveel vinden, we moeten beter zoeken.'
Postuum Bisschop Jan Bluyssen - Volkskrant

20130808
Het werk stuurt zichzelf en de hand  van de kunstenaar, waarbij lijnen, vormen, kleuren en sferen zorgen voor dynamische werken waarin (gesuggereerde) beweging een belangrijke rol speelt. De werken zijn te lezen als gemoedsstemmingen en vormen een neerslag van een innerlijke wereld waarin het broeit en borrelt. Een wereld die uiteindelijk op papier, doek of in glas wordt vastgelegd. In de tijd gestolde emoties met een sterke innerlijke kracht die je als bezield kunnen typeren.
Annemiek Punt - Glas

20130808
Tijd slaat de maat in je leven;
de melodie componeer je zelf
Olaf Hoensen - Dagelijkse Gedachten

20130808
De gedachte is de oorzaak,
De ervaring het gevolg
Marianne Williamson - Dagelijkse Gedachten

20130808
Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That's how the light gets in
Songtekst Leonard Cohen

20130808
Is er een tweede leven voor een tweedehandsboek?
Kees van Kooten dropt inventief sinds twee jaar iedere avond een stuk of tien boeken bij willekeurige mensen door de brievenbus. 'Eén boek kan iedereen er toch wel bij hebben?' Ook initiatieven als Bookcrossing en My little Library schenken boeken een tweede leven.
Bij Bookcrossing, de bibliotheek van de wereld, kan iemand zijn boek labelen, doorgeven en volgen via de code die aan het boek is gelabeld. De eigenaar laat het boek achter in een openbare ruimte. Ruim 850.000 actieve Bookcrossers hebben samen bijna 7 mln boeken ingeschreven. De boeken zwerven rond in 130 landen.
Andere boekeigenaren plaatsen een My Little Library bij hun huis, een klein kastje waarin voorbijgangers boeken mogen brengen en ruilen. 'Het is leuk om te volgen wat iemand brengt en haalt' 
Van onze verslaggeefster Kaya Bouma in de Volkskrant

20130808
De eerste wolf sinds 1867 kwam dus zelf naar Luttelgeest. Goede plek, daar zo in de NO-polder, geeft meteen aan dat een wolf niet zo kieskeurig is, dat hij bij wijze van spreken overal kan opduiken. Nu de eerste wolf dan binnen is - weliswaar dood, maar toch - zal het met met de promotie een tandje hoger moeten. Want nog lang niet iedereen blijkt overtuigd van de zegeningen van de toppredator (ik heb de betekenis ook even opgezocht). De Nederlandse natuur kan wel een leider als wolf gebruiken, een dier dat vanaf de bovenkant de boel een beetje in toom houdt en reguleert. Maar ecologisch draagvlak is nog geen maatschappelijk draagvlak. Het is nu wachten op de eerste levende wolf. Die zal zich in een levendige belangstelling mogen verheugen. De wolf dient zich ondertussen wel netjes te gedragen. Een keer van zich afbijten, een klein hapje maar, in een onderarm of zo, en de zaak is verpest. Op de schouders van de wolf rust een zware verantwoordelijkheid.
Column Caspar Janssen in de Volkskrant

20130808
Een top-10 maken is voor de meeste mensen geen probleem. Wanneer dit in 7 stappen moet, wordt het voor velen al lastiger, zeker als hiervoor 3 manieren zijn. Vandaar enkele praktische tips:
-   Hou het simpel, blijf dicht bij jezelf. Het is niet zo dat er één zaligmakende methode is om op 3 manieren in 7 stappen een top-10 te maken.
- Werk gestructureerd: bedenk eerst in welke 7 stappen je op 3 manieren een top-10 gaat maken en ga dan pas nadenken op welke 3 manieren je in 7 stappen een top-10 gaat maken. Zo voorkom je verwarring.
- Maak eerst een top-10 en ga dan logisch deduceren. Bedenk in welke 7 stappen je tot dat resultaat bent gekomen en welke andere manieren er zijn om tot die lijst te komen.
- Relativeer! Uiteindelijk is die top-10 niets anders dan een kapstok om op 3 manieren in 7 stappen ergens mee bezig te zijn. Als er iets anders uitkomt, is het ook goed. Een keukenkastje bijvoorbeeld.
Van onze verslaggevers Jochem van den Berg en Diederik Smit !De Speld - Jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws

20130807
Mijn zoon en dochter van 3 en 2 hebben zelf besloten dat het tijd is om van volwassenen muziek te gaan houden. Vorig jaar beperkte hun smaak zich nog tot de drie musicals van Nijntje. Daarom is het prettig dat ze nu op hoog niveau muziek luisteren. Hun idolen zijn onder meer Daft Punk, Johnnie Jordaan (Pruimenpap) en The Beatles, maar dat komt omdat The Beatles onvermijdelijk zijn in ons huishouden, net als meubels of poezen. Bij elk nummer dat we draaien, vragen ze: 'Waar gaat dit over?'. Maar nu vroeg mijn zoon, terwijl het miljardste nummer op de achtergrond speelde, wie dat liedje had bedacht. 'The Beatles', zei ik en ging verder met wat ik aan het doen was. 'Ja, maar was het John?', wilde hij weten. 
Column van Aaf Brandt Corstius - Volkskrant

20130806
Veel dingen zijn niet wenselijk op het niveau van de individuele burger, maar vrijwel onvermijdelijk op het niveau van de economie en de samenleving. ..
Misschien is het een gevoel van onzekerheid dat tot de daling van het vertrouwen leidt. Onzekerheid over de pensioenen, de sociale zekerheid, de zorg, de hypotheekrenteaftrek.  Zelfs als er een besluit genomen is, blijkt dat geen definitief besluit te zijn. De enige zekerheid is dat het allemaal minder en tegelijkertijd moeilijker en duurder wordt, maar we weten niet hoeveel en hoe lang. Dat is geen goede basis voor vertrouwen.
Interview met socioloog en opperduider Paul Snabel (oud directeur SCP) - serie 'De nieuwe wereld' - Volkskrant

20130806
Dat gaat lekker zo. De rechtmatige wereldkampioenen voetbal van 1978 waren we al, na alle verhalen over omkoping bij de Argentijnen. En nu valt ook de titel van '74 ons toch weer in de schoot. In de jaren '70 werd in Duitsland zoveel doping gebruikt, blijkt nu, dat ook 'die Mannschaft' wel moet hebben geslikt. Stuur maar op die bokaal! 
Rubriek Stekel in de Volkskrant - Raoul du Pré 

20130805
Volgens mij hebben alle interviewers een fascinatie voor psychiaters. Onze vakken zijn aan elkaar verwant. Interviewers zoeken naar wat iemand ten diepste drijft. Dat doen psychiaters ook. Zij zijn bevoegd voor wat wij proberen. Louis Tas (psychiater) zei: we interviewen allebei, maar u interviewt voor de openbaarheid en ik voor de eeuwige stilte. Zó mooi!'  ... 
Een tijdje geleden stopte ik mijn zoontje in, toen zei hij: 'Papa, ik vind het jammer om te gaan slapen, want ik hou zo veel van de wereld.' Dat is het mooiste wat je kunt horen. 
Interview met Coen Verbraak n.a.v. zijn programma Kijken in de Ziel

20130803
Schumpeter schetste hoe technologische revoluties ongeveer iedere halve eeuw 'lange golven'  in de economie teweegbrengen, lange periodes van groei en krimp. Iedere technologische revolutie begint met de installatieperiode, waarin een nieuwe technologie verschijnt, zich vermenigvuldigt, de heersende logica van innovatie verandert, een nieuwe infrastructuur vestigt en bestaande industrieën moderniseert. Die periode wordt gekarakteriseerd door ongebreidelde vrij markten; ze wordt ingeleid door een financieringsgolf en eindigt in een grote financiële zeepbel en het klappen daarvan. We bevinden ons momenteel in de moeilijke periode van recessie die volgt op die instorting. De revolutie waarmee we momenteel te maken hebben is die van het informatietijdperk. Deze technologische veranderingen brengen ook een nieuw techno-economisch paradigma met zich mee, een andere logica van innovatie en organisatie. 
Maarten Keulemans in gesprek met Carlota Perez in de serie De nieuwe Wereld - De Volkskrant

20130803
Aan La Cova Fumada is niets hip: De vale muren, de kleine tafels, de te lage stoelen, de drukte en het personeel dat stoïcijns af en aan loopt en zegt op luide toon, juichend bijna: 'Het leven!' Aan de muren hangen een paar voetbalfoto's en een stokoude electriciteitsmeter. Roorda begrijpt aan welke eisen een restaurant of tapasbar in Barcelona moet voldoen: 'Aan het plafond hangen tl-lampen, uit de muren bungelen losse elektriciteitsdraden en het eten moet worden opgediend door schele obers of dikke dwergvrouwen. Dan weet je: het eten is geweldig en het kost geen drol.'
Drie vaderlandse Barcelonezen leggen uit waarom Nederlanders dol zijn op Barcelona Paul Onkenhout in de Volkskrant

20130803
Psychologen zijn opportunisten. Om hun patiënten zo lang mogelijk in therapie te houden, creëren zij problemen die er niet zijn. De hedendaagse Nederlander is verwend en zoekt oplossingen voor problemen die gewoon bij het leven horen. En waar psychologen begrijpend knikken en empathisch in het verleden van de patiënt graven, stelt Wijnberg vanzelfsprekendheden ter discussie. Waarom zou je in balans moeten zijn? Wat geeft het als je niet op de gulden middenweg leeft? De Wijnbergse interventie: '10 keer 'nou en' zeggen en van de meeste problemen blijft niets over.' Met de opmerkingen 'in het diepst van de ziel is niets te zien' prikt Wijnberg de mythe van de menselijke ongrijpbaarheid door. We willen graag horen dat we complex zijn, dat streelt onze ijdelheid. Maar we zijn betrekkelijk gemakkelijk te analyseren, provoceert hij. ... 
Suzanne Weusten over het boek van Jeffrey Wijnberg - Hoe erger hoe beter Provocatieve psychologie  

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage