vrijdag 31 augustus 2012

Treffend Sprekend - augustus 2012

11082012
Wordt u nooit bevangen door de tijd die is geweest?
De dingen uit het verleden die ik koester en bewaar, dat is meer mijn wetenschappelijke werk. Wat ik verschrikkelijk zou vinden, is als dat zou verdwijnen. Ik heb bijv. ooit een boek geschreven, dat is niet meer te koop, dat vond ik zo erg, dat heb ik overgetypt en op internet gezet. Want dat idee dat je werk, een deel van jezelf verdwijnt, dan zou een stukje van mijn leven verdwijnen. …
Er is een mooie uitspraak: tijd is datgene wat voorkomt dat alles tegelijk gebeurt. Tijd en ruimte zijn compleet verschillend. Bij ruimte heb je links en rechts die hetzelfde zijn: in de spiegel zie je ze omgekeerd. Maar bij tijd heb je verleden en toekomst. Oorzaak en gevolg, die hebben een bepaalde volgorde, die liggen altijd vast, niet alles is relatief. Tijd is wat mogelijk maakt dat er ook oorzaak en gevolg is. Dat is absoluut heilig: de keten van oorzaak en gevolg kun je onmogelijk omdraaien. Einstein liet zien dat bepaalde dingen relatief zijn. Niet oorzaak en gevolg, maar wel gelijktijdigheid. De manier waarop tijd voortschrijdt, hangt af van je snelheid. … Er is iets in de natuurkunde ingebouwd dat ervoor zorgt dat de wereld er geordend uit ziet. Dat is een gegeven. … Het verleden is alles wat je hebt. De toekomst kan zo voorbij zijn.
Serie Zomertijd Volkskrant - Carlo Beenakker - Fysicus.

13082012
9-2 Is een Versailles-verdrag. Je smijt met krachten. Vergeet de tegenstander, het toernooi en de volgende wedstrijd. Omdat je zo vreselijk goed bent. Van een andere planeet eigenlijk. Na de wedstrijd: vreugde, grote vreugde, ererondes en tevredenheid. Toen de term ‘totaalhockey ingang vond. wist je het zeker: in de finale tegen Duitsland gaan ze eraf. Hoe wapen je tegen blijdschap? Jacco Verhaeren weet hoe het moet. Hij kent het geheim: Ranomi juichte niet na haar eerste gouden medaille. Stak geen arm in de lucht. Ze lag daar maar. Het wonder van bescheidenheid. Zij mocht zich niet ontladen. Er kwam nog een finale.
Peter Middendorp over de verloren hockeyfinale tegen Duitsland OS 2012

11082012
Ik heb geen vrees voor autoriteit. Voor mij is iedereen gelijk. 
Ze moeten allemaal naar het toilet
Hella vd Wijst

07082012
Ik krijg een keer in de week 1 euro zakgeld. Ik doe er bijna niks mee, Daarom ben ik nu een beetje rijk.
Ik hoop dat ik over 10 jaar op een toneelschool zit en een eigen huis heb. Maar dan kom ik nog weleens op bezoek bij mijn familie.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Hebe (10)

07082012
Het nieuwst album van zanger Antony bevat een meer dan 7 minuten durende oratie Future Feminisme. Hierin ontvouwt hij zijn ideeën over wat er allemaal mis is met de wereld en hoe we ons uit de malaise kunnen redden. Kort gezegd: de wereld wordt gedomineerd door mannen, het wordt tijd dat de vrouwen het heft in handen krijgen.  
De gedachte dat het met de wereld beter zou gaan als die door vrouwen zou worden bestuurd bijvoorbeeld? Laten we het om te beginnen eens proberen. Wat als we nu eens vijf jaar lang in ons land beslissingen laten nemen door een raad van 2000 oma’s. Grootmoeders kijken heel anders tegen alles aan, dat moet een andere wereld opleveren. Te lang is het testosteron allesbepalend geweest. Dat hormoon hebben mannen om vijanden mee te lijf te gaan. Goed we kunnen de wereld nu vierhonderd keer vernietigen. Tijd voor wat anders. Oestrogeen hebben vrouwen om een soort cirkel van veiligheid om zich heen te leggen waar ze kunnen baren, opvoeden en liefhebben. Laat het oestrogeen nu maar eens domineren denk ik.
Ik denk al de hele dag aan de maan. Is het toeval dat vrouwen maandelijks menstrueren en dat een keer per maand volle maan is? Het is alom bekend dat mensen meer prikkelbaar zijn tijdens de periode van volle maand. En het feit dat ons lichaam voor 70% bestaat uit water, en dat de hele oceaan reageert op de volle maan. Alles in deze wereld draait om die maan. En als wij voor 70% uit water bestaan, moet ik wel een op zijn minst een homeopathische relatie hebben met de veranderende cycli van de maan.
Zanger Antony in de Volkskrant n.a.v. zijn nieuwe album Cut the World.  

07082012
Marit Bouwmeester deed er alles aan om olympisch kampioen te worden. Alleen haar gewicht liet ze niet toenemen. Dat offer bracht zij niet. De concurrenten waren zwaarder. De winnares van brons voor België had aan haar zitvlees te zien fors aan de frieten gezeten. Met vlak water en harde wind zijn zij aan de wind in het voordeel. Zij hebben meer kilo’s buiten de boot hangen. Voor de wind hebben zij het nadeel van meer ballast in de superlichte notendop die Laser Radial heet. Bouwmeester zei dat ze vorig jaar nog had getwijfeld of ze niet moest meedoen in die strijd om de meeste kilo’s. Want neem nou de Ierse. Die is 15 kilo zwaarder dan ik. Dan heb je vijftien flessen water op je rug. En daar ga je mee de golfjes in.
Marit Bouwmeester wint zilver bij de OS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten