donderdag 31 januari 2013

Treffend Sprekend - januari 2013

Durven beginnen
Willen geloven
Leren ontdekken
Mogen ervaren
Laten gebeuren
Kunnen loslaten
WC-tekst


Je moet van alles en je mag niets
Radio 1


Als het mooi weer is, moet je hooien. Als er ijs is, moet je schaatsen.
Naar Boer Jan - voorpagina v.d. Volkskrant


Rimpels in het ijs
Schaatsen is heilig in Friesland. Bij de Elfstedentocht verliezen de Nederlanders hun protestantse nuchterheid. Pathos in Friesland is enkel toegelaten bij temperaturen onder nul. .... Uitham: “ik was in topconditie en als je goed beweegt dan stroomt het bloed door tot de verste uithoeken van je lichaam. Zo wordt je lichaam nooit koud. Het werkt net als een centrale verwarming”. .... Onderschat nooit de ernst waarmee er over ijs wordt gesproken in Nederland. Het is een wetenschap. IJsmeester is een eerbaar beroep in Friesland. Weerberichten worden in de winter meer gelezen dan de Bijbel. We weten allen dat een Nederlander over alles een mening heeft, maar bij de Elfstedentocht spreken we niet alleen over een mening maar ook over een visie, een theorie, een belijdenis, een religie.  
Een keer per maand portretteert Stephan Vanfleteren (een Belg) een Nederlander


Bob was er. Natuurlijk was Bob er. Zo hoort het ook. Een winter is geen winter zonder Bob. Schaatsen is geen schaatsen zonder Bob.
Bob was er. Bob schaatste op het NK allround tegen concurrenten die vijf jaar oud waren toen Bob al World Cups schaatste. Dat is niet zo vreemd. We waren allemaal vijf jaar oud toen Bob World Cups schaatste. Ik weet nog dat ik de constructie van mijn LEGO-ruimteschip van tienduizend steentjes onderbrak om Bob te zien schaatsen tijdens een World Cup in Inzell. Mijn vader herinnert zich dat hij op zijn vijfde met zijn oor aan de radio zat om Bobs heroïsche strijd tegen Ivan Kakoelakoekov te volgen op de World Cup van Alma Ata. Mijn opa vertelt verhalen van Bob op de World Cup van Bislett: hij zegt dat hij erbij was toen Bob prachtig vierde werd achter de broers Perre, Pirre en Pørre Pedersen - met val én sneeuwstorm tegen.
Bob is als het weer: dat kun je niet veranderen, dat is er. Bob is veel meer dan een schaatser, Bob is een gevoel. Bob is wolkjes ademen als het vriest. Bob is warme chocolademelk met slagroom. Bob is met houtjes over de bevroren sloot achter het huis ploeteren. Bob is de pruttelende erwtensoep in de keuken van oma. Bob is rondjes 30,6. Bob is een eindeloze discussie over wie er nu die laatste aanwijsplek voor die ene wedstrijd in dat ene land krijgt. Bob is knikkebollen voor de tv tijdens een tien kilometer op zondagmiddag. Bob is zekerheid. Bob is veiligheid. Bob is een superheld in vermomming.
Vrees niet, mensen. Alles komt goed. Want Bob is er.
Thijs Zonneveld over Bob de Jong

20012013
De Lama’s waren zo succesvol omdat het improvisatie was. Steeds weer nieuw. Humor moet verse vis zijn, liefst met de worm nog in z’n bek. In een cabaretvoorstelling is elke grap voorgekookt. Dat is humor uit een pakje - hoe smakelijk dat ook kan zijn.
Lachen verzacht de pijn. Humor is de paracetamol van het leven.
Thijs Beckand over humor

20012013
Nederland spreekt weer een woordje meer deze dagen. De elfstedentocht komt eraan en Jeroen Dijsselbloem wordt europresident.
Martin Sommer in de Volkskrant

19012013
Schaatsen
Als het ijs glanzend lijnen door de polders trekt, de zon weerkaatst in donkere spiegels, het geluid van krassende schaatsen de winterstilte doorbreekt, smelt de strenge Hollandse ziel. Vrieskou, koek en zopie maken ons vrolijk, frivool en zorgeloos. We worden een warm volk als de temperatuur onder nul zakt. Wie schaatst kan heel even zweven - de schaats maakt licht en vrij. 'De wereld gaat op schaatsen', heette het in de middeleeuwen, wat betekende dat de wereld op z'n kop stond. De mens liep over het water en dat wonder veranderde alles, zelfs de moraal en de maatschappelijke orde. Op het ijs viel eeuwenlang de strenge hiërarchie van de vaste grond weg.
Max Dohle o.a.

18012013
Ik heb mij er wel eens over verwonderd dat ik de zoon ben van mijn vader, de kleinzoon van mijn opa en dat uitgerekend ik ervoor kies om te trouwen met een vrouw bij wie de kans het grootst is dat je als 'man van' door het leven gaat. Maar dat is misschien ook wel het makkelijkst. Ik ben al mijn hele leven iets van iemand. Ik heb nooit beter geweten dan dat er iets boven, onder of naast mijn staat waarmee ik geassocieerd word.
Thijs Römer

Uitham schaatste terug om Jeen vd Berg van het ijs te tillen nadat deze vlak voor de finish tegen een brug was aangereden. Op de vraag of hij het ook had gedaan als Jeen in vorm was geweest antwoordde Uitham: "Nou waarschijnlijk niet. Maar hij was toch al niet meer zo fris en we moesten toch dezelfde kant op". .... Uitham reed een groot gedeelte van de tocht op borstvoeding. 'Mijn vrouw stond aan de kant met een bidon warm drinken, die deed ze tussen haar borsten om op temperatuur te houden'.
Uitham: 'zo'n stop als je moet plassen, dat is altijd een heel gefrommel met al die kleren. Mijn broer zegt altijd: 'pak maar een handvol, hij is er vast wel bij'.
Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen vd Berg bij DWDD ter gelegenheid van 50 jaar elfstedentocht 1963

16012013
Ik denk terug aan het ruitjespatroon van de Philips GoliteBlue dat me inspireert tot een gedachte-experiment. Elk vierkantje staat symbool voor een kuil. In elk waarvan ik een van mijn zorgen begraaf. Voordat ik ze erin leg en uit mijn gedachten ban, denk ik er even aan. Dan gaat de kuil dicht, en blijft in ieder geval tot de volgende avond gesloten. Piekerkwesties van groot en klein gewicht. De begraafplaats van mijn zorgen is omzoomd door een hoge muur, die garandeert dat ze me niet ontsnappen. Dat is het rare van zorgen: je hebt ze liever niet, maar als ze er wel zijn, moet je aan ze denken, anders voel je je schuldig. Ik maak onderscheid tussen urgente piekerkwesties en de zorgen die kunnen wachten tot later. De tweede categorie verdwijnt meteen onder het zand, bij de eerste sta ik even stil.
Zorgenkerkhof  door Arno Haijtema

16012013
Kunstijs, het woord zegt het al. Het is toch een beetje nep. In tegenstelling tot natuurijs. Dat is vanuit de schepping door God zelf gemaakt. Dat voel je meteen als je het ijs op stapt. Je hebt een ander soort grip dan als je op een kunstijsbaan stapt.
René Ruitenberg over Noordlaren

15012013
De golven zijn de dagen
De dagen van het jaar
Het lijkt of zij vertellen
Hoe het ons vergaat
Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied ...
De onderstroom Stef Bos

11012013
Iemand die niet beroemd wilde zijn. Een verademing in een tijd waarin mensen eerst beroemd willen worden en dan pas bedenken waarmee. Mooie liedjes die simpel lijken voor het grote publiek. En die vaak helemaal niet zo simpel zijn.
Spinvis over Harry Bannink

11012013
Welke stilte is het mooist?
Terloopse stilte. 
De stilte terwijl je een boom snoeit
Jan Mulder over stilte

08012013
In welke tijd zou je liefst willen leven? 
Het liefst in deze tijd. 
Vroeger leefde je niet lang en in de toekomst is het mij te ingewikkeld.
Kind in zijn slaapkamer rubriek in de Volkskrant - Karel (10)

05012013
Voor mens en dier geldt: wie zich het best kan aanpassen overleeft
David Attenborough

04012013
Je kunt wel denken dat je neus een metworst is, 
maar het is niet meer dan een snotkoker.
Citaat van Heit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten