zaterdag 30 juni 2012

Treffend Sprekend - juni 2012

28062012
Morgen is het 5 jaar geleden dat in Amerika de verkoop van de IPhone van start ging. Sindsdien heeft Apple er wereldwijd ongeveer 218 mln van verkocht. De IPhone en zijn lookalikes hebben de wereld en de mens veranderd. Mij ook: de smartphone is de centrale van mijn leven geworden. Ik communiceer me de hele dag een slag in de rondte. Nieuwsbronnen verdringen zich om mij te informeren. Ik kijk naar filmpjes, ik maak foto’s, als ik fiets legt het apparaat mijn route vast, ik kan kiezen uit 20 mln popnummers. En als het regent, controleer ik of dit inderdaad het geval is.....
Het straatbeeld is radicaal veranderd: de volledig op zijn schermpje gefixeerde burger is overal. Hoe zag het leven er in vredesnaam uit vóór de smartphone? Hoe inmens moet de verveling destijds (midden 2008) zijn geweest? Hoe overleefde je? Niemand heeft de wijze waarop ik mijn tijd doorbreng zo veranderd als Steve Jobs. Ik lees minder, ik kijk minder televisie. Ik praat minder en ik zit minder maar een beetje voor mij uit te staren.. Ik verhoud me tot mijn smartphone.
Bert Wagendorp in de papieren Volkskrant


27062012
TED (Technologie, Entertainment en design): het platform voor ‘ideas worth spreading’. Op de eerste TED werd de Apple Macintosh gepresenteerd.
Ik ben er eigenlijk wel een beetje trots dat TED zo rommelig is aan de randjes. Er is immers niet één juiste weg naar de perfecte wereld.
Chris Anderson - de baas van TED


27062012
Als coureur heb heb je kwaliteiten nodig die je als mens juist níet wilt. Niemand wil alleen egoïstisch zijn. Als coureur moet dat wel, anders kun je nooit de beste worden. Slechte menselijke eigenschappen zijn in de sport heel nuttig, net als in het bedrijfsleven. Snap je? C’est la jungle.
Ik wilde tuinman of boswachter worden. Ik wilde een stil, vredig leven, in de natuur. De motorsport trok me om geen andere reden dan dat ik het kon. Ik had zo vaak gehoord dat ik overal slecht in was, dat er na de eerste race iets bijzonders gebeurde. Ik werd tot mijn eigen verbazing, nu eens geen laatste. Ik bestónd, eindelijk. Dus als je mij vraagt waarom ik van racen hield, zeg ik: ‘omdat ik eindelijk ergens de beste in kon zijn’.
Jacky Icks - interview in de Volskrant n.a.v. een boek over hem

Autoracen is nodig omdat het een ultieme expressie is van een van de grootste deugden die de mens heeft meegekregen: het vermogen om te durven. Dat coureurs hun leven op het spel willen zetten is een vrije keuze. Het is zelfs nog veel meer dan een vrije keuze: het is een recht. De jeugd heeft het recht om risico’s te nemen.
Vader Jacky Ickx destijds

062012
Ons thema is: duurzaam, zo niet dan toch!

27062012
Giving the right solution for the wrong question

23062012
Een ouder stel loopt door de supermarkt. Het gaat niet goed, het huwelijk is vastgelopen. De vrouw steelt een blik perziken. Ze wordt betrapt en moet voor de rechter verschijnen. Die zegt: ‘Hoeveel perziken zitten er in dat blik? Zes? Dan krijgt u zes dagen cel - een dag voor elke perzik die u hebt gestolen. De echtgenoot steekt zijn vinger op. ‘Edelachtbare, mag ik daar nog iets aan toevoegen? Mijn vrouw heeft ook een blik erwten gestolen.

Van Herman Finkers: Petrus ziet Jezus over het water lopen en denkt: ‘Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig?

Herman Finkers zegt dat rooms-katholieken humor gebruiken om dichter bij het mysterie Gods te komen. Dat vind ik een mooie gedachte. Met relativering en een lach benader je meer de christelijke waarde van liefde. Kijk God is de schepper. Hij heeft de lach voorbehouden aan de mens: een leeuw of een sprinkhaan hoor je niet schateren. Voor zover ik weet zijn wij de enige schepselen met zelfbewustzijn. Met dat vermogen tot reflectie komt de humor mee. Wij zijn in staat om een perspectief te draaien en te kantelen, met een lach als gevolg. Om het leven draaglijk te maken. Lichter. Luchtiger. Voor mij is humor een geschenk van God’.
Bisschop Gerard de Korte over humor

07062012

Waarom zou ik iets componeren wat ik al in mijn hoofd heb gehoord
John Cage 1987
Intentie
Er waren, herinner ik me, redelijk wat mensen te vertellen wat Cage bedoelde. Namelijk dat hij niks bedoelde. Dat de bedoeling van zijn muziek zonder bedoeling was.
Expres strak op tijd beginnen met de cursus in de wetenschap dat er altijd laatkomers zijn die, hoe zachtjes ook, hoorbaar binnenstommelen en daarmee deel worden van de compositie. Het piepen van de deur, de weifelende voetstappen die stilhouden en dan weer doorgaan, het kraken van schoenen, het geritsel van mensen die in hun banken opschuiven om plaats te maken, een tas die wordt opengeritst, en natuurlijk het gelach van de al aanwezige cursisten die de strikte opdracht hebben gekregen elke klank te noteren die ze scoren.


02062012
Willem was niet snel en wendbaar. Maar dat hoeft ook niet. 
Als je maar op de juiste plek staat of op tijd vertrekt.
Gertjan Verbeek over Van Hanegem


01062012
Het record “over je eigen schaduw heen springen” is gebroken. Nu is er met die plotseling zo populaire sport een probleem: je eindigt precies waar je begon, die dekselse schaduw springt gewoon mee.
Rik Smit - taalkundige

01062012
Het is een beetje een kwestie van de bomen en het bos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten