donderdag 31 mei 2012

Treffend Sprekend - mei 2012

3005212
Wist u dat Mark Rutte zodra hij thuis is zijn beertjespyjama aantrekt en dan op een heel grote driewieler door zijn huis racet? En dan lacht hij heel hard
Theodoor Holman

30052012
Je bent zo goed als je laatste boek zeggen ze wel eens
Kees van Kooten

29052012
Er is een gouden regel:
Wie onder de 25 jaar is moet sparen, wie boven de 55 jaar is moet ontsparen. In de 30 jaar daartussen moet gespaard worden als het voor de wind gaat en ontspaard als het even tegen zit.
Peter de Waard over de te grote spaarzaamheid in Nederland tijdens de crisis

29052012
Je moet wel de juiste oorzaken bij de juiste gevolgen houden
Peter Middendorp

28052012
De Van de Kerkhofs bewijzen wel weer dat 2 minder weten dan één
Rene van der Gijp

20052012
De Boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Onder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteeenlopende klachten als burn-out, depressie, overgewicht, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstinatie en angststoornissen.

20052012
If you have a hammer, everything looks like a nail

20052012
Known unknowns: het is kennis waarvan we weten dat deze bestaat, alleen de inhoud is nog onbekend
Unknown unknowns: het is kennis waarvan we niet weten, dat we ze niet weten.
Robbert Dijkgraaf - Van der Leeuw Lezing 2011

17052012
Dankzij het geheugen zijn we in staat een samenhangend wereldbeeld te construeren. Het geheugen is een spinnenweb waar nieuwe informatie aan blijft kleven. Hoe hechter het web, hoe gemakkelijker we dingen onthouden. En omgekeerd: hoe meer gaten ons web vertoont, hoe meer nieuwe kennis langs ons heen glijdt. Google kan het geheugen niet vervangen. Zonder het spinnenweb van ons geheugen zien we slechts losse feiten zonder betekenis. Daarom moet het onderwijs een stevige basis van feitenkennis leggen.
Kennis verrijkt onze ervaring. Daarom is basiskennis onmisbaar voor intellectuele ontwikkeling. Feiten leiden niet vanzelf tot inzicht, maar inzicht zonder feiten is onmogelijk. .....
De vergeten kunst van het onthouden gaat ervan uit dat ons geheugen voor beelden en plaatsen beter is dan ons geheugen voor woorden en cijfers. Voor saaie woorden en cijfers moet daarom een krachtig beeld worden bedacht, dat geplaatst wordt in een imaginaire ruimte, het geheugenpaleis.
Een van de best bewezen principes van de cognitieve wetenschap is spaced learning: informatie geven, een tijdje met rust laten, ernaar terugkeren, weer een tijdje met rust laten. ....
Socrates geloofde al dat schrijven de menselijke geest zou verarmen. “Zodra mensen de gedachten uit hun hoofd op papyrys zetten, zouden ze een soort legen vaten worden. Dan zouden ze een gelijkwaardigheid tussen extern en intern opgeslagen kennis veronderstellen en zichzelf voor intelligent houden”.  Een geleerde in de middeleeuwen die een boek las, wist dat er een gerede kans was dat hij dat boek nooit meer zou zien (van elk boek maar een paar kopieën) en dat het dus heel wat waard was om te onthouden wat hij las. Als je weet dat informatie is opgeslagen op internet, is de kans groter dat je die informatie vergeet. Je investeert minder in je geheugen als je weet dat je het kunt opzoeken. Het tegenovergestelde: als lezen bedoeld is om te onthouden, benaderen we een tekst heel anders dan de meesten van ons nu doen. .....

We beleven een epidemie van geheugenverlies. Van alle informatie die tot ons komt is er maar een verbazend klein deel dat blijft hangen. Het hoogst eigenaardige is dat we dit allemaal weten en het toch niet bijzonder vreemd vinden of zelfs schandalig lijken te vinden. Chronische wijdverbreide vergeetachtigheid is een wezenkenmerk van onze cultuur - zo ingeworteld dat we als een gegeven beschouwen.
Joshua Foer - Van der Leeuw lezing 2011

15052012
Goed is de vijand van geweldig
Jim Collins

15052012
Advies aan de houtvester: ga eerst eens langs de smid om de zaag te scherpen. 
Antwoord: zie je dan niet hoeveel bomen ik nog moet omzagen?
Ben Tiggelaar

15052012
Maak alle dingen zo eenvoudig mogelijk en ook niet eenvoudiger dan dat
Einstein

11052012
Op zijn sterfbed vraagt de vader van Marga: is je moeder al met de appeltaart bezig. Er is nl. een joodse mop waarbij de zoon bij het sterfbed komt van zijn vader. Zegt die zoon: “vader heeft u nog een laatste wens?”. Zegt die vader: “ik ruik dat je moeder in de keuken met een appeltaart bezig is. Ik zou zo graag nog een stukje willen”. Nou zegt die zoon. ‘t Is goed ik zal wel even vragen. Komt hij even later terug. Zegt hij tegen zijn vader: “Vader het spijt me, kan niet. Hij is voor na de begrafenis.
Joodse mop verteld door Marga van Praag

09052012
PSV gaat volgend jaar op een A4’tje spelen. Op papier hebben ze nl. een heel goed elftal.
Theo Maassen over de slechte prestatie van PSV

05052012
Zeg vind je ons geen wonder, zo knap en zo gezond. 
Onze benen hangen onder ons, precies tot aan de grond.
Nederlandse vertaling van Limburgs carnavalslied

050502012
Dat leeghoofd. Ik moet hem nog betrappen op zijn eerste denkbeelden.
Geen zinnige gedachte komt eruit, onbeschaamd toont zij haar ongemeubileerde bovenkamer
Tweets Pim Fortuyn

01052012
Kees Torn speelt een stukje Bach en zegt: “Dit is nou Bach, onthoud die naam!".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten