donderdag 31 juli 2014

Treffend Sprekend - juli 2014

20140710
Ik houd het meestal maar op koffie. Gewóne koffie, niet van die moderne flauwekul met zo'n dot scheerzeep erop en ook niet zo'n bakkie hartaanval van een halve slok. 
Fragment uit column Sylvia Witteman 10 juli   

20140710
Met de Tour de France is ook weer de De Avondetappe begonnen. Smeets presenteert het programma sinds mensenheugenis. Het lukt Smeets nog steeds een prettig tv-programma te maken met een fijne sfeer. Het komt ondermeer door het goedgekozen decor, de donkere mahoniehouten tafel met grote glazen rode wijn erop en de nostalgische eindtune 'Buenas Noches Mi Amor van Dalida'. Maar het komt vooral door Smeets zelf met zijn aanstekelijk bombastisch enthousiasme. Het is alsof je bij een vriendelijke Franse bakker komt, maar de taal niet spreekt. Je snapt niets van wat hij zegt, maar het is warm binnen en het ruikt er lekker. 
De avondetappe - TV recensie van Julien Althuisius - VK 9 juli 

20140709
De verbeelding regeert. Wie geen ideeën heeft, geen durf, heeft hier niets te zoeken. Taboe zijn pessimisten en zij die bang zijn voor verandering, risico, fouten en falen. Het maakt Sillicon Valley tot de grote aanjager van technologische vernieuwing. Er wonen ongeveer 50 miljardairs en tienduizenden miljonairs. Pessimisten laten geen grote dingen gebeuren. Dat doen optimisten en die moeten een beetje gek zijn. Iedereen die bereid is tot 'anders denken' mag meedoen. Zelfs creativiteit blijkt niet iets wat door God gegeven is, maar iets wat je kunt leren: de creativiteitsmotor. Ideeën kun je in jezelf ontsluiten door niets meer als vanzelfsprekend te zien. Het grote voorbeeld is Copernicus (1473-1543) die zich afvroeg: wat als niet de aarde maar de zon het centrum van het zonnestelsel is. Gevolg: een revolutie in de astronomie. Vijf eeuwen later stelt men de vraag: 'Waarom moet de klant naar de winkel komen?' Gevolg: revolutie in winkelen. 
Over Sillicon Valley - Volkskrant 25 jan

20140709
We worden bij Google rondgeleid door Cliff, een frisse blonde jongeling van 30 met Google Glass. Cliff vertelt zo tussendoor dat zijn ouders inmiddels hebben geleerd met Gmail  te werken. Cliff zegt het alsof pa en ma net hun veterdiploma hebben gehaald. 
Over Sillicon Valley - Volkskrant 25 jan

20140709
Je kunt aan het gedrag zien dat de veldleeuwerik van oorsprong in heidevelden leeft; een open landschap zonder bomen dus. Waar andere vogels gewoon in een boom gaan zitten zingen, hangen zij op de wind. De mannetjes zijn enorm gespitst op andere mannetjes, ze bewaken hun vrouwtjes met hand en tand. Dus als er ergens een mannetje de lucht ingaat en gaat zingen, dan vliegt er direct ook een ander mannetje de lucht in en begint ook te zingen. Ze willen niet voor elkaar onderdoen. En voor je het weet hangt er een deken van gezang over het land heen. Sommige mannetjes houden het meer dan een half uur vol. Dat zijn waarschijnlijk vrijgezellen.
Bioloog Henk Jan Ottens - Volkskrant 3 mei

20140709
Wij wilden de wereld laten zien hoe je moet spelen. Dat is bij andere landen anders. Die willen winnen. Dat willen wij van nu af aan ook. Lelijk winnen is volgens Timmermans verre te prefereren boven schitterend verliezen. Je wilt niet alleen gezien worden, maar ook resultaten halen.
Voetbaldiplomatie - Column Bert Wagendorp 26 juni

20140709
De mobiele telefoon heeft de sociale en fysieke nabijheid losgekoppeld. 
Onbeschroomd knipogen - Volkskrant 21 juni

20140709
Verzamelaars en handelaars betalen tot duizenden euro's voor schoenen uit oude collecties. Beschadigd of niet, met exclusieve paren verwerf je status. Als de verkoop van een schoen op zijn hoogtepunt is, wanneer iedereen ze draagt, haalt Nike het model uit de markt. Na anderhalf jaar zet Nike ze weer gelimiteerd in de winkels. Heel langzaam, bijv. in samenwerking met een artiest. Op die manier blijven modellen cool en kan Nike er jarenlang mee vooruit. 'Andere merken melken schoen helemaal uit waardoor consumenten er na twee jaar klaar mee zijn. Bij Nike blijven schoen cool.' Daarnaast worden schoenen gelimiteerd uitgebracht. Het zorgt voor een hype rondom het merk. Mensen worden gek van een klein aantal schoenen dat velen nooit in handen krijgen. 'Het merk laden', zo noemt men dat. 
Volkskrant 7 juli

20140707
Succes dwing je af. Geluk overkomt je!
Hans van Breukelen in TV Brazil - 6 juli

20140706
Zijn vierde parlementaire jaar in het Torentje werd Mark Ruttes oogstjaar. Afgelopen jaar is er verbazend veel besloten. Allemaal onderwerpen die politiek gezien decennialang muurvast zaten. Die dossiers zijn losgesjord, onder leiding van Rutte. Dat is zijn visie, of in elk geval zijn visitekaartje. Bewonderaars noemen hem de perfecte leider voor deze tijd: wendbaar, snel schakelend en zonder al te veel profiel. Al je hem ergens niet van kunt beschuldigen, dan is het van de ideologische vergezichten en hoogdraverij. Zal ik het raam openzetten, dan kan het hele land het horen, zeg hij weleens tegen Samsom als die weer eens een hooggestemd referaat afsteekt. Het wezen van Rutte is: Nú! Niet straks. Daarom interesseren vergezichten hem niet. Is er een probleem? We bellen nu. Hij regelt het liefst alles per telefoon. Op het proces is hij onoverwinnelijk. Hij weet een sterk gevoel van gezamenlijkheid te creëren. Comfort bieden is inmiddels een ingeburgerd politiek begrip. 
Het raadsel Rutte - Volkskrant 5 juli

20140704
Economie kan niet worden vergeleken met echte wetenschappen als natuurkunde of scheikunde. Mensen zijn geen objecten. De homo economicus, die uit eigenbelang rationeel handelt bij het maken van keuzen, bestaat niet. Mensen hebben in tegenstelling tot moleculen een eigen wil, morele opvattingen en politieke vooroordelen. Wat economisch verstandig is, hoeft daarom niet ook politiek verstandig te zijn. Economie verschilt weinig van voetbal: het is net zo onvoorspelbaar. In zowel economie als voetbal worden variabelen gebruikt. Het geniale was volgens Gary Lineker dat Van Gaal Van Persie voor Huntelaar wisselde, maar het oordeel was anders geweest als Sneijder de bal minder zuiver had geraakt en de scheidsrechter de duik van Robben als schwalbe had gezien. Verstand van voetbal is net als die van economie per definitie kennis achteraf. 
Bestaat verstand van voetbal - De kwestie - Peter de Waard VK 4 juli

20140704
Verzekeraar telde voor een toespraak van Bill Clintron € 440.000,- neer. Volgens Achmea zijn de thema's die Clinton in zijn speech heeft uitgedragen groter dan het bedrag dat hij heeft gekregen. Onzin. Met Clinton heeft Achmea destijds prestige gekocht. De verzekeraar wilde grandeur en kocht dat in de vorm van een voormalig president. Geld mocht daarbij overduidelijk geen rol spelen. Dat is pijnlijk in een periode waarin bij Achmea van alle kanten wordt bezuinigd (schrappen 6.500 banen). De speech van Clinton blonk uit in het torenhoog opstapelen van vage algemeenheden als: 'samenwerking is altijd nog beter dan conflict.' De speech van Clinton in Achlum toont ons een absurde wereld. Een wereld waarin mensen bestaan die het normaal vinden om € 440.000,- voor driekwartier ouwehoeren, en waarin je mensen hebt die het normaal vinden om dat geld daadwerkelijk te betalen.  
Opinie Bart Smout - VK 1 juli

20140701
Alles wat je gevraagd hebt, zit erin. Maar je krijgt altijd zijn plan, nooit jouw plan. 
Over Winy Maas van architectenbureau MVRDV - Volkskrant 1 juli

20140701
Herdenken is betekenis geven
Bericht van het herdenkingsfront - Volkskrant Sir Edmund 28 juni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten