woensdag 31 december 2014

Treffend Sprekend - december 2014

20141228
Het heelal jaagt de mensen angst aan, omdat ze denken dat het iets buiten henzelf is. Maar als je je realiseert dat die hele kosmos zich in miljarden jaren ontwikkeld heeft, dat er een verscheidenheid aan elementen in de loop van de tijd de kosmos is ingeblazen en dat onze lichamen uit atomen bestaan die in de sterren gemaakt zijn, dat je daar helemaal integraal deel van uitmaakt, dan voelt het eerder een voorrecht om deel uit te maken  van het heelal.
Govert Schilling - wetenschapsjournalist en deskundige op het gebied v.d. astronomie - Volkskrant 27 dec

20141228
Op het moment dat je leven het gelukkigst is, ben je blind - je laat het moment gewoon ontsnappen, in de verwachting de de toekomst almaar meer gaat brengen. Het besef, later, dat het moment niet alleen voorbij is, maar dat met elke seconde de afstand groter wordt, kan een mens in een staat van obsessie storten, zuchtig op zoek naar proxies van het ontsnapte geluk die weliswaar altijd dichtbij zijn, maar nooit voldoende. Het Museum van de Onschuld is het verhaal van de persoon die de ware liefde laat liggen. Wie het boek ondergaat krijgt er een vaardigheid bij. Een soort intuïtie voor het moment dat die tweede kans, hoe zeldzaam ook, zich voordoet. 
Over boeken die je al je hele leven met je meedraagt - Keuze hoogleraar Psychiatrie Jim v Os - VK 27 dec

20141228
De brieven van Vincent van Gogh slepen Frank Westerman door de moeilijkste momenten in zijn werk en leven. Zonder de troostrijke woorden van de schilder had hij het schrijverschap al lang opgegeven. Zoals je een reddingsboei hebt en het reddingsvest, zo heb je ook een reddingsboek. Mijn reddingsboek heeft mij op cruciale momenten drijvende gehouden. Midden in een klaagzang over de onverkoopbaarheid van zijn doeken merkt hij op: 'Ik ben geen avonturier door eigen keuze, maar door het noodlot.' Zulke zinnetjes sprokkelde ik bij elkaar als drijfhout tot ik er genoeg had om ze samen te binden tot een vlot. 
Over boeken die je al je hele leven met je meedraagt - Keuze Frank Westermand - Volkskrant 27 dec

20141225
Duizenden kaarsen kunnen met één kaars worden aangestoken. De kaars zal er niet korter door gaan branden. Ook geluk wordt immers niet minder als je het met anderen deelt.
Boeddha - Dagelijkse Gedachten - 25 dec

20141224
Niemand heeft het repertoire van The Beatles beter gespeeld dan de The Beatles zelf. Zo staat geschreven. Maar er bestaat één cover die het origineel van de Fab Four ver overtreft. Dat is de versie van With A Little Help From My Friends die de toen 24 jarige loodgieter Joe Cocker uit Sheffield in 1968 uitbracht. Zoals Cocker dat nummer naar zich toe trok, grenst nog altijd het ongelooflijke. Hij maakt van het gemoedelijke deuntje soulvolle, met gospelkoortjes doordrenkte blues. Alleen al vanwege dit nummer verdient de maandag overleden Joe Cocker eeuwige roem. De ontmoeting met Leon Russel was bepalend voor de successen die volgden. Hij haalde Cocker over om met een grote band door de VS te touren. Mad Dogs and Englishmen heette deze tour. Cocker had er weinig lol van. Hij raakte zwaar aan de alcohol en drugs verslaafd, keerde berooid terug naar zijn geboorteplaats en zou een groot deel van de jaren 70 geestelijk en fysiek in de kreukels liggen.
Postuum Joe Cocker (1944-2014) - Volkskrant 23 dec

20141224
Paus: Vaticaan heeft vele kwalen
De paus had het maandag ook over de 'ziekte van de begrafenisgezichten'. 'Het zijn norse en kille personen die geloven dat je om serieus te zijn je gezicht moet beschilderen met melancholie en strengheid. En anderen - vooral je ondergeschikten - moet behandelen met stijfheid, strengheid en arrogantie. Een goede dosis humor doet ons goed.'
De Volkskrant 23 dec

20141224
Het zorgstelsel zoekt evenwicht tussen 3 krachten.  Burgers willen de beste zorg voor het minste geld. Dokters willen lekker dokteren met de nieuwste apparatuur en de beste pillen - graag voor een goede beloning. Zonder tegenmacht zouden de burgers en zorgaanbieders samen de kosten van de zorg tot het absurde opdrijven. Zorgverzekeraars staan daarom tussen deze partijen in, en hebben de rol om voor hun verzekerden goede zorg in te kopen tegen een scherpe prijs. Om hun rol te kunnen spelen moet de verzekeraar - als het aanbod van een ziekenhuis te duur is of kwalitatief niet goed genoeg - kunnen zeggen: wij kopen voor onze verzekerden bij jou geen zorg in. Contracteervrijheid wordt dat genoemd. Vandaar dat er verschillende polissen zijn: restitutie, natura en budget.
Het spel en de knikkers - Frans Kalshoven - De Volkskrant 20 dec

20141220
Media creëren soms een amper op feiten gebaseerde werkelijkheid, waarna ze alles op alles zetten de illusie tot waarheid te promoveren volgens de principes van de self-fulfilling prophecy. 
Fragment column Bert Wagendorp Volkskr 6 dec

20141201
It takes both sides to build a bridge
Frederik Nael - Pinterest

20141220
Discussie nut en noodzaak van artsen laait weer op
Eens in de zoveel jaar laait de discussie over het bestaansrecht van de beroepsgroep weer op. Veel partijen vinden artsen overbodig, omdat er ook al zorgverzekeraars zijn. Volgens Pechthold is medische beoordeling door de zorgverzekeraar meer dan voldoende: 'Het primaat dient bij de zorgverzekeraar te liggen. Die heb je immers zelf gekozen. Als je zorgverzekeraar heeft besloten dat behandeling van je blindedarmontsteking niet nodig is, dan het totaal overbodig dat een arts daar op nog iets van vindt.' Arie Slob stelt echter dat artsen hun nut in het verleden ruimschoots bewezen hebben: 'Zorgverzekeraars zijn toch vaak bezig met de waan van de dag. Een arts kijkt met wat meer rust en afstand.' 
De Speld - Jouw vaste prik voor Betrouwbaar nieuws - Volkskr 19 dec

20141201
The truth will always be the truth, even if no one believes it.
Sonya Teclai - thegoodvibe.co - Pinterest

20141201
Don't believe everything you think
Pinterest

20141201
We all have two lives. The second one starts when we realise we only have one.
Tom Hiddleston-Pinterest

20141201
Blue Energy - stroom uit zoet en zout water
Nederland heeft een wereldprimeur. Woensdag wordt een op de Afsluitdijk een proefinstallatie geopend die elektriciteit maakt door gebruik te maken van het ladingsverschil tussen deeltjes in zoet water en zout water. De elektriciteit ontstaat door het zoute water uit de Waddenzee langs speciale membranen te laten stromen waar aan de andere kant zoet IJsselmeerwater loopt. Als het lukt om het vermogen te verviervoudigen, beschikt men over de centrale module die in principe oneindig kan worden gestapeld. Het plan is om 1.000 van dergelijke modules te bouwen. Samen levert dat genoeg energie om de Groningen, Friesland en Drenthe van stroom te voorzien. Aan Blue Energy wordt een gigantische potentie toegekend. Elke m3 rivierwater kan bij het uitstromen in zee elke sec. 1 MW elektrisch vermogen leveren. Een verkenning van geschikte rivieren in de wereld toont dat er 1,6 mld MW braak ligt (ca. de helft v.d. elektriciteitsbehoefte van de EU.
De Volkskrant - 26 nov 

20141201
People overestimate what they can do in a single day and underestimate what they can do in their whole lives.
Pinterest

20141201
In water, this flowing matter, there is nothing permanent.
Jan Heweliusz - Gdansk 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten