zaterdag 31 januari 2015

Treffend Sprekend - januari 2015

20150131
Fantasie is het oog van de ziel
Volkskrant 29 jan

20150131
Happiness is the absense of the striving for happiness
Zhuangzi

20150131
Apple heeft met een winst van 18 mld dollar een wereldrecord winst maken gevestigd
Apple verdiende in het laatste kwartaal van 2014 € 2.000 per seconde. Apple verkoopt mobieltjes, Macs, iPads, apps en muziek. En vooral schitterend vormgegeven illusies. Apple is met een marktwaarde van 665 mld dollar veruit het duurste bedrijf in de wereld. Op zijn producten maakt Apple een brutowinstmarge van 40%.
Citaat Column Bert Wagendorp - Volkskrant 29 jan

20150131
Stap uit de cirkel van tijd
en stap in de cirkel van ....
Etalage tweedehands boekhandel Sterre der Zee - Volkskrant 29 jan

20150131
Laatst zag in The Daily Mail een foto van een mannenbrein en een vrouwenbrein. De bedrading is verschillend: die van mannen loopt van voor naar achter, die van vrouwen kriskras door elkaar. Vrouwen gebruiken 7.000 woorden per dag, en mannen 2.000. 
Interview met Huub Stapel - Volkskrant 29 jan

20150128
The hour of the Wolf is the hour between night and dawn. It is the hour when most people die, when sleep is deepest, when nightmares are most real. It is the hour when the sleepless are haunted by their deepest fear. The Hour of the Wolf is also the hour when most children ar born.
Slogan voor de film 'Hour of the Wolf' van Ingmar Bergman - Beeldententoonstelling Lotta Blokker in de Fundatie - dec 2014

20150127
De ECB heeft donderdag een historische beslissing genomen, dat achteraf wel eens een historische vergissing zou kunnen blijken. Het massale geld drukken is een paardenmiddel dat noch noodzakelijk, nog effectief is. Knot voorziet dat het gul uitdelen van gratis geld leidt tot nieuwe zeepbellen op beurzen en huizenmarkten. De kwantitatieve verruiming (QE) vergroot de discrepantie tussen de financiële markten en de economische werkelijkheid alleen maar.
Analyse van Klaas Knot - president Nederlandse Bank - in het programma Buitenhof - Volkskrant 26 jan

20150127
De aanbevelingen klinken als muziek op de Titanic. Mooi gespeeld, maar de opdoemende ijsberg wordt er niet kleiner door.
Volkskrant 26 jan

20150127
Eigenwijs op hoog niveau
Voor vergaderingen is hij niet geschikt. Oomen is zo overtuigd van zijn gelijk dat een gedachtewisseling snel smoort. 'Ik ga met jou niet in discussie, want ik weet er te veel van', is een van zijn gevleugelde uitspraken. 'Beslissingen kunnen het beste worden genomen door een groep van mensen met een oneven aantal, waarbij een groep van drie net te groot is.' Die uitspraak van Churchill mag Oomen graag aanhalen. Hij heeft een geweldige hekel aan domme mensen die er een eigen mening op na houden. Het enige dat voor hem telt zijn logica en de macht van het getal. Cijfers dus.
Over de Chris Oomen - bestuursvoorzitter van DSW-zorgverzekeraar - Volkskrant 27 jan 

20150127
Onbegrijpelijke uiting van godsdienstbeleving: 
God is vol liefde. Hij plukt Zijn mooiste bloemen als eerste.
Na een verkeersongeval heeft God onze lieve spontane en bijzondere dochter en zus Thuis gehaald in Zijn Vaderhuis.
Rouwadvertentie - Hoogeveensche Courant 26 jan 

20150125
In Riyad zijn we even geen Charlie
De westerse landen stuurden hoge delegaties, waaronder onze koning en minister president, naar de uitvaart van koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Maar in Saoedi-Arabië worden de mensenrechten zwaar geschonden. De barbaarse strafmaatregelen doen niet onder voor die van IS. Blogger Badawi werd onlangs tot 1.000 stokslagen veroordeeld voor zijn kritische berichten. Voor Godslastering, homosexualiteit, verraad en moord volgt de doodstraf en bij overspel wordt men gestenigd. Beroving wordt gestraft met afhakken van hand en voet.Vaak wordt er de doodstraf voltrokken door onthoofding. Volgens Rutte onderhouden Nederland en Saoedi-Arabië brede betrekkingen en daarbij hoort het om op passende wijze de laatste eer te bewijzen aan de koning. Engeland hangen de vlaggen zelfs halfstok. 'Maar we zijn blijkbaar allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het.' (citaat Van Ojik Groen Links) 
Volkskrant 26 jan 

20150125
Je kunt klagen dat rozen aan doornentakken groeien,
of dankbaar zijn dat er aan doornentakken rozen groeien.
Tom Wilson - Dagelijkse Gedachten 22 jan

20150125
Door de kunst van de beeldend kunstenaars, musici en dichters vangen we soms een glimp op van datgene waar het verstand geen toegang heeft. 
Mathieu Weggemans - Volkskrant 8 jan 

20150125
Die man is zó dom,dat hij zich niet kan voorstellen dat er mensen zijn die minder dom zijn dan hij.'
W.F. Hermans - Volkskrant 8 jan

20150125
Alle succesvolle mensen hebben één ding gemeen: zij herkennen kansen.
B. Marton - Dagelijkse Gedachten 2 jan

20150125
Later vroeg ik hem of hij bang was om dood te gaan toen hij op de operatietafel lag. Dat was hij niet, zei hij: 'het gaat goed met jullie, met de kleinkinderen, ik heb een mooi leven gehad.' Er was zo'n rust. Toen ik zelf ik het ziekenhuis lag, voelde ik woede en verzet. Ik mocht niet doodgaan, ik had een baby en een zoontje die nog lang niet voor zichzelf konden zorgen. Ik vind het een mooie gedachte dat er blijkbaar een moment kan komen in het leven dat het af is. 
Uit het interview met Kim van Kooten - Volkskrant 17 jan

20150125
We beleven onze goede dagen zonder ze op te merken. Pas wanneer er slechte dagen komen, wensen we ze terug.
Arthur Schopenhauer - Dagelijkse gedachten 10 jan

20150125
Een op de vier Keniaanse bonen voldoet niet aan de westerse maatstaven.
In een pakhuis in Nairobi, Kenia, staan rijen vrouwen aan lange metalen tafels bergen sperzieboontjes en peultjes te sorteren. Ze gooien kromme, te lange of te korte boontjes en peulen op de grond in kisten. Boontjes met een afwijkende vorm zijn niet mooi genoeg voor de export naar westerse supermarkten. De importeur wil geen lelijke boontjes.
Volkskrant 22 jan

20150125
'Wie zo ruimhartig is dat hij ook extremisme niet wil uitsluiten graaft zijn eigen graf 
Oratie uit 1936 van George v.d. Berg - Volkskrant 17 jan

20150125
"Ik ben ontslagen. Ruim een jaar geleden werd het bedrijf gereorganiseerd en kwamen er allerlei stropdassen langs."
Interview met uitgever Paul Brandt - Volkskrant 17 jan


20150120
Als iets niet goed voelt, is daar een reden voor
James Wanless - Dagelijkse Gedachten 20 jan

20150118
Het is beter iets moois te verliezen, 
dan het nooit gekend te hebben....
Rouwadvertentie Volkskrant 14 jan

20150118
Waarom schuren veel van die 'Je suis Charlie' - verklaringen? Het ongemak is dit: de meesten van ons zijn Charlie niet en nooit geweest. Omdat we niet werken voor publicaties die al jarenlang bedreigd en geïntimideerd worden, omdat we geen politiebewaking hebben, omdat we niet onverstoorbaar doorwerken na een aanslag met een brandbom. Omdat we geen cartoonisten zijn die tegen een bescheiden honorarium de vinger op de zere plek proberen te leggen. Omdat velen van ons banger zijn dan die dappere tekenaars. 
Column Sheila Sitalsing - Volkskrant 9 jan 

20150118
PostSecret is al meer dan 10 jaar een van de populairste blogs op aarde.Frank Warren (50) verzamelt nog steeds in zijn eentje anonieme geheimen op briefkaarten, vaak even schrijnend als herkenbaar. Hij staat elke ochtend rond half zeven op. Hij zet koffie en loopt naar brievenbus op 13345 Copper Ridge Road in het Amerikaanse Germantown om de post op te halen. Post Secret bestaat meer dan 10 jaar en heeft in die tijd meer dan 700 mln bezoekers getrokken. Warren heeft al een half miljoen geheimen ontvangen en leest elke geheim en bewaart ze allemaal. Hij maakt een selectie voor de website: 'Ik zoek emotionele noten die samen een melodie vormen.' 
Rubriek Media - Volkskrant 7 jan

20150118
Er wordt gesteld: 'Door de spot met Mohammed te drijven, drijft de cartoonist automatisch de spot met Allah.' Zijn we aanbeland bij de hamvraag: is Allah te beledigen? Nee, natuurlijk niet. Een beetje god is niet te kwetsen - zeker niet door stervelingen. Hooguit voelen zijn volgelingen zich gekwetst. De aanslagen in Parijs illustreren de onzekerheid van de daders omtrent de almacht van Allah. De gedachte dat Allah op eigen kracht Zijn gelijk niet halen.
Column Luuk Koelman - Metro 15 jan 

20150118
Een laag gevoel van eigenwaarde is alsof je door het leven rijdt met de handrem erop.
Maxwell Maltz - Dagelijkse Gedachten

20150115
Time keeps on slippin',
Into the future
I want to fly like an eagle
To the sea
Fly like an eagle
Let my spirit carry me
Steve Miller Band - Radio2 15 jan
20150115
Charlie Hebdo schurkt tegen de grenzen van het toelaatbare aan en houdt daarmee het speelveld van het debat groot.
Nieuwsuur 14 jan - Joost Swarte en tekenaar van Charlie Hebdo

20150114
We´re on a road to nowhere.
Well we know where we´re going
But we don´t know where we´ve been
and we know what we´re knowing
But we can´t say what we´ve seen
and we´re not little children
and we know what we want
and the future is certain
Give us time to work it out
We´re on a road to nowhere.
Talking Heads - Muziekkeuze van de Gary Shteyngart - Amerikaanse auteur - Volkskrant 3 jan

20150114
Een kerkuil kan ontzettend goed zien. Zijn ogen zitten onbeweeglijk in zijn kassen, maar hij kan zijn kop 270 graden draaien. Als het echt pikdonker is heeft de kerkuil altijd zijn oren nog. Zijn oren zitten niet symmetrisch op zijn kop. De rechter ooropening ligt op ooghoogte en de linker opening ligt boven het linkeroog, het geluid komt daar een fractie van een seconde eerder of juist later binnen. Zo kan hij in het donker exact bepalen waar een muis zit. Hij hoort als een muis zit te kauwen op een grassprietje.
Beestje van de week - Johan de Jong is bioloog en voorzitter van de landelijke  kerkuilenwerkgroep - VK 3 jan 
  
20150114
In kerktorens broeden kerkuilen nauwelijks nog. Hier in Friesland zaten ze tot voor kort nog in 4 kerken, verdeeld over de gezindten. In de katholieke kerk hebben we de uilen moeten weghalen. Tijdens een dienst kwam een jong uiltje vanachter het gordijn tevoorschijn en vloog al poepend over de mensen heen. Van schrik produceerde hij ook nog een braakbal in het doopvont. Met een begrafenis in het vooruitzicht wilde het kerkbestuur toch liever van de uilen af.
Beestje van de week - Johan de Jong is bioloog en voorzitter van de landelijke  kerkuilenwerkgroep - VK 3 jan 

20150114
Jij die mij ik maakt
Huub Oosterhuis - Column n.a.v. de deelname van Trijntje Oosterhuis aan het Songfestival - Volkskrant 5 jan

20150114
Een fysicus is op iemand  die op zoek is naar inzicht. Een ingenieur is iemand die wil dat het inzicht werkt.
Uitspraak Eckert - Volkskrant 3 jan

20150114
In het internettijdperk vinden mensen  geen dingen uit. We bouwen alleen maar voort op ideeën die al bestaan. De digitale revolutie is teamwork. Het is allemaal bedacht door grotere of kleinere collectieven, maar die wel bestonden uit briljante individuen. De meeste uitvinders zijn dwarsliggers, maar doen het tegelijkertijd heel goed in teamverband.
Naar aanleiding van het boek van Walter Isaacson - De uitvinders - Volkskrant 3 jan

20150114
In zijn boek Antifragiel stelt Taleb dat er eigenlijk maar twee soorten constructies zijn: katten en wasmachines. Als je het gedrag van een wasmachine wilt veranderen, pak je de tekening, je verwerkt je plan in de tekening en je voert de verandering door. Klaar. Als je het gedrag van een kat wilt veranderen, dan stel je jezelf een veranderdoel, je onderneemt acties en je kijkt wat het effect is van die acties. Daarna stuur je bij, je kijkt naar het effect en je stuurt nog een keer bij. Etc. Tot je na een tijdje constateert dat je 80% van je doel hebt gehaald en dat dat al heel mooi is. ICT-projecten klinken als wasmachineveranderingen. Maar dat zijn het niet. Grote ICT-projecten zijn eigenlijk helemaal geen ICT-projecten, maar veranderprojecten en daarmee katveranderingen.
Column Bart Stofberg ICT/Magazine - 20 nov 

20150112
Anand kan beschikken over een database met duizenden varianten. Bij Carlson zit de voornaamste computer in zijn hoofd. Hij kan moeiteloos 2.000 partijen oproepen om gecompliceerde stellingen te toetsen. 'Een grootmeester moet zijn eigen hersens meer vertrouwen dan het oordeel van de computer. Ik vind het prettig om in een stelling te geraken, die nog niet is verkend. Dan kan ik mijn intuïtie volgen. Het is mijn kracht dat ik niet het spoor volg van de computer.' 
Wereldkampioen Magnus Carlson doet mee aan het schaaktoernooi in Wijk aan Zee - Volkskrant 10 jan

20150112
Het is onbestaanbaar dat Nederland zich al 50 jaar warmt aan Gronings aardags, maar de Groningse bevolking in de kou laat staan.
Conceptrapport van de Onderzoeksraad voor de veiligheid - Volkskrant 12 jan

20150111
Intuïtie wijst het verstand waar met succes te zoeken.
J.E. Salk - Dagelijkse Gedachten

20150107
We vallen allemaal de toekomst in. Je weet niet wat het volgende moment gebeurt. Dat is entropie, een maat voor wanorde. Alles vervalt naar iets anders. 
Over Wim T. Schippers n.a.v. de première van zijn nieuwe stuk - Volkskrant 6 januari

20150107
Een hechte klerezooi
Schippers is een paradox van controle en toeval. Hij geeft het leven een bepaalde ordening en schopt die tegelijkertijd onderuit. Schippers houdt niet van toneel. Dat is uit op herkenbaarheid. Mensen raken ontroerd als ze precies hun tante zien. 'Ga dan naar je tante!' .... 'Bij mij krijg je wat je niet verwacht. Het een klerezooi, maar een die wel hecht in elkaar zit. Wat voor lol had u overigens in gedachte?
Over Wim T. Schippers n.a.v. de première van zijn nieuwe stuk Hoogwater voorheen laag water - VK 6 jan

20150104
Fijn om iemand naast me te hebben, die achter me staat.
Aangepast citaat uit interview met .. 

20150104
When it Rains, look for Rainbows.
When it's Dark, look for Stars 
Bordje in winkel in Folkingestraat

20150104
Don't forget where you came from.
But never lose sight of where you are going
Gurbaksh Chahal 

20150101
De tijd is te traag voor wie wacht
te snel voor wie bevreesd is 
te lang voor wie treurt
te kort voor wie zich verblijdt
maar voor wie liefheeft
duurt de tijd eeuwig.
Lady Jane Fellowes - Dagelijkse Gedachten - 31 dec

20150101
Vandaag is het einde van de toekomst

20150101
Voordat je spreekt, stel jezelf de vraag: Is het aardig, is het nodig, is het een verbetering ten opzichte van de stilte?
Shirdi Sai Baba - Dagelijkse Gedachte - 30 dec


Geen opmerkingen:

Een reactie posten