zaterdag 28 februari 2015

Treffend Sprekend - februari 2015

20150227
Bij de drie boeken die ik tot nu toe heb geschreven, dacht ik gedurende het schrijfproces: mijn god stel dat ik morgen onder een bus beland, dan gaat de rest van het verhaal met mijn hoofd verloren en heb ik dus de laatste maanden van mijn leven verspild aan het schrijven van een boek dat niemand ooit zal lezen. Als het af is, voel ik oplichting: morgen kan ik gewoon onder een bus komen.
Interview met schrijfster Myrthe van der Meer (32) - Volkskrant 27 feb

20150227
Het lastige aan Havenaars stukken over literatuur is dat hij romans en non-fictie vrijwel gelijkschakelt: ze doen verslag van de wereld. Voor wat literatuur juist tot literatuur maakt - omkering, uitvergroting, spot, hoon, walging, bewuste blikvernauwing, onbetrouwbare vertellers - heeft hij als historicus weinig oog.
Boekbespreking - Babyboomboek - wat ze lazen, wat hen vormde, hoe ze dachten - Volkskrant 21 feb

20150227
In de boekenwereld is sprake van een overfixatie op fictie. De roman is een uitingsvorm van de 19de eeuw. Toen we nog geen film hadden, geen televisie, geen internet en al die andere manieren om de wereld en onszelf te duiden. In Amerika doet non-fictie het inmiddels zeer veel beter dan literatuur.
Rubriek De Uitgevers - Plien van Albeda van Balans - Volkskrant 21 feb 

20150225
De interne commissie deed de afgelopen maanden onderzoek naar de effectiviteit van het opnieuw bekijken van het opfrissen van de terugkeer naar de ideologische wortels. Te veel mensen denken dat hun manier van onbevooroordeelde reflectie de enige juiste is. Maar door met gepaste herbezinning introspectief pas op de plaats te maken, kunnen we met terugwerkende kracht reconstrueren hoe in het verleden de nieuwe richting van de koersbepaling is gewijzigd.
De Speld - Jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant 25 feb

20150225
De Britse schrijver Douglas Adams zei te houden van het ruisende geluid van verstrijkende deadlines. Deadlines zijn immers de beste inspiratie voor creativiteit.
Fragment Column Peter de Waard - Volkskrant 25 feb

20150225
Chronisch slaaptekort vergroot het risico op suikerziekte, overgewicht, depressie, infecties en hart- en vaatziekten. Slaap kun je niet inhalen, maar uit onderzoek blijkt dat een middagdutje wel degelijk enige bescherming te bieden tegen de schade van een doorwaakte nacht. De proefpersonen mochten 2 nachten slechts twee uren slapen. Alleen na de tweede nacht mochten ze 's middags een dutje doen van een half uur. Zonder middagdutje schoot de hoeveelheid adrenaline in het speeksel en de urine van de proefpersonen omhoog. Adrenaline jaagt onder meer de hartslag en de bloeddruk op. Een dutje hield de adrenaline stabiel. Ook het onstekingshormoon bleef na de powernap stabiel.
Volkskrant 25 feb

20150225
Als iemand een bepaalde beslissing neemt, is hij/zij in feite ook altijd verantwoordelijk voor de beslissing die niet genomen is.
Naar Max Pam - Volkskrant 25 feb

20150225
Our beloved Clark Terry has joined the Big Band in heaven where he'll be singing and playing with the angels.
Overlijdensadvertentie - Volkskrant 25 feb

20150225
Papieren media hebben het sowieso moeilijk. Bij mijn dochter zie je ook geen krant in huis. Als ik daar de krant zit te lezen, denken mijn kleinkinderen: opa doet een spelletje, hij verstopt zich achter een stuk papier.'
Willem van Charlie Hebdo - Volkskrant 25  feb

20150225
Veel noten, maar weinig muziek
Louis Armstrong - Volkskrant 24 feb

20150223
Douchewaterwarmteterugwinning
Ruim 400 m3 gas weg voor de douche. Het hete douchewater stroomt binnen luttele seconden in het afvoerputje. Zuivere energieverspilling. Daar is iets op gevonden: door de afvoerbuis van het douchewater binnenin de aanvoerleiding van koud water te installeren, draagt het zijn warmte over op leidingwater. Het aldus met bijna 15 graden opgewarmde koude water stroomt direct naar de koudwaterkraan van de douche, waardoor de warmwaterkraan zachter kan.
Volkskrant 21 feb

20150223
Het is simpel: alles wat niet failliet mag gaan, hoort niet bij de markt. Banken die zich immoreel gedragen, zijn nu gered door de gemeenschap. 
Ronald van Raak van de SP in de Volkskrant 21 feb

20150223
Regeren is een ontmoeting met de werkelijkheid doceerde de minister van financiën Schäuble van Duitsland. Ook voor Alexis Tsipras geldt dat de verkiezingsdag de uiterste houdbaarheidsdatum is van zijn verkiezingsbeloften.
Volkskrant 23 feb

20150223
Zijn pensioen daalde van € 1.380 naar € 1.080 per maand en de 13e en 14e maand zijn geschrapt. Met zijn geld helpt hij zijn inwonende dochter en zijn andere 5 kinderen. 'Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen.' Een gevaarlijk ijzeren trapje leidt naar het betonnen dak, waar hij zijn 80 duiven zit te voeren. 
Volkskrant 23 feb

20150221
Hoogstens zou het servies een keertje rammelen
Onder de akker van boer Boon uit Kolham, gemeente Slochteren, wordt op 22 juli 1959 om 6:33 uur het Groningse gasveld ontdekt. Al gauw ontstaat de hoopvolle verwachting dat het 'Gronings goud' het Noorden zal opstoten in de vaart der volkeren, maar... Groningen verzakt tot maximaal 1 meter in 2050 zo blijkt in 1972 uit onderzoek van de NAM. ... Het staatstoezicht adviseert januari 2013 de minister de gasproductie zo snel mogelijk terug te brengen. Dat gebeurt niet. Integendeel. De winning wordt in 2013 opgevoerd tot bijna 54 mld m3, het hoogste sinds 1981. ... September 2014 noemt minister Kamp de bevingen een 'fact of life'. Boer Boon ervoer in 1959 een sfeer van vertrouwen rond de gaswinning onder zijn land. Ruim een halve eeuw later is dat gevoel met het gas uit Groningen verdwenen.
Volkskrant 18 feb

20150221
Yanis
Het is een formidabel spel dat zich deze dagen afspeelt in Brussel. In dat spel hanteren beide partijen hetzelfde ultieme dreigement: de Grexit. Zoals bekend heeft Yanis Varouflakis aan universiteiten over de hele wereld speltheorie gedoceerd. Speltheorie houdt zich bezig met de vraag hoe twee of meer partijen die elkaar door hun besluiten beïnvloeden hun strategie bepalen - en hoe ze het gedrag van andere partijen inschatten. Hij weet al wat Jeroen Dijsselbloem (landbouweconoom) gaat doen terwijl Jeroen zelf daaromtrent nog volledig in het duister tast: sta je al met 3-0 achter. Overigens ontkende Varouflakis dat hij bezig was met een spelletjes. Hij handelde volgens de inzichten van de Duitse filosoof Kant: doe het goede, wat daarvan ook de consequenties zijn. 
Fragment Column Bert Wagendorp 19 febr

20150221
Griekenland moet door de knieën!
Varoufakis werd maandagavond 19 keer de oren gewassen. Alsof ze op een andere planeet leven typeerde een betrokkene na afloop de opstelling van de Grieken. De zwaarste weerstand komt van de Baltische landen, Slovenië en Slowakijke. Vol ongeloof kijken zij naar de verhoging van het minimumloon die Tsipras heeft beloofd: € 750 per maand. Dat is voor de Baltische staten een modaal inkomen. En de pensioenverhoging die Tsipras per maand in petto heeft, wordt in de oostelijke eurolanden nog niet per jaar verstrekt.
Volkskrant 18 feb

20150221
Er zijn heel veel mensen die tegen de ontkenning aan zitten van alles wat niet logisch verklaarbaar is. De ratio is heilig. Dat is natuurlijk om te gieren van het lachen, want wat vandaag waar lijkt, is morgen een schijngegeven. Een voorbeeld. Louis XIV had last van depressies. Nou die haalt daar een arts bij, de top van de medische wetenschap. En die kwam met het volgende recept: de koning moest elke morgen 5 min lang de lucht van verbrande vrouwenpantoffels opsnuiven. Echt gebeurd hoor, toen was dat de wetenschap. Aangeleerde logica, daar zit de wereld vol mee.
Interview Ad Visser - Volkskrant 14 feb

20150221
Hij heeft alle tijd , zeg hij. 'Het leven is het leven. We hoeven nergens heen.'
Interview Ad Visser - Volkskrant 14 feb

20150221
Liever dubbele huur dan een Lidle om de hoek!
Het pand wordt altijd nog geëxploiteerd door Plus als nepsupermarkt: 4 winkelwagens, twee medewerkers en nul klanten. De zelfstandige uitbater van de Plus hoopt zo te voorkomen dat een concurrent zich vestigt. Vooral het Duitse Lidl wordt gevreesd. Deze ondernemer is gaan rekenen. Hij had de keuze tussen het delen van zijn omzet met een concurrent, of het accepteren van een dubbele huur. In het ene geval kost het hem waarschijnlijk de kop, in het andere alleen een fors bedrag aan huur. Onderdeel van het huurcontract is dat er een supermarkt wordt geëxploiteerd. De burger is over het algemeen verstandig en denkt goed na, maar de consument holt gewoon zijn portemonnee achterna. En dan eindig je soms in situaties waarmee niemand blij is.
Volkskrant 20 feb

20150221
Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.
Sören Kierkegaard - Dagelijkse Gedachten 18 feb

20150221
Hoop is een prachtig, positief woord dat me doelen laat stellen om naartoe te werken zonder gehecht te zijn aan het resultaat.
Bernie Glassman - Dagelijkse Gedachten - 12 feb


20150216
Wie het langste deel van zijn leven achter de rug heeft, krijgt een ander perspectief op de toekomst. Het besef dat de tijd beperkt is, dat niet alles meer kan, maar ook niet alles meer hoeft, zorgt ervoor dat ouderen beter dan jongeren kunnen leven in het moment.
Happy to be grey - Volkskrant 7 feb 

20150216
Een vrouw heeft hij nooit gehad, een vriendin van een van zusters stuurde hem soms een pakketje met sokken en worst. Vrienden had hij niet, zo alleen, zo ontzettend alleen, met niemand dan zichzelf als gezelschap. Ergens schrijft hij: 'Ik ben altijd religieus geweest, heb steeds geloofd in mezelf.' Twijfel aan het schrijven deed hem besluiten om voortaan het potlood te gebruiken, kon hij alles weer uitgommen, en dan in piepkleine lettertjes. Mikrogrammen, na zijn dood ontcijferd en gepubliceerd in 6 delen 'Aus dem Bleistiftgebiet (uit het potloodgebied).
Recensie heruitgave De Wandeling van de Zwitserse schrijver Robert Walser (1878-1956) - Volkskrant 7 feb

20150216
Het succes van het Rijksmuseum heeft veel vaders, maar het moet ook aan de man worden gebracht. Het is beleving en betovering van het hoogste niveau. Het ging erom 'hoe een love brand (geliefd merk) te maken van het Rijksmuseum?'
Over Marjolijn Meyen - hoofd communicatie en marketing - Volkskrant 10 feb

20150216
De lat lag nog maar net op zijn plek, of hij werd al weer verlegd.
Over Max Verstappen - Volkskrant 14 feb

20150216
Ach, de meeste mensen kopen helemaal geen producten, maar prijzen. Het verschil tussen een oude en nieuwe prijs. Het liefst kopen mensen korting.
Fragment column Peter Middendorp over de teloorgang van Blokker - Volkskrant 14 feb

20150216
In een ver verleden heeft de katholieke kerk het carnaval - feest van drank en losbandigheid -  nog proberen te verbieden. Toen dat niet lukte, heeft de geestelijkheid het van oorsprong heidense feest slim ingelijfd. If you can't beat them, join them. Het wordt gevierd aan de vooravond van de vastentijd. Vandaar de term 'vastenavond'.
Volkskrant 16 feb   

20150215
Presentator en komiek Jon Stewart stopt dit jaar met The Daily Show. Hij weet nog niet wanneer hij dit jaar stopt en wat hij precies gaat doen. 'Ik heb veel ideeën. Ik ga op een doordeweekse avond thuis eten bij mijn gezin. Naar ik uit meerdere bronnen heb vernomen, zijn dat lieve mensen.'
Volkskrant 12 feb

20150215
Het is ongeluk 
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is 
zegt de liefde
Uit: Het is wat het is, door Erich Fried - vertaling Remco Campert - overlijdensadvertentie Volkskrant 11 feb

20150208
Wachten is een plicht, vakantie is vrijheid. Maar wat is wachten dan eigenlijk? Wachten is een mening: een predicaat dat we aan een situatie toekennen wanneer we liever hebben dat de situatie eindigt dan dat hij voortbestaat. Het leven kan een aaneenschakeling van wachten zijn: zitten is wachten tot je weer opstaat, lopen is wachten tot je er bent, er zijn is wachten tot je vertrekt, slapen is wachten tot je wakker bent, wakker zijn is wachten tot je gaat slapen. Waarschijnlijk is gelukkig zijn niets anders dan het vermogen het eeuwige wachten niet als wachten te ervaren.
Fragmenten Column Hanna Bervoets - Volkskrant 7 feb

20150204
Pijn is tijdelijk, opgeven is voor eeuwig.
Citaat uit dankwoord proefschrift van Mathieu Bolhuis - 18 feb 2015

20150204

Ik begin steeds vaker te denken: minder is meer. Als je 40 bent, wil je een Ferrari kopen. Als je 60 bent, heb zoiets van: het is me worst. Het is over, het interesseert me niet meer. Die Bentley en Ferrari zijn allang weg. Ik rijd nu in een Porsche Cayenne. 
Interview met multimiljonair en voormalig minister Herman Heinsbroek - Volkskrant 24 jan

20150204
Is het leven leuker met heel veel geld?
Ja. .... Met geld kan ik dingen kopen die ik wil, ik kan de wereld bereizen en ik hoef niet achterin het vliegtuig zitten. Maar geluk haal je er niet uit. Geluk is een halfuur naar een kunstwerk kijken of naar de hond die aan mijn voeten ligt.
Interview met multimiljonair en voormalig minister Herman Heinsbroek - Volkskrant 24 jan

20150204
Woorden eenmaal gesproken
geschreven
zijn anders
alleen verzwegen
onuitgesproken
bezitten ze een schijn van gelijk
van geluk
Remco Campert - Volkskrant 24 jan

20150204
Dat is logisch, want behalve de bank moet ook de geldschieter er dan zijn boterham mee smeren.
Rabobank-bestuurder Bruggink over de hypotheekrente - Volkskrant 3 feb

20150202
Een man die tegelijkertijd in het verleden leeft en zijn tijd vooruit is, en in elk geval niet van onze tijd is.
Rabbijn Jonathan Sacks over Prins Charles - Volkskrant 2 feb

20150202
Dierlijke producten zijn milieutechnisch gezien behoorlijk inefficiënt: voor elke kilo vlees is 5 kilo veevoeder nodig, voor een liter melk is dat ruim 2 kilo. Dat maakt plantaardige voedingsmiddelen een stuk duurzamer; die omweg via een koeienmaag is immers niet nodig.
Volkskrant 31 jan

20150202
Het is een teken van kracht: dit is een bedrijf dat geen bekendheid nodig heeft om groot te worden.
Over Elasticsearch - in een paar milliseconde antwoord uit de databerg - Volkskrant 31 jan

20150202
De inflatietheorie: het idee van een zichzelf aanjagende expansie.
Begin 1980 formuleerde Alan Guth de zogeheten inflatietheorie voor het piepjonge heelal, die aangeeft dat ruimte en tijd zelf in de eerste fractie van een seconde na de oerknal een fase van exponentiële uitbreiding heeft doorgemaakt. Het prille miniheelal zette al van nature uit maar overschreed al afkoelend een kritische drempel waardoor alle beschikbare energie een kort moment helemaal in een supersnelle uitzetting werd gepompt. Daardoor werd het vroege heelal praktisch oneindig groot. ..... De oerknal is in zijn details onbegrijpelijk. Maar wel een gegeven. Inflatie ook. Als de inflatie een factor 10 tot de macht 36 is geweest, is de omvang van het heelal dat de mens niet kan zien zeker meer dan een miljoen keer groter dan het deel dat de mens wel kan zien.
Een gouden idee, dat in één machtig gebaar tal van klassieke hoofdbrekens over de ontwikkeling  van het universum na de oerknal oploste. Velen noemen Guth om die reden de grondlegger van de hedendaagse kosmologie. En een genie zelfs.
Interview met Alan Guth - Volkskrant 31 jan

20150202
Die vitrine is leeg omdat er niks in zit
Alan Guth over de lege glazen vitrine waarvan National Geographic zegt dat daar de toekomstige Nobelprijs van hem in kom te staan - Volkskrant 31 dec

20150202
Het grootste verdriet in mijn leven is dat ik mijzelf nooit live zal kunnen zien optreden.
Kanye West - Volkskrant 31 dec

20150202
De Nederlandse boekenwereld is erg gefixeerd op de roman. Er is een overfixatie op de fictie, zal ik maar zeggen. De roman staat in hoog aanzien; kennelijk vanuit de overtuiging dat de romanschrijver het dichts op de huid van de tijd zit. En dat hij ons daar in afgeleide vorm, namelijk in een fictief verhaal, iets heel belangrijks over te melden heeft. 
De uitgevers - Marc Beerens Vantilt - Volkskrant 31 jan

20150202
Ik ben maar weer opgestaan, want dat slapend rijk worden is me vannacht weer niet gelukt
Onvangen van buurman Peter
Geen opmerkingen:

Een reactie posten