dinsdag 31 maart 2015

Treffend Sprekend - maart 2015

20150329
'Ik kijk tegen deze baan aan als een aap tegen een roestig horloge. Jullie moeten me helpen er wat van te begrijpen.' Zo begroette De Jong zijn naaste medewerkers toen hij de formatie van zijn kabinet rond had. De Jong is in Den Haag altijd een vreemde in Jeruzalem gebleven. De zee en de oorlog zijn zijn maatstaf. Het geharrewar aan land vindt hij diep in zijn hart geneuzel. 
Over Piet de Jong (1915) de oudste nog levende regeringsleider - Volskrant 24 maart


20150329
Een mens kan alleen nieuwe oceanen ontdekken als hij de moed heeft het zicht op de kust te verliezen 
André Gide

20150329
Het kersverse VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven heeft donderdag direct na zijn beëdiging keihard uitgehaald naar de nieuwe minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij eiste op hoge toon opheldering over de deal die het OM in 2001 sloot met drugscrimineel Cees H. Teeven noemt het onbestaanbaar dat een crimineel zoveel geld heeft gekregen. Deze kwestie stinkt aan alle kanten en de onderste steen moet boven. NOS verslaggever Ron Fresen: "Je kunt wel merken dat Teeven een nieuwkomer is. Het heeft wel iets, een echte volksvertegenwoordiger die onbevangen op zoek gaat naar de waarheid. Teeven is een ruwe diamant, waar de VVD nog veel plezier aan kan beleven."
De Speld - Jouw vaste prik voor Betrouwbaar Nieuws - Volkskrant 27 maart 

20150329
Sinds kort heb ik een klein herenclubje. We eten samen en nemen de wereld door. De moderator van onze club zei het mooi: 'Wij hebben overal verstand van, daarom is het leuk om onder elkaar overal verstand van te hebben.'
Interview met journalist Rik Zaal in de Volkskrant van 27 maart 

20150329
Wetenschap is constant zoeken, in plaats van constant vinden. Het is inherent aan wetenschap om ergens anders uit te komen dan waar je had verwacht. 
Volkskrant 21 maart

20150329
Behaaglijk snort de serverkachel
Bij het koelen van datacentra komt heel wat warmte vrij. Die zou je over woningen kunnen distribueren ter verwarming. Maar je kunt ook het hele datacentrum verspreiden. Bij datacentra gaat ongeveer 60% van de kosten naar het gebouw en de koeling van al die servers. Zet je de servers bij de mensen thuis, dan valt dat deel van de kosten weg. Op die manier heeft men geen huisvestingskosten en de klanten kunnen gratis verwarming aangeboden worden door de server als een soort radiator te plaatsen. Er valt heel wat te winnen: wereldwijd stoten datacentra al meer CO2 uit dan de luchtvaartsector.
Volkskrant 24 maart   

20150329
Wie in Vlaanderen zijn kind op de school van zijn keuze wil hebben,  moet daar dagen van tevoren voor de deur gaan liggen. Maar dat in Halle de eerste ouder al 6 dagen voor de officiële inschrijving zou opdagen en daarmee het kamperen zou inluiden, dat had niemand verwacht. 12 uur later waren alle plekken bezet.
Volkskrant 21 maart

20150321
The best camera is the one you have with you
An old adage amongst photographers

20150321
Ongebruikte talenten zijn als zonnewijzers in de schaduw
Benjamin Franklin - Dagelijkse Gedachten - 21 maart


20150321
Het leven kan raar lopen.
Hé moet jij ook die kant op?
Loesje

20150321
De onrust binnen de VVD houdt aan. Het OM is een onderzoek gestart naar het declaratiegedrag van Thorbecke. De liberale staatsman (1798-1872) zou meerdere ritjes met een diligence ten onrechte hebben opgegeven als onkosten voor het schrijven van de grondwet. De oppositie heeft kamervragen gesteld aan minister Plasterk. Rutte: "Ik vind echt dat wij op het gebied van integriteit hoge eisen moeten stellen aan mensen, zeker als ze grondlegger willen zijn van onze parlementaire democratie. Als geestelijk vader van onze grondwet moet je eigenlijk van onbesproken gedrag zijn."
De Speld - Jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant 18 maart

20150320
Het is duwen aan een touwtje
?

20150320
De basis van een café moeten de stamgasten zijn. De anderen zijn de voorbijgangers.
Stamgast Els (67) - Volkskrant 3 feb

20150317
Homo sapiens non urinat in ventum, staat te lezen in de toegangspoort naar het Amsterdamse Max Euweplein. Potjeslatijn voor: een wijs man plast niet tegen de wind in. De gemeenteambtenaren van bouw- en woningtoezicht, noch de opdrachtgever hebben de inscriptie waarmee architect Kees Spanjers (1983) de collonade voorzag opgemerkt in de ontwerptekeningen. Hij deed het uit pure balorigheid; gek werd hij van de inspraakrondes, amendementen en aanpassingen die het project van meet af aan bepaalden. Ruim 10 jaar van zijn leve kostte het hem om het ontwerp gebouwd te krijgen - tien kafkaëske jaren vol bureaucratie, tegenstand en gedonder.
Volskrant 13 maart

20150317
Dit soort borstklopperij doet erg denken aan de haan die kraait en zegt: 'Kijk, de zon komt op, en daar heb ik voor gezorgd.'
Volkskrant 14 maart

20150317
De theorie over aandachtsmeditatie is dat het een rem zet op gepieker. De mens leert te aanvaarden hoe hij/zij zich voelt. Dat je je depressief voelt is één ding, maar jezelf voortdurend opwinden over het feit dat je je slecht voelt, wordt mogelijk doorbroken door mindfulness. De theorie is dat veel mensen worden gestuurd door gedachten en emoties waarvan ze zich niet bewust zijn. Mindfulness maakt ze daarvan bewust. Je observeert je gedachten en merkt op hoe akelig je je daarbij voet. Meer niet. Je veroordeelt niet jezelf. Oké, ik voel mij gespannen. Dat mag. Op den duur verdwijnt dat nare gevoel. Je richt je op het hier en nu in plaats van in gedachten al aan de volgende klus beginnen. Dat creëert rust en daarmee voorkom je stress.
Volkskrant 14 maart

20150317
Het bezoek van Tsipras aan Brussel komt 'geen moment te vroeg' zeggen betrokken EU-ambtenaren. Wat een variatie is op de 'laatste kans'
Volkskrant 14 maart

20150317
Je bent niet meer daar waar je was, 
maar overal waar wij zijn
Overlijdensadvertentie - Volkskrant 16 maart

20150315
Een roman beslist zelf wanneer het tijd is voor de allerlaatste punt.
Interview met Umberto Eco - Volkskrant 7 maart 

20150315
O. den Beste, oud-leraar Duits, ergerde zich aan 'ziekelijke, zelfingenomen' narcissen. Net als aan de hele lente: 'Een obsceen jaargetijde, met die bloemen die maar schaamteloos open gaan zodat je in die kelken kunt kijken. Dan zie je die meeldraden en stampers maar open en bloot hangen. Bah!'. 
De waanzin van Van Kooten en De Bie - Volkskrant 9 maart

20150315
De tijd vliegt,
als ie niet kruipt.
Dichter en Rotterdamse legende Frans Vogel - Volkskrant 12 maart

20150315
Gedicht kunstenaarsbegrafenis
Als de kist daalt,
stijgen de prijzen
Dichter en Rotterdamse legende Frans Vogel - Volkskrant 12 maart

20150315
Het leven is een pijnlijk proces van verlangen naar wat achter ons ligt en dromen van onze toekomst.
Artikel n.a.v. de film Still Alice over Alzheimer - Volkskrant 12 maart

20150315
Ik lijd niet, ik vecht om deel te blijven van het leven om me heen, ik vecht om in contact te blijven met de persoon die ik was.
Artikel n.a.v. de film Still Alice over Alzheimer - Volkskrant 12 maart

20150308
Wanneer je een schip wilt gaan bouwen
breng dan  geen mensen bijeen
om timmerhout te sjouwen.
Of te tekenen alleen!
Voorkom dat ze taken ontvangen.
Deel evenmin plannen mee.
Maar leer eerst mensen verlangen
naar de eindeloze zee
Antoine de Saint-Exupery 1948 

20150308
Gute Nacht, Freunde
Es wird zeit für mich zu geh'n
Was ich noch zu sagen hätte
Dauert eine Zigarette
Und ein letztes Glas im Steh'n
Reinard Mey - overlijdensadvertentie Volkskrant 7 maart

20150308
Wat vind je het leukste aan jezelf?
Mijn handen, want daarmee kan ik goed ipadden
Wat vind je minder leuk aan jezelf?
Mijn buik, omdat hij niks kan. Al kunnen er wel veel ijsjes in.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Christian (6) - Volksrant 3 maart 

20150308
Een universiteit is geen bedrijf. Studenten moetende ruimte hebben om zich breed te ontwikkelen tot kritische en creatieve denkers. Er moet ruimte worden geboden voor verbreding en verdieping.
Minister van OCW Jet Bussenmaker n.a.v. de studentenprotesten - Volkskrant 5 maart

20150308
De perversiteit van de financialisering
Met de universiteiten is volgens Ewald Engelen hetzelfde gebeurd als met o.a. woningcorporaties, ziekenhuizen en energiebedrijven waar geld en rendement leidende principes zijn geworden, veel belangrijker uitgangspunten dan de taken waarvoor ze oorspronkelijk het leven werden geroepen.  
Fragment column Bert Wagendorp 5 maart 

20150308
De Russische president Poetin zei dat het 'een verachtelijke en cynische moord' was. Misschien meende hij het, misschien was het het verachtelijkste en meest cynische zinnetje dat Poetin gedurende zijn 15 jaar als Ruslands machthebber heeft gesproken.
Fragment column Bert Wagendorp n.a.v. de moord op Boris Nemtsov - Volkskrant 3 maart

20150305
Het Nederlandse topschaatsen is al jaren gebaseerd op de valbeweging. Dat is de traditie. Dat werkt wel, maar tot een bepaald niveau. Vanaf nu wordt het anders: Joeskov en Bow rijden effectief naar voren. Ze komen niet over de vallijn, de aloude techniek van het spel met de zwaartekracht. Ze hebben hun volgende afzet al weer klaar. Want glijden is vertragen.
Volkskrant 5 maart

20150305
Altijd samen in gedachten
In gedachten voor altijd samen
rouwadvertentie 5 maart

20150302
You can't ask turkeys to vote for Christmas
Interview met hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman - HEADline feb 

20120302
Ljipaaisykjen
Kievitseieren zoeken
Hoogeveensche Courant 27 feb

20150302
Wat is het nut van denken?
Denken hoeft geen nut te hebben. Denken heeft wel zin. Een roos heeft ook geen nut, maar we geven er betekenis van liefde aan.
Filosoof en medicus Marli Huijer (59) volgt René Gude op als Denker des Vaderlands - Volkskrant 28 feb

20150301
Attract
what you expect
Reflect
what you desire
Become
what you respect
and Mirror
what you admire
Brightontheday.com - Pinterest

20150301
Tien jaar geleden zag directeur Jaap v.d. Meer iedereen zijn eigen vertaalgeheugens bouwen en dus veel werk dubbel doen. Wat als die bedrijven en instituten eens gingen samenwerken? Zo werd 10 jaar geleden het Nederlandse bedrijf TAUS geboren. De organisatie onderhoudt een online marktplaats waarop rond de 150 bedrijven (o.a. Google, Microsoft, Oracle), universiteiten en specialisten kennis delen. Men wisselt via TAUS de bouwstenen uit waarmee ze hun eigen machinevertalingen kunnen perfectioneren. De database bevat inmiddels 55 mld woorden, in 2.200  combinaties van steeds twee talen.
Volkskrant 28 feb

20150301
Making mistakes is better than faking perfection
Kushandwizdom - Pinterest

20150301
Simon Vestdijk kon uitsluitend schrijven als de stofzuiger aan stond. Beethoven ging pas aan de slag als hij een kopje koffie van precies 60 bonen had gezet.Kierkegaard had zijn eigen, nogal merkwaardige manier van koffiedrinken: opgetogen pakte hij de zak met suiker en goot eerst de suiker in de koffiekop totdat het boven het randje uitstak. Daarna volgde sterke, zwarte koffie, die de witte berg langzaam oploste. Vlak daarna verdween deze stroperige oppepper in de maag van de magister, waar het zich vermengde met sherry en zo zorgde voor extra energie.
Mason Correy onderzocht de dagelijkse rituelen van beroemde schrijvers en creatieven - Volkskrant 28 feb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten