dinsdag 30 juni 2015

Treffend Sprekend - juni 2015

20150630
Zaterdag zat ik te eten met vrienden en nadat de Griekse kwestie tot de eettafel was doorgedrongen, wisten wij de crux van de zaak in no time terug te brengen tot wat iemand van ons ergens had gelezen: dat Grieken op het terras 90 min doen over het consumeren van 1 espresso. Dat ze er zo lang over doen, toont klip en klaar aan dat Grieken luie uitvreters zijn, vond het ene kamp. Nee, zei het andere, het laat juist zien dat de Griek nog weet waar het in het leven om draait: niet binnen 30 sec je espresso achterover slaan en met een verbrande tong verder in de ratrace, maar kalm genieten van de goede dingen des levens.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 30 juni 

20150630
De Griekse centrale bank heeft met expliciete toestemming van de ECB een nationaal noodleenloket geopend, de Emergency Liquidity Assistance (ELA). De Griekse centrale bank creëert via ELA miljarden digitale euro's uit het niets en deelt dat geld uit aan de Griekse banken. Op deze manier is er 89 mld euro noodhulp naar de Griekse banken gevloeid. ELA geeft de Grieken de kans hun spaargeld in veiligheid te brengen (matras of bijv. naar een Duitse bankrekening). Maar als de Grexit komt, worden deze ELA-vorderingen oninbaar. De ECB heeft inmiddels de ELA-kraan dichtgedraaid, waardoor de banken wel moeten sluiten (binnenlands bankverkeer blijft beperkt mogelijk).
Peter de Waard - Volkskrant 29 juni

20150629
The biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to reply.
Stephen R. Covey 

20150628
Dichter
Liever zeg ik opener
Laat de sleutel buiten hangen
en zie met armen uitgespreid
hoe jij mijn luchtkasteel naar binnen klimt
Je van regel en dicht bevrijdt
Liever laat ik woorden het licht naar binnen schijnen
toon je hoe je zinnen kneedt
om ze op dromen te laten drijven,
of te laten plonzen in het tafelkleed
Liever zie ik ideeën
dansen met de onwaarschijnlijkheid
jou horen zingen met een pennenstreek
een in lijn die net een landschap leek
het papier wit als een zonnige weide
Gedicht op schutting geschreven - Oerol 2015

20150628
Copernicus wordt genoemd als de man die de zon stilzette en de aarde in beweging bracht.
Wrap Up

20150628
Een vriend vroeg laatst aan mij: Jacob, heb jij een bucketlist? Ik zeg, hoe bedoel je? 'Nou gewoon, een lijst met dingen die je nog heel graag wilt doen voordat je doodgaat.' Ik zeg nee, ik heb wel een lijst met dingen die ik nog moet doen voordat mijn vrouw thuiskomt.
Fragment column Jacob Spoelstra - Computable.nl 24 juni

20150628
Missie is datgene wat je ten diepste wilt bereiken. De zin van het bestaan. Strategie is hoe je die zin van het bestaan ruwweg wilt bereiken. En tactiek bestaat uit de kleine keuzes die je dagelijks maakt en die, als het goed is, passen in je strategie.
Bas Haring 2 maart 2015

20150628
Eén van de belangrijkste dingen bij communicatie is te horen wat niet wordt gezegd.
Peter Drucke - Dagelijkse Gedachten 24 juni

20150628
Schat, ben naar Nollekes,
De sleutel ligt waar je hem vindt,
Laat jezelf binnen,
Voel je thuis.
Dijkgedicht Oerol 2015

20150628
De vrede zal een vogel zijn,
zij zal op grote hoogte zwenken en bij mensen zijn.
Overlijdensadvertentie Volkskrant 22 juni

20150626
Als je niet met elkaar kunt lachen, is er echt een heel serieus probleem
Quote uit het rapport Lang leve het verschil, weg met de fragmentatie - Wetensch bureau CDA - VK 22 juni

20150626
Net als bankiers worden economen sinds de crisis door de buitenwereld gezien als een afwijkende soort, die is vervreemd van de rest van de samenleving. Hun gedrag en uitlatingen worden als irritant beschouwd. Vooral hun ongevraagde adviezen aan politici wekken wrevel. Vaak blijken die adviezen niet uit te komen en zijn hun opinies niet wetenschappelijk gefundeerd. Niet elk aspect van het leven hoeft te worden teruggebracht tot een simpele rekensom.
Column Economieredacteur Peter de Waard - Volkskrant 23 juni 

20150626
En de maan klimt hoger
en m'n wereld kraakt
en ik word dover
want ik hoor de woorden vallen
maar niemand wordt geraakt
en ik zoek naar het woord dat alles open maakt
Tekstgedeelte Open The Lau (1952-2015)

20150616
Andy Warhol zou een keer een lezing komen geven op onze universiteit in Syracuse. Wij er allemaal naartoe. Hij verscheen op het podium samen met zijn tolk. De zaal mocht vragen stellen en dan fluisterde die tolk de vraag in het oor van Warhol. Hij dacht even na, fluisterde wat terug, en dan gaf de tolk de zaal het antwoord. Nou ja, dan kán. Totdat bleek dat dit Andy Warhol helemaal niet was. De man was een imitator van Warhol. De universiteit wilde haar geld terug. Ze hadden er flink voor betaald. Maar het management van Warhol zei: 'dit was een performance. Andy heeft het zelf zo bedacht. Ik zou er maar blij mee zijn. Jullie hebben een échte Warhol gekregen.' Geen speld tussen te krijgen.
Stripkunstenaar Scott McCloud over Andy Warhol - Volkskrant 13 juni

20150616
'Ik haal alleen maar glazen op, u moet mijn collega hebben. 'Ik breng alleen bestellingen, u moet mijn collega hebben.' Het uitserveren van drank en eten is het primaire proces van een horecagelegenheid, je zou zeggen dat je dat op orde wilt hebben. Vaak wordt de oplossing gezocht in efficiëntie en krijgt ieder personeelslid een specifieke taak als het taylorisme in de fabrieken van de jaren 1910. Echter puur vanuit de klant bekeken blijft het toch het charmantst om één gastheer of -vrouw aan je tafeltje te hebben, die je begroet, je bestelling opneemt en die komt brengen. Dan krijgt je een relatie in plaats van een logistiek proces en een dienst die resulteert in een ervaring.
Column 'hoe moeilijk kan het zijn? - Jasper van Kuijk is cabaretier en docent innovatie TU Delft - VK 13 juni

20150616
Afscheid nemen is met dankbare handen meedragen al wat herinnering waard is
Rouwadvertentie Volkskrant 13 juni

20150616
Zimbabwe schaft zijn eigen munt af. De inwoners van het land krijgen tot 30 september de kans hun geld om te ruilen in Amerikaanse dollars: voor een enkele Amerikaanse dollar moet 35 biljard Zimbabwaanse dollars (35.000.000.000.000.000) worden meegebracht. De definitieve ondergang van de lokale munt is een logisch gevolg op het rampjaar 2008, toen de inflatie 500 miljard procent bedroeg en de prijzen in de winkels vaak 2 keer per dag stegen. Met kruiwagens vol biljetten moesten de Zimbabwanen destijds boodschappen doen. De geldpers ging indertijd krachtig aan om militairen en politici aan hogere salarissen te helpen. 
Volkskrant 13 juni

20150616
Ik breng de mensen heen, ik breng de anderen weer terug
Mijn pont is als het ware ongeveer een soort van brug
En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom
Dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom
Uit Veerpont (1973) - Drs. P - Volkskrant 15 juni

20150616
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
Rouwadvertentie Drs. P - Volkskrant 16 juni

20150616
In het leven is er nooit een vrije dag. 
Veel te vroeg is uit ons midden weggerukt ons aller favoriete Zwitser en begenadigd gonzofonist. Bieten troosten ons in ons verdriet.
Rouwadvertentie Drs. P (95) - Volkskrant 16 juni

20150614
Verbitterd blijven, is vergif drinken
in de hoop dat iemand anders sterft
Boeddha - Dagelijkse Gedachten 10 juni

20150614
Zo'n meisje dat zegt dat het bos naar shampoo ruikt, willen we hoofdschuddend verbeteren, maar als je even nadenkt, besef je dat het iets zegt over haar realiteit.
Koert van Mensvoort is wetenschapper en kunstenaar aan de TU Eindhoven - Volkskrant 13 juni

20150614
Koken is de eerste techniek die wij als mens ontdekten, ongeveer 200.000 jaar geleden. Het is een vorm van je maag in de buitenwereld plaatsen en dan je voedsel voorverteren zodat je in minder tijd meer calorieën kunt binnenkrijgen. De theorie is dat we daardoor een kleinere maagdarmsysteem kregen en grotere hersenen, sociaal konden worden en moderne mensen werden. 
Koert van Mensvoort is wetenschapper en kunstenaar aan de TU Eindhoven - Volkskrant 13 juni 

20150614
Gij weifelt, peinst, waagt wat,
wint wat, bedeesd,
En de tijd is snel, ik zeg, vriend,
wees sneller, 
Roof het geluk, overal, 
waar 't zich biedt.
Jacob Israël de Haan - Rouwadvertentie Volkskrant 8 juni

20150614
Teruggaan is als eieren uit een omelet halen. Het heeft geen zin.
Griekse schrijfster Soti Triantafylloo - Volkskrant 8 juni

20150614
Gesprek
Ze kijkt me vragend aan
je zwijgt zegt ze en waarover
inderdaad waarover zwijg ik
en ik begin te zoeken naar
een antwoord
ik kijk voorbij haar gezicht
naar de muur en van de muur
naar het raam en van het raam
naar mijn handen in mijn schoot
en weer terug naar haar gezicht
Fragment gedicht van Rudger Kopland - gezien bij boekhandel Van de Velde 1 juni

20150614
In Brussel meeknikken met de plannenmakers en in Den Haag meehuilen met de plannenhaters. Het is een handelwijze die behoort tot het vaste instrumentarium van regerende politici onverenigbare belangen dienen te verenigen, uiteenlopende achterbannen wensen te behagen en verschillende schoolmeesters proberen te dienen.
Volkskrant 3 juni

20150614
Als je in Frankrijk woont, merk je dat kinderen anders worden opgevoed. Onze buren namen ooit hun 8-jarig zoontje Jean-Pierre mee. Toen het schattige ventje na een kwartier een bescheiden bijdrage aan de conversatie wilde leveren, werd hij tot de orde geroepen door zijn ouders. Stil zijn, de volwassenen zijn aan het praten! Jean-Pierre bleef nog drie kwartier zitten, kaarsrecht en muisstil. Grofweg zijn er twee manieren om naar een kinderziel te kijken. Nederlanders zien een kind graag als een puur wezen, onbedorven door de verwrongen eisen van een harde samenleving: het kind mag niet geremd worden in haar creativiteit en al helemaal niet in haar spontaniteit. Fransen zitten eerder aan de andere kant: bij geboorte is Jean-Pierre een egoïstisch monster dat getemd moet worden tot een sociaal wezen door hem de juiste omgangsvormen bij te brengen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Spontaniteit is wanorde.
N.a.v. bestseller van de Amerikaanse journaliste Pamela Druckerman - Volkskrant 3 juni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten