vrijdag 31 juli 2015

Treffend Sprekend - juli 2015

20150727
Wim Tusveld is geheel verlamd. Hij heeft het locked-insyndroon (LIS). Toch geeft hij zijn leven een 9 op de schaal van geluk. "Ik vind het een mooie gedachte dat we allemaal iets unieks hebben. Iets wat we bij onze geboorte hebben meegekregen - vrij van opvoeding, genen of iets anders. Het is een fijne gedachte en dat is voor mij genoeg. Je kunt dit ook wel ziel noemen of essentie of levensdoel." Wim kijkt niet naar de dingen die hij niet meer kan, hij richt zich op zaken die nog wel kunnen. Een frappant gegeven is dat de omgeving, artsen, verpleegkundigen en familie, het levensgeluk van de patiënt stelselmatig te laag in schatten. De psychologische verklaring voor het feit dat ernstige zieke mensen hun leven een ruime voldoende geven, heet 'hedonische adaptatie', het menselijke streven naar evenwicht. Ingrijpende veranderingen verstoren de balans. De mens probeert altijd die balans te herstellen door terug te keren naar het basisgevoel van voorheen. 
Volkskrant 27 juli 

20150725
Toen hij dat zei, trok hij een gezicht als van iemand die zeg 'vreemd geval, maar je moet niet verklappen'. 
Fragment uit het wonder van JMA Biesheuvel - Volkskrant 11 juli

20150719
Na een reis van ruim 9 jaar scheert de ruimtesonde New Horizons rakelings (12.500 km) langs Pluto. Een reis van ongeveer 5 mld km. Het is extreem koud op Pluto: ca. 200 graden Celcius onder nul. 
Volkskrant 15 juli

20150719
Liedjesschrijven is mijn levensmissie. Dat is waarvoor ik geboren ben. Maar eigenlijk heb ik er helemaal geen zeggenschap over, want ik kan de inspiratie niet oproepen. De liedjes kloppen uit zichzelf bij mij aan. Ik hoef alleen maar open te doen en ze binnen te laten.
Interview met Mark Knopfler (Dire Straits) - Hoogeveensche Courant 17 juli

20150719
Als de dag om is
zakt de zon niet echt in zee
elders schijnt het daglicht
Jan van der Bruggen - Overlijdensadvertentie 15 juli 

20150713
Wie zijn oor te luisteren legt in kringen van wielerliefhebbers weet dat Mart Smeets node wordt gemist. Velen worden verteerd door een allesoverheersend verlangen naar de Avondetappe, een tv-programma dat ondanks het feit dat het is gestopt, steeds beter wordt. Om het beste ervan te maken verzon men op Twitter iets leuks: #virtueleavondetappe. Oftewel: wat zou Mart Smeets gezegd kunnen hebben?  Mart: 'Hoe kijk jij naar de Tour?' Gast: 'Met veel ...' Mart: 'Verwondering! Mag ik het zo samenvatten?' Mart: 'Vanavond hebben we een vrouw aan tafel. Inderdaad wat een een gekke, gekke tafel.'
Rubriek Top en Flop - Volkskrant 10 juli

20150713
Mick en ik naar Bordeaux, het was een plan waarop vrienden en familie destijds bezorgd en zelfs geschokt reageerden. Waarschijnlijk lag dat niet zozeer aan Mick, en ook niet aan mij, maar aan ons sámen, een combinatie die inderdaad kon uitdraaien op een singulariteit van verstrooidheid en nonchalance. Singulariteit: zwart gat waarin alle gezond verstand en inschattingsvermogen die een vakantieganger kan gebruiken voor altijd verdwijnen. Kom kom, we gingen niet naar Jupiter: Bordeaux, dat is bij Oostende naar het zuiden, een kwestie van de plaatselijke oceaan aan je rechterhand houden en je bochten goed aansnijden.
Column Peter Buwalda - Volkskrant 10 juli

20150713
De Nederlandse filosoof Frits Staal (1930-2012) was niet geïnteresseerd in nieuws: hij las geen kranten en keek niet naar Het Journaal. Voor hem voegde nieuws niets toe aan zijn kijk op de werkelijkheid. Nieuws, zei hij, leidt af van de echte waarheid. 
Fragment Column Bert Wagendorp - Volkskrant 11 juli

20150713
Vorig jaar ging ik 3 weken op vakantie. Alle stress van het werk kwam eruit, dus de 1e week stortte ik helemaal in, de 2e week was heerlijk en de 3e week werd ik depressief omdat ik weer bijna aan het werk moest. Dus dit jaar ga ik alleen de 2e week.
Sigmund - Peter de Wit - Volkskrant 13 juli

20150713
Go on now don't you worry about me
You've miles to go and a world to see
My life's been long an full and good
I've run this race the best I could
T O'brien & D Scott - overlijdensadvertentie Volkskrant 13 juli

20150706
Een van de 4 verwerpelijkste vakantie-uitspraken
'Wat voor weer is het bij jullie?' De vakantieganger veinst interesse. De eigenlijke intentie is verwerpelijk; het draagt enorm bij aan het genot van de vakantieganger om te weten dat het thuis serieus rukweer is. Dus mocht het in Nederland onverhoopt beter weer zijn dan op de duurbetaalde bestemming, dan is de ellende niet te overzien. Voor de thuisblijver is wel grappig om tussen de regels door te laten weten dat je in de bikini naar Albert Heijn ging.
Volkskrant Magazine 4 juli

20150706
A line is a dot that went for a walk
Paul Klee - stelling uit promotie van Marlous Ariaans - Broerstraat 5 juli 2015 

20150706
Wrede sport
De Tour is de hardste koers van het jaar, een wedstrijd waarin het genadeloze karakter van de wielersport het duidelijkst naar voren komt. Kijkers naar wielrennen lijken van alle sportconsumenten het meest op bezoekers van het Colosseum, twee millennia geleden. Het is niet alleen een wrede sport, degene die er naar kijkt moet ook wreedheid in zich hebben en genot kunnen peuren uit het lijden van de medemens. Geen Tour zonder afdalingen die uit humaan standpunt allang verboden hadden moeten worden, geen Ronde zonder valpartijen die je elke eetlust ontnemen - en toch kijken we geboeid. Hachelijkheid en wreedheid maken wielrennen zo intrigerend zegt filosoof Van den Akker, 'niet de verheven sportieve idealen.' Wielrennen dat is pijn lijden.
Column Bert Wagendorp (Volkskrant zaterdag 4 juli) n.a.v. artikel van de filosofen Van den Akker en Hans Achterhuis over het wielrennen in Trouw

20150706
Science gathers knowledge faster than society gathers wisdom
Isaac Asimov - stelling uit promotie van David Nellensteijn - Broerstraat 5 juli 2015

20150706
Roestige woorden
Onder een afdakje, ergens in het centrum van Den Haag, staat een mand gevuld met roestige woorden. Politici en andere figuren grabbelen daar in. Ook Mark Rutte gaat graag naar die mand. Een tijdje terug kwam hij aan met het woord Toedelodoki. Het komt van Jiskefet. Jos zegt het als hij op kantoor het fruit uit zijn lunchpakketje in de prullenbak kiepert: 'Advocado met remkleppen. Nou, die kan dus ook op eigen kracht landen, dacht ik. Toedelodoki.' Een zelfbedacht woord, vertelt Herman Koch: 'Het moest popi klinken. Dus werd het een samenvoeging van okido en toedeloe. Zo simpel was het.'
Column in Den Haag - Volkskrant 2 juli

20150706
De nationale politie kwam het 5 adviezen: 'Drink voldoende', 'Vermijd inspanning', 'Blijf uit de hitte', 'Zorg voor koelte' en 'Zorg voor elkaar'. Zuiver een handleiding voor het betere leven: als we hier maar wat vaker hittegolven hadden. 
Fragmenten Column Bert Wagendorp donderdag 2 juli

20150706
Hittegolf
Er nadert een hittegolf. Die kan desastreuze gevolgen hebben, maar gelukkig hebben we een Nationaal Hitteplan (NH). Ik hoop dat we zaterdag eindelijk het hitterecord van 38,6 graden verbreken. Ik verwacht in de krant heel snel iemand die erbij was, op 23 augustus 1944 in Warnsveld, en die ons als ervaringsdeskundige kan vertellen hoe dat voelt en hoe het de rest van je leven beïnvloedt. Natuurlijk hebben miljoenen Nederlanders in diverse vakantielanden al veel hogere temperaturen meegemaakt, maar uit alles - en vooral uit het NH - blijkt dat we Hollandse hitte als een apart fenomeen dienen te benaderen. Je kunt wel zeggen hou toch op, ik heb het in Griekenland wel warmer meegemaakt, maar dat is te gemakkelijk. In Griekenland hebben ze geen NH en je ziet wat er van komt.
Fragmenten Column Bert Wagendorp donderdag 2 juli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten