woensdag 30 september 2015

Treffend sprekend - september 2015

20150927
Ik denk dat áárdige mensen met het woord 'God' altijd een verlangen hebben uitgedrukt naar een rechtvaardige wereld. Dat verlangen is bij de meeste mensen denk ik het motief om gelovig te zijn. Ik denk dat het verlangen naar een rechtvaardige wereld heel diep zit. En dat mensen allerlei pogingen hebben gedaan om dat te organiseren.
Interview met Guus Kuijer n.a.v. het verschijnen van 4e Bijbelboek voor ongelovigen - Volkskrant 26 sept

20150926
Het doel van dromen is: denken dat het lukt. En als het mislukt, heb toch veel geleerd. De angst om te falen is groot in Nederland, terwijl falen juist mooi is, want daardoor leer je het meest. Mijn opleiding was een failure
Interview met Nalden - bedenker van We Transfer - Volkskrant 26 sept 

20150926
Fouten vormen de brug tussen onervarenheid en wijsheid
Phyllis Therous - Dagelijkse Gedachten 24 sept

20150924
Dimitri Verhulst schreef volgens literair tijdschrift Tzum de mooiste zin van 2014
'Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo'n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen natuur werd beschouwd.'
Volkskrant 24 sept

20150919
Boven de tekening hangt een bordje waarop staat: "De uitvinder van de donderdag." Een mannetje staat tevreden uit het raam te kijken met zijn handen op de rug en hij zegt: 'Ik weet het nog goed. Het was op een woensdag.'

20150919
Frutiger wordt gezien als een van de beste letterontwerpers van na de oorlog. Zijn typefont Frutiger uit 1975 wordt geroemd als de meest leesbare schreefloze letter ooit. Schreefloos betekent recht en zonder tierlantijntjes, waardoor deze vaak als saai worden getypeerd. Maar de ronde en open Frutiger is een menselijke en vriendelijke letter. Frutiger ontwierp de letter oorspronkelijk voor het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs, eerst nog lichtjes gebaseerd op zijn oudere Univers (1956). De NS en Schiphol gebruiken overigens ook de Frutiger. Dit geldt ook voor veel ziekenhuizen.
Postuum Adrian Frutiger (1928-2015) - Volkskrant 17 sept


20150919
Als ik echt over iets nieuws moet nadenken, ga ik juist graag in een rumoerige kroeg zitten. Hier in mijn kantoor ben ik te veel gericht op resultaat. In een café kun je de gedachten laten fladderen en af en toe wat opschrijven en dan weer even niks. De werkplek kan nl. heel dominant zijn.
Hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M'charek - Volkskrant 12 sept 

20150919
Een van de allergrootste auto-ontwerpers aller tijden is Giorgetto Giugiaro. Hij is wereldberoemd om zijn styling van sportwagens als de Ferrari 250GT en de Maserati Quattroporte. Een stylist? Maar ook de ontwerper van de Volkswagen Golf en Fiat Panda. Giugiaro zei ooit: 'Wat je ook aan mooie ontwerpen wilt maken, je moet blijven bedenken dat een lepel dient om mee te eten.' Een lepel met een ronde steel, zo legde hij uit, ligt niet stabiel in de hand.
Hoe moeilijk kan het zijn - Volkskrant 12 sept 

20150919
Een kunstwerk dat er echt toe deed
Het was in Basel, in 1968. Henk van Os liep er nietsvermoedend een museum binnen - en zag daar Rotho's Red, White and Brown. Hij stond aan de grond genageld. Een hele ochtend bracht Van Os door voor het schilderij, want: 'je verloor jezelf in een bedding van licht en kleur. Nog nooit had ik mij zo sterk gerealiseerd wat ik in kunst zocht. Nu wist ik het: opgaan in een verheven stilte. Ontkomen aan jezelf in sublieme rust. En stil verdwijnen in een eindeloze kleurbedding
De favorieten van Joost Zwagerman - Volkskrant 12 sept

20150919
Mick speelt een ongelooflijke bluesharp. Ik zeg altijd: waarom zing je niet meer zoals je harmonica speelt? Ook om hem te zieken. Dan zegt hij: zingen is totaal anders, Keith, daar weet jij niks van. En ik: come on, het is allebei lucht naar buiten blazen.
Volkskrant 16 sept - Naar aanleiding van nieuwe soloplaat van Keith Richard

20150916
De Ronde van Spanje had veel korter gekund. De Vuelta duurt in totaal 3 weken, maar volgens onderzoekers was dat niet nodig. Onderzoeker De Gier snapt niet dat de organisatie vooraf niet op de kaart heeft gekeken naar de ideale route. Ze zijn helemaal langs de oostkust naar het noorden gefietst. Daarna nog naar het noordwesten, voordat ze eindelijk naar Madrid gingen. Dat is harstikke om. Bovendien ging de route grotendeels door bergachtig gebied, dat kost allemaal maar extra tijd. Zonde. Vooral de wielrenners in het peleton zijn de dupe van de inschattingsfout.
De Speld - Fragment

20150916
Creativity is about connecting things
When you ask creative people how they did something. They feel a little guilty because they didn't really do it, they just saw it.
Steve Jobs

20150914
Verdriet om de eindigheid is de pijn voor verbondenheid
Rouwadvertentie Hoogeveensche Courant - 9 sept 

20150914
Zoiets als de tombe van Toetanchamon vinden, wordt de vondst van een grot vol geheimzinnige oermensenbotten in Zuid-Afrika al genoemd. Alia Gurtov speleonaute en onder meer geselecteerd omdat ze dun is (de smalste doorgang is 18 cm). Een verzameling botten die nu al een van de spectaculairste steentijdvondsten ooit wordt genoemd. In ons vak is het al opwindend als we een enkele tand vinden. De resten zijn van een wezen dat deels aapachtig en deels menselijk is. Niemand heeft ooit in één wezen zo'n combinatie van eigenschappen gevonden: moderne voeten, gebogen vingers en een heel klein brein. 
Interview met Alia Gurtov die archeologie in Leiden heeft gestudeerd - Volkskrant 14 sept 

20150914
De verstokte roker Helmut Schmidt stopt met roken. De 96-jarige voormalige bonds-kanselier gaat aan de nicotine-pleister. Twee jaar geleden had Schmidt nog een voorraad van 38.000 mentholsigaretten aangelegd omdat hij vreesde dat de EU deze zou verbieden.
Volkskrant 14 sept

20150914
Dat ik te doen heb met die 18 van 20 vrouwen die er in een experiment niet in slaagden de zware gevechtstrainingen van het Amerikaanse marinierscorps tot een goed einde te brengen, heeft te maken met herkenning. In de jaren 70, de hoogtijdagen van het vrouwen-kunnen-hetzelfde-als-mannen-en-omgekeerdgedachtengoed, kregen wij op school handwerkles. Ik hoorde bij de 14 van 15 jongetjes die er bij het punniken niets van bakten. Telkens als er weer een onbekwaam jongetje met zijn punnikpopje in de knoop zat, barstte de handwerkjuffrouw in woede uit.
Stekel - Volkskrant 14 sept 

20150913
En laat het heden het verleden vol herinneringen omhelzen, en de toekomst vol verlangen
Kahlil Gibran

20150913
De troost van ons verdriet van vandaag is de herinnering aan onze vreugde van gisteren.
Naar Kahlil Gibran

20150913
De werkelijkheid van iemand anders
is niet gelegen in het feit wat hij je onthult
maar in wat hij je niet niet kan onthullen.
Als je hem dus wilt begrijpen
luister dan niet naar wat hij zegt,
maar veel meer naar wat niet zegt.
Kahlil Gibran

20150913
Overdrijving: waarheid die haar geduld verloren heeft.
Kahlil Gibran

20150913
Je mag kinderen geven van je liefde, maar niet van je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen, want hun zielen toeven in het huis van morgen dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. Je mag proberen hun gelijk te worden maar tracht hen niet aan je gelijk je maken. Want het leven gaat niet terug, noch blijft het dralen bij gisteren.
Kahlil Gibran - gezien tijdens zonnebloemweek in Maasbracht - jaren 80.


20150913
Al onze woorden zijn kruimels die afvallen van de feesttafel van onze geest.
Kahlil Gibran

20150913
Herinnering is een vorm van ontmoeting.
Kahlil Gibran - Libanees-Amerikaans schrijver, denker en schilder (1883-1931)

20150913
En ik tenslotte aan die kustlijn, geduldig wachtend
tot de Vangoghse zon zich onverhoeds
laat inlijsten en zich voorbij de einder
onderhorig naar jouw witte stippen voegt.
Uit: Voor alles - Rouwadvertentie Joos Zwagerman - Volkskrant 12 sept

20150913
Dat ik er ben,
dat ik zo aanwezig ben zonder jou,
dat ik niet hoef te zijn, 
dat ik de ander ben,
dat ik jij,
en dat ik als die ander van je hou
Uit: De ziekte van jij - Rouwadvertentie Joos Zwagerman - Volkskrant 12 sept

20150913
Dat er geen papierversnipperaar bestaat op internet. Dát is het grote probleem. 
Ontzamelaar Saskia Stuiveling - oud president van de Rekenkamer - Volkskrant 9 sept

20150913
Het laatste moment: zijn binnenwaartse
blik overzag in een flits alle ongespeelde
mogelijkheden en doofde toen.
Melodieën lieten hem los
fladderen weg uit hun harmonieën
trokken zich terug in de muur
Een deur heeft zich gesloten
daarachter zullen wij nooit komen
daarover horen wij niets
Gedicht van Bernlef na de dood van saxofonist Warne Marsh - Column Remco Campert Volkskrant 5 sept

20150913
Ik heb meer meegemaakt dan ik me kan herinneren. Vertel mij mooie leugens in plaats van saaie waarheid. Ik vind de realiteit vaak saai. Als je aan het voetballen bent in het park is het toch veel leuker om je voor te stellen dat je voor het Nederlandse elftal speelt, tijdens de finale van het WK het winnende doelpunt scoort, vervolgens over de gracht wordt gevaren. Ik vind het leuk om met zo'n totaal belachelijke gedachte te ontsnappen aan de werkelijkheid.
Interview met Peter Pannekoek - huiscaberetier DWDD - Volkskrant 8 sept

20150913
De hooligans bij wedstrijden van de F-pupillen, de ouders, moeten zich op gepaste afstand houden en een scheidsrechter is nergens voor nodig. Doel is het spelplezier van de kinderen te vergroten, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over instructies langs de lijn. De Fair Play competitie zet vooral te fanatieke ouders buitenspel - ouders die hun kind toeschreeuwen en opjutten of de scheidsrechter uitschelden wegens een hun onwelgevallige beslissing. Door hun agressieve houding langs de lijn moesten soms zelfs pupillen-wedstrijden worden gestaakt.
Experiment in district Zuid - Volkskrant 7 sept

20150913
Uitstekend idee van de KNVB: jeugdvoetbal zonder scheidsrechter. De bond zou nog wel wat verder mogen gaan. Twee jassen als goal, een denkbeeldige lat en de zijlijn die loopt van die lantaarnpaal tot aan die dikke populier: dat concept bracht ons vele prachtige voetballers, en ook konden de jongens zonder talent altijd nog compenseren met hun mond. De oneindige debatten! - 'Jááá. Goal!' - 'Nee hoor, over!' - 'Echt niet. Die zat recht in de kruising.' - 'Hoezo? Hij gaat een meter over me heen!' - Ja, omdat je zo klein bent.' 
Stekel - Volkskrant 8 sept

20150906
In 's werelds grootste moerasgebied (5 x Ned), de Pantanal, is een plaag aan de gang die het klimaat kan veranderen. De boosdoener: een hyacint. De waterhyacint komt van nature voor in de Pantanal, maar iedere 12 dagen verdubbelt het aantal. Het is de grootste waterplantplaag ter wereld. Doordat de planten het wateroppervlak bedekken, kan er geen zuurstof meer het water in. Het organisch materiaal op de bodem zet zich daarom om in methaan, een van de schadelijkse broeikasgassen. Maar stroomopwaarts neemt de industrie snel toe: er wordt naar hartelust ontbost om ruimte te maken voor mijnbouw, veeteelt en grootschalige landbouw. Het landbouwgif en de in de mijn gebruikte chemicaliën spoelen met de rivier mee de Pantanal in. Daarnaast zijn er 44 stuwdammen in de rivier gebouwd en staan er 100 nieuw te bouwen waterkrachtcentrales op stapel. Veel planten en vissen zijn niet opgewassen tegen die veranderende omstandigheden en leggen het loodje. De waterhyacint daarentegen wel en krijgt daardoor steeds meer ruimte. 
Volkskrant 2 sept

20150906
Great Spirit - Grant that I may not criticize my neighbor until I have walked a mile in his moccasins (Grote Geest, schenk mij, dat ik mijn naaste niet zal beoordelen, voordat ik een mijl in zijn schoenen heb gelopen).
Indiaans gebed geciteerd door Dorenda Gies in parochieblad Kontakt n.a.v. de vluchtelingenbeelden

20150906
Ik zou je zo graag willen troosten, maar het stomme van troost is dat die altijd een belofte in zich draagt. "Het komt wel goed." Maar ik kan je zoiets niet beloven.
Citaat uit Tonio - A.F. Th van der Heiden

20150905
Het goede nieuws dat ik voor u heb, is dat iedereen talent heeft. Het slechte nieuws is, dat u het ermee moet doen.
Leo van der Berg - Volkskrant 5 sept

20150905
Als deze dag niet je vriend is, is hij misschien je leraar wel.
Tekst in verpleeghuis Antonius Binnenweg - Dagelijkse Gedachten 4 sept

20150904
Het komt niet zo vaak voor, dat een Nederlandse atleet in een van de grote klassieke sportnummers de beste blijkt te zijn. Doet het wonder zich voor, dan kunnen we het eigenlijk niet geloven. Om er zeker van te zijn dat we niet dromen, schakelen we over naar de BBC om te zien of onze heldin daar ook kampioen is geworden. Als het meezit wint ze volgend jaar in Rio het belangrijkste onderdeel van het olympisch programma: de 100. Overal trainen duizenden atletes zich het snot voor ogen, maar onze Dafne bindt ze straks allemaal aan de zegekar. Mensen die nog geen speer van een polsstok kunnen onderscheiden hebben Dafne in hun hart gesloten: zelfs sportanalfabeten eigenen zich iets van haar succes toe. De winnende atleet op het wereldpodium trekt ons even uit onze bescheiden kleinheid en tilt ons op. Goud!
Fragmenten column Bert Wagendorp - Volkskrant 29 aug 

20150904
Italianer is niet voor een politicus in de wieg gelegd. Hij is geïnteresseerd in de inhoud. De uitdaging zit 'm in de oplossing van een probleem en niet in het verkopen van het resultaat. 
Over de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie - Volkskrant 31 aug

20150904
Hoe laat gaat het dorp dicht?
Jaarlijks komen er 2 mln toeristen naar Giethoorn. Het dorp is een grote hit bij de Chinese toeristen. Giethoorn vertegenwoordigt met Amsterdam Nederland op de wereldvariant van het Monopolyspel. Driekwart van de gasten van hotel-restaurant De dames van Jonge zijn Chinezen. Daar waren wel een paar aanpassingen voor nodig. De website en de menukaart in het Chinees. En van de kamers 4 en 14 werd afscheid genomen - 4, dat is het getal van de dood.
Volkskrant 1 sept

20150904
Visuele training kan een revolutie ontketenen in de sportwereld, zeker met het gebruik van de stroboscopische bril om de zogeheten gezichts- of waarnemingsvertraging te verkorten. Elke reactie begint met een visuele waarneming. Bij een stilstaand object vindt dit proces meteen plaats, bij een bewegend voorwerp als een bal is sprake van een vertraging van 0,5 seconde bij een getrainde atleet. Ben je in staat om die vertraging met 5% terug te brengen, boek je al winst. Sneller waarnemen is sneller handelen. Als gevolg van de knipperende lcd in de glazen van de bril interpreteren de hersenen de bewegende bal als stilstaande bal. Zet de sporter de bril vervolgens af, dan heeft hij weer de luxe van meer en preciezere beelden tot zijn beschikking.
Visuele training in de sport - Volkskrant 29 aug


20150904
Zijn conclusie achteraf: 'Bij waarheden waar ik toen uitroeptekens achter zette, plaats ik nu vraagtekens.'
Achtergrond - Andere tijden bij de Vrij Nederland - Volkskrant 4 sept

Geen opmerkingen:

Een reactie posten