zaterdag 31 oktober 2015

Treffend Sprekend - oktober 2015

20151025
Ben je met een kundige op pad,
dan krijg je er een paar ogen bij
Bas Nabers - Drentse AA

20151025
Een woud  van reuzen (veur Omke)
Ooit wadden wij een woud van reuzen,
met diepe wortels, vast ien e grond.
Rug aan rug as kammeroaden,
n zwiegende stam, n vast verbond.
Mor deur de tied worden reuzen brooser.
de störm ropt takken noar de grond.
Dien plak ien t woud dat is nou open
juust woar eerst één van die reuzen stond
Gedicht ter nagedachtenis aan Omke - okt 2015

20151025
Wat van een ander is,
kan je weerkaatsen,
Wat van jezelf is,
straal je uit.
Oosterse wijsheid uit In het zicht van de zon - Dagelijkse Gedachten 24 okt

20151024
Kleuren op doktersrecept  -Samen kleuren is de nieuwe trend
De kleurboeken zijn niet aan te slepen. Voor een workshop 'Kleur je kalm' is het vrij rumoerig in de Aalmeerse boekwinkel Boekhuis. Zeker 26 ouderen kakelen aan 2 lange tafels over kleuren, technieken en koetjes en kalfjes. Oud-rechercheur moordzaken Loek Klück, vaste bezoeker van de workshop kleurt onverstoorbaar zijn kleurplaat in. 'Als ik eenmaal in mijn concentratie zit, hoor ik toch niets meer.' Er zijn vriendinnengroepjes die een weekeindje in een vakantiehuisje gaan zitten om samen te kleuren. Samen kleuren is samen onthaasten. Sommige pakken het kleurpotlood op advies van de dokter om hun burn-out te boven te komen. 

20151024
Voor elke liter koeienmelk is 225 liter water en meer dan een vierkante meter grond nodig. Als je kijkt naar de cijfers kun niet anders concluderen dat een koe als bron van eiwitten, vitamines en mineralen niet efficiënt genoeg is. Een koe drinkt zo'n 70 liter water per dag. Maar om 1 liter melk te produceren is ook nog 250 liter nodig om soja te telen, die eigenlijk  maar voor 3% in de melk zit.  
Naar aanleiding van het rapport From Sun to Glass van PWC - Volkskrant 22 sept 

20151024
De Japanner Miyazaki heeft een wereldrecord gelopen op de 100 meter sprint in de categorie 105-plus. Hij liep de afstand in 42,22 seconden. De 105 jarige had een snellere tijd kunnen lopen, maar hoorde het startschot niet waardoor hij te laat vertrok.
Column Peter de Waard - Volkskrant 25 sept

20151024
Verlofsysteem bij geboorte van kinderen
In Noorwegen, het welvarendste land ter wereld, krijgen ouders 49 weken betaald verlof tegen 100% van hun salaris. 10 weken hiervan moeten door de man worden opgenomen, dat is niet overdraagbaar naar de moeder. Zweden geeft ouders 14 maanden verlof, te verdelen tussen vader en moeder, de vader moet minstens 90 dagen opnemen.
Volskrant 10 okt

20151024
In Denemarken is wettelijk vastgelegd dat aan bureaus afwisselend zittend staand kan worden gewerkt, waar koffiepauzes verplicht zijn, schalen fruit op tafel staan, en werken in het weekend wordt ontmoedigd. 
Volkskrant 10 okt

20151018
Een mensenlijf is opgebouwd uit een slordige 37 biljoen cellen. Zoom in op die cellen en je zult binnenin de celkern vinden, met daarin een soort kluwen wol, het dna. Verdeeld over 46 pakketjes, die vooral tijdens de celdeling zichtbaar worden als een soort worstjes, de chromosomen. Het dna is het erfelijkheidsmolecuul. Hier ligt vast wat we zijn en nog kunnen worden; hier ligt de belofte van ons nageslacht, maar ook de erfenis van onze voorouders. 
Volkskrant 17 okt

20151018
Vandaag vraag ik je
Laten wij alleen samen zijn
Geef de dagen terug aan morgen
en houdt gisteren strak verborgen
ver verstoken van verdriet en pijn.
Paul Tesser - 2002

20151018
Alles wat is, kon ook heel anders zijn en
is dat vandaag even niet.
Fragment gedicht Anton Korteweg - Volkskrant 17 okt

20151018
Sommige mensen zijn zondagskinderen, de meesten van ons maken vroeg of laat mee wat Danny Blind meemaakt: dat dingen helemaal niet naar wens verlopen. Voor een bondscoach kan dat nog vervelender zijn dan voor iemand met een ander beroep. Immers: een schrijver kan uit een slechte periode literair munt slaan, een banketbakker kan in alle rust een nieuwe taart bakken. Ben je bondscoach, dan wordt er in je keuken meegekeken door een paar miljoen kerels die zeker weten dat rampen waren uitgebleven als je naar hen had  geluisterd. 
Volkskrant 17 okt

20151018
Kwaliteit is 'fit for purpose'. Met het hele gezin op kampeervakantie in een Ferrari.
Computermagazine

20151018
Het kennisinstituut voor Mobiliteitsvraagstukken heeft 4 scenario's gepubliceerd over de komst van de zelfrijdende auto. In het scenario 1 - auto op afroep - kunnen auto's zelfstandig overal rijden en zijn burgers bereid voertuigen te delen. Zodra een auto nodig is, komt die automatisch voorrijden en brengt de klant naar de plek van bestemming. Dat betekent dat er veel minder auto's nodig zijn. Bus en tram zullen goeddeels verdwijnen. Goederen zullen worden vervoerd met robottrucks. Er zullen minder ongelukken gebeuren, doordat de zelfrijdende auto een betere bestuurder en parkeerder is.
Volkskrant 15 oktober 

20151018
Hoe blijft Mark Rutte zo relaxed onder het zware juk van het premierschap? Volgens Raoul du Pré komt dat door zijn gebrek aan visie en grote idealen. Van schitterende vergezichten krijg je slapeloze nachten, rimpels en grijze haren, zeker als je die probeert te verwezenlijken. Ruttes voormalige voorlichter Fennema zei dat Rutte zich alleen druk maakt over dingen die hij zelf kan veranderen.
5 jaar Rutte - Column Bert Wagendorp - Volkskrant 15 okt

20151011
Dat citeren is niet omdat ik zelf niets te zeggen heb, maar als het mooi geformuleerd is door een ander, is het een cadeautje dat iemand je aanreikt.
Volkskrant 3 okt - Interview met dichter Jean Pierre Rawie (64)

20151011
Koffie vertraagt biologische klok
Uit een experiment blijkt dat een kop koffie in de avond de biologische klok wel 40 min kan vertragen. De resultaten bevestigen de verstorende invloed van koffie op onze slaap. De onderzoekers richten zich op de circadiane klok, het 24 uurritme. Onder invloed van dit ritme wordt ondermeer melatonine aangemaakt, waardoor je aan het eind van de dag slaperig wordt. Zo wordt de klok dagelijks 'gereset' bij het eerste daglicht. Cafeïne verstoort de werking van adenosine, de stof die de circadiane klok op celniveau regelt. De resultaten laten zien dat cafeïne de biologische klok naar wens kan verschuiven. Handig als je met een jetlag kampt.
Volkskrant 17 sept

20151011
Ik zeg altijd: ik blijf om de conversatie te redden maar liever zelf aan het woord.
Volkskrant 3 okt - Interview met dichter Jean Pierre Rawie (64)

20151011
Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien
Harry Mulisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten