maandag 30 november 2015

Treffend Sprekend - november 2015

20151122 
Klein winnen en  groot verliezen
Wietze de Jong

20151122
Wat voor de een 'gezond' voedsel is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Het hangt er maar vanaf wanneer je eet, hoeveel je sport en slaapt, maar vooral de darmflora doet ertoe. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk en overtuigend aangetoond in een omvangrijke Israëlische studie met in totaal 1.000 proefpersonen. Voor de studie werden 800 proefpersonen uitgerust met een apparaatje dat gedurende een week automatisch elke 5 min hun bloedsuikerspiegel mat, en de effecten daarop van in totaal 45.000 maaltijden: allemaal verschillend, maar hetzelfde ontbijt. Wat bij de een de bloedsuikerspiegel (verhoogt kans op diabetes en obesitas) omhoog jaagt, doet dat bij ander veel minder of zelfs omgekeerd. Op basis van het onderzoek werd een rekenmodel ontwikkeld en 26 proefpersonen volgden een week lang een dieet op basis hiervan en hun bloedsuikerspiegel daalde.
Volkskrant 20 nov

20151122
Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil
Joris Linssen, Henk Verkaart - Dagelijkse Gedachte - 17 nov

20151122
De een na grootste diamant ooit werd dinsdag gevonden in Botswana en weegt 1.111 karaat (ca 220 gr) en is iets groter dan een tennisbal. Alleen in 1905 werd een grotere ruwe diamant gevonden. Die edelsteen woog 3.106 karaat en werd geslepen door Joseph Asscher. Als de bewerking goed gaat, kan de grootste bewerkte edelsteen uit de geschiedenis ontstaan zegt Mike Asscher (achterkleinzoon van meesterslijper Joseph) omdat deze een gaaf exemplaar is met weinig scheuren. Dan is het de Nachtwacht onder de juwelen. Wat is het waard? Een ruwe diamant van 500 karaat werd onlangs verkocht voor 35 mln. Pas na bewerking zal de echte waarde duidelijk zijn. 
Volkskrant 20 nov

20151122
Kijk naar de goede kwaliteiten van de mensen en negeer hun fouten, op die manier ben je gelukkiger. 
Uitspraak van de peetmoeder van Bernhard Allene Tew (1872-1955) - Interview met biograaf Annejet van der Zijl Volkskrant 21 nov 

20151122
De Islamitische republiek heeft als doel zijn inwoners klaar te stomen voor het paradijs, en probeert met een keurslijf iedereen op het hiernamaals voor te bereiden. In Nederland zijn regels regels, in Iran zijn regels om te breken. Het Iraanse verkeer is een symbool van een algehele lak aan regels in een overgereguleerd land. Mijn schoonvader toetert in het verkeer, mompelt dat 'iedereen in dit land gek is' en rijdt vervolgens dwars tegen het verkeer in over het kruispunt, door het rode licht met zijn telefoon aan zijn oor. In een autoritair land is elk gebroken regeltje een klein slokje vrijheid, al wordt je dorst nooit helemaal gelest. Het overtreden van regels maakt iets los in mensen. In het Teheraanse verkeer zie ik bestuurders lachend elkaar afsnijden. Niemand wordt echt boos en de politie waardeert een goed verhaal.  
Thomas Erdbink woont in Teheran en bericht over het dagelijkse leven - Volkskrant 21 nov

20151122
Waar een weg is, is ook een weg terug.
Confucius - Dagelijkse Gedachte 16 nov

20151121
De meeste G20-leiders vliegen zo laat mogelijk in en keren zo snel mogelijk na de top weer naar eigen land terug. Maar de Saoedische koning koppelt er een vakantie aan vast, voor hem en zijn uitgebreide gevolg. De Saoedische koning heeft 546 kamers afgehuurd in het luxueuste hotel aan de Turkse rivièra, waar de kamerprijzen oplopen van 800 tot 15.000 euro per nacht. Ook zijn er nog eens 400 auto's gehuurd. Een week voor het begin van de top werden de persoonlijke spullen van de koning al naar Antalya gebracht. Daar waren 16 trucks voor nodig. Ook 65 gepantserde Mercedessen zijn getransporteerd naar de Turkse badplaats. Om te voorkomen dat de koning rond het hotel asfalt moet aanraken, zijn overal rode tapijten uitgerold.
Volkskrant 17 nov

20151121
Laat niet het betere de vijand van het goede zijn.
Rouwadvertentie Volkskrant 19 nov

20151115
Het vliegveld Orly Parijs kampte afgelopen weekend met een storing waardoor vliegtuigen aan de grond moesten blijven. Dit werd veroorzaakt door een fout in de zogenaamde Decor-software, die nog draait op Windows 3.1 (1992), een vliegveldprogramma dat piloten helpt bij slechte weersomstandigheden. Er is een groot tekort aan mensen die voldoende kennis van het systeem hebben. Ook de oude hardware zorgt voor problemen: omdat het niet meer verkrijgbaar is moeten reparateurs soms zoeken naar oude onderdelen op Ebay. Na het incident heeft de Franse overheid besloten de software te moderniseren, al worden vernieuwingen niet voor 2017 verwacht. 
Nu.nl - vrijdag 13 nov

20151115
Het is geen dag waarop het me lukt schuil te zoeken in mijn poëzie. De alledaagse werkelijkheid botst er vernietigend tegenop. Toch weet ik dat er ergens diep in me een gedicht kabbelt, dat er op wacht door mij aangeraakt te worden. 
Column Remco Campert - Volkskrant 24 okt

20151115
Het potlood is mijn favoriete uitvinding. Je kunt ermee opschrijven wat in je hoofd zit, maar vervolgens kun je de tekst ook uitgummen. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Dat vind ik magisch. En je kunt meerdere tinten grijs tekenen door harder of zachter te drukken. Een potlood is veelzijdig. Meer dan een pen. Met een pen zet je iets zwart op wit, zoals een handtekening onder een contract. Met een potlood kun je altijd nog terug. Het is een gedachte, een grijs gebied.
Lianne La Havas - Jazz-zangeres - Rubriek 'Onze gids deze week' - Volkskrant 31 okt

20151115
Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd van mijn fouten, dat ik erover denk nog een paar fouten te maken.
Jan Angevaare - Omdenken

20151115
De perfecte strijkstok
Het beste hout voor een strijkstok is pernambuco uit Brazilië. Het hout uit de toppen is vaak het mooist, omdat de boom daar, als hij eenmaal het licht heeft bereikt, het langszaamst groeit, en dus compact is. En dat geeft het mooiste geluid. De beste haren voor een strijkstok komen van paardenstaarten uit Mongolië. Witte haren zijn meer waard dan zwarte en hoe langer hoe beter. De selectie is tijdrovend. Haar voor haar wordt gecontroleerd op lengte en dikte. Is een paard een keer ziek geweest, dan zijn de haren dunner en breken ze. Tussen de 100 en 120 haren is goed. De beste stokken zijn gemaakt door de grote meesters aan het begin van de 19e eeuw. Die stokken worden nog steeds verkocht. De beste stokken kosten al snel zo'n € 200.000,-. 

20151115
Dilemma voor een sollicitant
Het stormt buiten. Je rijdt alleen in je auto en je hebt haast. Je passeert een bushalte waarin 3 mensen staan te wachten: een zieke oude dame, oude vriend die ooit jouw leven redde, jouw droomvrouw. Je mag slechts 1 persoon kiezen. Wie neem je mee? De sollicitant had echter geen enkele moeite met het maken van een keuze. Sterker nog, hij maakt helemaal geen keuze. Hij kijkt wat er is en wat hij daarmee kan. 'Ik zou mijn autosleutels aan mijn goede vriend geven zodat hij de oude dame naar het ziekenhuis kan brengen. Vervolgens zou ik samen met de liefde van mijn leven wachten op de bus.'
Website Omdenken

20151115
ING is overgeschakeld op Agile. Traditionele softwareontwikkelingsmethode leunen vaak op het watervalmodel. Je mag pas van het ene naar de andere fase als je een fase helemaal hebt afgerond. Die manier staat in schril contrast met het iteratieve karakter van ontwerpen. Gaandeweg kom je ook nieuwe inzichten door te ontwerpen. Agile vergt een cultuur waarin je fouten kan maken ('perfect is the enemy of done', luidt een Agile-adagium).
Rubriek 'Hoe moeilijk kan het zijn' - Volkskrant 26 sept 

20151115
Met zijn lichtgevende verf voor de belijning van donkere fietspaden veroverde het Friese familiebedrijf Anker Stuy een plek in de innovatie top-100. De bijzondere verfsoort slaat overdag zonlicht op en straalt die 's nachts als lichtbron terug. 
Volkskrant 9 nov

20151115
Internet of things
Een watermeter die zelf de waterstand doorgeeft, de lantaarnpaal die doorgeeft dat de lamp kapot is of het bepalen van de locatie van een gestolen fiets. NS gaat experimenteren met de ov-fiets. We willen niet alleen weten waar de fietsen zijn, maar ook nagaan hoe intensief ze worden gebruikt. Daar kun je het onderhoud op afstemmen. Voor dit soort doelen stampt KPN komend jaar een compleet nieuw netwerk uit de grond. Het LoRa-netwerk (van long rance) komt boven op de huidige infrastructuur. Voor apparaten en sensoren die een paar keer per dag, per maand of per jaar een klein pakketje gegevens versturen. Het internet of things is een verzamelbegrip voor alle apparaten die een verbinding met internet hebben. Dat zijn er volgens voorzichtige schattingen over 5 jaar zo'n 25 mld.
Volkskrant 6 nov

20151115
Tegenspoed schudt talenten wakker die bij voorspoed nooit zouden ontwaken.
Horatius - Dagelijkse Gedachten 14 nov

20151115
Als het goed is vermeerdert kennis bescheidenheid. Het eerste wat je van kennis leert, is hoeveel je je daarvan nooit eigen zult kunnen maken. Hoe minder je weet, hoe eenvoudiger alles lijkt en des te irritanter het wordt dat anderen niet voor eenvoudige oplossingen kiezen. 
Column Peter Middendorp - Volkskrant 7 nov

20151108
Zeewier is de energiebron van de toekomst. Als we 10% van het Nederlandse deel van de Noordzee besteden aan wierproductie, levert dat evenveel energie op als de geplande hoeveelheid energie uit windmolens (ter land en ter zee) in 2020. En waarom zouden we eigenlijk niet gewoon de halve Noordzee vol leggen met wier? Je ziet er niks van en de zee ligt er toch maar te liggen. Zeewierboer is het beroep van de toekomst. Het gas begint op te raken, maar wier groeit altijd door. We kunnen het opstoken of omzetten in autobrandstof. Nederland wordt een wiernatie, eindelijk levert onze ligging ons weer een voordeeltje op. Je zult maar Zwitser zijn, in het wiertijdperk, met je sneue Meer van Genève. 
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant 27 okt

20151108
Gekocht onderzoek en belangenverstrengeling tasten de geloofwaardigheid van de wetenschap aan. De overheid investeert steeds minder in de wetenschap. In 2014 was dat 0,75% van het BNP. Bedrijven zijn handig in dat gat gesprongen. De commerciële bijdrage aan de wetenschap is gemiddeld € 55.000,- per onderzoeker. Nederland gaat daarmee aan kop in Europa. Wereldwijd gaan alleen Singapore en Zuid-Korea ons voor. De sterke afhankelijkheid heeft geleid tot WC-eend wetenschap. Het huidige financieringssysteem leidt tot gekochte wetenschap en belangenverstrengeling. Een tweede probleem leidt ertoe dat vaak niet de juiste vragen worden gesteld. De vraagstelling gaat niet meer uit van wetenschappelijke of maatschappelijke relevantie. 
Sandra Beckerman is docent aan de RUG en medewerker SP alternatieve rekenkamer - Volkskrant 28 okt

20151108
Denken begint waar weten stopt
Socrates n.a.v. 5 filosofen solo - Volkskrant 30 sept

20151108
Rente bestaat bij de gratie van het feit dat mensen liever geld op dit moment besteden dan ergens in de verre toekomst. In de economische theorie wordt dit de tijdvoorkeur genoemd. Daarom willen spaarders een vergoeding, rente, voor het feit dat ze consumptie uitstellen. Maar er lijkt een historische ommekeer op handen. Schuldenaars, zoals overheden, kunnen soms geld toe krijgen als ze lenen. 
Column Peter de Waard - Volkskrant 10 sept 

20151105
Ja, ik sta er vierkant achter.
achter alles wat ik maak.
Vaak rechtlijnige gedachten,
soms een rondje van de zaak.
Boogie Woogie, dé victorie
kwam p.m. onafgewerkt.
Van die miljoenen, potverdorie,
heb ik zelf dus niets gemerkt.
Het leven is niet altijd fair,
doch overall is het niet slecht: 
ik heb m'n square, ieder z'n share
en al wat krom is, wens ik recht.
Nynke Geertsma 2015 - Stadsdichter Amersfoort  over Mondriaan (Amersfoort zijn geboortestad) 

20151105
Max Verstappen vlucht naar Monaco omdat het zo'n mooi gebied is. Sporthelden zijn rolmodellen, maar ze deinzen er niet voor terug de boel te bedotten. Als Verstappen zichzelf morgen in de kreukels rijdt, zal hij vrijwel zeker een beroep doen op de allerlei Nederlandse publieke voorzieningen. In tegenstelling tot andere gevallen van belastingontwijking maakt geen Kamerlid zich daar druk over, want hij is een sportheld. Verstappen heeft zijn verblijfsvergunning nog niet gekregen. Hopelijk wijst de prins het asielverzoek af omdat de Nederlander een economische vluchteling is wiens leven alleen door zijn hobby in gevaar wordt gebracht. Misschien kan Monaco daarvoor in de plaats wat Syriërs helpen.
Column Peter de Waard - Volkskrant 4 nov

20151105
Zij die dansten werden voor gek aangezien door hen die niet konden horen.
Friedrich Nietzsche - Dagelijkse Gedachten 30 okt

20151105
Met de bus
De NS krijgt concurrentie van een Duitse busbedrijf: grote stiptheid en scherpe tarieven. Wie de trein verruilt voor de bus zal ook veel missen: de saamhorigheid van gestrande reizigers, aandacht op het NOS-journaal, de jolige dienstmededelingen, de opluchting die je voelt als je te bestemder plekke arriveert. Kom daar maar eens om bij zo'n die gewoon van A naar B rijdt.
Volkskrant 4 nov

20151105
Nergens is de werkelijkheid zo ver weg als in reality-tv. 
Jean-Pierre Geelen - Volkskrant 2 nov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten