donderdag 31 december 2015

Treffend Sprekend - december 2015

20151229
De klok kan je niet terugdraaien, maar je kunt hem wel weer opwinden
Bonnie Prudden - Dagelijkse Gedachten 5 okt

20151229
De zachte krachten zullen zeker winnen
in 't eind - dit hoor ik als een innig fluistren
in mij: zoo 't zweeg zou alle licht verduisteren
alle warmte zou verstarren van binnen
Eerste strofe van het gedicht van Henriëtte Roland Holst - 5 jaar lager (28 dec) met Adriaan van Dis

20151229
Gerechtigheid gaat over het verleden, veiligheid over de toekomst.
?

20151229
Alan Turing (1912-1954) was een briljant Britse wiskundige. Hij speelde in de 2e WO een sleutelrol bij het kraken van het geautomatiseerde geheimschrift (Enigma-code) waarmee de Duitsers hun berichten versleutelden. Hij geldt als een van de ware grondleggers van de moderne informatica, gebaseerd op de machines en inzichten die hij in diezelfde oorlog ontwikkelde. Een oorlogsheld wiens cryptografische vernuft volgens voorzichtige schattingen de oorlog een jaar had bekort en miljoenen levens gered. Turing pleegde in 1954 zelfmoord, 40 jaar oud pas, depressief door de chemische castratie vanwege zijn homoseksualiteit. Het Britse verbod op praktische homoseksualiteit werd pas in 1969 officieel uit het wetboek van strafrecht geschrapt.
Boekbespreking Andrew Hodges - Alan Turing Het Enigma (was basis voor speelfilm) - Volkskrant 12 dec

20151229
Waar niks mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan
Joachim Geerdink - Dagelijkse Gedachten 24 nov

20151229
Pragmatisch innoveren
Jan Buijs hield zich bezig met creativiteit en innovatie. Hij inspireerde door zijn pragmatische blik op innovatie. Het gaat erom dat je iets maakt dat werkt. Het maken van een product van een idee. Soms moet je iets nieuws bedenken, ander keren juist voortbouwen op de ideeën van anderen. Zo ook zijn idee om op zoek te gaan naar mislukte projecten. En dan kijken wat je daarmee kunt. Innovatieprojecten zijn duur en kunnen mislukken om de kleinste dingen. Soms was de markt niet rijp voor een idee. Of is de technologie toegepast in de verkeerde markt. Bij gefaalde projecten zijn die kosten afgeschreven en heb je vaak ook nog de patenten in handen. Briljante businesscase. 
Jasper van Kuijk over de kort na zijn pensioen overleden hoogleraar van de TU Delft - Volkskrant 12 dec

20151229
Zou het kind dat je eens was, geïnspireerd geraakt zijn door de volwassene die je nu bent?
Nic Askew - Dagelijkse Gedachte 27 nov

20151229
Wie wel eens met een kloofbijl hoog boven hoofd heeft gestaan, oog in oog met zo'n mooi stuk eikenhout roerloos op het hakblok, weet hoe dicht gelukt en wanhoop bij elkaar liggen. Wanhoop is de totale misser. De bijl heeft zich in het hakblok vastgebeten, het houtblokje is lullig omgevallen en de houtklover staat als een bezetene aan de bijl te trekken. Geluk is de zwiepende bijl die het hout op precies de juiste plek raakt en ogenschijnlijk moeiteloos doet waarvoor het is uitgevonden: kloven. De twee vallende gelijke delen, toktok, eentje naar links, eentje naar rechts. Het gevoel dat je opeens weer weet waartoe je op aarde bent. De mateloze futiliteit van vergaderingen, discussies en andere tijdrovende onzin. Waar het om gaat is dit, het hakblok, het stuk hout, de bijl en de persoon die hem in volledige beheersing op de millimeter nauwkeurig laat neerdalen, in perfecte symbiose van mens en bijl.
Fragmenten Bert Wagendorp over het het boek "De man en het hout" - Volkskrant 19 dec

20151229
Alle problemen die ik in mijn leven heb gehad, waren het gevolg van haast en niet van te laat zijn.
György Konrád - Dagelijkse Gedachten 23 nov

20151229
Twee gepensioneerden verzonnen een vernuftig draaiend zonneceleiland. Binnenkort wordt het werkelijk. Een rond eiland van anderhalve hectare groot met daarop ruim 10.000 zonnepanelen, drijvend op de Aamseplas bij Elst dat meedraait met de zon, zodat de lichtinval de hele dag optimaal is. Dat geeft 30% meer opbrengst. Er werd een constructie met een motor en een kabel bedacht dat het eiland overdag 180 graden laat meedraaien met de zon en 's nachts weer terugdraait. Als het lukt is het een project dat navolging verdient. Water dat niet gebruikt wordt, is een ideale plaats om elektriciteit op te wekken. 'Nederland is vergeven van dit soort plassen.'
Volkskrant 23 dec

20151229
You can't always get what you want
But if you try sometimes
you just might find
you'll get what you need
Rouwadvertentie - Volkskrant 24 dec

20151221
Jouw leven moeten wij loslaten,
in ons leven houden wij jou vast.
Rouwadvertentie - Volkskrant 10 dec

20151221
Kunst leert ons niet om te houden van wat op ons lijkt. Ze leert ons te houden van wat anders is dan wij.
De Amerikaanse kunsthistoricus Alfred Barr junior - Volkskrant 9 dec

20151221
Het Museum of Modern Art in New York exposeerde in 1999 de Fiat Multipla als 'iconische auto en toonbeeld van highly innovative design'. Ze herbergen daar ook de belangrijkste Picasso's en Cézannes. 
De Amerikaanse kunsthistoricus Alfred Barr junior - Volkskrant 9 dec

20151210
Na een kleurrijk leven vergrijsden de kleuren
Overlijdenskaart

20151210
Als wij 1% van ons nationaal inkomen voor ontwikkelingssamenwerking uitgeven, hebben wij meer zorg over de vraag of die ene procent wel goed wordt besteed dan over de vraag of die 99% die wij voor onszelf reserveren, wel goed wordt besteed.
Gert Jan Segers - Interview Volkskrant november

20151210
Kwaliteit is 'fit for purpose'. Bijv. met het hele gezin op kampeervakantie in een Ferrari.

20151210
De herinnering die je later wilt hebben moet je nu maken.

20151210
Zonneverf
Wat als je zonnepanelen gewoon op de muur kon verven? Of op wat voor oppervlak dan ook? Dan zou je stroom kunnen opwekken met je huis, met een parasol en met de auto. Dat is het idee achter het zonneverf. Het spul bestaat uit 3 lagen: een stroomgeleidende laag om mee te beginnen, dan een tussenlaag om spanning op te bouwen, en een lichtgevoelige laag bovenop, waar lichtstralen ervoor zorgen dat de elektronen gaan stromen. Deze verf bestaat al, en kan zo uit de spuitbus op de muur worden gespoten. Nadeel is alleen dat er ook lood bij komt kijken. Een ander nadeel is dat de verf nog slecht tegen water kan.
Klimaattop Technologie - Volkskrant 2 dec 

20151210
De missie van het Zorginstituut
Waarborgen dat iedere burger in Nederland toegang heeft tot kwalitatief goede zorg, niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk.

20151210
Afgelopen maand verscheen sinds 10 jaar weer eens een nieuwe versie van de Dikke Van Dale. In deze nieuwe versie zijn meer dan 18.000 nieuwe woorden toegevoegd.

20151210
Sportief betaalmiddel maakt al wandelend rijk
Wie weinig zin heeft om een lange wandeling te maken, heeft straks een nieuwe drijfveer om het toch te doen. Er kan nl. geld mee worden verdiend: bitwalking dollars (BW$'s). Wie 10.000 stappen doet of 8 km wandelt krijgt 1 BW$. En die zou kunnen worden gebruikt om sportartikelen te kopen of de ziektekostenverzekering mee te betalen. Om frauderen te voorkomen wordt daarbij gebruikgemaakt van satelliet-navigatie. Het project staat nog in de kinderschoenen en voorlopig kan alleen een selecte groep genodigden de app downloaden.
Volkskrant 4 december

20151210
Wake me up at 2pm. I got a busy day tomorrow
Volkskrant 7 nov

20151210
Maandenlang had Tom Dumoulin zich voorbereid op de tijdrit in Utrecht. Dagenlang sierde zijn beeltenis de covers van kranten en tijdschriften. En dus voelde zijn vierde plek uiteindelijk als een anticlimax. Maar niet voor zijn werkgever Giant-Alpecin. De missie was dan misschien niet geslaagd, mislukt was-ie nou ook weer niet, relativeerde manager Iwan Spekenbrink: 'wij denken in processen, niet in uitslagen.' 
Volskrant juli 2014

20151210
Woensdag kondigden Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan via een aan hun dochter geadresseerde brief aan 99% van hun Facebook-aandelen in liefdadigheid te willen stoppen (waarde $ 45 mld). Daar willen ze hun hele leven over doen (maximaal $ 1 mld per jaar). Daarmee is Zuckerberg op papier een van de gulste gevers aller tijden. "Dit kind heeft ons aan het denken gezet over alle dingen in de wereld die voor haar generatie zouden moeten verbeteren". De door Zuckerberg vergaarde rijkdom is mede gebaseerd op de slimme brievenbusconstructies waarmee Facebook miljarden aan belastingen uitspaart. Filantroop à la Zuckerberg is een omleiding van publieke middelen via een privaat controlecentrum. In plaats van een parlement zit een miljardair aan de knoppen. 
Michael Persson in de Volkskrant van 3 dec

20151210
Je kunt het ook zo zien: als de Zuckerbergjes hadden besloten de 45 mld te steken in met diamanten ingelegde zwembaden en privéjets, had je niemand gehoord over de democratie. En niemand zou er iets mee zijn opgeschoten
Column Sheila Sitalsing - Volkskrant 4 dec

Geen opmerkingen:

Een reactie posten