maandag 29 februari 2016

Treffend Sprekend - februari 2016

20160228
Ineens lag mijn horizon pal aan mijn voeten. De scherven van de illusie van een lang en gelukkig leven lagen bezaaid op de vloer rondom mijn bed, de klap had voor mijn gevoel letterlijk een gat geslagen op de plek waar eens mijn dromen huisden.
Jette Vonk toen ze 2 jaar geleden te horen kreeg dat ze dood zou gaan.

20160228
Mijn horizon ligt tegenwoordig zo'n 3 maanden voor me uit. Het is mijn leven dat ik heb herwonnen. Want enkel door te worden wie je bent, laat je sporen na in dit prachtige, woeste leven. Dus maak een begin met de bucketlist, wacht niet op de bel voor de laatste ronde, die heeft namelijk de onhebbelijke gewoonte op een ongelegen moment te luiden.
Jette Vonk toen ze 2 jaar geleden te horen kreeg dat ze dood zou gaan. Maar ze leeft. En hoe.

20160227
Er wordt geschaatst, op de televisie, en mij ontgaat het waarom. Een heikel punt, dit onbegrip, want rare sporten liggen gevoelig in dit land. Sommige van mijn beste vrienden hebben vage kennissen die op het kantoor mensen spreken die familieleden hebben die wel eens een auto hebben gekocht bij iemand die graag naar schaatsen kijkt. En dat ik dus mijn grote mond moet houden, want ik kijk zelf graag naar cricket en daar snapt ook niemand een bal van.
Fragment column Thomas van Luyn - Volkskrant 27 feb

20160227
Een lid van onze trainersstaf moest bijna braken, toen hij de olympische haven binnenvoer. Puur rioolwater: plastic, kadavers, koelkasten en bankstellen in de grote binnenzee van Rio de Janeiro. Van Rijsselberghe had meer actie verwacht van het IOC. 
Dorian van Rijsselberghe over het gore olympische water in Rio - Volkskrant 22 feb

20160227
Wie het nieuws al weet voordat het nieuws is, heeft goud in handen. Het jonge bedrijf Owlin verdient er keiharde euro's mee. De naam Owlin verwijst naar de scherpe blik en de wijze geest van de uil. De uil die Owlin heet speurt continue naar nog nauwelijks verspreide informatie die relevant is voor financiële dienstverleners. Upcoming news, daar draait het om. Want nieuws dat al overal bekend is, doet er feitelijk niet meer toe. Owlin volgt in near real time 2 mln bronnen in 7 verschillende talen. Dat proces van scrapen, clusteren en vertalen naar het Engels doen we binnen een minuut en als er plotseling meer verhalen verschijnen over een specifiek bedrijf dan normaal, dan is er iets aan de hand.
Interview met Bas van Ooyen (24) oud mbo-student technische informatica - Volkskrant 22 feb


20160227
De rijke Jats-kaste wil meeprofiteren van het Indiase stelsel van positieve discriminatie, waarbij de helft van alle overheidsbanen voor kastelozen en lagere kasten is gereserveerd. Het Indiase beleid van positieve discriminatie werd in 1950 opgezet om iets te doen aan de onrechtvaardigheden van het hindoeïstische kastenstelsel, vooral voor de kasteloze dalits en de laagste kasten. Voor hen werden overheidsbanen, studieplekken en zetels in het parlement gereserveerd. Leden van hogere kasten gingen zich voordoen als lagere kasten om ook baantjes binnen te slepen. Er ontstond een hele bedrijfstak in het vervalsen van kastecertificaten.
Volkskrant 23 feb

20160227
Gepiel met de smartphone is de belangrijkste oorzaak van de groei van het aantal ernstige ongevallen in de laatste jaren, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Een ander gevaar schuilt in het bedienen van het aanraakscherm op het dashboard.
Volkskrant 23 feb

20160227
Het was nacht en ik lag in bed en voelde wat woorden in me de positie zoeken waarin ze misschien een dichtregel zouden kunnen vormen. Dat ging niet zonder moeite want de slaap verzette zich ertegen. Die vond het dat het nu wel genoeg was geweest. Zou het vat altijd vol woorden blijven? Ik zal op een keer op de bodem stuiten. Ik kan me echter niet voorstellen dat de woorden ooit op zullen zijn. Zinnen openen zich voor me en sluiten zich achter me als water om een boot in een rivier.
Column Remco Campert - Volkskrant 20 feb

201602227
TGT (te gebruikten tot) is een gebod. Aan die datum moet je je dus strak houden. Het gaat namelijk om producten die snel bederven. Er is maar een kleine groep etenswaren waarvan de verpakking met een TGT-datum bedrukt is. Bij het overgrote deel van de producten gaat het om THT: tenminste houdbaar tot. En dat hoeven we veel minder serieus te nemen. THT-producten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden zijn amper vatbaar voor de groei van micro-organismen. Deze levensduur is veelal gebaseerd op managementbeslissing: de consument moet tevreden zijn.
Volkskrant 20 feb

20160227
Ik ken een kroeg waar men vermoedt dat tijd er niet toe doet. Ze drinken er en glijden laks een slap horloge uit.
Uit: Bericht vanuit De Pels - Menno Wigman - Volkskrant 6 feb 

20160222
Over God kan je niet spreken in termen als bestaan: 'De eeuwige woont boven het dak van ons denken.'
Nico ter Linden n.a.v. zijn nieuwe boekje 'En dan nog dit - Wandelen met God' - Volkskrant 20 feb

20160221
Je laat een tekst door 2 mensen nakijken op spelfouten. De eerste (A) vindt 12 fouten, de tweede (B) vindt 8. Daarbij zijn er 6 fouten die ze allebei (C) hebben gevonden. De vraag is hoeveel onopgemerkte fouten er waarschijnlijk nog in de tekst zitten. Soortgelijk rekenen over iets dat je niét ziet komt voor bij het tellen van volgens of het schatten van het aantal vijandelijke tanks. De Hongaarse wiskundige Pólya beschreef in 1976 in een half kantje hoe je dit probleem oplost: [(A-C)*(B-C)]/C - [(12-6)*(8-6)]/6=2
Column Ionica Smeets Volkskrant 6 feb 

20160221
Rare zinnen leiden af, rake zinnen lichten op
Arjan Peters - Volkskrant 6 feb

20160221
Nog niet zo heel lang geleden vond ik natuur enorm saai. Ik kwam er wel, maar ik zag er niets. Het veranderde toen ik, aan de hand van vrienden die wel iets wisten, vinken, groenlingen, putters, geelgorzen en spechten en later nog veel meer leerde herkennen. Kennis vergaren, het systeem doorgronden, een ijsvogel verwachten langs een beekje en, verdomd, hem dan ook zien. Er ontstonden verhalen, verbanden, kleur, tekst. Ik weet ook dat mensen die roepen dat er in Nederland geen natuur bestaat doorgaans nog geen eik van een beuk kunnen onderscheiden. En dat ze meestal bedoelen: er kan best nog een villawijk, tennisbaan, snelweg etc, door of naast die niet bestaande natuur.  
Column Caspar Jansen Volkskrant 9 februari

20160221
Wereldwijd wordt momenteel ruim $ 7 biljoen (€ 6.300 mld) aan schulden verhandeld met een negatieve rente, wat betekent dat wie geld leent geld toe krijgt. Er zijn inmiddels landen die tot 2030 gratis kunnen lenen. De negatieve rentespiraal ondermijnt het financiële systeem. De grote banken kunnen er nog wel mee omgaan, maar dat geldt niet voor vele kleine spaarbanken die 80% van hun inkomsten uit de rentemarge halen. Ook pensioenfondsen en verzekeraars komen in problemen. Om de spiraal te doorbreken moeten alle centrale banken daarvoor tegelijk hun rentes met 1% verhogen. Daarnaast moeten alle overheden kunstmatig inflatie creëren door verhoging van btw en accijzen. 
De kwestie Peter de Waard - Volkskrant 19 feb

20160221
Al meer dan 300 jaar worden cello's gemaakt van hout. De Belgische instrumentenbouwer Tim Duerinck ging aan het experimenteren en het resultaat: de allereerste piepschuimcello waarbij het bovenblad van piepschuim is. Het is eigenlijk heel logisch om piepschuim te gebruiken. Als je iets uit een verpakking met piepschuim haalt, maakt dat ontzettend veel lawaai. Dan weet je als instrumentenbouwer dat je daar iets mee kunt. Het materiaal heeft een lage densiteit. Dat betekent dat geluidsgolven er snel doorheen kunnen zonder veel energie te verliezen. De cello klinkt meer dan 2 keer zo luid en klinkt ook voller en geeft meer bas dan hout. Ook de klank van de hoge noten is voller. 
Volkskrant 18 feb

20160221
Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst

20160221
Managen op z'n Gronings
- Bottle neck - doar woar t krap zit
- Human resources - een blik volk löstrekn
- Image building - aigenwies doun
- feasibility study - kieken of t uut kin
- Allocation - wel kriegt wat
Tekstbureauvanginneken.nl

20160220
Je moet eerst een boom planten voordat je in de schaduw kan zitten
De op twee na rijkste man van de wereld Warren Buffett - Column Peter de Waard Volkskrant 17 feb

20160220
De beurs is een stembus die elke dag opnieuw bepaalt welk aandeel het populairst is. Maar het zou een weegschaal moeten zijn die de waarde van een aandeel op lange termijn weerspiegelt.
De Amerikaanse econoom Graham in 1934 - Column Peter de Waard Volkskrant 17 feb

20160220
Alleen door kennis kun je vernieuwend zijn. Kennis geeft vrijheid. Je moet de geschiedenis kennen om iets nieuws te creëren.
Topkok Ferran Adrià - Volkskrant 6 feb

20160220
1% van de Amerikanen - de landbouwers - produceren voldoende calorieën voor de rest van bevolking. Daarentegen heeft 4% van de Amerikanen nu een baan in de strijd tegen zwaarlijvigheid: diëtisten, voedingsdeskundigen, sportinstructeurs, verplegers en artsen.
Amerikaanse hoogleraar economie DeLong over schaarste - column Peter de Waard Volkskrant 5 feb 

20160220
De cirkel is rond
- zwaartekrachtgolven zijn aangetoond -
Overlijdensadvertentie 12 feb - Volkskrant 16 feb

20160220
Einstein had gelijk: de ruimte trilt
Op 14 september is de aarde aantoonbaar getroffen door een ruimtetrilling, veroorzaakt door 2 elkaar opslokkende zwarte gaten 1,5 mld lichtjaar hiervandaan. De ontdekking gedaan door 2 reusachtige laseropstellingen in Amerika, wordt gezien als het hardste bewijs van de relativiteitstheorie uit 1915. De spiegels in de LIGO-detectoren stonden bij de piek ongeveer een miljoenste van een miljardste millimeter minder van elkaar dan de normale 4 km. Astronoom Gijs Nelemans: 'Het signaal was ongelooflijk sterk. Het is zelfs met het blote oog in de data te zien. Bedenk dat dat signaal 1,5 mld jaar geleden is ontstaan en al die naar ons onderweg is geweest. Dat zoiets heftigs arriveert op de dag dat je de detector aanzet, is haast belachelijke mazzel.'
Volkskrant 12 feb

20160219
Het faillissement van V&D heeft er flink ingehakt bij het winkelend publiek. Veel Nederlanders gaan de winkel ontzettend missen. Voor hen was het negeren van V&D een vast ritueel tijdens het shoppen. 'Ik ga regelmatig winkelen met mijn zus. Als je dan winkel in, winkel uit gaat, is het heerlijk om één zaak gewoon gedachteloos links te kunnen laten liggen. Eeuwig zonde dat dat nu niet meer kan. En zeker als je haast hebt is het fijn om om zeker te weten: hier hoef ik in elk geval niet naar binnen.'  Retaildeskundige Cor Wellink: 'V&D was echt een baken van irrelevantie in elke winkelstraat.'
De Speld - jouw vaste prik voor Betrouwbaar Nieuws - Volkskrant 19 feb

20160219
Ik had ontzettend zin om de hakken behoorlijk in het zand te gooien.
Öskan Akyol in Kunststof Radio 1 18 feb

20160214
Topkok Ferran Adrià werkt sinds de sluiting van zijn legendarische restaurarant El Bulli aan een database. Die moet alle informatie over elk gerecht en elke techniek uit de hele wereld bevatten. Elk jaar moesten we nieuwe paden bewandelen, elk jaar nieuwe dingen bedenken. In 2009 beseften we dat we niets meer konden verbeteren. De passie raakte op. Toen besloten we de boom om te hakken met behoud van de wortels, zodat daaruit weer iets nieuws kon groeien. En zie hier: zo'n 70 koks, historici, botanici, menswetenschappers en andere onderzoekers werken al enkele jaren aan een gigantische database die alle informatie over gastronomie moet gaan bevatten. Elk gerecht, elk ingrediënt, elke techniek. Uit de hele wereld. 'Ik blijf de grenzen opzoeken van de gastronomie.'
Volkskrant 6 feb

20160214
Sinds gisteren zijn er op de Nederlandse wegen weer 19 stukjes weg bijgekomen waar je 130 mag. Dat hebben we ook ditmaal te danken aan de minister van Infrastructuur Melanie Schultz. We weten dat Schultz klusjes als milieu en het openbaar vervoer delegeert aan haar staatssecretaris - iets wat Mansveld nog flink opbrak. Ik heb foto's van haar gezien waarin je een gelukkige vrouw ziet die erin is geslaagd weer een heel klein stukje van haar levensideaal te verwezenlijken: overal 130. De minister geeft nu al 6 jaar lang al haar energie en toewijding aan de 130. Het is geen baan, maar een opdracht. Wij willen in dit overvolle landje per se 130 - geen idee waarom. Het heeft ook iets zieligs; die 130 is meestal een illusie, je mag al blij zijn wanneer er beweging in zit. 
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 6 feb

20160214
In Noorwegen is het gemiddelde jaarinkomen in dollars per inwoner het hoogst (2014): $ 103.600,- met Qatar en Zwitserland op plaats 2 en 3 met resp. een inkomen van $ 92.200,- en $ 88.120,-. Nederland komt niet voor in de top 10 ($  51.900,-). 
Volkskrant 2 feb

20160214
Britse theoretisch chemici onder leiding van de Nederlandse hoogleraar Daan Frenkel hebben het aantal mogelijke stapelingen van 128 denkbeeldige bollen in drie dimensies berekend. Dat kom op meer dan 10 tot de macht 500 verschillende stapelingen of pakkingen. Er is bijna 10 jaar naar dit resultaat toegewerkt, beginnend met 16 bolletjes in 2D. Frenkels berekeningen zijn vooral van fundamenteel belang, omdat ze relaties opleveren tussen de mate van wanorde en temperatuur en volume van het systeem. Men denkt dat deze modellen en rekentechnieken ook bruikbaar zijn voor neurale netwerken waarbij zenuwcellen met elkaar communiceren. Bij wijze van spreken voor een antwoord op de vraag hoeveel herinneringen er in een brein passen.
Volkskrant 3 febr 

20160213
Underpromise and overdeliver
Citaat van Rudy Giuliani (oud burgemeester New York) - interview met Twan Huys Volkskrant 13 feb

20160209
Het is niet wat je zegt, het is hoe je het zegt. Het is niet wat je ziet, het is hoe je er naar kijkt.
Voor positiviteit

20160209
Als je focust op resultaat zul je nooit veranderen; als je focust op verandering, zul je resultaat zien.
Omdenken 

20160208
Rachel van de Pol verrichte een jaar lang dagelijks een goede daad en merkte hoe heilzaam dat voor haar uitpakte. Ze was positiever, meer gericht op andere mensen. Op grond van wetenschappelijk onderzoek zijn er steeds meer aanwijzingen dat je van altruïsme gezonder, stressbestendiger en gelukkiger wordt. Volgens sommige hersenwetenschappers gaat het brein van weldoeners automatisch in een soort genotstand, ook wel helper's high genoemd. 'Misschien moeten wij als psychiaters niet meer proberen om mensen met een burn-out te helpen, maar moeten we deze patiënten juist vragen om anderen te helpen.'
Volkskrant 30 jan - blog van Van de Pol: ikreddewereld.nl' 

20160208
Wie zou je wel een dagje willen zijn?
Mama, want dan ik mijn zus opvoeden
Portret van een kind in zijn slaapkamer (Xue 9 jr) - Volkskrant 2 feb

20160208
Ik koop geen schilderijen, maar een betere wereld
Sinds de oprichting spendeerde de Bill & Melinda Gates Foundation $ 34,5 mld aan goede doelen. Wat betekent het dat zeer vermogende individuen de richting kunnen bepalen op belangrijke terreinen als onderwijs en gezondheidszorg. Gates: 'In een kapitalistisch systeem kiezen mensen zelf hoe ze hun geld willen uitgeven. Ik had boten kunnen kopen, of piramides of Rolls Royces. Als je van mening bent dat andere rijken hun geld beter besteden, schrijf het op. Ik heb ervoor gekozen om geld uit te geven aan de bestrijding van kindersterfte.   
Interview Bill Gates - Volkskrant 30 jan

20160208
Gates: 'De wereldwijde kindersterfte is inmiddels gehalveerd van 12 mln naar 6 mln per jaar, de armoede is gehalveerd, analfabetisme is teruggedrongen. Dat zijn de feiten.' 
Interview Bill Gates - Volkskrant 30 jan

20160207
Mijn opa lag op sterven en op een gegeven ogenblik zei de dokter: "Ja, hij is overleden." Waarop mijn opa zijn ogen opensloeg en zei: "Ik ben nog niet dood hoor." Waarop mijn oma zei: "Houd je mond Willem, de dokter zal het toch wel beter weten".
Herman Finkers

20160201
Het is even niet anders
Rouwadvertentie Volkskrant 1 feb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten