zondag 31 juli 2016

Treffend Sprekend - juli 2016

20160731
Het leven is een reis, geen race
Auteur onbekend - Dagelijkse Gedachte 24 mei

20160731
In een goede toespraak worden logos, pathos en ethos optimaal gecombineerd. De bekende overtuigingsmiddelen van Aristoteles: logica en argumenten, geloofwaardigheid van de spreker en om emoties op te wekken bij de toehoorder.
Wouter Bos in DWDD-Summerschool - Volkskrant 22 juli


20160731
Angst is wat je voelt.
Moed is wat je doet.
Emma Donoghue - Dagelijkse Gedachten 25 juli

20160731
Ik wilde iemand spreken die zich daadwerkelijk bezighield met dat oneindig ingewikkelde samenspel van radertjes, veertjes, palletjes, asjes en pennetjes, onderdelen die gezamenlijk de tijd meten, de tijd bepalen, de tijd vangen in gestaag voortbewegende wijzers en getallen. Die man was Wybe van der Gang in Dokkum. Hij heeft een passie voor precisie, hij is bezeten van vormgeving en techniek. Alle horloges zijn exclusief en er worden een beperkt aantal van gemaakt.
Interview met Wybe van der Gang door Bert Wagendorp - Volkskrant 9 juli 

20160731
Van gepieker krijgen wissewasjes grote schaduwen
Zweeds spreekwoord - Dagelijkse Gedachte 16 mei

20160731
Blockchain
Banken, bedrijven en overheden experimenteren volop met het delen van een nieuw, veilig administratiesysteem: blockchain. Het legt transacties vast tussen meerdere partijen zonder tussenkomst van banken. Blockchain kan stapels contracten vervangen door de formule 'als jij de goederen levert, dan betaal ik' vast te leggen. Een bindende afspraak zonder papier. Bijzonder is dat niemand blockchain 'beheert'. Het is een ketting, oftewel een blockchain, van beveiligde informatie die voor alle betrokken partijen te allen tijde te raadplegen is. Alleen bedrijven met de juiste sleutel kunnen gesloten informatie inzien. Hoogleraar Sol: 'Zoals internet de wereld op zijn kop heeft gezet, zo is de uitvinding blockchain nu wat internet is in 1994.
Trouw 23 juli

20160731
Gedistribueerd vertrouwen
Blockchain-technologie is gebaseerd op bitcoin-blockchain. Er is één eigenschap die blockchains uniek maakt en dat is dat aan een blockchain alleen nieuwe regels toegevoegd kunnen worden aan de onderkant van de lijst. In feite is hiermee het enige wat een blockchain doet het toevoegen van nieuwe rijen aan een database, die automatisch met iedereen worden gedeeld. Het is niet mogelijk om wijzigingen door te voeren in eerder toegevoegde regels. Er kunnen daarmee alleen bitcoins verstuurd worden die afkomstig zijn van een oudere regel in de lijst. Deze eigenschap zorgt voor vertrouwen. Er moet dus altijd een oude regel in de lijst verbonden zijn met de nieuwere toegevoegde. Het is daarmee een digitale overdracht van eigendom. 
Internetsite 'alles wat u moet weten over blockchain

20160731
Een blockchain bestaat uit 2 onderdelen: een blockheader en een inhoud. In blocks staan de eigenlijke bij te houden data en blockheaders bevestigen wanneer en in welke volgorde blocks geregistreerd zijn (tijdstempels om dubbele uitgaven en conflicten te vermijden). In een blockheader is ook een verwijzing (hash) naar het vorige block verwerkt.
Wikipedia 

20160731
Niet de jaren maken je oud; je wordt oud door het loslaten van je idealen
Samuel Ullman - Dagelijkse Gedachten 26 mei

20160731
Funai Electric, het laatste bedrijf dat nog videorecorders produceert, stopt nog deze maand met de productie van de videorecorder. Filmmaatschappijen brengen al ruim 10 jaar geen producties meer uit op VHS. Zij verkozen eerst dvd's en sinds 2003 steeds vaker blue-rays. En daarmee komt er een einde aan een tijdperk. JVC introduceerde 40 jaar geleden het VHS-systeem. Concurrenten als Sony (Betamax) en Philips (V2000) probeerden in die jaren de strijd nog aan te gaan met eigen systemen, maar moesten uiteindelijk allemaal het hoofd buigen voor de onverslaanbare VHS. 
Volskrant 22 juli

20160731
Je kunt geen hand schudden met gebalde vuist.
Mahatma Gandhi - Dagelijkse Gedachte 7 mei

20160731
De Franse president Hollande staat niet bekend om zijn avontuurlijke kapsels. Zoveel haar heeft hij ook niet. Niettemin kan hij beschikken over een privékapper die fulltime in het presidentieel paleis verblijft en € 9.895,- per maand verdient en dat is € 50,- minder dan een minister. Maar volgens het Elysée mag het ambt van presidentieel kapper niet worden onderschat. 'Hij maakt vele uren: hij kapt de president elke ochtend en verder zo vaak als nodig is. Hij laat zich door niemand  vervangen en heeft zelfs de geboorte van zijn kinderen gemist.'
Volkskrant 14 juli 

20160731
Buizentrein
Bij hyperloop wordt een capsule met passagiers door een verschil in luchtdruk met een snelheid van maximaal 1.200 km per uur een bijna vacuüm getrokken buis gejaagd.
Volkskrant 14 juli

20160731
De gehele getallen zijn door God geschapen. Al het andere is mensenwerk.
Citaat Duitse wiskundige Kronecker (1823-1891) n.a.v. de film over de wiskundige genie Ramanujan (1887-1920)

20160731
Het komt erop neer dat je vanaf je 60ste de sterkste herinneringen hebt uit de periode van je 16de tot je 26ste. Het zorgt ervoor dat mensen die periode beschouwen als 'mijn tijd'. Wat in die periode gebeurt, vormt grotendeels je persoonlijkheid. Zoals de eerste keer zoenen, de eerste keer op vakantie zonder je ouders, boeken en films die indruk maken, de muziek die toen was te horen, slappe verkering, hechte vriendschappen - zaken die de koers van het leven bepalen. Ook blijft alles dat je meemaakt beter hangen, je bent neurofysiologisch op volle kracht. Die tijd zet een stempel op de tijd die daarna nog volgt - en 'mijn tijd' is geboren.
Interview in Volkskrant van 9 juli met Douwe Draaisma n.a.v zijn nieuwe boek 'Als mijn geheugen mij niet bedriegt.

20160731
Leeftijdsgenoten veranderen vaak in rugzwemmers: je gaat nog wel vooruit, maar je kijkt achteruit. Ouderen praten graag over het verleden, simpelweg, omdat ze daar meer van hebben dan van de toekomst.
Interview in Volkskrant van 9 juli met Douwe Draaisma n.a.v zijn nieuwe boek 'Als mijn geheugen mij niet bedriegt.

20160731
Hoe vaak hoort hij het leeftijdsgenoten niet zeggen: dat was toch de periode dat de beste popmuziek uit de geschiedenis werd gemaakt. Wat daarna kwam was niks, met die verschrikkelijke jarentachtigmeuk.
Interview in Volkskrant van 9 juli met Douwe Draaisma n.a.v zijn nieuwe boek 'Als mijn geheugen mij niet bedriegt.

20160731
Het favoriete boek van Wim Daniëls is Mijn Rijwiel van Stijn Streuvels. Een boekje uit 1915. De fiets was net uitgevonden. Streuvels was enthousiast: 'het nieuwe voertuig was als een veropenbaring, iedereen verwonderde zich dat men zoo'n eenvoudig ding zoolang ongebruikt gelaten had en zoolang gewacht had het te kennen. Streuvels was zo geestdriftig over de uitvinding van de fiets, omdat die hem in staat stelde 's avonds na het werk op een zomeravond zo maar in een paar buurdorpen tegelijk rond te kijken.
Volkskrant in combinatie met internet - 18 juli

20160731
Wie wind zaait, zal storm oogsten
Het verhaal van EAZ Wind leest als een jongensdroom. In een boerenschuur is een handzame windmolen ontworpen die een grote vlucht neemt. EAZ is inmiddels verhuisd naar een productiehal in Hoogezand. De ranke windmolen is slechts 15 meter hoog en valt niet op in het landschap en levert 30.000 kwh per jaar op.
Dagblad van het Noorden - 11 juni 2016

20160731
Bernlef dicht over de grijstinten die ruimte laten voor verbeelding
Mijn verleden, vastgelegd in foto's met kartelrandjes
heeft nooit kleur gekend, in grijstinten tonen zij een bestaan
steeds verder bij vandaan, ik kijk ernaar.
..
Kleurenfoto's stellen mij teleur
het is allemaal net echt, niet wat ik wil;
liever kijk ik naar die grijze beelden
ze kleuren mijn denken tot de dag van vandaag.
Deel van het gedicht van Bernlef geciteerd door Janita Monna - Trouw 16 juli

20160731
Het kan nauwelijks een verrassing zijn dat het IOC het niet heeft aangedurfd de Russische ploeg uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio. Het IOC is altijd een organisatie geweest van bedenkelijke types. Het gaat nu nog om de belangrijkste bijzaak die sport heet, maar de beslissing van het IOC is een signaal dat Poetin zich alles kan permitteren, als het er echt op aankomt. Poetin als initiator en mogelijk zelfs als bedenker van het staatsbedrog komt er weer mee weg. 
Column Max Pam - Volkskrant 26 juli

20160731
Gedrogeerde Spelen
Een van de gedupeerde sporters is Julia Stepanova, de atlete die de staatsdopingsaffaire aan het rollen bracht. Zij kreeg dispensatie van de atletiekfederatie, maar mag niet in Rio starten vanwege haar dopingverleden.

Hoofddredactioneel commentaar Volkskrant - 26 juli

20160714
Om van sport te kunnen genieten moet je over een flexibele geest beschikken: je dient een volstrekt absurde bezigheid serieus te nemen. Het doet er weinig toe wie het hoogste kan springen of het hardst kan fietsen, maar die gedachte moet worden gecounterd met de overtuiging dat er even niets belangrijkers is. De sportliefhebber moet zichzelf voor de gek houden. Zo kan het bestaan tijdelijk een aangename lichtheid verschaffen. Het wordt zwaar wanneer in de studio ernstig kijkende mannen (het zijn meestal mannen) overgaan tot analyse van de sportwedstrijd. De analist benadert de sport als een buitengewoon serieuze bezigheid, bij hem ontbreekt elk inzicht dat hij zich bezighoudt met vrolijke waanzin en lekkere leegte. De relativering is volledig verdwenen.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 14 juli

20160714
Wilma is weg
Alles verandert altijd, maar Wilma bleef. Sinds de pinautomaat zijn intrede deed bij het afrekenen, vertellen oude mensen haar hun pincode, zodat zij die voor ze kan onthouden. 
Vijftig jaar kassajuffrouw in dezelfde winkel in hetzelfde dorp - Volkskrant 13 juli

20160714
De schoolvakanties zijn nog niet eens begonnen, maar nu al blijkt de vrees van veel ouders ongegrond dat hun kinderen de hele zomer binnen zullen zitten. Ze trekken de paden op, de lanen in om wezens te vangen die zich, in de augmented reality van hun smartphone, ophouden tussen het struweel en langs de waterkant. Turend op hun schermpjes, trotseren hun jagers brandnetels en distels.
Pokémon Go zorgt voor een rage - Stekel Volkskrant 13 juli

20160714
Een beetje integer bestaat niet.
Citaat Ien Dales - Column Sheila Sitalsing over proces Jos van Rey - Volkskrant 13 juli

20160710
Roem is raar spul. Je kunt in je eigen tijd een superster zijn en eeuwen later eindigen in de goot van anonimiteit. Zo is het met Agricola gegaan. In de 15de en 16de eeuw werd hij algemeen gezien als een erudiet en belangrijk geleerde en belangrijker zelfs dan Erasmus die hem als zijn voorganger, ja als zijn held, zag. Hij was filosoof, componist, organist en orgelbouwer (hij ontwierp het orgel voor de Martinikerk), redenaar en fenominaal bokser. Agricola kwam in 1443 gewoon in Baflo ter wereld als Roelof Huisman, zoon van ongetrouwde ouders (zijn vader was abt van het klooster en dat lag ingewikkeld). De jonge Roelof ging op zijn 11de studeren in het Duitse Erfurt en reisde de jaren daarna heel Europa door.
Sir Edmond Volkskrant 2 juli

20160710
Voorspellingen worden voortdurend doorkruist door unknown unknows en de gevolgen van known unknowns zijn nooit precies te voorspellen.
Column Peter de Waard - Volkskrant 5 juli

20160710
Als de raketmotor voldoende afremt komt dinsdagochtend na een reis van 5 jaar en bijna 3 mld km ruimtesonde Juno aan bij de planeet Jupiter, de grootste van het zonnestelsel. Een gasreus omgeven door krachtig magnetisch veld en een gordel met geladen deeltjes. Juno zal in een sterk elliptische baan om de planeet cirkelen en daarmee elke 2 weken tot vlak boven het oppervlak te komen. Het grotere doel is om meer te weten komen over het ontstaan van het zonnestelsel. Juno beschikt over 3 zonnepanelen van bijna 10 meter om op deze afstand een schamele 500 W op te wekken. Normaal halen sondes hun energie uit plutonium, maar vanwege de giftigheid is deze energiebron omstreden.
Volkskrant maandag 4 juli

20160710
Legendarisch, bijna mytisch, en ook een beetje ziekelijk, was zijn behoefte om auto's weg te geven. Je moest als bekende van Elvis echt je best doen om er geen te krijgen. Zijn tandarts kreeg een Cadillac, zijn huishoudster (6 stuks), al zijn vriendinnen natuurlijk, voorbijgangers en ga zo maar door (elviscaddilacs.com). In zijn laatste jaren liep Elvis met zijn entourage wel eens bij een dealer binnen en dan gaf hij een rondje (14 stuks). Maar nooit voor Scotty Moore die uiteindelijk $ 30.000 overhield aan de samenwerking. 
Column Peter Buwalda n.a.v. het overlijden van de Scotty Moore de vaste gitarist van Elvis - Volkskrant 1 juli

20160710
Ik vertrouw niet zo op het geschreven woord. Alles wat je door de mail stuurt, is als een kiezelsteen in je schoen. Wat ik mondeling kan doen, doe ik mondeling. En dat is veel. Ik geloof niet zo in nota's. En ik heb een ongelooflijke hekel aan vergaderen. Dat zijn grote aanlopen voor kleine sprongetjes. Als je je tot de kern beperkt, kun je in 5 minuten klaar zijn.
Interview met Niek Jan van Kesteren n.a.v. vertrek als algemeen directeur VNO-NCW - Volkskrant 29 juni.

20160710
Kein Ego, keine Probleme
De meeste mensen willen in de etalage zitten. Ik geef er niks om. Zorg ervoor dat anderen met de eer gaan strijken. Daarbij moet je bereid zijn veel te vergeven en jezelf niet belangrijk vinden.
Interview met Niek Jan van Kesteren n.a.v. vertrek als algemeen directeur VNO-NCW - Volkskrant 29 juni.

20160710
Bij onderhandelingen gaat het om de kunst van het niksdoen. Handelen is vaak inferieur aan afwachten. Je staat als een reiger langs de kant van de sloot en slaat toe als de vis voorbijkomt. Ze moeten je niet zien.
Interview met Niek Jan van Kesteren n.a.v. vertrek als algemeen directeur VNO-NCW - Volkskrant 29 juni. 

20160707
Wij dachten dat je gemotiveerd moet zijn om een doel te halen, maar eigenlijk moet je een doel hebben om gemotiveerd te blijven.
Hoogleraar Chris Visscher (65) neemt afscheid als hoofd van het centrum voor Bewegingswetenschappen in Groningen

20160707
De wet van de remmende voorsprong heeft een keerzijde, die de wet van de profijtelijke achterstand genoemd kan worden
Trouw 7 juli

20160707
Julius Vischjager is een geniaal oplosser van niet bestaande problemen, schreef De Telegraaf in de jaren 80.
Interview met 'journalist' Julius Vischjager in Trouw 7 juli 

20160703
Ze verspreiden zich op een holletje over de velden. Wat ze daar aan kruiden aantroffen plukten ze. Er was grote onenigheid over de benamingen van de kruiden. Wie van hen de meeste kruiden kende en had gemeten en gewogen, die werd met een gevlochten krans gekroond en tot doctor in de medische kunst verheven.
Uit Comenius - Het labyrint van de wereld (1623): Pelgrim bestudeert de medische stand

20160703
De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent
Erasmus - Dagelijkse Gedachten 3 juli

20160703
Een arme Joodse man woont in een heel klein hutje met 5 kinderen en een zwangere vrouw. Het is te klein en veel te vol. De man is ten einde raad, gaat naar de rabbijn en vraagt, wat moet ik doen? De rabbijn zegt: 'neem een geit in huis.' Hij doet alles wat de rabbijn zegt en koopt een geit. In dat volle hutje komt een poepende en piesende geit. Hij wordt helemaal gek natuurlijk en gaat weer naar de rabbijn en die zegt: 'doe die geit weg.' .... Want een geit nemen heb je te vaak gedaan. Je hebt het alleen niet doorgehad. Als je te druk bent, gestrest, slecht slaapt etc: zoek die geit. En doe hem dan weg.
Citaat uit boek van van Claudia de Breij - Neem een geit (2015)

20160701
Het grote voordeel van het EK voetbal is dat een exit zich kristalhelder voltrekt middels doelpunten en niet via het raadpleging van de fans.
Engeland wordt na de brexit van donderdag maandag uitgeschakeld door IJsland - column Bert Wagendorp 30 juni

20160701
Wat is jouw grootste talent?
Dat ik slimmer ben dan de gemiddelde mens misschien? Dat is het in essentie wel, denk ik. Ik ben gewoon heel slim.
Interview met Anita Elberse - levenslange aanstelling bij Harvard als hoogleraar Marketingstrategieën - Volksrant 25 juni 

20160701
Iedere wetenschapper zou een wijsheid uit Groningen moeten kennen als experimenten falen: nait soezen, deurbroezen
Promotieonderzoek Marjolein Bijlaard UMCG - julinummer Broerstraat 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten