woensdag 31 augustus 2016

Trefffend Sprekend - augustus 2016

20160830
Mensen overschatten wat ze in één jaar kunnen bereiken en onderschatten wat ze in tien jaar kunnen bereiken.
Stefan Kroese per 1 oktober nieuwe directeur bedrijfsvoering Reinier de Graaf in Delft - Zorgvisie

20160826
Ik vind verveling niet erg. Verveling is zelfs een motor voor mij. Juist als ik mijn gedachten de tijd geef om te meanderen, kom ik op nieuwe ideeën.
Modeontwerper Lucas Ossendrijver - Volkskrant 27 aug

20160826
Na aanschaf van een nieuwe iPhone 6 heb ik een week lang in pure doodsangst mijn telefoon gebruikt. Apple is technologisch zo geavanceerd dat het een prachtig vormgegeven product kan maken dat niet te gebruiken is zonder een hulpstuk van € 35, dat vervolgens niks overlaat van die prachtige vormgeving. Het hoesje is eigenlijk een soort burka voor je telefoon: de aantrekkelijke vormen worden verborgen en alleen de ogen zijn zichtbaar.
Innovatie-expert Jasper van Kuijk fileert denkfouten in hedendaags ontwerp - Volkskrant 27 aug  

20160826
In een Brits televisiespel gaat het om een keuzesituatie die ontleend is aan het beroemde prisioner's dilemma. Na een paar spelronden eindigen 2 kandidaten met het eerder verzamelde geld tegenover elkaar. Ze krijgen een simpele vraag: delen met de ander of alles voor jezelf? Regel daarbij is dat als ze beiden alles willen, ze beiden niets krijgen. Bij beide delen, delen ze ook daadwerkelijk. En als de één wil delen en de andere alles, krijgt de inhalige al het geld. Van nature blijken mensen heel slecht in het inschatten van de keuze van een ander.
Gedrachtseconoom Martijn van den Assem analyseert het keuzegedrag van kandidaten in tv-shows als Miljoenenjacht - Volkskrant 13 aug

20160826
Voor optimale creativiteit heb je nog een deel van het brein nodig dat Compernolle het archiverende brein noemt. Om zijn werk te kunnen doen, het leggen van nieuwe associatieve verbindingen, wacht dit deel van de hersenen permanent op pauzemomenten. Geen wonder dat goede ideeën onder de douche ontstaan. Volgens Compernolle zien mensen rustpauzes tegenwoordig al snel als verloren tijd die ze opvullen met kleine taakjes. Even wat mail wegwerken, denken ze tevreden over hun eigen efficiëntie. Maar wanneer je die tijd leeg houdt, bevordert dit ons concentratievermogen en des te creatiever en productiever we zijn.
Vlaamse neurowetenschapper Theo Compernolle - Volkskrant 13 aug

20160826
De algoritmen van bedrijven als Amazon en Spotify weten vaak eerder wat je wilt dan jijzelf.
Volkskrant 13 aug

20160823
Droedelen is gedachteloos krabbelen op lege plekjes papier. Als de telefoon gaat en er ligt een stuk papier voor mijn neus, dan staat dat 10 minuten later vol met een hele reeks aan zwierige ogenschijnlijk nietszeggende krabbels. Je zou je kunnen afvragen of er betekenis zit achter onze onbewuste schetsjes. Psycholoog Robert Burns beweert dat zelfs de meest simpele droedels nog van betekenis kunnen zijn. De meest voorkomende is de boom. De boom staat voor groei en leven. Schets je een mooie volle boom, dan ben blijkbaar vitaal en energiek. 
Volskrant 23 aug en www.wrmmagazine.nl

20160823
Nergens raakte hij me meer dan met die deunen van de druilerigheid. Dat mistige rooie beest. Toots was de meester van de weemoed. Altijd november, altijd regen. Hoe hij het ijzer in zijn vuisten vatte, zijn tanden erin zette en met getergd gelaat de tranen eruit wrong, tot de laatste druppel. Een stuk ijzer laten huilen: dan ben je een grote.
Column Jean-Pierre Geelen n.a.v. de dood van Toots Thielemans (1922-2016) - Volkskrant 23 aug

20160823
Het geheim van Toots is de fluitbaarheid van zijn muziek. Hij deed het zelf. De Bluesette, Turks Fruit. Toots heeft de fluiter een stem gegeven, en daar ben ik hem dankbaar voor. Fluiten is een ondergewaardeerd fenomeen. Het heeft iets lulligs, iets irritants ook. Maar ik snap de geestelijke nood van de fluiter. Er welt een melodie in je op, die moet eruit. De lippen getuit vorm je je eigen uitlaatklep, een ontsnappingsroute voor elke dag.
Column Jean-Pierre Geelen n.a.v. de dood van Toots Thielemans (1922-2016) - Volkskrant 23 aug

20160823
Neem steeds de tijd om terug te kijken naar wat je hebt gedaan, en doe dat met een zekere mildheid
René Gude 

20160823
Er staat ons een enorme innovatie te wachten. We gaan je dingen geven waar niet zonder kunt, zonder dat je het vandaag beseft. Dat je terugkijkt en denkt: hoe heb ik daar ooit zonder gekund?
Tim Cook Apple mei 2016

20160823
Geen zin is gelogen, maar niet elk woord is waar.
Over het waarheidsgehalte van het dagboek - Hendrik Groen - Volkskrant 27 april

20160823
Geloof in de sport dient gestaafd te worden door succes. Dan evolueert geloof in vertrouwen.
Volskrant 18 april

20160823
Wie een leren broek draagt, is vooral heel erg bezig een leren broek te dragen
Column Thomas van Luyn - 12 maart 2016 Volkskrant

20160823
De dag staat wijd open
strooit handenvol licht
zet de luiken maar open
en kijk zielsgericht
kom mee, we gaan lopen
tot de dageraad dicht 
Boudewijn Betzema - dichtbundel Dwarsdoor (2014)

20160822
Neymarr nam de beslissende strafschop tegen de Duitsers, in een kolkend, biddend Maracanã. Zijn aanloop verbeeldde het hele universum van de sport; verwachting, spanning, twijfel, lonkende glorie. Aanloop, zuivere trap, doelpunt, ontlading, voor de mooiste tranen van de Spelen, van volk en voetballer. Misschien was het een foute beslissing om de Olympische Spelen aan Rio toe te wijzen, maar op de voorlaatste dag kregen de Brazilianen hun cadeau. Ze zullen het nooit vergeten.
Column Willem Vissers - Volkskrant 22 aug

20160822
Volgens diagonaalaanvalster Lonneke Sloetjes is de 4e plaatst de kutste plaats van het toernooi.
Rio 2016 - Volkskrant 22 aug 

20160822
Verdriet om de eindigheid is de pijn voor verbondenheid
Rouwadvertentie 11 mei Volkskrant

20160815
Advendo - aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning
Thor - tot heil onzer ribbenkast (Lippenhuizen)
Sdob - sterk door onderling begrip (Broek in Waterland)
Voab - van onder af begonnen (Goirle)

20160814
Als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen. Een gedachte om jezelf voor te houden als het weer eens tegenzit. De afwijzingen, de kritiek, de lastige beslissingen. Maar als ik dan denk aan de Spinoza-quote, geeft dat weer steun.
Naar Spinoza's "al het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam" in 'Neem een geit' van Claudia de Breij

20160814
Van tanden op elkaar, even doorpakken. Dan heb je de neiging om alles van tafel te vegen zonder het op te lossen. En dan ligt het wel op de grond.
Paul van Vliet in het boek 'Neem een geit' van Claudia de Breij

20160814
Hoe ga je om met kritiek?
Ik neem het waar, zeef het en pulk de zinnigheden uit het vergiet
Herman van Veen in het boek 'Neem een geit' van Claudia de Breij

20160814
Negatieve mensen hebben een probleem voor elke oplossing.
Quote van vandaag

20160814
I don't think outside of the box; I think of what I can do with the box
Pinterest

20160814
Vanmiddag ben ik naar Poelgeest geweest. Als ik daar alleen heenga wordt het altijd een jacht op herinneringen, of nee, geen jacht, je wordt zelf gevangen door de herinneringen, die als onzichtbare lianen tussen de bomen hangen.
Jan Wolkers aan zijn eerste vrouw Maria - 1949 - Volkskrant 20 juli

20160814
Wees geen gevangene van je verleden, maar de architect van je toekomst
Quote van vandaag

20160814
Wie vroeger een advertentie plaatste, een taxi nam of een hotelkamer boekte, hielp de plaatselijke economie. Veel lokale bladen zijn nu in handen van nationale uitgeverijen terechtkomen. Hotels maken deel uit van ketens, net als restaurant en winkels. Nu is er een gevaarlijker ontwikkeling gaande. Een gedeelte van het geld gaat naar één plek: Silicon Valley. Google, Facebook, Uber en Airbnb. Een beperkte groep van oprichters en aandeelhouders die van gekkigheid niet weten wat ze met al die miljarden aan moeten. Miljarden stromen op die manier weg uit de lokale en nationale economieën. Newsweek vergeleek Sillicon Valley onlangs met het oude Rome dat ook alle welvaart naar een plek haalde. 
De kwestie - Peter de Waard - Volkskrant 30 juli

20160814
Bos gezocht voor alle beren op de weg
Loesje

20160814
Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren
Pinterest

20160814
Sasha Obama heeft een bijbaantje. Ze staat achter de afhaalbalie van visrestaurant Nancy's. Ze is echter tijdens haar werk in het gezelschap van zes bewakers. Die zitten tijdens de dienst voor de deur van het visrestaurant te wachten. De Obama's proberen hun dochters zo normaal mogelijk op te voeden.
Volkskrant 6 aug

20160814
Make today so awesome, yesterday gets jealous
Pinterest

20160807
Het mooiste overkomt je
Het minste is bedacht
Freek de Jonge - Volkskrant 6 aug

20160807
Je bent er misschien nog niet helemaal, maar je bent er wel weer een stukje dichterbij dan gisteren.
Jose N. Harris - Dagelijkse Gedachte 5 aug

20160807
Edelman of bedelman
Het zal je kind maar zijn
De sterrenhemel leert
Verschil is klein
Vergeet niet wie je bent
Is wie je altijd bent geweest.
Thé Lau in lied 'Rode Aarde' in boek 'Neem een Geit van Claudia de Breij

20160807
Vertrouwen geeft vertrouwen.
Hans Wiegel in boek Neem een Geit van Claudia de Breij

20160807
Het jongetje op de foto is Jans oudste broer, die op 30 augustus 1944 overleed aan de gevolgen van difterie. Hij was pas 22 jaar oud. Na Gerrits dood was er in huize Wolkers geen recente foto van hem meer te vinden. Daarop liet vader Wolkers aan de vooravond van de Hongerwinter van al zijn andere kinderen een pasfoto maken. Jan voelde zich schuldig. Een maand voor de dood van Gerrit hadden zij ruzie. Zijn broer, een pestkop, had iets lelijks gezegd over zijn tekeningen. Toen was Jan zo kwaad geworden dat hij alle foto's van Gerrit die hij had kunnen vinden in de tuin achter het schuurtje had verbrand. Hij herinnerde zich met schrik en wroeging dat de rook van het vuur bij het verbranden van de foto's niet opgestegen was. Precies zoals in de Bijbel. Het was alsof Jan de stem van God weer hoorde. Van die herinnering heeft Wolkers zijn leven lang last gehouden.
Memoires van een biograaf - Onno Blom - Volkskrant 3 aug

20160807
Als je 10 mln zou hebben, wat zou je er dan mee doen?
Als ik groot ben wil ik een hele grote Mini. Nu zou ik een spelletje kopen.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Teun (5) - Volkskrant 2 aug

20160807
De kwetsbaarheidsindex
Als het ergens goed gaat 'hakt het er extra hard in áls het een keer mis gaat'. Als het vaker misgaat, hakt het er minder hard in. Dit geldt voor geweld, maar ook voor bijv. stroomstoringen en kranen waaruit geen water komt.
Column Olaf Tempelman - Volkskrant 5 aug

20160803
A pessimist sees the difficulty in every opportunity, An optimist sees opportunity in every difficulty
Sir Winston Churchil (1874-1865)- Pinterest

20160803
Imagine a world 
where all goods are affordable
where all services are not profit
where we all help one another
are we losing it?
Gezien op een auto in Porto - 21 juli

20160801
Tegen het einde van het boek heeft Clarice Lispector het over 'verstrooid schrijven': 'Schrijven is dus de manier waarop je het woord als aas gebruikt: het woord waarmee je opvist wat geen woord is. Wanneer dat niet-woord - dat woord wat tussen de regels staat - bijt, heb je iets geschreven. Zodra je hebt gevangen wat tussen de regels staat, zul je opgelucht het woord weg kunnen gooien.'
Bespreking boek van Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld - NRC 29 juli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten