woensdag 30 november 2016

Treffend Sprekend - november 2016

20161130
Ik heb veel problemen in mijn leven, maar mijn lippen weten het niet; ze glimlachen altijd.
Charlie Chaplin - Dagelijkse Gedachte 25 nov

20161130
Ze vertellen me dit wel allemaal, maar hoe komen ze eraan en waar berust het op? Met die onschuldig ogende vraag begint de gereformeerde onderwijzerzoon Harry Kuitert kort na de oorlog zijn studie theologie aan de VU. Zijn beroemde uitspraak 'Alle spreken over boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van boven komt' is de basis van de titel van de biografie opgetekend door Gert J. Peelen. Een vraag die Kuitert vaak te horen kreeg: voelt hij zich niet schuldig dat hij 'gewone' gelovigen hun geloof ontneemt? Zijn afdoende antwoord: 'Als ik dat al zou kunnen, dan stelde dat geloof niet zo bar veel voor.'
Boekbespreking biografie Harry Kuitert - Volkskrant 26 nov 

20161130
Kies niet met je hoofd maar met je hart. Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.
Ton van der Kroon - Dagelijkse Gedachte 30 nov

20161130
In de krant van 18 november wordt, voor de zoveelste keer, gesproken over wat er allemaal gedaan zou kunnen worden aan de files. Eind jaren '70 was er een theorie in omloop waar je nu niets meer over hoort. Die luidde: het beste wat er aan de files te doen is, is niets. Volgens de theorie gaat de automobilist zich dan realiseren dat hij van de overheid niets meer te verwachten heeft en dat hij zijn eigen oplossing moet gaan zoeken.
Brief van de dag - Joan Vermeulen - Volkskrant 25 nov

20161124
Niets is krachtiger dan een idee waarvoor de tijd rijp is.
Victor Hugo (1802-1885)

20161121
Als je het het hele verhaal wilt zien, moet je een paar stappen achteruit doen. Zet je de ontwikkelingen op het vlak van welvaart, gezondheid en scholing in de afgelopen kwart eeuw op een rijtje, dan is dit zonder meer de beste tijd ooit om in te leven. Sinds 1990 heeft de gemiddelde wereldburger er, gecorrigeerd voor inflatie, 40% aan inkomen bij gekregen. En dat terwijl er 2,5 mld mensen bij zijn gekomen! De gemiddelde levensverwachting is in de afgelopen halve eeuw met 20 jaar toegenomen tot 71 jaar. Over de voorgaande stijging met 20 jaar hebben we 1.000 jaar gedaan. 
Canadese politicoloog Chris Kutarna - De nieuwe renaissance - Volkskrant 19 nov


20161121
Onze grootste overwinning is niet dat we nooit vallen, maar dat we steeds weer opstaan als we zijn gevallen.
Confucius - Dagelijkse Gedachte 17 nov

20161121
Arrogante Sinterklaas negeert kinderwensen
Sinterklaas weigert nog altijd de wil van de kinderen uit te voeren. De kinderen hebben al weken geleden hun verlanglijstjes ingediend, maar de Sint legt ze ijskoud naast zich neer. 'Mijn lijstje was glashelder', zegt Finn Jacobs (6). 'Een iPhone, een Playstation en geld. Hoe duidelijk wil je het hebben? Maar ik heb het allemaal niet in mijn schoen gevonden. Alleen wat chocolademunten, pepernoten en marsepein. De man denkt daarmee weg te komen.' Het negeren van de wil van de kinderen toont de arrogantie van de macht, zegt ook Amber (5). 'Sinterklaas denkt in zijn eentje te kunnen bepalen wat voor cadeaus wij krijgen, alleen omdat hij toevallig de Goedheiligman is.' De gang van zaken rond de verlanglijstjes toont volgens velen aan dat Sinterklaas volledig is vervreemd van de kinderen. 
De Speld - Jouw vast prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant 16 nov 

20161114
Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn
Broer Gerard over Rob Riemen van het Nexus instituut - Volkskrant 3 nov

20161114
Wie heeft de tijd eigenlijk leren vliegen?
Mwah tekst

20161114
De mysterieuze blos van de herfst
De boom is niets meer dan een waterpomp. Het hele jaar trekt hij met zijn wortels water uit de bodem om het naar boven naar het blad te transporteren. Met bladgroen zet de boom water en koolzuurgas om in suiker en zuurstof. Wanneer de temperatuur onder de 5 graden zakt krijgt de waterpomp het steeds moeilijker. Het verouderingshormoon krijgt de overhand. Het bladgroen wordt afgebroken en naar de stam afgevoerd. Geel en oranje beginnen daardoor het groen te overheersen. Op een gegeven moment vallen ook de pigmentstoffen uiteen en het slotakkoord is in zicht. Maar de roodkleurigheid van het blad bezorgt biologen hoofdbrekens. Het kost de plant kostbare energie en suiker om op het einde van zijn Latijn rode kleurstoffen te maken. De vraag "waarom doet de plant dit?", is tot op heden niet beantwoord. 
Volkskrant 2 nov

20161114
Als het hoogste niet haalbaar is, dan laat ik het wel brengen.
Mwah tekst

20161114
De NZa is ontzettend goed in het niet snappen van dingen 
Opmerking tijdens overleg in Utrecht

20161113
11/11 Alleenstaandendag
Vier enen zitten er in 11/11, wat een aantal studenten aan Nanjing Universiteit er ruim 2 decennia geleden tot noopte deze dag uit te roepen tot Guanggun Jie oftewel alleenstaandendag. In de jaren erna begon het Chinese singlefeest aan een komeetachtige opkomst. In de beginjaren was er vooral sprake van drinkgelagen voor jonge alleenstaande mannen die vanwege de eenkindspolitiek een stuk talrijker zijn dan de single vrouwen. Tegenwoordig wordt 11/11 door mannen en vrouwen van alle leeftijden gevierd met flink wat cadeaus die, al dan niet vanwege de intieme inhoud, vaak online worden besteld.
Volkskrant 11 nov

20161113
De opiniepeiler voorspelt niet, maar peilt
Amerikaans opiniepeiler Peter Kanne - column Bert Wagendorp 5 nov

20161112
Mopjes over Clint Eastwood
Het drukt af en schiet: Print Eastwood. Het kan niet zien en schiet: Blind Eastwood. Het schiet vanuit een andere richting dan je verwacht: Clint Westwood.
De slimste mens ter wereld okt 2016

20161112
Zonder dwarsliggers kom je niet vooruit
Martin Koster maakte een treinreis naar Oost-Europa - Literaire Hemel 11 nov

20161112
Een gesprek met een ADHD'er
Ik moest snel praten voor haar gedachten afdwaalden
Jente Posthuma in de Literaire Hemel - 11 nov

20161112
Ik heb niks met actualiteit. Ik loop eigenlijk altijd achter de feiten aan.
Jente Posthuma in de Literaire Hemel - 11 nov

20161111
Leven afgerond
In een recent intervieuw met The New Yorker had Cohen er geen geheim van gemaakt dat hij er klaar voor was om te sterven. In juli was zijn grote liefde en muze, de Noorse Marianne Ihlen (van: So Long Marianne), overleden aan kanker. Vlak voordat ze stierf schreef hij haar het volgende: Well Marianne, it's come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine. And you know that I've always loved you for your beauty and your wisdom, but I don't need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.
NRC - 20 okt n.a.v. het verschijnen van Cohen's nieuwe cd 'You Want It Darker'

20161111
De nieuwe president van Amerika heet Donald Trump. Het is even wennen, maar binnen een paar maanden weten we niet beter. En ook als dat niet zo is, zullen we het ermee moeten doen. De verkiezing van Trump leidde gisteren onmiddelijk tot een stortvloed van analyses. Daar is wel wat tegenin te brengen. De meeste Amerikanen stemden dinsdag niet op Trump, maar op Clinton. Er was trouwens niet zoveel voor nodig geweest - 16.000 stemmen in Michagan en 127.000 stemmen in Florida - of Hillary Clinton was gewoon de eerste vrouwelijke president van Amerika geworden. Dat had alles weer in een heel ander perspectief geplaatst en voor andere analyses gezorgd. 
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 10 nov

20161107
Alles komt goed, de rest niet.
Mwah scheurkalender 0117

20161107
Het CBS heeft een aantal woorden aangepast aan de moderne tijd 
De Derdewereld: een wereld die toch nog derde is geworden en dus best trots mag zijn op een podiumplek. Ouderen: Nederlanders met een 20ste-eeuwse achtergrond. Probleem: een situatie van anderssoortige wenselijkheid. 
Zondag met Lubach 30 okt 

20161106 
De 5,25" floppy disk had een opslagcapaciteit van 170 kB
1.000 byte = 1 kB
1.000 kilobyte = 1 MB
1.000 megabyte = 1 GB
1.000 gigabyte = 1 TB
1.000 terabyte = 1 PB (petabyte)
Volkskrant 29 okt

20161106
Antidiefstal-fiets
De VanMoof SmartBike (vanaf € 1.398) heeft een elektronisch slot dat helemaal weggewerkt is in het frame. Alleen de eigenaar kan dat slot openen of sluiten met een vingerafdruk of door het gebruik van een app. Wanneer de fiets desondanks gestolen wordt kan de leverancier dankzij de ingebouwde gsm en bluetooth de exacte locatie van de fiets traceren. De fabrikant gelooft zo stellig in de boeven-afschrik-eigenschappen van de fiets dat kopers de eerste 2 jaar een de VanMool Peace of Minde Service krijgen. Hiervoor heeft de fabrikant een speciaal team van 'bike hunters' aangesteld. Wanneer de fiets niet binnen 2 weken wordt teruggevonden, krijgt de eigenaar een nieuwe fiets.

20161106
Zoals jullie weten zit ik niet op facebook
Ik probeer dan ook vrienden te maken buiten facebook om. Daarom ga ik alle dagen de straat op en vertel aan voorbijgangers dat ik goed geslapen heb, wat ik gegeten heb, hoe ik me voel, wat ik aan het doen ben en wat ik nog ga doen. Ik luister naar de gesprekken van de mensen en dan zeg ik hun 'ik vind dit leuk'. Resultaat: ik heb al 3 personen die me volgen. 2 politieagenten en 1 psychiater
Gezien op LinkedIn

20161106
Van allen die niks te zeggen hebben, vind ik degene die zwijgen nog het meest aangenaam
Arnon Grunberg op Het Grote Gebeuren in Groningen 5 nov

20161106
In your country everything is finished and everybody is busy.
In our country nothing is finished and nobody is busy
Het Grote Gebeuren in Groningen 5 nov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten