zaterdag 31 december 2016

Treffend Sprekend - december 2016

20161229
Jeroom: 'Ik doe aan denksport. Ik speel korfbal.' Erik van Looy: 'maar dat is toch geen denksport? Nee, antwoordt Jeroom, maar de mensen die korfballen denken dat het sport is.'
De Slimste Mens ter Wereld 2016

20161229
Beleving is werkelijkheid, hoor je vaak. Maar het fundament van het dagelijkse leven wordt drijfzand als beleving het zicht op de werkelijkheid verdringt.
Willem Alexander in kersttoespraak 2016 

20161229
Wie twijfelt over de toekomst, idealiseert vaak het verleden
Willem Alexander in kersttoespraak 2016

20161229
Het valt heus niet mee, een koninklijke kersttoespraak
Ik zag het duidelijk voor me: de koning op zijn werkkamer, omringd door proppen papier van afgekeurde versies, zo nu en dan naar beneden schreeuwend of het ook wat zachter kon, met die takkemuziek van zijn dochters. 'Ik zit hier wel mijn kersttoespraak te schrijven, ja!'
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 dec

20161227
Hoewel in de 19e eeuw het Vaticaan nog waarschuwde tegen het "heidense" gebruik van de kerstboom is de kerstboom sinds 1982 door het Vaticaan officieel erkend als christelijk symbool.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 24 dec en website "Vragen over Kerst"

20161227
Nederland wordt steeds meer een land van praters. Veelal is beginnen aan het werk doeltreffender dan eindeloze gedachtenwisseling over procedurevragen. Comfortabele zitmeubelen voor commissieleden zijn funest voor de besluitvaardigheid
Stelling VII uit proefschrift van Johannes Wilhelmus Maria de Vos - VU 1975

20161227
Whatever you're dreaming of, it can't keep you awake

20161227
Ik heb de politieke intuïtie van een zeeanemoon. Politiek is ook utopisch denken, politiek reduceert de wereld tot problemen en oplossingen. 
Interview met filosoof Awee Prins - Volkskrant 24 dec

20161226
Miljonairsgeluk
Vergeleken met de controlegroep rapporteerden de loterijwinnaars minder plezier bij activiteiten zoals praten met vrienden, lachen om een goede grap en al die andere dagelijkse dingen waar je het toch een beetje van moeten hebben in het leven. Zijn familie en vrienden nog begaan met jou of azen ze op je geld? Maar de kans op het winnen van zo'n Postcode-kanjer is extreem klein. Gelukkig maar.
Ontleend aan de klassieke studie Lottery Winners and Accident Victums - Volkskrant 17 dec

20161226
Geluk kan geen doel zijn, het is hooguit een moment; een broos moment van evenwicht. De Fransen hebben er een beter woord voor: bonheur, een mooi uur. Geluk is toeval: iets dat je toevalt.
Interview met filosoof Awee Prins - Volkskrant 24 dec

20161226
Ervaring is wat je krijgt als je niet krijgt wat je wilt.
Randy Pausch - Dagelijkse Gedachte 15 dec

20161218
Terwijl in Aleppo een oude vorm van oorlogsvoering wordt toegepast, worden elders nieuwe strijdmethoden gehanteerd: de cyberwar. Die zijn goedkoop, moeilijk te traceren en effectief. Wat moet je nog met peperdure legers wanneer je bij de vijand de gewenste leider vanachter je toetsenbord aan de macht kunt helpen? De gehackte informatie werd niet naar buiten gebracht door het Kremlin zelf, maar door de hulptroepen van WikiLeaks en andere anonieme collectieven. Vervolgens werd het compromitterende materiaal gretig verspreid door de media. Poetin heeft twee instituten in het hart van de Amerikaanse democratie, politieke campagnes en onafhankelijke media, voor zijn eigen karretje gespannen. 'De koningin der aarde', de oude vierde macht, als vijfde colonne.
Column Bert Wagendorp n.a.v. artikel in The New York Times - Volkskrant 15 dec

20161218
Een goede merknaam verzinnen is een kunst. Je moet afstand nemen en focussen op de kern, op de visie van het bedrijf. Én je moet opvallen. Mooie spitsvondige: Mollenbestrijding De Laatste Hoop, Hans en Frietje, Amy's Winehouse en Slager Bakker met Bakker, uw slager. Ongelukkige namen: Uitvaartfirma A.H. Kerkhof, Auto Roest, Beerepoot Voetmassage.
Over Hans Prummel naammaker - Volkskrant 14 dec

20161218
Every day is a present that need to be unwrapped.
Overlijdensadvertentie Volkskrant 14 dec

20161218
Leegte
We verbinden 30 spaken in een naaf, 
De lege ruimte.
Bepaalt de bruikbaarheid van het rad.
We kneden klei en vormen vaten,
De lege ruimte.
Bepaalt de bruikbaarheid van het vat.
We hakken deuren, kamers en ramen
In een lege rotswand uit,
De lege ruimte.
Bepaalt de bruikbaarheid van het huis.
Daarom:
We maken gebruik van het zijn der dingen.
Maar het niet-zijn bepaalt de bruikbaarheid.
Uit: Daiodejing Boek van Laozi - Overlijdensadvertentie Volkskrant 14 dec

20161218
Geen tekenaar kon het alledaags gekluns zo indringend weergeven als Peter van Straaten. En altijd riepen de tekeningen een glimlach op, van herkenning of leedvermaak. Van geboorte tot dood, het was een en al gedoe. Door de milde spot waarmee Van Straaten het menselijk tekort  schetste werd het nooit zwaarmoedig. Als geen ander kon Van Straaten de verbeelding hanteren. 'Hij was beeld én taal, hij vulde niet alles in met tekst. Hij liet de toeschouwer invullen wat hij had weggelaten en dat is onvoorstelbaar moeilijk. Peter van Straaten (1935-2016) - Volkskrant 10 dec

20161218
Hij kon met een enkel neusgaatje, een pruilende onderlip, een verwarde haardos, slonzig gestrikte stropdas of afgegleden bh-bandje een uitgesproken karakter neerzetten - van een hoofdpersoon die niet besefte zo'n karakter überhaupt te bezitten. In zijn karakterisering bracht hij de samenleving terug tot behapbare proporties, bewoond door types die weliswaar gênant gedrag vertonen, maar o zo herkenbaar zijn. Hij liet het afspelen in even herkenbare omgevingen: tussen de verkreukte lakens van een tweepersoonsbed, op barkrukken in een doorrookt café, aan een rijke dis in een sterrenrestaurant of aan een verlaten strand met ondergaande zon.
Peter van Straaten (1935-2016) - Volkskrant 10 dec

20161211
Transport over grotere afstanden wordt cruciaal
Naarmate de zon meer stroom gaat leveren, wordt opslag ervan steeds belangrijker. Is het windstil, geheid dat het elders in Europa waait. Met zon is het niet anders. Voor uitbreiding van de transportcapaciteit heeft TenneT voor de komende 10 jaren 20 mld euro uitgetrokken. Vooral kabelverbindingen naar Noorwegen zijn interessant. Noorwegen wil de accu van Europa zijn. Het land heeft alleen waterklrachtcentrales. Als er teveel stroom wordt opgewekt, kan Noorwegen water in zijn stuwmeren opslaan. Is er een tekort dan laat het zijn stuwmeren extra hard leegstromen.
Volkskrant 7 dec

20161211
Paradox: veranderen doe je in essentie omdat je iets wilt behouden
En dan spreek Tancredit de onsterfelijke woorden: ´Als wij er niet bij zijn, maken ze straks nog een republiek onder onze neus. Geloof me, oom, als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles veranderen.´
Quote aangehaald i.v.m het aftreden van premier Renzi van Italië na het verloren referendum over staatshervormingen - 4 dec.

20161211
We are all visitors to this time, this place. We are just passing through, our purpose is to observe, learn, grow and love and then we return home.
Australian Aboriginal Proverb - overlijdensadvertentie Volkskrant 3 dec

20161204
Ik denk aan dingen en pieker ergens over. Dan begin ik aan een kruiswoordpuzzel en al na 10 minuten ben ik vergeten waar ik aan dacht, waar ik me zorgen over maakte. Ik ben bezig iets op te lossen. Iets buiten mezelf en mijn eigen beperkt gedachtenwereldje. Na een uur heb ik de puzzel opgelost en ben ik totaal vergeten waarover ik zat te piekeren.
Fragment Geachte heer M van Herman Koch

20161204
Er bestaan kruiswoordpuzzels, dat is een gegeven waar we mee moeten leven. Zolang niemand de behoefte voelt om ze op te lossen, is er weinig aan de hand
Fragment Geachte heer M van Herman Koch

20161204
Mijn vader is dichter, net als ik. Het verschil met hem en mij is dat ik gedichten maak. Hij niet. Hij is een dichter zonder gedichten. Hij is gewoon dichter. Zoals hij eruitziet, zoals hij loopt, zoals hij praat, iedereen weet meteen: dat is een dichter.
Fragment uit Polleke van Guus Kuijer

20161204
Een werkloze man smeekt het ziekenfonds om een nieuwe fiets: 
'U hoeft niet bang te zijn dat ik u na m'n fiets om een bromfiets of een scooter zal vragen. Een fiets is genoeg. Van een fiets zou ik opleven. Ik zou ermee door de velden rijden en in de bossen achter het dorp gaan rijden langs het kanaal naar Julia en Donaat. Ze zouden niet weten wat ze zagen als ze me zo plots op m'n fiets zouden zien aankomen. Julia zou naar het dorp snellen om taart. Daarna zouden we om de tafel zitten en koffie drinken en herinneringen ophalen.'
Wim Helsen in rubriek 'Onze gids deze week' - Volkskrant 3 dec 

20161204
War/ning 2020
Ingo Piepers voorspelt in een dik boek de komende wereldoorlog, door natuurkundige theoriëen over instabiliteit en chaos op de geschiedenis toe te passen. Piepers: 'na terugkeer uit Bosnië ben ik me gaan toeleggen op de vraag wat oorlog soms zo onvermijdelijk maakt dat goeie buren elkaar te lijf gaan. Dat resulteerde in de promotie over de dynamiek van de internationale politiek. Het basisidee is dat internationale politiek een samenhangend systeem is, dat spanningen opbouwt die door gewapende conflicten worden ontladen.
Volkskrant 3 dec

20161204
Waar recht tot onrecht wordt, wordt verzet tot plicht
Verzetsmonument Oostzaan ter nagedachtenis aan dominee Nanne Swiep
Volkskrant 30 nov

20161204
Leo Kouwenhoven doet werk dat ons leven voorgoed zal veranderen, als we de kenners mogen geloven. De quantumcomputer is de heilige graal van de moderne wetenschap. Die kan in enkele seconden berekeningen uitvoeren waar een hedendaagse variant miljarden jaren voor nodig heeft. Die zal ingrijpende wijzigingen aanbrengen in de wereld van energie, milieu en gezondheidszorg. Het rekent niet met enen en nullen, maar met zogeheten qubits, rekeneenheden die 1 en 0 tegelijk zijn. 
Artikel n.a.v. de megatransfer van topwetenschapper Leo Kouwenhoven naar Microsoft - Volkskrant 30 nov

20161204
Wij Friezen vertrouwen niemand van beneden de grote rivieren. En met grote rivieren bedoelen we natuurlijk het Prinses Margrietkanaal.
Column Spoelstra spreekt - Computable.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten