maandag 31 juli 2017

Treffende Sprekend - juli 2017

20170719
Nederlanders hebben in vergelijking met het buitenland veel vertrouwen in de democratie. Dat is o.a. te danken aan de lage kiesdrempel. Die maakt ons parlement toegankelijk. Wie het niet eens is met de gevestigde politiek kan een eigen partij oprichten en heeft een reële kans in het parlement gekozen te worden, waarmee nieuwe ideeën gehoord en bestreden worden. Wie het goed doet, kan wezenlijke invloed uitoefenen. Blijkt een partij geen meerwaarde te hebben dan verdwijnt hij bij de volgende verkiezingen weer. 
Debatleider Roderik van Grieken - Volkskrant 8 juli

20170719
Glutenvrije hosties zijn in de Katholieke Kerk niet toegestaan. Het Vaticaan heeft bisschoppen daar per brief aan herinnerd. Hosties moeten ongedesemd zijn en uit zuiver tarwemeel bestaan. Mensen die vanwege de ziekte coeliakie niet tegen gluten kunnen, mogen van de kerk een hostie eten die gemaakt is met minder gluten. Helemaal glutenvrij mag echter niet.
NOS site - 9 juli

20170719
In geval van glutenallergie is wat minder gluten toegestaan, maar helemaal glutenvrij gaat de kerkleiding te ver. Kennelijk wordt door de prolaten het vermogen van Onze Lieve Heer om zich aan de gelovigen te geven niet al te hoog geacht. Brood kan alleen in zijn lichaam veranderen als er gluten in zit, zonder dat lukt het Hem kennelijk niet. 
Brief van de dag - Volkskrant 11 juli

20170707
'De taal is het huis van het Zijn', zei de Duitse filosoof Heidegger. Alleen in je moedertaal kun je 'wonen', dat wil zeggen: ken je de subtiele betekenisnuances van woorden, begrijp je beeldspraak en metaforen en herken je stijlfiguren als ironie en sarcasme.
Discussie academisch onderwijs in het engels - Martin Slagter is docent filosofie - Volkskrant 5 juli

20170707
Ledigheid is schaars en waardevol. We houden ons daar te weinig mee bezig, we zijn voortdurend druk met zinvol vullen van de tijd. 
Citaat column Bert Wagendorp 1 juli

20170707
Hoeveel moeite wachten kost wordt niet alleen bepaald door de tijd, maar ook de kracht van het verlangen.
Citaat column Bert Wagendorp 1 juli

20170707
De basisschool is een fundament van onze samenleving - als het daar niet goed gaat, betalen we ooit de tol. We lijken het geweldige van goede meesters en juffen te zijn vergeten - terwijl er geen belangrijker beroep bestaat. 
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 juni 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten