donderdag 31 augustus 2017

Treffend Sprekend - augustus 2017

20170817
Waarom slaap je de eerste vakantienacht vaak zo beroerd?
De mens heeft in zijn eerste vakantienacht veel weg van vogels, die slapen met een oog open en een hersenhelft op scherp, zodat aanvallers snel kunnen worden geregistreerd. In een Amerikaans onderzoek met proefpersonen in een lab is er in detail onderzocht wat er in de hersenen gebeurt. In hun eerste nacht was sprake van een halfslaap, waarbij de rechter hersenhelft gewoon in slaap viel maar het linker deel actiever bleef. In de tweede nacht was dat verschil verdwenen. Een vreemd bed went kennelijk snel. Het advies van de Amerikaanse onderzoeksleider: neem je eigen kussen mee, dat voelt vertrouwd.
Volkskrant 22 juli

20170817
De vakantie is dé periode om onze individuele slaapbehoefte vast te stellen. We zijn vervreemd geraakt van onze natuurlijke behoefte: we spotten met de biologisch klok door 's morgens de wekker te zetten. Mensen met een slaaptekort beseffen niet dat ze een slaaptekort hebben. Ze weten niet dat ze onder hun niveau presteren. Je kunt zoveel meer uit het leven halen met een uurtje extra slaap.
Hoogleraar Kerkhof - Volkskrant 22 juli

20170817
De presentatie van de Tesla Model 3 werd afgelopen vrijdag vergeleken met de komst van de iPhone, 10 jaar geleden. Zelfs de goedkoopste versie wordt geleverd met 7 camera's, radar, 12 afstandsensors en een supercomputer die in de toekomst autonoom rijden mogelijk maken, maar dan moet de eigenaar nog wel even de software aanschaffen in de Tesla's appstore. Het is deze mogelijkheid om de auto met software telkens te verbeteren, die hem bijzonder maakt. Een briljante vondst, die vanzelf een tweede vraag opwerkt: of GM, VW en Toyota misschien wel de Nokia en Blackberry van morgen zijn.
Volkskrant 31 juli  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten