dinsdag 31 oktober 2017

Treffend Sprekend - oktober 2017

20171025
Ben je verliefd?
Ja op Thomas. Ik ga op mijn 19de in Utrecht trouwen. Daar is veel water en er zijn daar vast ook wel stranden, dus dan trouwen we op het strand. We gaan ook mijn lievelingskleur geel mengen met zijn lievelingskleur blauw, zodat er een nieuwe kleur komt. In die kleur nemen we dan een auto, dan zijn we allebei tevreden.
Portret van een kind in haar slaapkamer - Carmen Kloos (10)

20171025
Cause if your dreams ar bigger than your worries, you'll never have to worry about your dreams
Overlijdensadvertentie - Volkskrant 24 okt

20171025
Cryptogoudkoorts
Didi Taihuttu (39) heeft bijna al zijn bezittingen verkocht om vol in te zetten op de bitcoin. Ze verkochten hun huis in Venlo, hun auto, motor en overgrote deel van de spullen. Elke vrijgekomen euro gaat naar de cryptomunt die, verwacht Didi, in 2020 in waarde zal zijn verviervoudigd. Nu woont hij met zijn gezin in een chaletje. Van 4 slaapkamers naar 2. Dochters Joli (12), Juna (10) en Jessa (7) delen een driedubbel stapelbed. Alles moet wijken voor de bitcoin. De quad van Joli, veel speelgoed van Juna, bijan alle poppen van Jessa - iedereen bracht offers.
Volkskrant 23 okt

20171025
Waar zijn de insecten toch gebleven?
Pas als de laatste boom geveld en de laatste vis gevangen is, zal de mens beseffen dat geld niet eetbaar is.
Bekend Indiaans gezegde - Brief van de dag Volkskrant 23 okt

20171022
'Geluk is een passant, al denken veel mensen dat geluk een huisvriend moet zijn', schreef Arnon Grunberg. Ik begrijp wat hij bedoelt. Geluk is nu eenmaal niet iets dat je onder je arm kunt meenemen.
Interview actrice Maryam Hassouni - Volkskrant 21 okt

20171022
Hoekjes van geluk
Evenals ongeluk zit geluk in een klein hoekje
Kinderboekje geschreven door Maryam Hassouni - Volkskrant 21 okt

20171022
Dinges
Kunst. Gek op. Maar niet in het openbaar. Gewoon netjes in een museum. Visgraatparket, schuifelende bejaarden, suppoost - dat zijn de dingen die nodig zijn om kunst netjes te waarderen. Zet het op een rotonde en het is gewoon een lelijke gietijzeren dinges. Daar moet je onschuldige mensen niet mee lastig vallen, die hebben niets misdaan.
Column Thomas van Luyn - Volkskrant 21 okt

20171022
Omdat zijn zoektocht nooit was voltooid, achtte Leonardo ook zijn kunstwerken nooit voltooid. Daarom had hij grote moeite om afstand te doen van de Mona Lisa, die hij de laatste 15 jaar van zijn leven met zich meesleepte en waaraan hij bleef werken. Afstand betekende het einde van het proces, en Leonardo's perfectionisme stond hem geen eind van het proces toe, alles kon altijd beter. 
Leonardo da Vinci - artikel Volkskrant n.a.v. biografie Walter Isaacson - 14 okt

20171022
Hij die naar de bron kan gaan, gaat niet naar de waterkruik
Leonardo da Vinci - artikel Volkskrant n.a.v. biografie Walter Isaacson - 14 okt

20171021
Eigenlijk zou Unesco het Nederlandse pensioenstelsel als icoon van het wereldberoemde poldermodel op de Werelderfgoedlijst moeten zetten. De sociaal-economische verworvenheid is uniek en past ook naadloos in het rijtje van de Waddenzee, de grachtengordel van Amsterdam en de Kinderdijk. Wereldwijd wordt met jaloezie gekeken naar de collectieve regeling voor oudedagsvoorziening die werkgevers en werknemers samen besturen. Hierdoor hebben Nederlanders voor hun oude dag naast het staatspensioen (AOW) een gezamenlijk spaarpotje van € 1.300 mld gecreëerd. Daar kan gemeten in bbp geen natie ter wereld tegenop. 
De kwestie - Peter de Waard - Volkskrant 20 okt

20171021
De consument is geen rationeel wezen die kiest voor de beste kwaliteit tegen de laagste prijs, zoals de economische theorie veronderstelt. De consument is een kuddedier, dat in zijn economische keuzes wordt geleid door statusdenken, angsten en andere irrationele emoties. Thaler probeert de brug van economie naar psychologie te slaan. Zo blijkt uit onderzoek dat de teleurstelling over een verlies van € 100 veel groter is dan de vreugde over de winst van eenzelfde bedrag. Dat weerhoudt mensen er niet van te blijven gokken. Mensen wassen hun auto zelf omdat ze het te duur vinden om dat voor € 15,- door een buurjongetje te laten doen. Maar ze zullen niet voor het dubbele bedrag de auto van iemand anders gaan wassen. Marketeers houden veel meer dan economen rekening met de psychologie.
Richard Thaler wint de nobelprijs voor economie - Volkskrant 10 okt

20171006
Vertrouwen in de toekomst
Het vorige kabinet maakte het motto groot: 'Bruggen slaan'. Het regeerakkoord zou nooit meer hetzelfde zijn. Van een titelloze en met nietjes bij elkaar gehouden stapeltje A4'tjes was het in één klap geëvolueerd tot een politieke bijbel, een visionaire blik, een magische roadmap naar de toekomst. Vertrouwen in de toekomst is ook de titel van een streekroman uit 2009 van Julia Burgers-Drost, de in 2013 overleden auteur van ongeveer 100 familieromans. Burgers-Drost was erg geliefd in christelijke kring. Gert-Jan Segers ziet het boek bij zijn moeder in de kast staan en denkt: even noteren. Op de lange lijst van romans van Burgers-Drost staan veel meer titels met regeerakkoord-potentie. Wat te denken van De toekomst begint morgen, Overwonnen twijfels, Het licht breekt door, De schaduwen voorbij of Rozen voor Klaartje. 
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 10 okt


20171006
De keuze is gevallen op 'Vertrouwen in de toekomst'. Mooi, al weet je niet precies wat er mee wordt bedoeld. Heeft het kabinet vertrouwen in de toekomst? Moeten wij vertrouwen in de toekomst hebben? Zal de toekomst vertrouwen brengen? Zullen wij in de toekomst het nieuwe kabinet vertrouwen? Maar goed, zonder vertrouwen in de toekomst blijft er weinig over, de toekomst is alles wat we hebben, nu vandaag alweer bijna vroeger is. Aan vertrouwen in het verleden heb je niks.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 10 okt

20171006
De Nederlandse overheid zet vol in op aardwarmte. In en rond Amsterdam en Rotterdam bestaan plannen om honderdduizenden huizen op aardwarmte aan te sluiten. Groningen wil aan de noordwestzijde van de stad 2 putten boren van 3,5 km diep. Het omhoog gepompte water, van 120 graden Celcius, moet woonwijken verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug de bodem in.
Volkskrant 3 okt

20171006
Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent
Oscar Wilde

20171006
Ik probeer in mijn boeken te verwoorden, waarvoor ik eigenlijk geen woorden heb.
Interview Jan Siebelink - Volkskrant 30 sept

20171006
De vlaggen bij het 3de Bataljon van de Royal Welsh hangen halfstok, het ministerie van Defensie bereidt een plechtige begrafenis voor en koningin Elizabeth is schriftelijk op de hoogte gesteld. Het overlijden van de Huzaar der Eerste Klasse Shrenkin III, een geit, is niet onopgemerkt gebleven
Volkskrant 29 sept

20171006
Optimisme is een keus
Jörgen Raymann in Kunststof Radio1 5 okt

20171006
Bloedbad stimuleert wapenverkoop VS
Het is een bekend fenomeen in Amerika: zodra er een grootscheepse schietpartij plaatsvindt, schieten de wapenverkopen en de koersen omhoog. Wapenliefhebbers zijn bang dat het Congres als reactie op het bloedbad striktere wapenwetten zal afkondigen en besluiten het zekere voor het onzekere te nemen.
Man schiet in Las Vegas 59 toeschouwers van een muziekfestival dood - Volkskrant 4 okt

20171006
Volgens het 2e amandament van de grondwet heeft elke Amerikaan het recht met vuurwapens huis en haard te beschermen. Sinds 1970 hebben vuurwapens meer slachtoffers gemaakt dan alle oorlogen sinds de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 1776 tezamen - Burgeroorlog, Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog inbegrepen. Er vielen in 241 jaar ongeveer 1,4 mln. Amerikanen voor het vaderland, en de laatste 47 jaar 1,45 mln. voor het recht op wapenbezit. Dagelijks sneuvelen gemiddeld 92 Amerikanen door vuurwapens - ruim 33.000 per jaar. Tegenover de 440.000 doden door vuurwapens in de periode 2001-2014, 3.412 Amerikaanse slachtoffers van terreur in binnen- en buitenland, onder wie 2.996 door 9/11.
Volkskrant 3 okt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten