donderdag 30 november 2017

Treffend Sprekend - november 2017

20171125
Van Mourik, voormalig autohandelaar, runt wel een heel bijzondere onderneming: een bitcoinfabriek. Traditioneel geld wordt door centrale banken geschapen, cryptomunten worden gemaakt door een netwerk van computergebruikers. Met de rekenkracht van computers vindt bitcoinmining plaats door het oplossen van complexe wiskundige puzzels. Hoe meer bitcoins er zijn gedolven (nu zo'n 17 mln van de maximaal beschikbare 21 mln), hoe moeilijker de puzzel wordt en hoe minder de beloning: elke 210.000 bitcoins halveert de beloning (jaarproductie). Dit vergt ook steeds meer rekenkracht en meer stroom. Nu verkoopt hij mijncomputers voor € 6.100,- per stuk en zijn bedrijf beheert ze (tarief € 23) in zijn gekoelde loods, daar ze veel warmte produceren. Elk mijnapparaat levert gemiddeld 0,2 bitcoin per maand op. Sinds hij met zijn fabriek begon is de koers opgelopen van € 1.000,- tot € 7.000. 
Volkskrant 22 nov

20171125
Gelukzoekers. Maar wie verstopt al dat geluk dan ook!
Loesje 

20171125
De Scandinaviërs volgen janteloven. Janteloven, oftewel de wet van Jante, betaat uit 10 regels die allemaal neerkomen op: denk in godsnaam niet dat je beter bent dan een ander of überhaubt iets voorstelt. Deze cultuur vind je in elke ontwikkelde maatschappij waar mensen het gevoel hebben dat ze bij elkaar horen. Hoe homogener de samenleving, hoe sterker janteloven. Niemand is beter dan de ander, je had elkaar nodig om de boel te laten functioneren en moest elkaar vertrouwen, dat is gemakkelijker als iedereen gelijk is. Het mes snijdt aan 2 kanten. De gelijkheid in stand proberen te houden betekent ook dat je tegen elkaar zegt: je hoort erbij. Het geeft niet wie je bent, arm, rijk, dom of slim. Dus daar hoef je het ook niet over te hebben. En als je het toch doet, herinneren we je er even aan dat jij bij ons hoort, hier beneden.  
Volkskrant 18 nov - artikel over janteloven met een toelichting van politicoloog Peter Nedergaard

20171124
Wie een kuil graaft voor een ander, wordt moe
Adriaan van Dis - DWDD 24 nov

20171124
Over de wisselwerking tussen kunstenaar en publiek: 'Het werk is pas af als het publiek zijn eigen interpretatie eraan toevoegt.'
Haagse kunstenaar Dimitri Nieuwenhuizen 1971-2017 - Postuum in de Volkskrant 20 nov

20171124
'Ik heb altijd oneindige bewondering gehad voor het systeem dat 'leven' heet: uit een klompje cellen wordt een lichaam geboren, dan leer je van alles, je wordt wijzer, je reist, je geeft kennis door en op een gegeven moment ga je dood. Ik heb het gevoel die hele cyclus met alle mogelijke schoonheid en troost te hebben doorlopen. Nu moet ik de pech accepteren - zoals ik altijd de chaos, het toeval en de ongezochte vondsten heb omarmd.'
Haagse kunstenaar Dimitri Nieuwenhuizen 1971-2017 - Postuum in de Volkskrant 20 nov

20171124
Sinterklaasjournaal pure propaganda voor Sinterklaas
Iedere dag om zes uur krijgt Sinterklaas op de staatsomroep de mogelijkheid zijn gedachtegoed te verspreiden. Het is een klap in het gezicht van iedereen die objectieve journalistiek hoog heeft zitten. Onder de noemer van 'nieuws' krijgt Sinterklaas een platform om zich te portretteren als goedheiligman. Sinterklaas zou zich enkel bezighouden met het uitdelen van snoep en speelgoed aan kinderen. Dat hij ook vieze taaitaai en mandarijntjes uitdeelt, daar hoor je het Sinterklaasjournaal niet over. Er is geen ruimte voor kritiek. Nog nooit heeft het programma geprobeerd antwoord te vinden op de vragen als waar Sinterklaas zijn jaarlijkse uitdeelfestijn van betaalt en hoe het kan dat Sinterklaas op één dag alle kinderen in Nederland kan bezoeken. Kortom de zogenaamde Spaanse bisschop heeft alle touwtjes stevig in handen.
De Speld - jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant 17 nov

20171124
Angelus Silesius schreef: 'De roos kent geen waarom; zij bloeit omdat zij bloeit.' De roos bloeit zonder reden. Haar schoonheid bloeit is een onvoorwaardelijk geschenk.
Interview met filosoof John Caputo - Volkskrant 18 nov

20171124
Driessen beschouwt het kunstenaarschap als een alchemistisch proces. Daarin hoopt hij en persoonlijke ervaring naar universele geldigheid te tillen. Hij wil lood in goud veranderen. 
Interview met schrijver Martin Michael Driessen - Volkskrant 11 nov

20171124
Zo tot mijn 23ste vond ik het leven ingewikkeld, ontbrak het me aan durf en zelfvertrouwen. Ik was erg bezig met mijn lotsbestemming: als ik nu linksaf sla dan kan mijn leven zo ongelooflijk anders lopen dan als ik rechtsaf sla. Daarmee kom je niet erg vooruit.
Interview met actrice Rifka Lodeizen - Volkskrant 22 nov

20171118
Als een droom op de stoep ligt, dan is hij daar over een halfjaar weg.
Citaat Jillert Adema - presentatie gastspreker 11 steden vergadering dec 2016

20171112
In 1963 werd de compact cassette geïntroduceerd door uitvinder Philips, destijds een belangrijke technologische innovator. 'Een bandrecorder van een volkomen nieuw type.' Bandopnamen werden tot dat moment gemaakt met grote spoelen waarvan het uiteinde van de band met de hand langs en over diverse geleidewieltjes en opname- en afspeelkoppen van de recorder gelegd moest worden voor er iets afgespeeld kon worden. Bij het cassettebandje waren de minieme spoeltjes in de behuizing gevat en kon het geheel met één hand in een lade worden gedrukt. 30 jaar geleden was de cassette alomtegenwoordig. De populairste tape was de TDK SA90. 
Rubriek Geschiedenis v.d. Nederlandse popcultuur - 100 voorwerpen - Volkskrant 15 nov

20171112
Wie is de TU Delft om te bepalen wat voor mijn religie belangrijk is?
Gekleed in een 17de eeuws piratenpak. Zo wil Michael Afansyev zijn proefschrift verdedigen aan de TU Delft, maar de universiteit heeft hem dat verboden. De 38-jarige geohydroloog heeft inmiddels een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de mens. Hij is naar eigen zeggen priester van de De Kerk van het Vliegende Spagettimonster. Sommige aanhangers proberen zich op officiële overheidsdocumenten te registreren als 'pastafari'. Met een beroep op de vrijheid van religie lukte het Afansyev eerder een Israëlisch paspoort te krijgen met daarop een pasfoto waarop hij een vergiet draagt. 'Moslima's mogen een hoofddoek dragen op hun pasfoto. Dan wij ook een vergiet om onze god te eren, zijne heilige noedelheid'. Naast het vergiet zijn ook piraten een belangrijk onderdeel van het geloof, aldus de website. 
Volskrant 16 nov

20171112
'Blindeman klemt iets in zijn handen. Het is een touw waar zwarte objecten aan zijn vastgeknoopt, komma's groot als tractorwielen. Hij sleept de interpunctie achter zich aan. Blindeman heeft het landschap genoeg gegeven, hier en daar nog een punt of komma toevoegen volstaat.' Met Blindeman brengt Regnerus de lezer iets dichter naar de wereld van iemand die het zicht verloren is en daarmee de waarde toont van de herinneringen.
Boekbespreking Nachtschrijver van Jannie Regnerus - geïnspireerd door Tjêbbe Hettinga de blinde Friese dichter 

20171112
Het vogelhuisje
Aan de schutting hangt een vogelhuisje. Vanuit de tuin bekeken ziet het ronde gat er donker en onheilspellend uit maar voor de bewoners, een nest jonge mezen, is datzelfde rondje een hemelsblauw oog. Sinds ik van Blindmans bestaan weet, kijk ik anders naar dat gat, waar het een komen en gaan is van ouders die insecten aanvliegen. Blindman krijgt nooit meer voedsel door zijn blauwe ogen aangereikt, zijn hoofd is een gesloten nestkast maar daarbinnen zingt het van leven, net als een in het vogelhuisje in mijn tuin. De jonge mezen kijken reikhalzend op naar het blauwe oog. Wanneer de mezen groot genoeg zijn vladdert de eerste op naar het blauwe oog, balanceert met zijn klauwtjes op de rand en weet nu dat dit oog de poort is naar nog veel meer blauw. Daar gaat hij en vliegend kijkt hij nog eens achterom, zoekt tevergeefs naar het blauwe oog dat zich als een zwart gat heeft gesloten.
Fragment uit Nachtschrijver voorgelezen door schrijfster Jannie Regnerus in de Literaire Hemel 10 nov.  

20171112
If you educate a man you educate an individual. But if you educate a woman you educate a nation.
Ghanaian scholar Dr. James Emmanuel Kwegvir-Aggrey (1875-1927)

20171112
De Hesla is een aangepaste Tesla (ombouw kost ca. € 50.000,-). Niet een stekker, maar waterstofcellen zorgen voor de elektriciteit. De combinatie van accu's en waterstofcellen zorgen ervoor dat de actieradius ruim wordt verdubbeld tot 1.000 km. Zonder uitstoot. Max Holthausen (18), telg van de Holthausen Groep in Hoogezand heeft de hightech-aanpassing bedacht en mogelijk gemaakt. Max is als waterstoftechneut verbonden aan Holthausen Clean Technology. Het waterstofgas in de tank zorgt ervoor dat de waterstofcel elektriciteit produceert en de accu's tijdens het rijden worden opgeladen. Dat wilde de software eerst niet accepteren, maar na veel moeite is het gelukt.
Gesprek met Max Holthausen in het Dagblad van Noorden - 10 november 

20171112
Gelukkig zijn is niet hebben wat je begeert, maar niet begeren wat je niet hebt.
Tegeltje in café De Amer in Amen - gezien 10 nov

20171112
Facebook bestaat 13 jaar. Het groeide in die tijd uit van een digitaal smoelenboek op Harvard tot het qua beurswaarde 4 na grootste bedrijf ter wereld. Maar dat is niet het verbazingwekkenste. Dat zijn de meer dan 2 mld mensen die minstens éénmaal per maand actief zijn op Facebook. Die gebruikers vormen na de christenen de grootste deelverzameling die de mensheid kent en bij het huidige groeitempo zal het binnen afzienbare tijd de grootste zijn. Dat maakt Facebook tot een wereldgemeenschap, een staat binnen een staat, een parallelle macht. Vormen Facebook en andere social media een bedreiging voor de democratie, waarmee manipulatie gemakkelijker wordt gemaakt? Met Trump dus mogelijk als gevolg. De komst van social media heeft het democratisch proces radicaal veranderd.
Column Bert Wagendorp n.a.v. artikel van Max Read in het tijdschrift 360 - Volkskrant 7 nov 

20171112
Toeval bestaat niet, het valt je toe
Interview in Hoogeveense Courant (10 nov) met dominee Gauke Zijlstra n.a.v. zijn vervroegde emeritaat 

20171105
Over een groot blauw schilderij
Prins kijkt naar een groot blauw doek. Die is goed. Het heeft diepte. Het is complex. Het ontregelt. Wanneer het af is? Zodra alles wat je nog doet, alleen maar alles minder maakt. Zo simpel is het soms.
Interview met Erik Prins - kunstschilder te Bergen - gezien tijdens Kunst10daagse 2017 

20171105
De vloek van talent is luiheid. De combinatie van een aan bezetenheid grenzende werklust en explosief talent is zeldzaam. 
Interview met Erik Prins - kunstschilder te Bergen - gezien tijdens Kunst10daagse 2017

20171105
Waar komt het vandaan?
Misschien zijn het al die jaren van werk, van uitproberen, knoeien en prutsen die op het juiste manier en op het juiste moment samenvallen. En dan lijkt het heel even alsof niet jij maar iets van buiten jezelf je hand over het doek laat bewegen. Wat dat is? Gestolde ervaring denk ik.
Interview met Erik Prins - kunstschilder te Bergen - gezien tijdens Kunst10daagse 2017 

20171105
De mensen met een ruime blik, 
dat zijn de echte rijken. 
De wereld is niet om te hebben, 
maar om naar te kijken.
Tekst op tas, gespot tijdens Kunst10daagse Bergen aan Zee - 26 okt

20171105
Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen, vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid, vriendelijkheid in geven schept liefde.
Lao-Tse - gespot tijdens Kunst10daagse Bergen aan Zee - 26 okt

20171105
In een Goed Cafe
loopt de klok voor
de tijd staat stil
de kastelein loopt weinig 
de klanten veel
In café in Breda gespot - stadsweekend TC oktober

20171105
Wij zijn een team van rivalen, citeerde hij Lincoln. De ideologische verschillen zullen zichtbaar zijn. Maar hang je de vuile was buiten, dan blijft het binnen fris
Alexander Pechtold over het nieuwe kabinet n.a.v. regeringsverklaring - Volkskrant 2 nov

20171105
Watch your thoughts, for they become words. Watch your words, for they become actions. Watch your actions, for they become habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it become your destiny. What whe think, we become.
Margaret Thatcher - in film Iron Lady (2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten