woensdag 28 februari 2018

Treffend Sprekend - februari 2018

20180224
Het enige doel van bedrijven is waardecreatie op lange termijn.
Interview met oud-Philips topman Jan Timmer - Volkskrant 16 feb

20180224
Het was een beladen wedstrijd. Sven Kramer ging van start met de hoop en verlangen van een paar miljoen Nederlanders met de dwingende gedachte dat alleen de zege het trauma van de foute wissel kon wissen.... Bij de DWDD verwoordde Erica Terpstra de nationale grafstemming. 'Iedereen gunde het hem zo', zei ze, 'ik vind het zo verdrietig voor hem'. Sven Kramer werd 28 keer wereldkampioen (allround en afstanden) en zwemt in de olympische medailles. Ted-Jan Bloemen had nog nooit iets gewonnen. - het zou logischer zijn hém de zege van harte te gunnen. 'Er zijn ergere dingen dan geen goud winnen', zei Matthijs van Nieuwkerk, maar niemand wist iets te bedenken dat erger was. 'Kijk, hij geeft de winnaar een hand', zei Erica, 'heel bijzonder'.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 7 feb

20180224
...... Maar als een vogel snatert, kwaakt, vleugels en zwemvliezen heeft, dan is het vaak een eend.
Volkskrant 21 feb

20180224
De afgelopen weken kreeg D66 veel kritiek op de draai, omdat de partij sinds de oprichting juiste een hartstochtelijk pleitbezorger van referenda was. Pechhold noemt dat 'voortschrijdend inzicht': 'Hans van Mierlo was een idealist.' Oud-Kamerlid Boris van der Ham vindt de draai van zijn partij onbegrijpelijk: 'Het gaat om het principe: mensen hebben het recht de meest imbeciele beslissingen te nemen waarvan ze zelf de dupe worden. Tweede Kamerlid Rob Jetten staat volledig achter het standpunt: 'Wij hebben in onze fractie bijv. Sjoerd Sjoerdsma zitten. Die ezel zou bij zo'n referendum dus óók mogen stemmen. Toen ik me dat realiseerde, wist ik genoeg. Afschaffen die hap.'
De Speld  - jouw vaste prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant 21 feb

20180224
Halsstarrig vasthouden aan het verleden is even erg als ondoordacht veranderen.
Interview met oud-Philips topman Jan Timmer - Volkskrant 16 feb

20180224
De Duitse filosoof Peter Sloterdijk omschrijft de olympische beweging ergens als 'de meest omvattende organisatiestructuur voor menselijke inspannings- en oefengedrag die ooit buiten de wereld van arbeid en oorlog kon worden waargenomen'. Het festijn duurt 16 dagen en het is inmiddels zo gewoon dat je weleens vergeet dat het krankzinnig is. Er doen 91 landen mee, waarvan veruit de meeste met nul medailles zullen eindigen in het bezopen fenomeen 'de medaillespiegel'.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 10 feb

20180224
de hand raapt de steen
    - even is er herkenning tot gelaat - 
de windkering wordt gelegd tot veste
bodem tot bouwland vrijgemaakt
de hand raapt de steen en 
    ordent het landschap
in eenvoud van gebaar
Harry Ebbeling - Overlijdendsadvertentie Volkskrant 14 feb

20180224
Hogere schaatskunde
Schaatsen, vertelt de hoogleraar quantumfysica is nog steeds een fundamenteel raadsel. Er is wel een standaardverklaring waarom we met ijzers over ijs kunnen glijden, maar deze is vorig najaar naar de prullenbak verwezen. De standaardtheorie gaat als volgt. De schaats die op het ijs beweegt, genereert wrijving. Die wrijving maakt dat het ijs een klein beetje smelt, waardoor de schaats over het gevormde waterlaagje glijdt. De standaardtheorie is te simplistisch. De gevormde waterlaag blijkt bij hoge snelheid gewoon te dun om lekker op te kunnen glijden. De factor die over het hoofd wordt gezien is de druk die de schaatser op het ijs uitoefent. Die kan enorm zijn, omdat het hele gewicht op een klein contactoppervlak rust.  
Interview met hoogleraar Tjerk Oosterkamp - Volkskrant 10 feb

20180211
De stemming op de beurs wordt vooral bepaald door psychologische factoren, zoals kuddegedrag. Zoals iedereen vorige maand nog op de rijdende trein wilde springen om de nieuwe rally niet te missen, wil iedereen er nu weer vanaf springen uit angst voor verliezen.
De kwestie - Peter de Waard - Volkskrant 7 feb

20180211
Nogal eens worden beurzen gezien als honden die trouw aan de leiband van de economie meelopen. Er wordt zelfs een signaalfunctie aan toegedicht. Als de honden onraad ruiken en aan de lijn gaan trekken is er daadwerkelijk iets aan de knikker. Maar in werkelijkheid is de beurs een loslopend beest dat alle kanten opvliegt - soms voortgejaagd door hebzucht, soms wegvluchtend door angst.
De kwestie - Peter de Waard - Volkskrant 7 feb

20180211
En ze heeft betrouwbare ellebogen
Uitspraak dichter Chris J. van Geel - Volkskrant 3 feb

20180211
Tesla in de ruimte
Dit is waar de mensheid is gekomen: de eerste sportwagen in de ruimte. Het was magistrale comedy, het was de fantasie van een doorgesnoven striptekenaar. Die hemelbeelden van die auto, ik weet niet of het de onderstreping is van de totale krankzinnigheid van de mensheid, of juist van onze genialiteit en van de onbegrensdheid van onze verbeelding. Je bindt je oude sportwagen vast in de neus van een raket, schiet het ding de dampkring uit en vervolgens laat je de cabrio los voor een eeuwigdurend ritje. Er is een metalen plaatje met de tekst 'Made on earth bij humans' bevestigd aan het frame van de auto. De alien die dat ooit zal lezen en begrijpen, weet in elk geval dat zich in een hoek van het heelal ooit levende wezens hebben voortbewogen met een hoogtechnolische cultuur en een bizar gevoel voor humor. Het slaat nergens op, een auto de ruimte in schieten. Behalve wanneer we Musk zien als een kunstenaar en sports-car in space als een magnifieke performance. Dan krijgt het opeens iets onweerstaanbaars, iets hoopvols. 
Fragmenten column Bert Wagendorp - Volkskrant 8 feb

20180210
Ben je ook zo iemand die de vaatwasser opnieuw sorteert nadat iemand anders 'm heeft ingeruimd?
Ontvangen via de familie-app - 21 jan

20180210
Het ziekenhuis is een fascinerende plek waar emotie, inhoud, techniek, geld en de samenleving samenkomen. Alle mensen uit de samenleving krijgen er op enig moment mee te maken.
Interview met Martijn van Rijn - bestuurder fusieziekenhuis Reinier Haga Groep - 31 jan

20180210
De dood verzint van alles, maar niet dit
Boven overlijdensadvertentie van dichter Menno Wichman - Volkskrant 2 feb

20180210
Als ik Olympisch atleet zou zijn, kom ik liever als laatste over de streep... dan zilver te winnen. Als je zilver pakt is het van: 'Gefeliciteerd, je hebt bijna gewonnen. Van alle losers ben je de eerste in de groep. Jij bent verliezer nummer één. Niemand vóór jou heeft verloren.
Jerry Seinfeld - I'm telling you for the last time, HBO - DWDD 7 feb

20180203
Het enige nut van economische voorspellingen is astrologie respectabel te laten lijken
Quote van de beroemde econoom John K. Galbraith - Volkskrant 31 jan

20180203
In plaats van je huis te verkopen aan de hoogste bieder kun je loten uitgeven en het huis schenken aan de eigenaar van het winnende lot. U heeft uw geld, de gelukkige winnaar haar of zijn onbereikbare optrekje. Dat gaat zo. U geeft 50.000 loten uit van € 10,- per stuk. De trekking vindt plaats op het moment dat het laatste lot is verkocht.
In een Italiaans stadje wordt een prachtig huis op deze manier aangeboden: www.livetheitaliandream.com - Column Henriëtte Prast - Eigen Huis Magazine feb 2018

20180203
Wat in de Bijbel staat, is wel waar, maar niet echt gebeurd
Quote dominee Nico ter Linden - postuumartikel Volkskrant 30 jan

20180203
Omdat er liefde is
Bestaat er geen voorbij
In alle eeuwigheid
ben jij
Overlijdensadvertentie Volkskrant 20 jan

20180203
De Nederlandse tophackers van de AIVD hebben de vermaarde Russische hackers even hun plaats gewezen. De stemming in het vaderland was ronduit uitbundig. Nederland kon zich, zeventig jaar na het verlies van Ons Indië, eindelijk weer eens meten met de wereldmachten. Je wilde ze zien, de hackende helden. Wat ging er door ze heen? Maar dat ging niet. Dat is het nadeel van spionnen, je kunt ze niet op een boot zetten en door de grachten trekken.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 jan

20180203
Een goed nieuwsverhaal dient je mee te slepen. Je moet regelmatig 'godallemachtig' roepen en aan het eind dien je in verwarring te verkeren.
Quote uit column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 jan

20180203
Uit onderzoek blijkt dat dat een pauze van het werk in een omgeving zonder veel prikkels, zoals de natuur, goed is voor je concentratie. Voor de concentratie is de de constante stroom van prikkels funest. Je concentratie werkt net als een spier, die ook af en toe rust nodig heeft. Door te dagdromen kan concentratievermogen zich herstellen. Dat dagdromen heeft een leuke bijkomstigheid: je wordt er vindingrijker van. Je brein kan op verrassende gedachten komen, zolang je het maar af en toe de kans geeft om af te dwalen.
Artikel over verveling en interview met Stefan van Stigchel, psycholoog UVU - Volskrant 20 jan

20180203
Toen in het voorjaar 2017 Marianne Zwagerman op radio en televisie verklaarde dat klimaatverandering geen wetenschappelijke werkelijkheid is maar een politieke constructie, twitterde Hiemstra: 'Waarom moet het Nederlandse publiek weten wat een blonde vrouw met een 6-cilinder Landrover vindt van klimaatverandering?'
Interview met weerman Gerrit Hiemstra - Volkskrant 22 jan

20180203
Ik kan me niet voorstellen dat je klimaatverandering niet serieus neemt. Het is niet links en het is niet rechts. Het is geen opinie. Het is wetenschap.
Interview met weerman Gerrit Hiemstra - Volkskrant 22 jan

20180203
Het gebeurt dat hij op straat  wordt staande gehouden door wildvreemden. 'Wat een prachtige dag, Gerrit', klinkt het dan, 'bedankt, kerel!' Waarop hij in stijl reageert met een  'Graag gedaan!'
Interview met weerman Gerrit Hiemstra - Volkskrant 22 jan

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage