woensdag 31 oktober 2018

Treffend Sprekend - oktober 2018

20181031
Alleen stof komt je aanwaaien, voor de rest moet je hard werken.
RTV Drenthe - 20 okt

20181031
Gewone klokken schieten tekort
Hij loopt op de leeftijd van het heelal, 14 mld jaar, een paar seconden achter. Aan dat griezelig precieze uurwerk gaat de natuurkundige Florian Schreck bouwen.  Voor veel toepassingen schiet de nauwkeurigheid van de gewone klokken tekort. Bijv. Gps-satellieten hebben klokken aan boord waarmee ze meten hoe lang een signaal erover doet om ze te bereiken. Daaruit bepaalt de satelliet je positie. Met een nauwkeuriger klok, wordt die positiebepaling ook nauwkeuriger. Nu bepaalt gps de locatie van je auto met een nauwkeurigheid van enkele meters. Moet je je voorstellen dat het centimeters wordt. Telefoon kwijt? Een app vertelt je exact of hij op je bureau ligt of nog in je tas zit. Zo'n nauwkeurige klok wordt gemaakt met behulp van het binnenste van atomen. Die kunnen lichtdeeltjes met een bepaalde frequentie absorberen. Die frequentie zien we in het dagelijks leven als kleur. Met lasers waarvan je heel precies weet welke kleur licht ze maken, kun je die klok vervolgens uitlezen.
De EU steekt de komende jaren € 10 mld in onderzoek naar quantumfysica - Volkskrant 30 okt

20181031
Duidelijkheid is vaak niets anders dan een illusie en het ontkennen van chaos en onzekerheid.
Citaat column Bert Wagendorp - Volkskrant 31 okt

20181031
De klok een uur terug: "wintertijd maakt altijd veel stuk"
Op de horlogeafdeling van de Haagse Bijenkorf waren afgelopen weekeinde alle verloven ingetrokken. De wintertijd vergt een aanmerkelijk grotere inspanning dan de zomertijd: 23 uur vooruit en daarna ook nog de datum handmatig aanpassen. In winkels waar de tijd stilstaat, staan de klokken vaak bewust op ófwel tien voor twee ófwel tien over tien. Dat zorgt niet alleen voor een fraaie symmetrie op de wijzerplaat, maar op deze tijdstippen lacht de tijd je toe als het leven zelf. De wijzers zijn omho og staande mondhoeken.
Volkskrant 29 oktober

20181031
Vroeger was er alleen maar nu. Nu is er ook toen.
Herman de Connick - overlijdensadvertentie Volkskrant 30 okt

20181031
De quantumcomputer kan de mensheid niet alleen de nodige voordelen brengen maar ook veel onheil. Zo is deze computer waarvan de processor gebruikmaakt van de principes van de quantummechanica, straks in staat om ongekend veilige encryptie te genereren. Maar anderzijds kan de thans toegepaste versleuteling naar de prullenbak. Quantumcomputers kunnen een enorm aantal mogelijkheden tegelijk testen. Dit heeft vergaande gevolgen voor de huidige computerveiligheid die cryptografie gebruikte gebaseerd op vermenigvuldiging van 2 grote priemgetallen. Met een klassieke supercomputer duurt het miljarden jaren om een 128-bit AES versleuteling te kraken. Een quantumcomputer zou dit in enkele seconden kunnen doen.
Jaya Baloo - ciso KPN - spreekt tijdens congres Infosecurity.nl 

20181028
De Troetelboom
De A58 moet worden verbreed en de boom staat in de weg. De boom heeft een naam: de Troeteleik. Bovendien werd hij onlangs gekozen tot Boom van het Jaar. In 2019 is hij de eerste Nederlandse boom die meedoet aan de Europese Tree of the Year-competitie. De bijl aan de wortel van de Troeteleik is de definitieve keuze voor het systeem boven het individu. De Troetelboom doet het uitstekend, op de snelweg. Elke week brengt een tankwagen hem 8.000 liter water. Ze verzinnen er maar wat op, bij Rijkswaterstaat, maar de Troetelboom moet overeind blijven. Je kunt alles wel omhakken voor de infrastructuur, maar er zijn grenzen.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 25 oktober

20181028
Kan de berichtgeving over de inspanningen van de Turkse opsporingsdiensten ook gevolgd worden door de honderden Turkse journalisten vanuit hun gevangeniscel.
Vraag n.a.v. de dood van Khashoggi door Keyvan Shahbazi - cultureel psycholoog - Volkskrant 23 okt

20181028
Buiten het raam, gedeeltelijk verlicht
Zweeft in de nacht een lang groen blad
En al mijn angst, door licht en warmte eerst gestild
Breekt los, verlicht, betrapt.
Vasalis - overlijdensadvertentie Wim Kok -Volkskrant 24 okt

20181028
Alles is komende in het voorbijgaan
einde dat aanvang is uitgaan en ingaan
weten dat weet nog niet zien dat niet zien kan
zijn in voorlopigheid word er niet bang van
Lieddag met teksten Herman Verbeek - Huissen 

20181028
Het lied begint
de stemmen zijn als bloemen
die in het licht geopend
hun schoonheid openbaren
het lied verstilt
van droefheid die verzacht wordt
van troosten zonder woorden
de tranen zijn de noten
het lied zingt luid
onthult de hartsgeheimen
de vreugde van de liefde
de eenvoud die gedeeld wordt
Lieddag met teksten Herman Verbeek - Huissen 

20181025
People take different roads seeking fullfilment and happiness. Just because they're not on your road doesn't mean they've gotten lost.
Marieke bij foto van Iris geplaatst

20181024
Alles wat denkbaar is fladdert en flitst.
Geen la om het in op te slaan
laat staan sorteren. Wij zoeken
toevlucht in wat al gevangen,
gedresseerd: boek, film, toneel,
elk getemd deel  van fladderend
flitsgeheel.
Judith Herzberg - Staalkaart 2001

20181024
Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hart
NIET AANRAKEN A.U.B.
Kunst10Daagse 2018 Bergen

20181024
Rupsje Nooitgenoeg moet nog vlinder worden.
Mensje Nooitgenoeg moet alleen maar meer.
Theo Olthuis 2018 - Kunst10Daagse

20181024
Toen de angst uiteindelijk mee mocht, werd zijn berg al meteen een heuvel
Theo Olthuis 2018 - Kunst10Daagse

20181024
Ik was ooit een boom, kraakte het krukje. 
En ik de zee, zei de druppel
Theo Olthuis 2018 - Kunst10Daagse

20181024
Deze problemen konden wel een veel oplossingen veroorzaken
Kunst10Daagse 2018 Bergen

20181018
Hoop is niet alleen voorspellen of vooruitzien. Het is een gerichtheid van de geest, een gerichtheid van het hart, voorbij de horizon verankerd.
Overlijdensadvertentie - Vaclav Havel - Volkskrant 18 okt 

20181018
In onze samenleving zijn we erg bezig met antwoorden, problemen die moeten worden opgelost, met zaken onder controle te krijgen. Maar soms gaat het om de vragen, zonder duidelijke antwoorden.
Zin van het leven - interview met predikant Claartje Kruijff - Volkskrant 15 okt

20181018
Het leven is veel verliezen, veel afscheid nemen: van je eigen jeugd, van je kleine kinderen, van je ouders, van relaties, van werk - er zijn zoveel momenten van verlies. Maar je kunt tegelijkertijd ook winnen aan het leven door het nieuwe te zoeken en te ontdekken.
Zin van het leven - interview met predikant Claartje Kruijff - Volkskrant 15 okt

20181018
Patiënt: 'Ik ben op zoek naar de zin van het leven'
Sigmund: 'Het leven is zinloos'
Patiënt: 'Is dat de zin?'
Sigmund: 'Nee, dat is onzin'
Sigmund Volkskrant

20181014
Degene die ik lief heb, maar niet meer is waar zij was, is nu altijd waar ik ben.
Naar een overlijdensadvertentie

20181008
Bedenker internet valt Google en Facebook aan
Tim Berners Lee is het afgelopen jaar druk geweest met het opzetten van een nieuw bedrijf, Inrupt, dat daadwerkelijk de macht van de Big Five omver moet kegelen. Kern van zijn strategie is om deze bedrijven te raken waar het het meest pijn doet: data. Spil bij dit alles vormt een nieuw platform genaamd Solid. Foto's, contacten uit het adresboek, aantal gelopen kilometers etc. die worden bijgehouden: deze data moet niet bij Google of Facebook terechtkomen, maar in de hoogstpersoonlijke Solid Pod. Dit is een soort digitale kluis. Er is maar één iemand die eigenaar van de data is: de gebruiker zelf. Hij kan vervolgens apps toegang geven tot die data. Berners Lee hoopt dat veel ontwikkelaars de komende tijd apps gaan maken die van dit system gebruikmaken
Volkskrant 3 okt

20181008
Russische spionnen die vanuit Citroën C3 de wifi van de OPCW wilden hacken
Tikkeltje vreemd aan de hele spionagekwestie was de onbenulligheid ervan. We hoeven er niet omheen te draaien, het was een beledigende spionage-actie. Nemen die Russen ons nog een beetje serieus, of hoe zit dat? Het leek nergens naar.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 6 okt

20181008
Er worden al duizend jaar spionnen opgepakt en uitgezet, en dat heeft de menselijke drang tot spioneren niet verminderd. Vroeger had de spion een krant met gaten erin. Maar in de kern is er weinig veranderd. Het moet ook vooral niet te transparant worden met de spionage, want dan gaat de romantiek ervan verloren. 
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 6 okt

20181008
De oude Grieken noemen 60 de leeftijd van de filosoof - de mens die zoekt naar de diepste betekenis van de dingen en de fundamentele waarden. Hij kent zichzelf in zijn betrekkelijkheid en onvergankelijkheid. Hij relativeert zonder cynisme. De aandrang om scherpe opvattingen te ventileren of om je gelijk te halen, neemt af met het vorderen der jaren. Sturm und drang maken plaats voor een mildheid en een beschouwelijkheid die weliswaar niet erg modieus zijn, maar die in een samenleving die zichzelf in een permanente staat van opwinding twittert node worden gemist. Mildheid is het privilege van het ouder worden.
VK-redacteur Sander van Walsum (61) - Volkskrant 6 okt

20181008
Een mens leeft net zolang voort als hij wordt herinnerd.
Overlijdensadvertentie - Volkskrant 5 okt

20181008
Ik houd ontzettend veel van onbenullige dingen doen. Gewone bezigheden waar geen prestatie achter zit en die geen status hebben. Dat is voor mij de essentie van het bestaan. Ik ben helemaal niet van het stellen van grote doelen, dat vind ik een heel onaantrekkelijke manier van leven. Uit grote ambitie is veel ellende voortgekomen. Mijn beeld van het goede leven is dat van de tuin van Epicurus (Griekse filosoof 4e eeuw vr Chr) die een rustig en gelukkig leven als hoogste doel zag.
Interview met schrijver A.L. Snijders van ZKV - Volkskrant 8 okt

20181008
De weg is bestendig daadloos, nochtans blijft niets ongedaan. 
Dit is volgens A.L. Snijders de Zin der Zinnen - Volkskrant 8 okt

20181008
We kwamen in de file terecht, maar we waren gelukkig niet de enige
Herman Finkers - Verzamelde vertelsels

20181007
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel kan
Pippi Langkous - stelling promotie Leonie Krops

20181007
Het bbp als de maat aller dingen leidt volgens de ondertekenaars tot een palet aan ongewenste ontwikkelingen en rampen. Tot tweedeling in de samenleving, instabiliteit en bedreiging van de democratie. Het zorg voor een groeiende schuldenberg, put de aarde uit, beschadigt het milieu. Het vernietigt voedselketens, zorg voor opwarming en  klimaatverandering die het leven op veel plekken onmogelijk maakt. De moderne mens heeft zich uitgeleverd aan een meetmethode die ons in een ijzeren greep houdt en naar de ratsmodee dreigt te helpen. Het antwoord heet dus: degrowth. Een systeem waarin groei niet de langer de heilige graal is, maar welzijn, een rechtvaardige verdeling van welvaart, een duurzame wereld.
Ondertekening door 200 wetenschappers v.e.ingezonden brief n.a.v. conferentie Europees Parlement - Volkskrant Bert Wagendorp

20181007
Deltaprogramma 2019 met bijlage B over de stijging van de zeespiegel
De stijging van de zeespiegel tussen 1995 en 2100 werd tot dusver geschat op 35 tot 100 cm. Maar het zou volgens de nieuwste inzichten ook weleens 2 meter kunnen zijn. En als we de opwarming van de aarde niet onder de 2 graden houden maar laten oplopen tot 4 graden, dan wordt het mogelijk 3 meter  in 2100 en 5 tot 8 in 2200. Daar valt niet meer tegenop te bedijken of te pompen.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 20 sept

20181007
Life is like riding a bicycle, to keep your balance, you must keep moving
Albert Einstein - stelling promotie Leonie Krops

20181007
Natuurkundigen onthullen nieuwe toepassingen voor oud materiaal: roest. Volgens hen opent de roodbruine oxide de deur naar supersnelle computers en stabielere harde schijven. Deze harde schijven zijn daardoor ook niet meer gevoelig voor magneetvelden. Het spul is daarnaast ook geschikt als rekenmateriaal. Roestschakelaars kunnen in de fractie van een miljardste van een seconde omklappen. Door klassieke elektronica bewegen altijd elektronen. Maar bij ijzeroxide (roest) hoeft niets fysiek te bewegen. Dat zorgt ervoor dat het materiaal niet warm wordt wanneer je er informatie doorheen schiet. Tegelijk is ophoping van warmte bij klassieke elektronica de belangrijkste rem op rekensnelheid. 
Interview met fysicus Rembert Duine van UVU en verantwoordelijk voor artikel in Nature - Volkskrant 17 sept 

20181001
Dit eiland
Hoe zijn wij hier geland,
waartoe ... vanwaar ...?
ligt ergens aan het strand
dat vreemde schip nog klaar?
Deel gedicht van Adriaan Roland Holst 

20181001
We tend to overestimate the effect of technology in the short run and underestimate the effect in the long run.
Amara's law - Roy Charles Amara (1925-2007) - American scientist and president of the Institute for the Future

Geen opmerkingen:

Een reactie posten