maandag 31 december 2018

Treffend Sprekend - december 2018

20181227
Als je een vis bent, moet je niet willen uitblinken in boomklimmen
Coachingsagenda

20181227
Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen
Tegeltjeswijsheidagenda

20181227
2019 wordt een moeilijk beursjaar verwachten de 240 belangrijkste professionele beleggers ter wereld. Cash zou wel eens de veiligste belegging kunnen worden. Of niet natuurlijk, maar dan hád het gekund en hebben onvoorziene omstandigheden ervoor gezorgd dat toch anders liep en onvoorziene omstandigheden zijn per definitie niet te voorzien. 
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 22 december

20181227
Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen
Tegeltjeswijsheidagenda

20181213
We zijn pas echt geëmancipeerd als er ook luie, slechte vrouwen aan de top komen. Genoeg mannen van dat kaliber.
Interview Beatrice de Graaf - Volkskrant 20 okt

20181209
Het oprukkende populisme heeft ter rechter- én ter linkerzijde in elk geval één ding gemeen: een ongenadig pessimisme. De pessimist wil altijd terug in de tijd. Ondergangsvisioenen vormen de stinkende mest waarop het floreert. Die wekken angst en zonder angst is de populist nergens.  
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 8 dec  

20181209
Panorama Nederland bindt de strijd aan met het pessimisme. En ook met traditionele politieke mores. Het rapport vraagt om 'gedeelde visie, duidelijke regie en goede samenwerking'. Overlegtafels, die wiebelige meubels van het slappe poldercompromis komen er niet in voor. Het algemeen belang prevaleren boven het individuele en de lange termijn boven de korte. Dat is voor Den Haag nog een hele klus. De periode tot de volgende verkiezingen is voor de politicus de langst denkbare termijn. 
Fragment column Bert Wagendorp n.a.v. verschijnen rapport Panorama Nederland - Volkskrant 8 dec  

20181202
Toen Maartje besefte dat haar wereld eindig was, vroeg ze zich af wat ze nog voor een ander kon doen. Ze kon verder denken dan haar eigen ziekte. Ze wist dat ze het niet zou gaan halen. Haar vriendin Derakshan moest terug en het argument in de asieldiscussie was steeds: er is hier geen plek. In de herfst van 2004, vlak nadat Maartje heeft gehoord dat de kanker terug is, schrijft ze een brief aan minister Verdonk waarin ze haar plaats in haar leven afstaat. Haar reactie was: dan sta ik mijn plek af, letterlijk, dan kan zij mijn sofinummer krijgen en straks mijn studiebeurs. Ik wilde altijd arts worden, dus dat kan zij dan in mijn plaats doen. Wat Maartje heeft gedaan was onwaarschijnlijk sterk en gul. Ze had de moed om te accepteren dat ze dood zou gaan. 
Volkskrant 1 december

20181202
De overlegtafel is voor de overheid een handige methode de eigen verantwoordelijkheid te omzeilen en die neer te leggen bij maatschappelijke partners. Dat klinkt goed, ware het niet dat aan de tafels het bedrijfsleven dominant is. Je zag het mooi bij de gezondheidstafels van Paul Blokhuis. De enige tafel waaraan harde afspraken werden gemaakt was de rooktafel, zonder de tabaksfabrikanten. Wat je zou wensen, is een overheid die grenzen stelt, gewoon aan de kabinetstafel.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 nov

20181202
Clubnieuws
Het slechte nieuws:
.... is over tijd en is verschimmeld
Het goede nieuws:
.... is in de aanbieding
?

20181202
En toch telkens weer
zullen we je tegenkomen
Zeg nooit: 'Het is voorbij'
Slechts je lichaam
werd ons ontnomen,
niet wie je was
en ook niet wat je zei
Overlijdensadvertentie Volkskrant 24 april

20181202
Hij kan rijden als een auto en vliegen als een drone: als het aan Airbus ligt, wordt dit de nieuwe manier van reizen. Als iets het symbool is van 'de toekomst', is het de vliegende auto. George Jetson van de tekenfilmserie The Jetsons uit de jaren zestig, gaat elke dag met zijn vliegende auto naar kantoor. Door die beelden ben ik ervan overtuigd geraakt dat zonder vliegende auto's geen sprake kan zijn van de toekomst. Zonder vliegende auto's blijft het vroeger. Met een vliegende auto heb je geen last van files. Je laat lachend de stumpers in hun niet-vliegende oldtimers achter je. Wij zijn dus op het punt aangekomen waarin de toekomst geen toekomst meer is maar nu, althans bijna. De vliegende auto is het einde van de toekomst, we zijn er gearriveerd. Dat heeft iets tragisch, maar daar verzinnen we wel iets op. Een varende vliegende auto bijvoorbeeld. 

20181202
Je moet elke dag een reden hebben om op te staan
Interview met André van Duin - Volkskrant 30 nov

20181202
Ik weet niet zoveel van Joost van den Vondel, behalve dat ie een park heeft
Interview met André van Duin - Volkskrant 30 nov

20181202
De Engelse componist Tansy Davies verblijft 3 maanden in Amsterdam als huiscomponist van het Concertgebouw. Hoe ze de noten gaat maken weet ze nog niet. Het is niet dat ik de muziek al in mijn hoofd hoor. Ik moet nog op zoek naar de muziek. Ik verzamel eerst energie, ik cirkel eromheen. Het is als met jagen: eerst moet je uitvinden naar welk beest je op zoek bent, en hoe je dat kunt opsporen, hoe je het kunt vangen.
Volkskrant 30 nov

20181202
I gotta go
Overlijdensadvertentie Volkskrant 30 nov

20181202
'Wij betalen alle belastingen die we moeten betalen', zegt Shell op de vraag wat Shells bijdrage aan de Nederlandse schatkist is. Shell zegt volledig in lijn met de fiscale wet- en regelgeving te handelen. Multinationals hoeven nl. in Nederland geen belasting te betalen over de winsten van hun buitenlandse dochters, maar ze mogen wél hier de verliezen van buitenlandse dochters aftrekken. Als er een schuldige moet worden aangewezen is dat de wetgever. Die heeft de regels opgesteld, om op die manier buitenlandse bedrijven binnen te halen met onze fabelachtige fiscale voordelen. De verontwaardiging moet niet zijn gericht aan Shell, maar aan het Binnenhof. 
Naar de column van Sheila Sitalsing - Volkskrant 30 november 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten