zondag 30 juni 2019

Treffend Sprekend - juni 2019

20190628
En zo komen we steeds weer uit bij de vraag wat ons drijft. Waarom doen we wat we doen en zijn we wie we zijn?
Fragment filmrecensie Toy Story 4 - Volkskrant 27 juni

20190628
Een spoor 'leeft' of 'beweegt', ook al staan de treinen stil. Het staal van de spoorstaven zet uit en krimpt. Bij 25 graden is er niks aan de hand: bij die temperatuur is de rails neergelegd, vaak door het staal op te warmen. Bij elke graad meer zet een meter spoorstaaf 0,012 mm uit. Dat lijkt niks, maar op sommige plekken liggen de rails de hele dag in de zon en dan kan de temperatuur oplopen tot wel 50, 60, 70 graden. Een spoorstaaf van 30 m lang, wordt dan met gemak ruim 1 cm langer en dit kan spoorspattingen en kronkelrails veroorzaken. Dit probleem wordt verholpen door compensatielassen, waar taps toelopende uiteinden langs elkaar liggen.
Gesprek met inspecteur baan Gerben Visser - Volkskrant 28 juni

20190628
Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan.
Fragment gedicht van Hendrik Marsman uit 1936 geciteerd door Bert Wagendorp - Volkskrant 27 juni

20190628
De Franse 19de-eeuwse filosoof Ernest Renan definieerde het begrip natie als volgt: 'de collectieve wil om samen te zijn', een 'gevoelsgemeenschap' waarin sprake is van 'lotsverbondenheid'. De illusie volstaat om mensen het gevoel te geven bij elkaar te horen.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 27 juni

20190628
Tussen mensen en hun goede bedoelingen zit gemak
Artikel n.a.v. oprichting Bookaroo - websites van de lokale boekhandels - Volkskrant 28 juni

20190628
Liever dit dan dat!
Whatsapp an Marieke 24 juni

20190628
Wir sind durch Not und Freude
gegangen Hand in Hand.
Von Wandern ruhen wir beide
nun überm stillen Land.
Overlijdensadvertentie - Volkskrant 22 juni 

20190628
In zijn tweede bundel De gezonde apotheek nam hij vrolijke zangen op rond ijkpunten als café 'De Lage Wal', rusthuis 'Het Kortste End' en begraafplaats 'Het Onderspit'.
Postuum dichter en schrijver R.A. Basart (1946-2019) 

20190628
Ver van mijzelf besta ik in mij,
los van wie ik ben,
schaduw en beweging, samen mijn wij.
Fernando Pessoa - vertaal door Harrie Lammers - Volkskrant 15 juni

20190608
Hoe vaak zagen musici het niet gebeuren: de klank die hij in zijn hoofd heeft, vloeit via armen, handen en vingers feilloos door naar hen.
Over het stoppen van Bernard Haitink (90) na 65 jaar dirigent te zijn geweest - Volkskrant 14 juni

20190608
In het vrouwenvoetbal wordt meer gespeeld volgens de oorspronkelijke bedoeling van het spel. De oorspronkelijke bedoeling zit in het woord 'spel' ingebakken. Bij spel hoort plezier, namelijk spelplezier. Huizinga constateerde al in 1939 een 'verernstiging' van de sport, die het spelelement in gevaar brengt. Nu gaat met steeds toenemende systematisering en disciplinering van het spel op den duur iets van het zuivere spelgehalte verloren. Wie van spel zijn beroep heeft gemaakt, is opgehouden speler te zijn, verklaart de geleerde, en niet langer een spelende vrije mens. 
Bert Wagendorp cyteert historicus Johan Huizinga (boek Homo ludens) - Volkskrant 25 mei

20190608
Afgelopen vier jaar zijn 1.600 kinderen verdwenen uit opvanglocaties in Nederland. NRC, dat meedoet met Lost in Europe, baseert zich op cijfers van het COA en het NIDOS (voogdijschap over alleenstaande minderjarigen). Een deel van de verdwenen kinderen is waarschijnlijk vertrokken naar familie of bekenden. Een ander deel is mogelijk in een uitbuitingssituatie beland. Onlangs moest Mark Harbers aftreden omdat zijn ministerie geen exacte duidelijkheid had verschaft over verdenkingen van pogingen tot criminele handelingen door asielzoekers. Ik had het mooier gevonden als een kolkende Tweede Kamer van Harbers had geëist dat zijn ministerie elk van de 1.600 kinderen die aan de zorg van de overheid waren toevertrouwd traceert en zich van hun veiligheid vergewist.
Fragment column Sheila Sitalsing - Volkskrant 5 juni

20190608
Noersoeltan Nazarbajev heeft zich de afgelopen 3 decennia uitgeleefd als president van Kazachstan. Hij bouwde niet alleen een nieuwe hoofdstad midden in de leegte, maar liet de gebouwen ook naar hem vernoemen: de bibliotheek, de school, de universiteit, het vliegveld, het museum. Sinds maart draagt de hele stad zijn voornaam. Astana bestaat niet meer, de hoofdstad heet nu Noersoeltan. Nazarbaljev verplaatste de hoofdstad in 1997 van Almati, dicht bij de grens met China, naar het midden van het land. Een hoofdstad hoort nou eenmaal centraal te liggen.
Hoofdstad van Kazachstan: Noersoeltan - Volkskrant 7 juni

20190608
Bij een marathon werden twee activisten gearresteerd die met een blanco spandoek de straat opgingen.
Hoofdstad van Kazachstan: Noersoeltan - Volkskrant 7 juni   

20190608
Ik vind die downplayende ironie heel grappig. Zo van: 'Hoe gaat het met je?' 'Nou ik heb mezelf nog net niet van de brug gegooid.' Een treurige grappigheid waarmee je de zwaarte wat lichter maakt. Je stopt de zwaarte immers niet weg, zoals met dat hartstochtelijke Amerikaanse positivisme. Je woont op straat in een tent en je hebt geen eten, en dan nog moet je in de American dream geloven. Niet te doen.
Interview met filosoof Stine Jensen (47) - Volkskrant 7 juni

20190608
Klagen is toch een gebrek aan verantwoordelijkheid nemen
Interview met filosoof Stine Jensen (47) - Volkskrant 7 juni

20190608
Het glas is bij mij halfleeg, maar de echte pessimist is in feite een grote optimist. Dat heeft de filosoof Seneca goed uitgelegd: mensen met hoge verwachtingen van het leven zijn vaak een stuk ongelukkiger, omdat de realiteit tegenvalt en ze dus sneller teleurgesteld raken. Als je denkt dat het ergste nog moeten komen, valt de werkelijkheid altijd mee. Zo pakt pessimisme toch nog optimistisch uit en kan een optimist vatbaar zijn voor pessimisme.
Interview met filosoof Stine Jensen (47) - Volkskrant 7 juni

20190608
Plagiaat
Vermoedelijk zijn maar weinigen 100% origineel en blijven we in de meeste gevallen ergens steken tussen imitatio en creatio. Onze gedachten en opvattingen zijn vaak opgebouwd uit de verzamelende ideeën van anderen, een beetje geparafraseerd, behendig gecombineerd en dusdanig herschikt dat ze ermee door kunnen. Dit geldt niet als plagiaat, maar heet eruditie. Ideeën stelen van één persoon is plagiaat, maar het plagiëren van meerdere personen is onderzoek. Het is ook de vraag of plagiaat zo erg is. Het is altijd beter dan iets onbenulligs dat wel origineel is, maar verder niet ter zake doet.
Fragment column Bert Wagendorp - Volkskrant 6 juni

20190608
Muziek zie ik als een andere taal, waarmee je zonder woorden gevoelens kunt uitdrukken en oproepen. Rustig, blij, verdrietig, eigenlijk alle emoties die we kennen. Dat is een groot wonder. Het maakt niet uit of je er verstand van hebt Muziek is een onderdeel van onze beschaving, maar is ook met iets basaals verbonden. Het eerste geluid dat je hoort is de hartslag van je moeder, je eerste muziek. Het gehoor is wat het eerste komt en het laatste gaat. Ik heb vaak gespeeld voor stervende mensen. Muziek kan een grote troost zijn.
Interview met violist en stervensbegeleider Susanne Niesporek - Volkskrant 3 juni

20190608
Ze leven voort, in jou, in mij, in al wat ademt, daarin leven zij.
The Lion King - Overlijdensadvertentie Martine Bijl - Volkskrant 6 juni

20190608
Pauw hield met de beheerste controle van een jazzmuzikant, die vooral opvalt door de noten die hij niet speelt, slim het tempo erin en ontweek daarmee op virtuoze wijze het risico achteraf het verwijt te krijgen partijdig te zijn geweest.
Naar aanleiding van het door Pauw gefaciliteerde debat tussen Rutte en Baudet - Volkskrant 25 mei

20190608
Onderzoek is zien wat iedereen ziet en bedenken wat niemand heeft bedacht
Albert Szent-Gyorgyi - proefschrift Mirjam Lohuis - juli 2019


20190608
De verkiezingsuitslagen en de gele hesjes is allemaal een uiting van zorg en onzekerheid. Je kunt dan niet zeggen: onzekerheid en verandering zijn de enige zekerheid. De leiders moeten meer te bieden hebben. Als je de mensen geen perspectief biedt, worden ze boos. Dan voelen ze zich in de steek gelaten. En dan is er altijd wel weer een politieke partij die alles belooft op te lossen.
Interview met CEO Sijbesma van de Dutch State Mines (DSM) - Volkskrant 25 mei 

20190608
Je terugtrekken achter je grenzen is niet de oplossing voor mondiale problemen. Samenwerken en verbinden wel.
Interview met CEO Sijbesma van de Dutch State Mines (DSM) - Volkskrant 25 mei 

20190608
De essentie van economie is dat het een model is voor de specialisatie op competenties, de een is beter in dit en de ander in dat. De inrichting van de samenleving is gegroeid doordat mensen gingen doen waar ze goed in waren. De een was beter in buffels vangen en de ander in gewassen laten groeien. En aan het eind van de dag ruilden ze hun producten. Later kwamen goud en geld bij dat model, maar de essentie bleef hetzelfde.
Interview met CEO Sijbesma van de Dutch State Mines (DSM) - Volkskrant 25 mei 

20190608
Ik ben een paar dagen in Helsinki. Het Fins is een taal die je niet verstaat en die je ook lezend nauwelijks kunt begrijpen. Maar als Finnen elkaar ontmoeten zeggen ze 'moi', zoals je dat ook in Groningen hoort. Op precies dezelfde toon. Ah, herkenning, denk je, waarna je weer in een zee van onbegrijpelijkheid wordt gestort.
Column Paulien Cornelisse - Volkskrant 6 juni

20190608
Het lijkt op een sprookje. Maar in Denemarken krijgen huizenkopers op dit moment geld toe als ze een hypotheek nemen. Ze hoeven geen rente meer te betalen aan de bank. Ze krijgen zelfs een klein beetje rente. Wie een hypotheek opneemt voor een jaar van omgerekend € 250.000,- krijgt  570,- toe. Voor een looptijd van 5 jaar is dat nog altijd € 100,-. Om te voorkomen dat de Deense kroon sneller in waarde stijgt dan de euro moet de rente sinds 2012 continue onder die van 0% worden gehouden. Dit ter bescherming van de export naar de eurolanden.
Volkskrant 25 mei

20190608
De smartphone is zo aantrekkelijk omdat het leven zelf vaak tekortschiet. De smartphone bewerkt onze ervaringen via filters en apps, totdat ze aan onze verwachtingen voldoen. Pas dan zijn ze mooi genoeg om er zelf in te geloven
Allessandro Baricco in zijn boek The Game - Trouw 22 mei

20190608
Krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen en een andere uitkomst verwachten
Zelfhulpgroep Narcotics Anonymous - Jasper van Kuijk over ict en overheid - Volkskrant 25 mei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten