woensdag 31 juli 2019

Treffend Sprekend - juli 2019

20190731
De serveerster legde een papieren placemat voor mij neer, waarbij ze de kruimels die nog op tafel lagen, op mijn schoot schoof. 'O', zeiden we allebei. Ik klopte de kruimels van me af, en de serveerster ging over tot de orde van de dag. De serveerster leek me een student. Het leek me ook duidelijk dat haar levensbestemming niet in de horeca lag. Ik bedacht dat ik dit meisje misschien in een unieke periode van haar leven aantrof, de enige 2 weken waarin ze zich ooit dienstbaar zou moeten opstellen. Over 10 jaar zit ze in een raad van bestuur. Daar zal ze op misstanden wellicht ook reageren met een neutraal 'O', waarop anderen de kruimels wegkloppen.
Column Paulien Cornelisse - Volkskrant 19 mei

20190731
Ik hou me niet bezig met racisme en al die dingen. Ik kijk naar iemands ogen, niet naar huidskleur.
Celesta Plak (23) - topvolleybalster - interview in Volkskrant 23 juli 

20190731
Een stuk ruimtesteen is in de nacht van woensdag op donderdag vlak langs de aarde gescheerd. De planetoïde was groot genoeg om de Randstad in puin te leggen. Het stuk ruimtesteen, tussen 60 en 130 meter groot, vloog op een angstaanjagende kleine afstand van 71.000 km langs de aarde. Ter vergelijking de maan staat zo'n 384.000 km bij ons vandaan. Bij inslag had hij een krater van enkele kilometers veroorzaakt. De drukgolf had alles in een straal van 30 tot 50 km platgelegd. Dit soort bijna-botsingen komt geregeld voor. De laatste keer dat de aarde geraakt werd was in 1908. Toen ontplofte er een ruimtesteen van ca. 60 m boven Siberië.
Volkskrant 26 juli

20190731
All those moments will be lost in time, like tears in rain... Time to die
Overlijdensadvertentie Rutger Hauer - zelfgeschreven slot monoloog Hauer in Blade Runner - Volkskrant 27 juli

20190720
Macht is iets ongrijpbaars. Een braaf Kamerlid kan opeens gepromoveerd worden tot minister en je denkt: hij? En zelfs het Kamerlid zie je even denken: ik? Maar dan doet macht haar werk. Ambtenaren, parlementariërs, journaliste en burgers gaan hem behandelen als minister, onmiskenbaar, alsof hij nooit iets anders is geweest. Het omgekeerde is pijnlijker. In Den Haag kom je voortdurend oud-bewindspersonen tegen, lopend, fietsend, of staand bij de parkeergarage op zoek naar een bonnetje. Als politiek journalist rende ik ooit achter hem aan, hopend op wat extra informatie, voorbijgangers keken op. Nu loopt iedereen verder, alsof het er allemaal nooit echt toe heeft gedaan.
Fragment column Frank Hendrickx - 16 juli 

20190720
Democratie is het enige systeem dat zich telkens weer weet te vernieuwen, juist door oude leiders onbeschaamd af te danken. Alleen autocraten blijven zitten, net zo lang tot alles is verstard, te bang om de macht op te geven. Iemand zei ooit dat democratie een systeem is waarin mensen vrij mogen kiezen wie ze later de schuld gaan geven.
Fragment column Frank Hendrickx - 16 juli 

20190720
Dat vrouwenvoetbal is weer zo'n hysterische toestand. Ik gun ze het succes, maar waarom die hysterie erover? Alsof er een nieuw tijdperk begonnen is. Net als mannen rennen ze na en doelpuntje drie kwartier kussend en elkaar bevoelend rond het veld. Terwijl: hun werk is een doelpuntje maken! Als u straks klaar bent met dit interview gaat u toch ook niet op de redactie rondrennen en uw collega's kussen en knuffelen?
Interview Maarten van Rossum - Volkskrant 12 juli

20190720
Wandelen is de ideale manier om te ontspannen, terwijl je toch bezig bent. Je hoeft je niet druk te maken over waar je heen gaat: bij wandelen draait het om de weg zelf, niet om het doel. Het brengt vertraging met zich mee.
Filosoof en hoogleraar ethiek Paul van Tongeren - Volkskrant 18 juli

20190720
Mens durf te niksen.
Niksen is een positieve daad, zonder schuldgevoelens of negatieve connotatie van uitstelgedrag. Anders dan mindfulness, dat aanwezigheid in het hier en nu predikt, mogen gedachten in alle vrijheid afdwalen. Je moet het doen zonder concreet doel en dus niet om iets te bereiken of om productief te zijn. En dat vergt oefening. Nietsdoen moet je niet bewaren voor de vakantie. Het moet worden ingebed in onze werkcyclus. Om je werk goed te kunnen doen, moet je ronddwalen. Het beschermen van deze braakliggende tijd, is een daad van verzet tegen de tijdgeest.
Volkskrant 18 juli over het Nederlandse fenomeen.

20190714
Kool en geit zijn de hoofdrolspelers in het Nederlandse debat over hoe we nu verder moeten in de vaart der volkeren. Van hogerhand zal er blijven worden volgehouden dat het én-én is.  
Fragment column Sheila Sitalsing - Volkskrant 10 juli

20190714
Zoals bekend werd De Nachtwacht tijdens de verplaatsing van de kloveniersdoelen naar het Stadhuis (nu: Paleis op de Dam) in 1715 op maat gemaakt voor zijn nieuwe onderkomen. Wat wil zeggen: er werden delen afgesneden. We mogen er niet automatisch van uitgaan dat die delen verloren gingen. Het is denkbaar dat de restauratoren van dienst, zelf ook schilders, ze hergebruikten voor eigen werk. Dat zou kunnen betekenen dat die fragmenten nu ergens aan de muur hangen. Om ze op te sporen zou de draadstructuur van de schilderijen van rond 1715 aldaar actieve schilders (een drietal) moeten worden vergeleken met De Nachtwachts eigen draadstructuur.  
Operatie Nachtwacht toegelicht door hoofd beeldende kunst van het Rijks - Volkskrant 9 juli

20190714
Hier zit niks tussen land en lucht, geen staal, beton of glas.

Toneelvoorstelling De Poolse bruid - Onderdendam - Volkskrant 10 juli

20190714
We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard; because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one we intend to win, and the others, too.
John F. Kennedy (1962) - Overlijdensadvertentie Volkskrant 11 juni

20190709
Schiphol mag vanaf 2021 doorgroeien met 40.000 vliegbewegingen naar 540.000 vliegbewegingen. Terwijl het hele land in de ban is van de energietransitie en de burger gaat betalen voor een verduurzamingsoperatie, is het op Schiphol nog altijd 1970: geen vuiltje aan de lucht. De op Schiphol getankte taxfree-kerosine veroorzaakt bijna net zo veel CO2-uitstoot als het totale Nederlandse wagenpark. Een CO2-heffing gaat de luchthaven niet betalen. Onlangs verscheen een onrustbarend rapport over de concentraties fijnstof rond Schiphol. De luchtvaartsector is een subsidievreter waarbij vergeleken landbouw, veeteelt, cultuur en Hilversum in het niet vallen. Het journalistieke platform Follow The Money toonde recentelijk haarfijn aan hoe zwaar vliegtickets worden gesubsidieerd door de belastingbetaler. 
Fragment column Bert Wagendorp 9 juli

20190708
Ik heb een afkeer van mensen met een 'kloppend wereldbeeld', die van geloofsovertuigingen feiten maken en van mythes de werkelijkheid. Als een geloof wordt dichtgespijkerd ontaardt het snel in naar fundamentalisme. Voor mij is het genoeg me verbonden te voelen met de grote verhalen van de mensheid. Ik put daarbij vooral uit het hindoeïsme en het boeddhisme, maar ze staan ook in de Bijbel. Ze maken het mogelijk ordening aan te brengen en het alledaagse op een ander niveau te ervaren.
Gesprek met hoogleraar Aziatische religies Paul v.d. Velde in de serie 'zin van het leven' - Volkskrant 8 juli

20190708
Terwijl wij hier genoeglijk in de tuin praten, dobberen tegelijkertijd mensen op de Middellandse Zee. Dat is toch volslagen onbevattelijk? Hoe zulke verschillende gebeurtenissen zich tegelijkertijd kunnen voltrekken. Hoe goed en kwaad zich op hetzelfde moment kunnen voordoen, dat behoort allemaal tot het domein van het absoluut onbegrijpelijke. Er zijn mensen die dat beantwoorden met een god of koppelen het aan daden in een vorig leven. Het zijn manieren om het absoluut onbegrijpelijke te rechtvaardigen. Zelf geloof ik er niet in, maar we hebben ze wel nodig, er moet iets zijn dat het begrijpelijk maakt.
Gesprek met hoogleraar Aziatische religies Paul v.d. Velde in de serie 'zin van het leven' - Volkskrant 8 juli

20190708
Heuglijk nieuws: 'extra bos kan opwarming van de aarde keren'. De schop de grond in en even doorpakken met bomen planten, en we zitten weer op de broeikasuitstoot van voor de oorlog. Er is echter maar één probleem. De wereldwijde vernietiging van bossen gaat in een desastreus tempo. Ter verbetering van de biodiversiteit moeten in Nederland bossen wijken voor heide en zandverstuivingen. Ons maakbaarheidsdenken is al menige boom noodlottig geworden; wij houden er niet van dat de natuur maar een beetje op eigen houtje aan het groeien slaat, zonder meerjarenplan en bijbehorende vergunning. Je hebt dus de theorie van de reddende, en de praktijk van de verdwijnende bossen. Voor een houten brug over die enorme kloof heb je heel wat bomen nodig.
Column Bert Wagendorp 6 juli

20190708
Als overmorgen de wereld vergaat, plant ik morgen een boom.
Joodse levensfilosofie - Column Bert Wagendorp 6 juli

20190708
Van alles wat hij zei, bewaarde ik
zijn ogen, van zijn adem het stokken,
van zijn handen mijn trillen, van zijn gaan
mijn tranen. Mijn lief is mijn lief niet meer.
Margreet Schouwenaar (1955) besproken in de Rubriek Poëzie Goed en Slecht - Volkskrant 6 juli

20190707
Jongeren lezen weer massaal boeken op de fiets nu appen verboden is. Overal in Nederland zijn jonge fietsers gesignaleerd die weer gewoon een boek lezen op de fiets.
De Speld - 1 juli 

20190707
You don't need to be drunk to enjoy this island. But you need to be drunk to forget this island.
Peter gespot op vakantie in Indonesië 

20190703
Maar er was altijd dat ene ventiel waarmee we in zware gesprekken de overdruk konden laten wegsissen.
Gesprek met Lilian Bom over haar overleden hartsvriendin Renate Dorrestein - Volkskrant 26 juni

20190703
We danken onze maaltijd niet aan de welwillendheid van de slager, de brouwer of de bakker, maar het feit dat ze hun eigenbelang voor ogen hebben.
Oneliner van Adam Smith (1723-1790) in de volgens velen de Bijbel van de economie: Wealth of Nations

20190703
De zorgkosten (de ruime definitie: incl. welzijn) hebben in 2018 de €100 mld gepasseerd. Dat is € 5.800 per hoofd van de bevolking. Stel u maakt deel van een huishouden met 2 volwassenen en 2 kinderen. Dan zijn de zorgkosten voor uw huishouden ruim € 23.000 per jaar. 
Rubriek Het spel en de knikkers - Frank Kalshoven - Volkskrant 29 juni

20190703
Wij praten niet met elkaar. Wij voelen ons slechts onderbroken.
Godfried Bomans

20190703
De onderstroom die niemand ziet bepaalt de richting op elk gebied
Stef Bos (1977) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten