zaterdag 30 november 2019

Treffend Sprekend - november 2019

20191124
Ik was verliefd. Ruben was op mij en ik op hem, we hadden superlang verkering, drie weken ofzo. Maar ik wilde toch liever vrienden zijn. Gelukkig vond hij dat goed.
Portret van een kind in haar slaapkamer - Jara (7) - Volkskrant 22 okt

20191116
Onderbemande en overbestuurde organisaties
Volkskrant 17 sept

20191116
Hier penseelt de dichter
zijn woorden tot een beeld,
de zanger beitelt zinnen
luidkeels tot een verhaal.
Kijk maar, hoor maar.
Gedicht van Peter van Vleuten op de tas van de kunsttiendaagse 2019 Bergen

20191110
Mirakels spul vangt CO2 uit de lucht
Gooi het bij bomen, in wegbermen, op akkers en stranden en het gaat vanzelf het broeikasgas COwegvangen. Na succesvolle proeven met het mineraal olivijn dromen wetenschappers van grootschalige toepassingen. Olivijn is het meest voorkomende gesteente in de aardmantel. Olivijn verweert nl. langzaam tot kalk en gebruikt daarvoor water en COuit de lucht.
Onderzoeker Jos Vink van kennisinstituut Deltares - Volkskrant 22 okt 

20191110
Boeken inslaan als een halvegare gaat weliswaar langzamer dan er een kast voor te timmeren, toch gaat kopen toch nog bliksemsnel, eigenlijk. Zeker naast een vaak vergeten kant van het boek, voor velen de dark side ervan, namelijk: lezen.
Column Peter Buwalda - Volkskrant 8 nov

20191110
De drie peilers van de retorica, zoals beschreven door Aristoteles, zijn Ethos, Pathos en Logos: gezag, gevoel en woordkeus. Iedereen die een oordeel moet vellen laat zich ofwel overtuigen doordat hij zelf in een bepaalde gemoedstoestand is gebracht (pathos) of doordat hij de sprekers bepaalde karaktertrekken toeschrijft (ethos) of doordat het feit is bewezen (logos). Dat zijn richtlijnen voor de spreker, maar hoe zit het met zijn omgeving? Dat is de vierde pijler Kairos: tijd, moment, gelegenheid, gepastheid. De kracht van de kairos: welke woorden werken bij de doelgroep en welke niet. Het is niet wat jij zegt, maar wat zij horen. ... De redenaar kan wel in de taal van gisteren blijven spreken, maar dan verdwijnen zijn pijlen in het niets.
Jan Kuitenbrouwer in de Volkskrant 26 okt 

20191110
We eten geen vlees, moet u weten, dus zit ik op zondag, wanneer ouderwetse mannen hun vleesmessen hanteren, een beetje voor me uit te kijken.
Column Peter Buwalda - Volkskrant 8 nov

20191110
We zien het vaak gebeuren: vliegen die ondersteboven op een plafond gaan zitten. Met een hogesnelheidscamera's hebben wetenschappers de bewegingen voorafgaand aan de een landing op zijn kop geanalyseerd. Ze zagen dat de beestjes op het laatst vrij complexe toeren uithalen. De landingsprocedure kent verscheidene fasen. Ze vallen niet omlaag dankzij de kleefhaartjes aan hun poten. De omgekeerde landing neemt een twintigste van een seconde in beslag. 'Ons werk laat zien hoe snel die bewegingen in een extreem klein zenuwstelsel kunnen worden uitgevoerd.'
Onderzoek aan Amerikaanse en Indiase universiteiten - Volskrant 24 okt - 

20191110
Het boek is als een lepel, een schaar, een hamer, een wiel. Als het uitgevonden is, kan het niet verbeterd worden.
Umberto Eco - Artikel over gerenoveerde boekhandel Donner in Rotterdam - Volkskrant 24 okt

20191110
De ruimtesonde Voyager 2 - inmiddels de 40 gepasseerd - heeft het zonnestelsel verlaten. Dat levert nieuwe inzichten op over de ijle buitengrenzen van ons kosmisch thuis. Toch is de beroemdste foto van de Voyager missies een beeld dat Voyager 1 van de aarde schoot, van een afstand van 6 mld km. Daarop is onze planeet een klein blauw lichtpuntje, kleiner nog dan een pixel. Deze pale blue dot werd een symbool voor de nietigheid en kwetsbaarheid van onze planeet. 'Al onze aanstellerij, onze ingebeelde belangrijkheid, de misvatting dat we een soort bevoorrechte positie in het universum hebben ... dat wordt allemaal aangevochten door dit ijle puntje licht'.   
Artikel in Volkskrant van 5 nov, waaronder een citaat van de Amerikaanse sterrenkundige Carl Sagan

20191110
Ik heb een beetje los-vast relatie. Ik zou nooit meer willen samenwonen, daar ben ik veel te eenzaterig voor. Als je zo'n vrouw in huis neemt, gaat ze de prullenmand verplaatsen, en foto's neerzetten. Dat moet ik allemaal niet.
Interview met Gerard Cox (1940) - Volkskrant 3 nov

20191110
Natuurlijk is er onvrede over de allochtonen. Die zijn indertijd in de arbeiderswijken komen wonen, en de arbeiders mochten vervolgens de multiculturele samenleving uit gaan vinden. Al die mensen die zo'n genuanceerd oordeel hebben, wonen zelf niet in die arbeiderswijken, hoor. De mensen daar zijn aan hun lot overgelaten, ook, nee jĂșist door de Partij van de Arbeid.
Interview met Gerard Cox (1940) - Volkskrant 3 nov

20191110
Mijn ervaring met jonge mensen is: ze weten niet zoveel, maar ze weten wel alles beter.
Interview met Gerard Cox (1940) - Volkskrant 3 nov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten