dinsdag 31 december 2019

Treffend Sprekend - december 2019

20191225
'Oplossingen zijn het probleem niet,' hoorde ik Theo Maassen een keer zeggen tijdens een voorstelling. Het was het soort zinnetje waarvoor ik naar het theater kom. Een zinnetje dat in mij landde en precies daar valt waar een leegte was. We leven in wereld vol willekeur en chaos. Steeds hopen we dat we oplossingen hebben voor problemen. Het zinnetje van Maassen is zo krachtig omdat het een zekere schoonheid in zich heeft. Die schoonheid zit hem erin dat een tegenstelling waar we iedere dag mee van doen hebben, even wordt beschreven. De chaos lijkt daardoor even getemd. Dat is wat goede grappen, poëzie en eigenlijk alle kunst teweeg kan brengen. Ze heft even de spanning op die we voelen omdat we op zoek zijn naar hoop. 
Micha Wertheim - cabaratier, columnist en kinderboekenschrijver

20191225
Wat me het meest verbaast bij de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen en het vervolgens uitgeeft om zijn gezondheid terug te krijgen
Dalai Lama- toespraak Ard Schenk - 18 dec

20191225
De wijze laat zich door waarschijnlijkheden leiden
Cicero (106 - 43 v Chr)

20191225
Het leven is kort en we hebben nooit genoeg tijd de harten te verblijden van hen die de duistere reis met ons maken. O, aarzel toch niet lief te hebben, maak haast met vriendelijkheid.
Henri Amiel (1821-1881)

20191225
Het leven van de mens is als een dobbelspel; als je niet gooit wat je wilde gooien, moet je al je vaardigheid gebruiken om er toch het beste resultaat uit te halen.
Terentius (ca 190-160 v Chr)

20191225
Tussen de hoofdstukken door kun je mijmerend langs de Amstelkade lopen en dingen opmerken die daardoor niet opgemerkt zijn gebleven
Column Paulien Cornelisse - Volkskrant 21 dec

20191213
Het 9-jarig wonderkind Laurent Simons stopt met zijn studie Electric Engineering aan de TU Eindhoven. Volgens de universiteit was het de 'uitdrukkelijke wens' van zijn vader dat hij voor zijn 10de verjaardag zijn bachelordiploma zou behalen. Nadat de TU liet weten dat geen haalbare kaart te vinden, hebben zijn ouders besloten dat Laurent stopt met de opleiding. Vader Alexander Simons zegt dat Laurent 'aan zijn carrière moet denken'.
Volkskrant 11 dec

20191213
Nu voert het schip jouw koers
met onze liefde als sterren
Overlijdensadvertentie Volkskrant 5 dec

20191213
Ik heb altijd een bijzondere aantrekkingskracht tot de puntkomma gevoeld. Er was iets mee, iets speciaals dat ik niet begreep, bijna mysterieus. Ik wilde hem ook wel gebruiken, maar ik wist niet hoe. Ik durfde niemand om raad te vragen. Bang dat je alleen al door de vraag te stellen liet blijken hoe groot het gat was op de plaats van je verstand. De puntkomma was het enige leesteken dat door volwassenen werd gebruikt. Het was een soort klasse waarbij het gebruik beperkt bleef. Je zag ze vooral bij mensen die van tekst wisten: schrijvers en intellectuelen. Het was een groep waar ik bij wilde horen. De puntkomma scheen me een soort toegangscode tot dat geheime genootschap. Zo rond mijn 30ste ben ik ermee begonnen, heel voorzichtig, eerst eentje, verdekt opgesteld in de voorlaatste alinea van een verhaal, en later nog een paar meer. Het gekke was, of eigenlijk schokkende: mensen lazen de puntkomma en daarna lazen ze gewoon door. Ongehinderd.
Column Peter Middendorp - Volkskrant 21 sept 

20191213
Wat is je grootste droom?
Om later in een Fiat 500 te rijden met een teckel. En dan zouden we samen naar een leuk riviertje rijden. 

Portret van een kind in haar slaapkamer  - Robin Maas (9) - Volkskrant 10 dec

20191208
..... Het pad dat je gaat,
het spoor dat je achterlaat .....
Overlijdensadvertentie Volkskrant 4 dec

20191208
Volgens de economische theorie is rente een vergoeding voor tijd. Mensen die hun consumptie uitstellen door te sparen krijgen een beloning, mensen die de consumptie naar voren halen door te lenen moeten daarvoor betalen. Nu staat dat allemaal op zijn kop. De factor tijd is omgedraaid.
De kwestie Peter de Waard - Volkskrant 27 nov

20191208
Wie een brug legt 
naar een ander
kan altijd heen
en terug
Jana Beranová - overlijdensadvertentie Volkskrant 30 nov

20191208
In die tijd ging het nog slechter met het milieu dan nu. De grap was dat je een fotorolletje kon ontwikkelen in de Rijn. Daar zaten genoeg chemicaliën in.
Gesprek met presentator Menno Bentveld van onder meer Vroege Vogels - Volkskrant 6 dec 

20191201
Het filmhuis is niet hufterproof, maar juist verzorgd; de redenatie is dat mensen zich gedragen op de manier waarop je ze tegemoet treedt.
Over het nieuwe Forum Groningen - Volkskrant 9 nov

20191201
Wij hebben allemaal levenslang het fijnstof ingeademd van de sociale discriminatie die ons omringt schrijft socioloog Abram de Swaan in zijn boek Tegen de vrouwen.
Volkskrant 28 nov

20191201
In het sprookje Momo en de Tijdsbespaarders verstoren mannen in grijze pakken een relaxte gemeenschap door mensen op te jagen tot een efficiënt en nuttig leven. De gespaarde tijd beloven de mannen in grijze pakken in een kluis te stoppen tegen een rente in de vorm van extra tijd. Maar stiekem draaien ze er sigaartjes van, waardoor de tijd in rook opgaat. Alleen het meisje Momo weigert eraan mee te doen. Samen met de schildpad Kassiopeia, het huisdier van vadertje Tijd, probeert ze de dieven van de tijd te slim af te zijn en terug te keren naar de relaxte gemeenschap van voorheen waar kan worden gelummeld. Maar in deze tijd van negatieve rentes moeten sprookjes worden herschreven, net als economieboeken. 
De kwestie Peter de Waard - Volkskrant 27 nov

20191201
De dokter vindt dat ik beter aan mijn memoires kan beginnen
Cartoon Stefan Verwey - Volkskrant 23 nov - patiënt tijdens bezoekuur

20191201
Wat je overkomt heb je niet in de hand,
wel hoe je er mee omgaat
Overlijdensadvertentie Volkskrant 22 nov

20191201
Ik kan genieten van mooi toneelspel, maar soms ontroert me het toch niet, omdat je alleen naar ijver zit te kijken. Dan hoor en zie je niet iemand die bezig is met lekker spelen, maar iemand die bezig is met geen fouten maken.
WT Schippers in de Volkskrant 23 nov

20191201
Op zoek naar de Renoirheid
Renoir is bijna 100 jaar dood, maar zijn werk leidt nog tot hevige discussie. Met het presidentschap van Donald Trump kreeg de een vlucht. Renoir is zijn favoriete schilder. Al die verstandige geleerde mensen die met welbespraakte argumenten Renoir verdedigen, moeten zich realiseren: Donald fucking Trump is het roerend met je eens. Ik zou echt schrikken als ik het over wat dan ook eens was met Trump
Organisator en politiek activist Max Geller - Volkskrant 29 nov

20191201
Hoe vager je praat, hoe beter. Niemand heeft een idee waar het over gaat, maar dat geeft niet, dat hoort. Daarom wordt er afgehecht, kort cyclisch ingestoken, voortgeborduurd en naar elkaar toe geleveld. We praten zo omdat het onduidelijk moet blijven. Want als we het concreet maken, wordt het helder dat het nergens over gaat. Want zodra de mensen in duidelijke taal gaan praten, snapt iedereen het en krijgen ze kritische vragen.
Interview met Japke Bouma over heruitgave van Gids voor de kantoorjungle - Volkskrant 29 nov.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten