zaterdag 29 februari 2020

Treffend Sprekend - februari 2020

20200222
Muziek draagt ons op hemelse vleugels voort. Wij allen zijn klanken, in de wind gemengd. In oplossende akkoorden bewegen wij ons voorwaarts in de nacht.
Uit Theatre of the World - Overlijdensadvertentie Reinbert de Leeuw (1838-2020) - Volkskrant 19 feb

20200219
Bezoekers moeten het gevoel hebben dat ze alles in zich op kunnen nemen. Je moet opgeladen naar huis gaan in plaats van moe en overvoerd. Meer ruimte, meer lucht, meer energie.
Directeur Suzanne Swarts over Museum Voorlinden - Volkskrant 19 feb

20200217
Compromisloos met een groot hart, bevlogen en altijd op zoek naar betekenis
Overlijdensadvertentie Reinbert de Leeuw (1938-2020) - Volkskrant 14 feb

20200217
In het verleden ligt het heden, in het nu wat komen zal
Naar Bilderdijk 

20200216
Soms praat ik tegen mezelf en dan moeten we allebei lachen
Loesje

20200216
Iedereen praat over het weer, maar niemand doet er iets aan
Loesje

20200212
John Clees sprak ooit voor TomTom de Engelse navigatieteksten in. Voor 'bestemming bereikt'verzon hij: From now on you're on your own. Precies zo zal het voelen, na 31 januari.
Tom Egberts over de Brexit - Volkskrant 23 jan

20200212 In een scène zegt de moeder van Gedda: 'Mannen hebben geen benul van wat ze hier doen op de wereld. En wij zijn er om ze dat uit te leggen.'
Interview met Herman Finkers n.a.v. de film De beentjes van St Hildegard - Volkskrant 8 feb

20200212
Het is goed dat bij extreme weersomstandigheden of een beginnende epidemie tijdig de noodklok wordt geluid. Maar de voorzorgsmaatregelen die worden genomen, lijken elke keer ingrijpender te worden. Niet alleen elke risico moet worden uitgesloten, ook de kans op een risico.
Column Peter de Waard - Volkskrant 12 feb

20200212
Incidentele rampen worden steeds meer uitvergroot, terwijl structurele problemen als extreme armoede en bestaande ziekten steeds minder aandacht krijgen.
Column Peter de Waard - Volkskrant 12 feb

20200209
Met het Missa in Mysterium, dat poogt contact te maken met alles wat buiten de tijd ligt. Zo zeggen we dat het Twents als iemand dood is: 'Hij is buiten de tijd'. .... Ik ben niet bang voor de dood, maar het lijkt me niet leuk. Sterven gaat nooit prettig. Daar moet je gewoon doorheen. Het dood zijn lijkt me dan weer geen enkel probleem. Aan reïncarnatie  moet ik niet denken; dat het hele gesodemieter weer van vooraf aan begint. Ik denk altijd maar zo: ik vind het leven niet erg, maar je moet er geen gewoonte van maken.
Interview met Herman Finkers - Volkskrant 8 feb

20200209
De weg is het doel, 
Kome wat komt
Licht dat niet dooft.
Liefde die blijft
Overlijdensadvertentie Volkskrant 5 feb

20200209
In Duitsland gaat het vandaag niet over Ciara: onze oosterburen doopten de storm Sabina. Dat komt doordat Duitsers lage- en hogedrukgebieden kunnen 'adopteren', zodat ze er hun eigen naam aan kunnen verbinden. Zo heeft ene Sabina Kaufmann het lagedrukgebied dat de huidige storm veroorzaakt 'gekocht' - het adopteren van een lagedrukgebied kost meer dan 200 euro. Dat geld gaat naar een goed doel. En hogedrukgebieden zijn overigens duurder dan lagedrukgebieden; ze zijn populairder en langer zichtbaar. Lagedrukgebieden hebben het ene jaar vrouwennamen en het andere jaar mannennamen. 
Nu.nl - zondag 9 feb
  
20200209
Zijn motto was vertrouwen. Contracten sloot je alleen af om in een diepe la te laten verstoffen. Als je met een klant in zee ging, deed je dat voor een win-winsituatie.
Postuum - Jan Willem Breukink (1952-2020) van Seed Valley

20200202
Literatuur wortelt in de werkelijkheid en zij onthult veel over de normen, waarden en taboes van een tijd. Ik kreeg als student ingepompt dat literatuur pure esthetiek was, tijdloze artistieke schoonheid. Kunstwerken waren door de tijd besmet geraakt en wij onderzoekers moesten de tijd eraf krabben, dan werd de essentie blootgelegd. Ik vond dat volslagen onzin.
Interview met hoogleraar  historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij - Volkskrant 25 jan

20200202
Converseren is een complexe vaardigheid zonder expliciete regels
De meeste gesprekken verlopen soepel, dankzij ongeschreven regels. We managen het verloop samen gedurende het gesprek. De basisregels zijn: we spreken om beurten, de een na de ander, zonder elkaar te overlappen of te lang stil te blijven tussen de beurten. Een stilte van een seconde is al lang. Gemiddeld duurt een stilte 250 milliseconden. Kort door elkaar heen praten doen we voortdurend - als dat nooit zou gebeuren verliepen de gesprekken ontzettend houterig. 
Promotieonderzoek psycholinguïst Mathias Barthel - Volkskrant 22 jan

20200202
De nacht is de spiegel van de dag. Wie zijn dagen vol plempt en zichzelf opdraait, zal niet kalm zijn bedje instappen. Je moet een knop omzetten. De avond is er niet om nog snel even wat zaakjes te regelen, maar om een overgang te maken van activiteit naar rust. Die tijd moet je jezelf gunnen.
Column filosoof Marjan Slob - Volkskrant 27 jan 

20200202
'Je moet slapen', beet ik mezelf toe, 'anders houd je het niet vol. Morgen staat er weer veel op het programma'. Tevergeefse instructies natuurlijk, want slapen is niet iets wat je kunt doen. Slapen is juist een kwestie van laten. Van overgave, van controleverlies.
Column filosoof Marjan Slob - Volkskrant 27 jan 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten