maandag 30 september 2013

Treffend Sprekend - september 2013

20130929
She took him out to a café for breakfest, and then they went to what he called a 'literary' café on the Kloveniersburgwal for more coffee.
John Irving - A widow for One Year - tekst opgemerkt door Fons tijdens weekendje Amsterdam

20130927
Ben je liever ruwweg juist, dan precies onjuist?
Uitspraak Keynes

20130927
Over één ding zijn vriend en vijand het eens: niemand kan zo elegant en in zoveel toonaarden iedereen aan het lijntje houden als Mark Rutte. De minister-president is als wuivend riet. Hij buigt en zwenkt in de harde wind van de oppositie, wekt zo de indruk volop in beweging te zijn. Maar zodra het kan veert hij weer overeind en vragen de omstanders zich af of hij echt van zijn plaats is gekomen of dat het een droom was. Voor liefhebbers van het politieke handwerk biedt de 2e dag van de Algemene Beschouwingen een fascinerende  kijk in de machinekamer. Rutte moet een wankel evenwicht bewaren.
Ariejan Korteweg in de Volkskrant van 27 sept

20130927
Over 1,75 mld jaar komt de aarde in de hete zone van de zon terecht en stijgt de temperatuur zo sterk dat oceanen verdampen en al het leven uitsterft! Sinds ik dat weet leef ik heel sterk in het moment
Sigmund van 27 sept

20130926
En toen scoorde hij dus ook nog twee keer. Eerst een gelijkmaker, nota bene in de 67e minuut: 67, op die leeftijd overleed om Gerrie, je verzint zoiets niet. Van mij had Robert Mühren van FC Volendam woensdagavond matchwinnaar mogen worden in de Arena. Niet eens omdat Ajax zo armetierig voetbalde, maar gewoon omdat het verhaal zo prachtig zou zijn geweest. Ik zou het hem hebben gegund.
De avond van Mühren door Menno Pot op Nu.nl van 26 sept 

20130926
Je moet oppassen het kind niet met het badwater weg te gooien, maar het is wel nodig om het badwater tijdig te verversen.
Herkomst onbekend

20130926
... Dat mis zo in Tweede Kamer: even om de hoek kijken naar de werkelijkheid
Adriaan van Dis in de DWDD van 26 sept

20130926
Volgens Wilders was Pechtold te klein, te miezerig, om ook maar 1 minuut serieus te nemen. Hij verklaarde echt niet te reageren op de ultieme miezerigheid die Pechtold ten toon had gespreid. Wilders vond samenvattend Pechtold zielig, miezerig en hypocriet. Het sullige klapvee in de PVV-bankjes begon enthousiast met de vuistjes te roffelen vanwege zoveel eloquentie. En van de kamervoorzitter mocht Wilders ongehinderd schelden. Alexander Pechtold had Wilders gevraagd of hij afstand wilde nemen van de aanwezigheid van rechtsextremistische types en symbolen tijdens de PVV-manifestatie. Wilders schoot in de stress en klampte zich als een drenkeling in doodsangst vast aan het woordje 'miezerig'.Wilders had eenvoudig kunnen antwoorden dat hij ook niet blij was de aanwezigheid van sommige gasten op zijn feestje. 
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 26 sept

20130925
Geloof niet alles wat je denkt
Auteur onbekend - Dagelijkse Gedachten van 14 sept

20130925
Beschouw het leven niet als een probleem om op te lossen, maar als een realiteit om te ervaren.
Soren Kierkegaard - Dagelijkse Gedachten van 16 sept

20130925
Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verleden.
Gerald Jampolsky - Dagelijkse Gedachte van 17 sept

20130925
Als ik hier op de werkvloer in Culemborg met een nieuw idee kom, krijg ik feedback, ideeën, enthousiasme en ook kritiek. Er gebéurt iets met mijn plannen. En die worden daar beter van. Als ik hetzelfde doe in onze Chinese vestiging, krijg ik applaus en gaan ze vervolgens hun stinkende best doen om precies te doen wat ik ze verteld heb. Daar kan het plan dus nooit beter worden dan ik ben, terwijl het hier profiteert van de inbreng van iedereen.
Pieter Noorlander van kantoormeubelmaker Gispen in MT van 12 juli 2012

20130925
Ach, de liefde. Geen kruid is er tegen gewassen. Een beetje stad heeft wel een brugleuning met love locks. Het heeft zich verspreid als een ijzeren virus. Verliefde stelletjes zetten hun naam op een hangslot, bevestigen het aan de brug en gooien de sleutel - hoe romantisch ook - in het water. Miljoenen liefdes werden 'bekrachtigd' met een slotje aan een brug. De herkomst van het verschijnsel is raadselachtig. Italië eist de dubieuze eer op: Ii het boek Ho voglia dite uit 2006 laat auteur Federico Moccia 2 verliefde tieners hun namen op een slotje schrijven om dit te bevestigen aan de Ponte Milvio in Rome. Niet alle bruggen zijn echter bestand tegen het gewicht van zoveel slotjes: tienduizenden slotjes dreigen de Parijse Pont des Arts uit het lood te trekken.
Last van de Liefde door Neil Westerlaken in de Volkskrant van 25 sept

20130925
Dimitri C staat dinsdag voor de rechtbank van Amsterdam omdat hij op een bed is gaan liggen. Maar het was niet zomaar een bed dat hem in het verdachtenbankje deed belanden. Het ding stond in het Rijksmuseum. Zijn kunststukje neemt maar 15 seconden in beslag. Maar in die tijdsspanne is het rustbed wel beschadigd, stelt het museum. Omdat de verminking zelfs behoorlijk zou zijn, staat de student uit Aken voor 3 rechters en niet een enkele. Later blijkt dat de schade zo miniem te zijn dat het museum geen vergoeding claimt. Toch vordert de de Officier een boete van €12,50. Dimitri: 'Ik heb er achteraf veel spijt van. Ik heb 2 dagen vastgezeten en heb er slapeloze nachten van gehad.' De uitspraak is 8 oktober.
Van onze verslaggever Michiel Kruijt in de Volkskrant van 25 sept 

20130922
In de woestijn van Nevada bereikten studenten van de TU Delft een snelheid van 134 km per uur. Daarmee hebben ze het wereldrecord snelfietsen verbeterd.
Volkskrant van 21 sept

20130921
Het eerst huwelijk in 1977, met studiegenoot Ulrick Merkel, hield slechts enkele jaren stand: 'Ach, iedereen trouwde in die tijd, het was een vergissing.' Curieus genoeg behield Angela Kasner wel de naam van haar eerste man.
Artikel over Angela Merkel - Volkskrant 21 sept

20130921
Ze laat ze allemaal praten, zegt zelden iets. Als dan iedereen uiteindelijk afgetobd stilvalt, vat zij alles nog eens samen, in de richting zoals zij dat wenst. En dan knikt iedereen tevreden.
Weekblad Stern over Angela Merkel - Volkskrant 21 sept

20130921
Begroten is het onmogelijke met elkaar verenigen. Je moet tegelijk de economie stimuleren én zorgen dat de overheidshuishouding niet totaal in de soep loopt én de economie voor de lange termijn hervormen én bezuinigen. En bij dat alles moeten de effecten in de samenleving nog enigszins draaglijk zijn. Dat is een waanzinnige puzzel, een kunst.
Joris Dijsselbloem over prinsjesdag - Volkskrant van 21 sept

20130920
In de designstudio van Volvo wijst Fedde Talsma op de horizontale chromen spijlen in de grille, het afgenomen aantal hoeken in het koetswerk. 'Het oogt zelfbewuster nu, minder zenuwachtig'. De Volvo heeft de laatste jaren de robuuste rechthoek - criterium: er moet een koelkast in passen - verlaten.
Over the Dutch Designers bij grote automerken - Volkskrant van 20 sept 

20130920
Voor wie net kan lopen, heeft het van de grond komen zo'n magie dat wandelen zelf al een voortdurend soort springen is; de eerste jaren wordt vooral gehuppeld. Daarna worden allerlei spelletjes bedacht om het gevoel van te zweven opnieuw op te zoeken. Het maakt niet uit of het een fractie van een seconde duurt, zo lang dat moment maar herhaald en herhaald kan worden. Ook een ervaring die een of twee tellen duurt, kan intens zijn. Een goede sprong is een belofte. De belofte even los te zijn, vrij te zijn. Daarom is de beste sprong die in het spel mét anderen: je ervaart de vrijheid en autonomie ten opzichte van degenen van wie je loskomt. De sprong is de macht van de schoonste soort. De schijn dat er geen weerstand is, geen zwaartekracht.
De Sprong door Wieteke van Zeil in de Volkskrant van 20 sept

20130920
Doodmoe werd ik van Wagners noten. Die zoeken in alles de grens op. Elke spanning lost op in een volgende. Nooit krijg je het gevoel: we zijn weer thuis.
Interview met dirigent Anthony Hermus in de Volkskrant van 20 sept

20130920
Een schilderij is voldaan als de meester zijn voornemen daarin heeft bereikt.
Uitspraak Rembrandt volgens een van zijn leerlingen - Volkskrant van 20 sept

20130920
Ik neig er toe dit juweel te behouden voor de vaste gasten (en mezelf). Daarom doe ik het maar zo: beschouw deze perfecte zaak als een geheim dat je koestert en laat haar het liefst met rust.
Johannes  ten Dam over Restaurant Hap-Hmmm - Eerste Helmerstraat 33 Amsterdam - Volkskrant

20130920
... Het is een zo'n klein schepje soep, dat ik me niet kan inhouden en zeg: 'Ik geloof dat mijn kommetje nat is.'
Johannes ten Dam over Come Stadhouderskade 62 - Volkskrant

20130920
Smaak is niet een kwestie van meerderheid of democratie 
Culinair journalist Johannes  ten Dam  - Volkskrant

20130919
Ik schreef onder andere dat Johannes van Dam niet alleen altijd alles wist, maar ook altijd beter wist. En er niet de man naar was om dat voor zich te houden. Van Dam beaamde dat volmondig. Ze noemen me wel eens arrogant, maar dat ben ik niet. Ik ben pedant, dat is heel wat anders. Iemand die arrogant is, vindt zichzelf beter dan de anderen. Iemand die pedant is, weet dingen beter en wil dat ook uiten. Toch vond hij zichzelf geen bedweter. Een bedweter is iemand die meent alles beter te weten. Ik weet beter. Het is Van Dam ten voeten uit.
Postuum Johannes van Dam - culinair leermeester - Mac van Dinther in de Volkskrant 19 sept 

20130918
Leden van de Staten-Generaal
Voor het eerst sinds 126 jaar las een koning de Troonrede voor. Zijn voorganger Willem III sprak in 1887 de volgende woorden: Mijn Heeren! Met genoegen bevind ik Mij te midden der vertegenwoordigers van het Nederlandse volk, dat in den loop van dit jaar duidelijke blijken heeft gegeven van zijne verknochtheid aan Mij en Mijn Huis.
Volkskrant van 18 sept

20130918
Hier en daar werd gesuggereerd dat RTL de prinsjesdagcijfers wel in het Torentje opgehaald zou hebben. Dat het de premier zelf was geweest die het verstandig vond alle koopkrachtsomberte alvast de deur uit te doen voordat hij ons vandaag in zijn Troonrede weer wat moed probeert in te praten. Nu luidt een oude Haagse wet dat het schip van Staat het enige schip is dat van boven lekt, maar toch is het het uitgesloten dat het lek zó hoog moet worden gezocht. Er is nl. nog een Haagse wet: Mark Rutte lekt niet. Als sinds zijn aantreden voert de premier een verbeten strijd tegen het fluistercircuit.
Van onze verslaggevers Gijs Herderscheê en Raoul du Pré in de Volkskrant van dinsdag 17 sept - Prinsjesdag

20130918
Als de tamtam geen leugens heeft verspreid en wandelgangen de echo van gefluister niet hebben vervormd, horen we vandaag dat de regering heeft besloten tot de aanschaf van 35 JSF's. Het is natuurlijk wel mooi dat de zaak wordt beklonken onder koning Willem-Alexander, zelf een geoefend vlieger. Jammer dat zijn grootvader het niet meer mag meemaken: tóch weer een Lockheed. Bij Jack de Vries, Hans Hillen en Mat Herben thuis - om maar wat JSF-apostelen te noemen - wordt straks de polonaise ingezet: elf jaar gekonkel, gefoezel, gelieg en gemanipuleer hebben eindelijk tot het gewenste resultaat geleid. Het gedraai van Bos indertijd was maar een rondedansje vergeleken met Samsons duizelingwekkende pirouette in het JSF-dossier. Op 3 juli zou de JSF uitgeruild zijn tegen een stuk of wat sociaal-democratische hebbedingetjes. De Topguns krijgen 4,5 mld en geen cent meer, moeten daar zelf maar iets moois voor uitzoeken, lekker gaan raggen en jakkeren en 40 jaar niet meer zeuren. De JSF slokt zo veel van het budget op dat we straks trouwens helemaal geen leger meer hebben: dan zijn marine en landmacht verpatst om wat gammele JSF's in de lucht te houden. 
Column van Bert Wagendorp in de Volkskrant van 17 sept

20130916
Droomboek
Ze hadden het nog zo beloofd: dit jaar geen gelek uit de stukken. Maar gisteravond stond dat dekselse RTL met een clandestien verkregen exemplaar van de MEV te zwaaien, het heilige boek waarin de doorrekening staat van alles wat het kabinet van zins is te doen en waarin de Economie kan lezen wat ze de komende jaren dientengevolge geacht te worden te doen. Daar sta je dan als koning. Alles om te voorkomen dat de koning morgenmiddag voor paal zit op de troon, opgewarmde kliekjes zit voor te lezen.
Column van Sheila Sitalsing in de Volkskrant  van 16 sept

20130916
The power of shower
Om een briljant idee te krijgen onder de douche moet je de dag ervoor waarschijnlijk toch lang hebben gepuzzeld. Na een dag hard denken, zit je brein overvol en zie je geen heldere oplossing meer. Als je afstand neemt verdwijnt de irrelevante informatie en ontstaat ruimte voor verbindingen tussen de relevante stukje kennis. Dat het brein in de uren voor de ochtenddouche tot rust is gekomen, helpt mee. Het geheugen is dan beter opgeruimd. Vlak na het opstaan is de harde schijf als het ware opgeschoond. Men spreekt ook wel over de incubatietijd van ideeën: het antwoord zit al ergens in het hoofd maar kwam niet eerder door. Een briljante ingeving kan zich natuurlijk ook aandienen als je bijv. sport of op de wc zit. 
Ellen de Visser in gesprek met hoogleraar De Dreu in de Volkskrant van 16 sept

20130916
Geen mens is zo aanwezig 
als de mens die wordt gemist
Rouwadvertentie Volkskrant van 16 sept

20130915
Pierre van Hooijdonk over een speler van Feijenoord: 'Hij bepaalt wat de keeper denkt wat hij doet.' Er viel een stilte en iedereen keek hem glazig aan. 
NOS Studio Voetbal van 15 sept

20130915
Het ruimtestation ISS cirkelt op een afstand van 350 km rond de aarde. De zwaartekracht van de aarde werkt daar nog voor ca. 90% (4% afname per 100 km). De gewichtsloosheid van de astronauten wordt veroorzaakt door de voortdurende valbeweging van het ruimtestation. De enige reden waarom astronauten in hun ruimtestation vrij kunnen rondzweven is dat ze samen met hun voertuig om de aarde bewegen (of eigenlijk vallen en stapjes opzij doen). De astronauten ondervinden wel degelijk de zwaartekracht van de aarde, maar bewegen in een vrije val. Je kunt het vergelijken met een parachutist. Om niet te pletter te slaan kan de parachutist maar twee dingen doen: of heel snel stapjes opzij doen of de parachute openen.
Website van eddyechternach over zwaartekracht

20130915
Mode is een mistig spel van voorlopen en na-apen, een dwaze paradox van anders zijn dan anderen, maar toch precies hetzelfde als de rest. 
Schrijver Jan Heemskerk over mode in Volkskrant Magazine van 14 sept 

20130915
Want de boot missen, is de plank misslaan
Schrijver Jan Heemskerk over mode in Volkskrant Magazine van 14 sept 

20130915
Schaarste is de motor van verlangen
Hanna Bervoets in de Volkskrant Magazine van 14 sept

20130915
Woar het wad zuk oetstrekt net zo ver ie zain,
Woar op kwellers schoapen waiden, groot en klain.
Woar de noorderwiende waaien om dak en hoes,
Doar ligt hail mien riekdom, doar vuil ik mie toes.
Deel gedicht (1950) van L. van Bergen bij 't Zielhoes Noordpolderzijl - 7 sept 

20130915
Een woord, een gebaar of hand
't Zielhoes als ontmoetingsplek langs het wad
Beeldende woorden raken je aan
Beeldende woorden zijn niet koud
Een paar zinnen uit het gedicht van Monique Mast  - 't Zielhoes Noordpolderzijl 7 sept

20130915
Als de tijger de zebra vertelt dat Niemand tegen hem wil rennen, wil de zebra het wel opnemen tegen die Niemand, ook al is hij onzichtbaar. Als dan de conclusie van de race is dat niemand heeft gewonnen en niemand heeft verloren hebben de kleine lezers toch nog een minimoraal meegekregen.
Nieuwe kinderboek van Youp van 't Hek - De snelste zebra van de wereld - Volkskrant 12 sept

20130915
Who's afraid of Red, Yellow and Blue III
Het schilderij van Barnett Newman (1905-1970) werd in 1986 ernstig toegetakeld met een mes. Het doek werd vervolgens in New York gerestaureerd door Goldreyer. Toen het na 4 jaar terugkwam, leidde de restauratie tot een grote rel. Goldreyer zou met een verfroller huis-tuin-en-keuken-verf op het doek hebben gesmeerd, in plaats van miljoenen puntjes olieverf. Het Stedelijk wilde daarom een schadevergoeding van Goldreyer wegens wanprestatie. Daarop eiste de restaurateur van de gemeente Amsterdam en onder meer de directeur van het Stedelijk $ 127 mln omdat zijn naam te grabbel was gegooid. Uiteindelijk heeft de gemeente de restauratie betaald en een schadevergoeding van $ 100.000,-. Als onderdeel  van de schikking mag door de gemeente niet gecommuniceerd met de media. Op 11 sept is in hoger beroep echter een journalist (Wob) gelijk gegeven die inzage wil hebben in de rapporten. Risico bestaat nu dat de nabestaanden van Goldreyer een schadevergoeding eisen wegens schending van de schikkingsovereenkomst.
website publiekrecht en politiek van 12 sept    

20130915
Geen geschenk uit de hemel, maar een geschenk uit de grond. In de droge woestenij van Noordwest-Kenia is een gigantische waterbron gevonden. De waterbron, het Lotikipi-basin ligt in het gebied Turkana waar de temperatuur zelden onder de 30 graden komt en water schaars is. De lokale bevolking kamt met ondervoeding, armoede en dorst. De gevonden waterbron kan Kenia de komende 70 jaar van water voorzien (200 mld m3). De vondst werd gedaan door een bedrijf dat gebruikmaakt van een op ruimtetechnologie gebaseerde techniek om het ondergrondse in kaart te brengen. De bron zou binnen handbereik liggen, slechts enkele meters onder de grond.
Trouw van 11 sept 


20130915
Nederland produceert in de nacht te veel stroom en transporteert dit naar Noorwegen. Daar gebruiken ze deze goedkope nachtstroom om hun stuwmeren vol te pompen. Dan wordt er overdag met waterkrachtcentrales schone elektriciteit opgewekt die vervolgens weer naar Nederland getransporteerd wordt.
Gesprek met havenregisseur Harm Post in Hoogeveense courant van 6 sept

20130915
Weet je wat zo typerend is voor havens? Er ontstaan hier allerlei netwerken. Google heeft een datahotel in de haven: een gebouw van 2 hectare groot. De reden dat Google een datacentrum heeft in de haven is dat er een belangrijke internetkabel uit Amerika in de Eemshaven aan land komt. Dit is een van de backbones van internet. Hij is polsdik en de complete Amerikaanse bibliotheek kan er in één seconde doorheen.
Gesprek met havenregisseur Harm Post in Hoogeveense courant van 6 sept

20130914
Een week Blogger verloren. (???) Maar alle treffende berichten - in al die jaren dat ik nog geen weblog bijhield - zijn ook verloren gegaan. So what.

20130906
Van koploper tot achterblijver
Nokia stond jarenlang model voor succesvolle innovatie. Adviseurs, wetenschappers, concurrenten en politici togen naar Finland. Zij lieten zich de prestaties uitleggen en stelden Nokia ten voorbeeld. Nu moet Nokia met de rug tegen de muur zijn kernactiviteiten verkopen.
Volkskrant  

20130907
Het was zo donker dat ik allemaal lichtpuntjes zag
Loesje - Dagelijkse Gedachten van 7 sept

20130906
Microsoft neemt voor 5,4 mld euro de mobiele telefoondivisie en een hele trics octrooien over van Nokia. Eind jaren 90 was Nokia het meest waardevolle bedrijf van Europa met een beurswaarde van 200 mld. 
Volkskrant  

20130906
'Economie, schreef The Economist, is een rommelig vak - te vloeibaar voor wetenschap, te rigide voor kunst.' Dat geldt ook voor de berekening van het bbp. De VS hebben onlangs de waarde van patenten mee laten tellen in het bbp, waardoor het in een klap 650 mld steeg (3,6 %). Het bbp kan op verschillende manieren worden berekend. Zo zitten de auteursrechten van films, boeken en tv-programma's niet in het bbp. Niettemin bestaat nu de mogelijkheid die zaken wel mee te laten tellen. Het probleem is dan hoe deze rechten te waarderen - wat zijn de films van Bert Haanstra bijv. nog waard. Nederland zal net als de andere Europese landen in maar 2014 het nieuwe systeem omarmen. Door een beetje te sjoemelen met de rechten van bijv. The Voice kan Nederland in een klap uit de crisis komen. Tenslotte is alles vloeibaar.
Peter de Waard in de kwestie in de Volkskrant van 4 sept

20130906
In een interview vertelt Jobs dat hij in zijn jeugd vaak te horen kreeg dat de wereld is zoals die is. Dat je de gebaande paden moet bewandelen en veilig binnen de grenzen moet blijven. Maar het leven kan zoveel meer zijn zodra je één simpel feit begrijpt: alles om je heen is verzonnen door mensen die niet slimmer  zijn dan jij. Leef geen leven, bouw er een. 
Naar aanleiding van de film over Steve Jobs in de Volkskrant van 5 sept

20130906
Premier Rutte dreigt met visie
Premier Rutte sluit het gebruik van visie in de toekomst niet uit. Rutte is tot nu toe terughoudend geweest met het gebruik van visie: 'Je kunt niet zomaar in het wilde weg stippen aan de horizon gaan plaatsen. Voordat je roekeloos met visie te werk gaat, moet je eerst weten wat je ermee wilt bereiken. Daarvan hebben we op dit moment geen idee, dus moet je heel voorzichtig zijn met schetsen van vergezichten: je moet het daarom kortzichtig houden.' Wat wel bekend is dat er een aantal vergezichten ligt op een geheime locatie in de buurt van de horizon. 
Van onze verslaggevers Jochem vd Berg en Diederik Smit in de rubriek De Speld in de Volkskrant van 5 sept

20130906
De gepensioneerde Cetinel kleurde een trap in Istanbul met 40 liter verf. Hij deed het om een glimlach op het gezicht te toveren van zijn buurtbewoners. Na 4 dagen schilderen was Cetinel klaar: 142 traptreden netjes beschilderd in regenboogkleuren. Binnen een paar dagen groeide de trap uit tot een heuse attractie. Echter in de nacht van 29 op 30 augustus is de trap haastig overgeschilderd in de oude kleur grijs, tot grote onsteltenis van de buurtbewoners. De trap werd nl. geadopteerd als symbool van de protestbeweging van het Taksimplein. Nu verschijnen er in heel Turkije vrolijk gekleurde trappen in het straatbeeld.
Just Fontein in Uitgelicht in de Volkskrant van 5 sept

20130906
China doortrokken van corruptie
Naar schatting 750 mld euro hebben corrupte Chinese ambtenaren tot begin dit jaar naar het buitenland gesluisd. Het hoofdpijn opwekkende bedrag komt uit schattingen van Pekings eigen disciplinaire commissie. Een financiële tsunami die onstuitbaar lijkt. Het gaat om omkoperij, smeergeld, diefstal en het verkwisten van openbare fondsen. Zakenmensen betalen de luxe artikelen die de ambtenaren willen hebben.
Van onze correspondent Anne Meydam in de Volkskrant van 3 sept

20130906
'Ik heb een halve medewerker en sta tegenover een toren met zevenduizend ambtenaren erin. Dus weet dat, beste kiezer. Mensen denken dat wij een hofhouding hebben rondlopen, maar het tegenovergestelde is het geval. We hebben een informatie-achterstand. Er moeten mensen uit die torens. Hoe meer ambtenaren, hoe meer wetgeving er komt.'
Kamerlid Mona Keijzer in Uitgelicht - Tweede Kamer terug van reces in de Volkskrant van 3 sept

20130901
Robot
Ik loop even een slag over de boerderij van mien zwoager en zus. Ze bennen n dag vot en hebben mij vroagd of ik even om e hoek kieken wil of alles ien orde is. Nou het dat niet zoveul om e hakken, et gijt er allent mor om of de melkrobot zönder storings zien wark dut. Ik loop noar et olde melklokaal woar nou de robot installeerd is. Ik bekiek op mien gemak dat stuk techniek. Een mechoaniese arm brengt et melkstel onder e koe, zuukt de spenen en sluut emzulf aan. Wielst ze molken wordt stijt de koe mooi rusteg van e biks tevreten, krekt of is ze nooit aans wend west. De robot suust en klikt en bij elk bewegen van de koe beweegt et melkstel met, krek of is t een deel van et dier worren. ... De robot is kloar met de koe en de volgende stijt alweer kloar. Ik goa overende, et spul warkt zoas et warken moet, dat ik ken der wel bij vot. 
Melle Hijlkema in het boek 'Het is de boer een zorg' - Zuidelijk Westerkwartier 2011 

20130901
We don't
remember  
days.
We remember 
moments.
Pavese, Cesare

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage