donderdag 31 oktober 2013

Treffend Sprekend - oktober 2013

20131031
Met muziekvrienden Reinbert de Leeuw en Peter Schat vormde hij eind jaren zestig de Notenkrakers, een actiegroep die protesteerde tegen de elitair en conservatieve programmering van het Concertgebouworkest. Andriessen verklaarde nooit meer voor een symfonieorkest te zullen componeren. Toch is het uitgerekend Louis Andriessen die nu de verjaardagscompositie voor het 125-jarige Koninklijke Concertgebouworkest heeft gemaakt. Anders dan je zou verwachten is het een echt orkestwerk geworden. 'De noten gingen die kant op. Als je voor symfonieorkest schrijft, moet je niet kinderachtig zijn en net doen alsof het niet zo is.' Tussen Andriessen en strijkinstrumenten heeft het nooit geboterd. Als kind in een muzikale familie verzamelde hij eens alle violen in huis en speelde bootje met ze in de badkuip - tot ontzetting van zijn ouders. .... Je kunt alleen componeren als je tegen een heleboel muziek 'nee' zegt. Dat beweerde Reinbert de Leeuw ooit tegen Andriessen. De Leeuw zei 'ja' tegen heel veel muziek en legde zich toe op het dirigeren.
Interview met Louis Andriessen door Joep Stapel in NRC van 31 dec

20131031
Ook het mobieltje van de paus is afgetapt door de NSA. Niets is meer heilig voor de afluistergeile yanks: vermoedelijk zijn ook de kardinalen die in maart in conclaaf waren afgeluisterd. Het zou me niks verbazen als ze in de Amerikaanse ambassade in Rome live hebben meegeluisterd naar het overleg in de  Sixtijnse Kapel en dat ze zich slap hebben gelachen om de middeleeuwers die buiten braaf op witte rook stonden te wachten. Welke bizarre drift heeft zich van de spionnen meester gemaakt? Waar is de neiging tot controle overgegaan in het krankzinnige plan álle communicatie te gaan controleren?
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 31 okt

20131031
Het is tijd voor een bank die het anders doet.
De Euribor en Libor worden dagelijks vastgesteld op basis van een enquête onder de banken die lid zijn van de panels. Het financiële persbureau ThomsonReuters vraagt elke deelnemende bank tegen welke rente de bank geld kan lenen bij andere banken. De opgegeven rentes worden vervolgens gemiddeld. Al in 2008 stelde de gezaghebbende Bank voor Internationale betalingen vast dat het systeem fraudegevoelig was. De banken kunnen het rentetarief beïnvloeden door te liegen. Veel banken hebben daar belang bij, omdat ze handelen in producten waarvan de prijs van de Libor of de Euribor is afgeleid. Banken waarbij de ene afdeling deze tarieven bepaalt en de andere afdeling speculeert op rentemutaties.  
Yvonne Hofs in de Volkskrant van 30 okt

20131029
Als het hier maar wat vaker zou stormen, zouden we er heel wat beter voorstaan. Voor de gemeenschapzin zijn we tegenwoordig aangewezen op Oranje, troonsbestijgingen en het maatschappijontwrichtende natuurverschijnsel, en dat is aan de magere kant. In Engeland heette de zware storm Jude, maar bij ons was hij opeens naamloos. Dat was jammer. Een naam geeft de storm een gezicht en het praat makkelijk. Deze storm hadden we ter nagedachtenis aan Lou Reed mooi Storm Lou kunnen noemen, zodat beide voorgoed in ons geheugen gegrift zouden staan.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant - verlangen naar iets maatschappijontwrichtends - 29 okt

20131029
Ben je verliefd?
Ja, alleen weet ik niet zo goed of we nou verkering hebben. Hij zei eerst dat hij op mij was, toen toch weer niet en nu ben ik een beetje in de war. Ik moet even vragen wat het nou is.
Hoe ziet je leven er over tien jaar uit?
Dan is mijn oma bijna 100 en ben ik 18, dus een groot mens. Papa zegt dat ik vanaf mijn 16de koffie mag drinken. Dat wil ik heel graag. Van mama mag ik nu al koffieschuim.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Noa Roele (8) uit Breda

20131027
Op 21 augustus 1986 doet zich in een kratermeer in het dunbevolkte noordwesten van Kameroen een merkwaardig en zeldzaam verschijnsel voor. Een immense hoeveelheid kooldioxide komt uit het water omhoog en vormt een wolk die, omdat CO2 anderhalf keer zwaarder is dan lucht, afzakt naar de Nyosvallei. Daar sterven - stikken - volgens de officiële telling binnen korte tijd: 1.746 mensen, 3.952 koeien, 552 geiten, 82 honden en vele andere dieren. Als de eerste hulpverleners de vallei binnengaan, valt het ze op dat geen vliegen zoemen rond de lijken en kadavers. De vliegen zijn ook allemaal dood.
Artikel naar aanleiding van zijn nieuwe boek Stikvallei - Volkskrant 26 okt

20131027
Niet gehuilde tranen vermoeien.
Niet geuite kwaadheid verkrampt
Riane Malfait - Dagelijkse Gedachte 26 okt

20131027
Frank Westerman schrijft in de verantwoording van De Graanrepubliek: 'Het verhaal dat ik met het mij toevertrouwde materiaal heb geschreven staat niet los van mij. Niets is verzonnen, maar alles is gekleurd: het is een selectie van wat mij heeft geboeid, verbaasd of ontroerd. Mijn trofeeën heb ik zo gerangschikt en belicht dat ik er - zoals een museumdirecteur met zijn tentoonstelling - een eigen verhaal mee vertel.' Hij zoekt waargebeurde verhalen, 'maar dat betekent niet dat ik niet herschep.' Westerman is een journalist die bewust subjectief is, die zich het recht verbehoudt de werkelijkheid naar zijn hand te zetten.
Artikel naar aanleiding van zijn nieuwe boek Stikvallei - Volkskrant 26 okt

201310277
Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid
Albert Einstein - Dagelijkse Gedachte 19 okt

20131027
Het IMU-principe: I is inspiratie, zonder diepere boodschap verliest een kunstwerk snel bindende kracht. M is meesterschap, het natuurlijk verbond van talent en vakmanschap. U is uniciteit, de kunstenaar als schepper van unieke artistieke belevenissen. 
Uitgangspunt voor artistiek beleid The Obsession of Art - Bergen 25 okt


20131027
Ren nooit achter iets aan, maar omarm wat je tegenkomt
Ramses Shaffy - Dagelijkse Gedachte 14 okt

20131027
Het grijpt je bij je donder. Dat is kunst!
Eigenaar The Obsession of Art - Bergen 25 okt

20131027
Je hebt lange termijn doelen nodig om je niet te laten frustreren door korte termijn tegenslagen.
Charles C. Noble - Dagelijkse Gedachte - 9 okt

20131027
Het licht verlicht het lichaam. De waarheid de geest.
Gezien tijdens kunst10daagse Bergen - 25 okt

20131024
De crisis rond de shutdown is tijdelijk bezworen. Of de jeugd het nu beseft of niet, zij zijn degenen die straks de rekening krijgen gepresenteerd die wij nu voor ons uit schuiven. Als wij babyboomers straks allemaal met pensioen zijn en het huidige belastingstelsel en het pensioenstelsel niet worden hervormd, zal de voorraadkast voor de Facebook-generatie van nu straks grotendeels leeg zijn. De legendarische belegger Druckenmiller spoort de jeugd aan een beweging te beginnen om hun belangen te beschermen. 'Het is stuitend dat we deze arme kinderen uit Harlem vragen een generatie te subsidiëren die al met al beter af is dan zij, om ze vervolgens in de schulden achter te laten in een Amerika dat het zaaigoed van de volgende generatie heeft opgegeten.'
Columnist Thomas Friedman in de New York Times 

20131023
Typering: bij Carole kan alles, maar niet alles kan.
Reportage over de ontwerpers Scholten en Baijens in het Volkskrant Magazine van 19 oktober.

20131023
Kleur is bepalend voor ontwerpen van Scholten & Baijings, maar er is geen grammatica voor kleur. In de taal kun je met woorden en zinnen een verhaal maken. In de muziek heb je de noten om mee te componeren. Soms zie je de zon met schitterende kleurverlopen naar paars en blauw. Als vormgever wil ik dat heel graag vertalen naar bijv. een karpet, maar dan begint de ellende. Die kleurverlopen zijn niet te maken. Van de natuur win je nooit. Elke keer weer voel je je een stuntelaar. Onze ideeën met betrekking tot het ontwerp van de MINI was voor de designafdeling van BMW een eyeopener. Of onze ideeën ooit realiteit worden, is afwachten. Wij vonden het belangrijk om vragen te stellen, anders te denken, om zo het kussen eens op te schudden.
Reportage over de ontwerpers Scholten en Baijens in het Volkskrant Magazine van 19 oktober.


20131019
Malevich wilde de wereld niet afbeelden, maar haar vormgeven. Nu was het moment daarvoor uiterst gunstig - nog wel. De Russische Revolutie van 1917 had de aristocratie uit het zadel gewipt, de hele academische kunstbureaucratie incluis. De socialistische heilstaat stond in de grondverf en kunstenaars moesten helpen die inrichten. Malevich was er de juiste man voor. Zijn bekendste werk: abstracte doeken gevuld met geometrische, rudimentaire, maar nooit helemaal strakke vormen. Hij noemde ze suprematistisch: 'Ik heb de ring van de horizon vernietigd en ben ontsnapt aan de ring der dingen, van de horizon die de kunstenaar opsluit in de vorm der dingen.' Dat klinkt vaag en dat is het ook. Maar iets van zijn drang naar het hogere, het onstoffelijke, het ultieme en ware laat zich het best navoelen. De man zag zichzelf als een eindstation. Het nulpunt was hij.
Malevich is perfecte tentoonstelling - Stedelijk Museum Amsterdam

20131016
Ze zijn € 32.000 per stuk waard, maar te koop voor nog geen € 45. Toch raakt de oude verkoper de originele schilderijen van Banksy aan de straatstenen niet kwijt. Op een stoep in New York heeft hij zondag een kraampje opgezet met ongeveer 30 werken van de wereldberoemde kunstenaar met een waarde van € 1,2 mln. Pas halverwege de middag koopt een Australische vrouw 2 kunstwerken, niet nadat ze de helft van de prijs eraf heeft onderhandeld. Het is niet het eerste geintje dat de mysterieuze Banksy deze maand flikt. Sinds 1 oktober duiken zijn kunstwerken op allerlei plekken in New York op. Het is tot nu toe nooit helemaal duidelijk geworden wi Banksy precies is en waar hij vandaan komt. Koopjesjagers die nu halsoverkop naar New York vliegen in de hoop een echte Banksy op de kop te tikken, worden door de kunstenaar vriendelijk doch dringend geadviseerd: 'Please note: dit was eenmalig. De kraam zal er vandaag niet weer staan.'
Julien Althuisius in de Volkskrant van 16 okt

20131016
De EVT, die goedkope overtochten aanbiedt naar Terschelling, mag vanaf volgend jaar niet meer uitvaren. Nieuwkomer EVT bindt sinds 2009 met lage prijzen de strijd aan  met de gevestigde reder Doeksen, die al ruim een eeuw het alleenrecht heeft. Het rijk koos sinds het begin de kant van Doeksen. Alleen een monopoliepositie zou de veerverbinding naar het eiland garanderen op onrendabele momenten. Toch werd gedoogd dat ook EVT op Terschelling vaart. Maar Doeksen dreigt nu de winterdienstregeling te versoberen voor zowel Terschelling als Vlieland. Vlieland zou daarmee de rekening moeten betalen van het conflict op Terschelling. Volgens staatssecretaris Mansveld zijn de gevolgen daarvan zo ernstig dat dat ze nu wel moet ingrijpen: schoolgaande kinderen kunnen bijv. niet meer naar huis en zieken niet meer naar de wal. Doeksen heeft nu toegezegd dat versobering van tafel gaat.
Van onze verslaggever Ana van Es in de Volkskrant van 16 okt

20131016
Het is een feest voor het voetbal om Arjen Robben te zien dribbelen, als een kind in de ochtenddauw met zijn eerste bal.
Verslag voetbalwedstrijd Turkije-Nederland door Willem Vissers in de Volkskrant van 16 okt 

20131016
De Duitse bisschop Tebartz van Elst (53) verblijft  al een aantal dagen in Rome, maar paus Franciscus wenst hem vooralsnog niet te ontvangen. Hij verblijft in een tehuis voor Duitse pelgrims, waar hij veel bidt en blijft hopen op een afspraak met de paus. De bisschop kwam vorige week onder vuur te liggen vanwege extravagante uitgaven: verbouwing bisschoppelijk paleis meer dan 31 mln en het eigen appartement binnen het complex heeft 2 mln gekost (inbouwkasten die € 350.000,- kosten en vrijstaande badkuip van € 15.000,-). Hij heeft nu pech dat dit naar buiten komt onder het bewind van een paus die wil dat de kerk een kerk is voor de armen. Ook een aantal andere bisschoppen zijn druk doende met dure bouwprojecten. De katholieke kerk kan wat lijden: De Duitse belastingdienst int bij de gelovigen jaarlijks 'kerkbelasting'. Vorig jaar hadden de 30 bisdommen ruim € 5 mld te verdelen. Bisschoppen krijgen overigens hun salaris niet uit deze 'kirchensteuer' betaald, maar ze worden door de bondslanden betaald en ingeschaald als hoge ambtenaar (tussen € 8.600 en € 12.360 per maand).  
Rolf Bos in de Volkskrant van 16 okt   

20131013
Empathie: ik denk te weten wat u denkt en u denkt te weten wat ik denk
Definitie volgens Erik Scherder

20131013
Emotie van de muziek ligt heel dicht bij de motorische gebieden. Dat is de reden dat je de neiging hebt om te bewegen als je muziek hoort. Twee belangrijke componenten van muziek zijn emotie en de autonome respons erop (shivering). Het zijn functionele circuits en gebieden die met elkaar communiceren op afstand. Bij het bespelen van een muziekinstrument komt het van 3 kanten binnen: de motorische actie, de visuele actie en de auditieve input. Muziek is een geweldig voorbeeld van een prikkel voor het brein. Het volume van het corpus callosum (verbindt beide hersenhelften met elkaar) blijkt toe te nemen bij kinderen die een muziekinstrument bespelen, waardoor die hersenhelften veel beter met elkaar gaan communiceren. Dat is ongelooflijk belangrijk daar die hersenhelften verschillende functies hebben. Even grofweg gezegd: de rechter hersenhelft bepaalt onze emotie en links is voor de actie. Verbintenissen tussen de taalgebieden (begrip en productie) neemt toe qua volume door het bespelen van een muziekinstrument. Muziektherapie kan daarmee veel betekenen ingeval van hersenletsel. 
Prof. dr. Erik Scherder - hoogleraar neurowetenschap in Universiteit van Nederland (college 2)

20131012
Life is like photography.
We use the negatives to develop.
Pinterest

20131012
Er is niets in de wereld wat totaal fout is. Zelfs een klok die stilstaat, geeft twee keer per dag de juist tijd aan.
Paulo Coelho - Dagelijkse Gedachte 9 aug

20131012
Eén vallende boom maakt meer lawaai dan een groeiend bos.
Afrikaans gezegde - Dagelijkse Gedachte - 25 aug

20131012
Heb geduld. Alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
Saadi - Dagelijkse Gedachte 28 sept

20131012
Ver voorbij het pad van goed en fout, meningen en oordelen, bevindt zich een open plek: daar ontmoet ik je graag.
Rumi - Dagelijkse gedachte 3 okt

20131012
Een crisis wordt vaak opgelost met het zaad voor de volgende. 
Stelling Jieskje Hollander - Promotie rechtsgeleerdheid 4 juli 2013 - Broerstraat 5 okt 2013

20131012
Dromen is spreken zonder geluid, lopen zonder te bewegen, zien zonder te kijken.
Douwe Draaisma in zijn nieuwe boek De dromenwever - Broerstraat 5 okt 2013

20131009
Vrijspraak voor liggen op bed in Rijksmuseum. De rechtbank acht vernieling niet bewezen. Het openbaar Ministerie zegt zich nog te beraden op de vraag of hoger beroep wordt ingesteld.
Van onze verslaggever Michiel Kruijt in de Volkskrant van 9 okt

20131009
De Nobelprijs voor natuurkunde gaat dit jaar, zoals door velen verwacht, naar de theoretische bedenkers van het higgsdeeltje. Het higgsdeeltje is een essentieel onderdeel van de natuurkundige theorie die verklaart hoe deeltjes massa kunnen hebben. Het deeltje hoort bij een veld waarin ieder type deeltje een andere weerstand ondervindt. Die weerstand is een maat voor de massa van die deeltjes [snapt u het, snap ik het].
Van onze verslaggever Martijn van Calmthout in de Volkskrant van 9 okt

20131009
Nederlanders zijn slim, vergeleken met inwoners van andere landen. In de discipline taalvaardigheden en probleemoplossend vermogen staat Nederland op de derde plaats van de wereldranglijst. In rekenvaardigheden krijgt Nederland zelfs een gedeelde zilveren medaille. Alleen Japan en Finland doen het significant beter. Het afgelopen jaar testte onderzoekers van de OESO de 16- tot 65-jarigen van 24 landen op de drie genoemde kernvaardigheden.
Van onze verslaggever Willem de Gelder in de Volkskrant van 9 okt

20131008
Hoera, de recessie is voorbij. Klaas Knot, de president van DNB, zei het gisteren zelf, dus het is zo. Want ondanks al het nijvere rekenwerk en de moeilijke formules is de economie familie van psychologie, filosofie en theologie: wetenschappen van woord en geloof. Je kunt je afvragen waarom Knot het heugelijke nieuws niet eerder wereldkundig heeft gemaakt, maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk nou ook weer niet. Knot kijkt hoe de wind waait, steekt een natte vinger in de lucht, luistert zaterdagochtend goed naar de visboer, staart in het koffiedik, surft wat op Funda, trekt een paar grafiekjes door, doet een peilinkje op de volleybalclub, volgt een vlucht kieviten, voelt aan zijn water en telt de kastanjes aan zijn kastanjeboom. Er moet een voedingsbodem zijn voor het geloof in een glorieuze toekomst. Hoe Knot precies vaststelt of die er is, is het geheim van de smid. In elk geval is het een kwestie van talent, intuïtie en weten hoe de hazen lopen. Zondagochtend was het zover: Klaas Knot werd wakker, telde nog even de knopen van zijn pyjamajasje en wist het toen zeker: de recessie is voorbij. 'Nou blij toe' zei mevrouw Knot.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 8 okt

20131006
Professor Pieter Oud werkt in zijn boek over constitutioneel recht een Eerste Kamer uit die kritisch is, waarschuwt en voorstellen terugstuurt. Geen senaat die een 'sta-in-de-weg' is, laat staan een rebellenclub die een kabinet een pootje licht. Om effectief te zijn heeft de Eerste Kamer 'een groot zedelijk gezag' nodig schrijft Oud. Zij heeft er dus vóór alles tegen te waken partij-instrument te zijn. Dat de oppositiepartijen in de Tweede Kamer via de Eerste Kamer eisen gaat stellen is spelbederf. Het zou terug moeten naar de strategie dat eerst zaken wordt gedaan met de Tweede Kamer, dan met de Eerste. Loopt het uit de hand? Dan kan de Eerste Kamer altijd nog worden ontbonden, dat recht heeft het kabinet. Dreigen met ontbinding is vooral een belangrijk politiek feit met een eigen dynamiek in de publieke opinie. 
Ineens gaat de oppositie via de senaat eisen stellen - Volkskrant 5 okt

20131006
Epke Zonderland kan niet uit zijn rol vallen, want hij speelt geen rol. Hij is zoals hij is. Zijn olympische goud aan de rekstok was legendarisch, een van de grote momenten van de Spelen. De rekstokfinale van dinsdag 7 augustus 2012 was een moment om niet te vergeten, net zoals 4 augustus 1996, toen het nationale volleybalteam de wereld aan zijn voeten kreeg op de Spelen van Atlanta.
Interview met Epke Zonderland in de Volkskrant van 5 okt

20131006
He was my North, my South,
my East and West,
my working week
and my Sunday rest
Rouwadvertentie - tekst W.H. Auden

20131006
ik kon niet zeggen wat ik voelde
ik heb het ook niet uitgelegd
toch wist jij wat ik bedoelde
de stilte had het al gezegd
Rouwadvertentie 

20131006
Om den adel van zijn karakter:
om den rijkdom van zijn genie:
om den gloed en de lieflijkheid zijner dichtgave:
bij scherp vernuft en degelijke wetenschap:
om zijn tooveren met de Nederlandsche taal dienstbaar gemaakt aan zijne liefde voor land en stad:
wordt hier aan Joost van den Vondel:
ter kwijting ener diepgevoelde schuld dit gedenkteken gewijd.
MDCCCLXVII
Standbeeld in het Vondelpark - bezoek Amsterdam 28 sept

20131005
China grijpt terug op Mao's rode boekje. 
Het land verkeert in een morele crisis. Een nieuwe editie van het citatenboekje van Mao moet helpen die te keren. Het paste precies in de borstzak van het zogenaamde blauwe Mao-pak dat tijdens de Culturele Revolutie door vrijwel iedereen werd gedragen. Het boekje kon meestal wel in de borstzak blijven zitten. De inhoud kenden de meesten uit het hoofd. Electriciens beweerden dat het boekje hen beschermde tegen stroomstoten, zeelui prevelden de formules als gebeden bij storm en ontij. Voor aanvang van een operatie namen chirurgen met hun patiënten nog even een paar pagina's door. Later werden complete oplagen van het boekje tot pulp vermalen. Maar nu is de nieuwe uitgave compleet herzien en de onjuiste citaten zijn verwijderd.
He Weifang in de Volkskrant van 30 sept

20131005
Reken maar even mee: In 2012 werd 82 mln kg textiel geproduceerd en zo goed als alles werd geverfd. Daarvoor heb je niet alleen verf nodig, maar vooral veel water: minstens 100 liter voor 1 kilo textiel. Dus wordt er per jaar 8.200 mld liter water gebruikt: Het IJselmeer incl Markermeer één groot verfbad. Het moet wel schoon water zijn om nog niet te spreken over de vraag hoe al die verf en chemicaliën weer uit het water te halen. Dus een verftechniek zonder water dat zou goud waard zijn. DyeCoo een nietig bedrijfje op een onopvallend industrieterrein in Weesp heeft zo'n techniek door gebruik te maken van CO2: Wanneer CO2 verwarmt wordt tot minimaal 31 graden en een druk van 70 bar of meer wordt gebracht, dan gedraagt het zich gedeeltelijk als gas en gedeeltelijk als vloeistof. Het principe is simpel: stop de CO2 met kleurstof in een drukvat, breng de boel op de juiste temperatuur en druk, en verven maar. De praktijk was weerbarstiger. Maar het is DyeCoo gelukt. De eerste machines zijn al in gebruik. De belangstelling is enorm. 
De onderneming in de Volkskrant van 30 sept door Gerard Reijn


20131005
Ik bezocht het Rijksmuseum en het was afgeladen met mensen. Juist in het tijdperk van reproductie komen nog meer mensen in aanraking met kunst. Je kunt er niet om heen dat kunst een van de meest waardevolle dingen is die we hebben. Het woord priceless wordt alleen gebruikt voor mensenlevens en voor schilderijen. .. Ik stond voor de doeken van Vermeer. Die geven licht van zichzelf alsof je in het donker voor een open raam staat en naar de schemering kijkt. Prachtig. De kracht van het echte werk werd zichtbaar.
Interview met Donna Tart in de Metro van 4 okt

20131005
Het heen en weer rijden valt soms zwaar. Nederland was vroeger ver rijden, nu is door de files ver kruipen. En als je moe bent, heb je van die minuscule black-outs, waardoor de volgende zin die normaliter al staat te knipperen ineens niet komt. Het liefst vertrouw ik op mijn routine. Tijdens nummers als Bakse vol met stro kan ik me gerust afvragen of de konijnen wel gevoerd zijn en of de deuren wel op slot zitten. Na de voorstelling: terug naar Pajottenland. Bob Dylan zit vaak in de speler, maar ook Neil Young. Neil Young schiet net iets meer op. Weet u, als je die voor Breda opzet, ben je Antwerpen al voorbij, voordat het eerste nummer is afgelopen.
Urbanus weer op tournee in de Volkskrant van 3 okt

20131005
President Wilson stelde in 1917 het Amerikaanse schuldplafond in. Om te voorkomen dat hij voor elke lening opnieuw toestemming moest krijgen van het Congres, kreeg hij een machtiging om tot een bepaald bedrag te lenen. Bijna 100 jaar later is het plafond tientallen malen verhoogd. De laatste 2 jaar geleden: $ 16,7 biljoen. Op 17 oktober moet het plafond weer iets verder worden opgetrokken, anders wordt de minister van Financiën met een lege schatkist geconfronteerd. Voorlopig kan het tijdelijk worden opgelost door ambtenaren met onbetaald verlof te sturen. Iedereen gaat er van uit dat het niet zover zal komen. Niemand ontkent dat de schuldgroei een halt moet worden toegeroepen. De schuld van de VS is echter niet zoveel hoger dan die van Europa en veel lager dan die van Japan.
Peter de Waard in de Volkskrant van 2 okt 

20131005
Sagittarius A* is een zwart gat dat 4 miljoen keer zo zwaar is als de zon. Met zijn onvoorstelbare zwaartekracht zuigt het ijle gaswolken en complete sterren op. Die verdwijnen voorgoed van het kosmisch toneel, want wat eenmaal over de rand van een zwart gat valt, komt er nooit meer uit te voorschijn. Een zwart gat kun je per definitie niet zien. De zwaartekracht is zo sterk dat er zelfs geen licht uit kan ontsnappen. Vrijwel elk sterrenstelsel in het heelal herbergt een superzwaar zwart gat in de kern. Sagittarius A* is het best bestudeerd: de afstand is 'slechts' 26.000 lichtjaar. 
Astronomie in de Volkskrant van 28 sept

20131005
Het plan om de grootste fosfaatfabriek van Nederland te plaatsen is ontstaan om de slijtage van de centrifuge te verminderen. De installatie haalt fosfaat uit slib dat achterblijft na reiniging van het Amsterdamse rioolwater. Door menselijke ontlasting is dat rijk aan fosfaat. Het restproduct van de fosfaatfabriek is struviet en dat is een goede meststof. Struviet is nl. een schaars goed dat nu uit Marokkaanse en Chinese mijnen naar Nederland wordt versleept. Omdat voor het einde van de eeuw wereldwijd fosformijnen zijn uitgeput, is de Amsterdamse installatie een eerste stap op weg naar het dichten van het dreigende gat tussen vraag en aanbod. De installatie is een extra puzzelstukje in een imposante groene keten. Na zuivering gaat het overgebleven slib naar een grote vergister, waar groen gas ontstaat. Wat overblijft wordt volgend jaar ontdaan van fosfaat en doorgesluisd naar de centrifuge. Het gedroogde goedje wordt verbrand door de afvalverbrander die weer energie levert om het gehele proces draaiende te houden. 
Pieter Smit in de Volkskrant van 4 okt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten