zaterdag 30 november 2013

Treffend Sprekend - november 2013


20131130
Als je zo snel gaat als het licht, is er geen tijd. Hoe sterker de zwaartekracht, hoe langzamer de tijd gaat. De snelheid van licht: in 1 sec rondom de aarde.
Robbert Dijkgraaf in DWDD University - 29 nov

20131130
Krol vond niet dat de straf de dader moest helpen, maar dat ze het slachtoffer genoegdoening moest geven. Hij constateerde dat het slachtoffer, na te zijn vernederd door de dader, in de rechtszaal vaak nog eens wordt vernederd doordat de dader een veel te lichte straf krijgt op opgelegd. Het recht dat te licht straft of helemaal niet straft, maakt het slachtoffer wel heel erg moeilijk. Iemand tot zijn dood toe aan zijn vijand binden door deze van hogerhand te vergeven, is van een wreedheid die je in minder ontwikkelde landen nog niet tegenkomt.
Artikel van Chris Rutenfrans n.a.v. het overlijden van Gerrit Krol - Volkskrant van 29 nov

201311130
Heimwee naar giroblauw
De oude Postgiro kende geen debetrente. Rood staan hoorde niet. De Postgiro deed niet gek. Het was een pretentieloze staatsbank die geen eigen kantoren had. De Postgiro introduceerde als eerste thuisbankieren tezamen met de gratis enveloppe. De Posbank bood op spaarrekeningen veelal de hoogste rente. Op het gebied van innovatie liep de Postbank niet achter met de giromaatpas, chipper en girotel. 8 miljoen Nederlanders hielden een giroblauwrekening aan, wat te zien was op het strand wanneer de koeltassen cadeau werden gedaan bij de 5 gulden spaaractie. Maar dat mocht niet zo blijven. De Postgiro werd de Postbank en uiteindelijk werd het tafelzilver de deur uitgedaan. Er werd niet meer geconcurreerd om het aantal klanten, maar om de winst.
Column Peter de Waard in de Volkskrant van 29 nov

20131130
Volgende week donderdag wordt het handgeschreven papiertje met de eerste versie Born to run van Bruce Springsteen geveild. Het moet tussen de € 50.000 en € 75.000 opbrengen. Het tekstgedeelte "Baby, we were born to run!" ontbreekt nog in de te veilen tekst.
NRC van 29 nov

20131130
WK 2022: moderne slavernij in de woestijn
Door de export van vloeibaar gas en olie groeide Qatar het afgelopen decennium uit tot een soort luilekkerland: geen belasting, gratis gezondheidszorg en de hoogste koopkracht ter wereld: gemiddeld ruim 100.000 dollar. De rijkdom valt echter bijna volledig toe aan de lokale bevolking, minder dan 300.000 mensen.
Maar het verhaal van de 1,4 miljoen gastarbeiders is een heel andere: Juli 2012 stopte het bouwbedrijf Krantz met het betalen van salarissen. Rahul en zijn collega's ondervonden daarna de nadelen van het zogeheten sponsorship-systeem. Iedere migrant in Qatar heeft een patroon, zonder wiens toestemming hij niet van baan kan veranderen of het land verlaten. Steeds beloofde Krantz ons volgende maand te betalen. Na vijf maanden legden de meeste werknemers het werk neer en vroegen toestemming uit Qatar te mogen vertrekken of om van werkgever te wisselen. Vergeefs want Krantz wilde geen exit permits verstrekken en eiste dat het werk zou worden hervat. Door bemiddeling van Amnesty kreeg Rahul uiteindelijk zijn exit permit. In ruil moest hij wel tekenen voor 9 maanden salaris dat hij nooit heeft gehad. Dit uitbuiting door dit bouwbedrijf is echter geen incident.
Direct na de toewijzing van het WK toonde het Westen zich vooral bezorgd over het welzijn van de voetballers. Kan dat wel, tegen een bal trappen bij temperaturen tot boven de 45 graden?

20131130
Iedere Amerikaan weet: vandaag is de beste dag om een goedkope tv op de kop te tikken en megawarenhuis Walmart is dé bestemming voor aanbiedingen op Black Friday. Het is de drukste dag van het jaar, de officieuze opening van het kerstseizoen voor de winkelbranche. Gaan de deuren open, dan ontstaan soms gewelddadige toestanden. Door de drukte gaat het vaak mis bij de Walmart; doden en gewonden zijn niet ongewoon. Gisteren was het Thanksgiving, een nationale feestdag waarop familie en vrienden samenkomen. De vrijdag erna verdampt de rust, als veel Amerikanen zich naar de winkels haasten voor de aanbiedingen van Black Friday.
NRC van vrijdag 29 nov

20131128
Alles mogen zeggen wat je denkt is vrijheid van meningsuiting,
alles zeggen wat je denkt is verbale incontinentie
Stelling promotie Justin Drupsteen 28 nov

20131128
Je kunt mensen indelen in proppers en vouwers. 70% vouwt en 30% propt. De vouwers zijn mensen die wc-papier netjes vouwen alvorens te gebruiken. Het blijkt zelfs iets over je karakter te zeggen. Proppers zouden gezelliger mensen zijn. 
In een weblog van een werkende moeder: proppers zijn mensen die alles op het gevoel doen. Vouwers zijn denkers.
De Rekenkamer 21 nov en weblog 'De Werkende Moeder'

20131128
Je koopt iets dat communiceert
Spijkerbroekenexpert in de Rekenkamer van 28 nov

20131127
Als het aan de PVV in Friesland ligt, komt er op 1 februari 2014 een Elfstedentocht op kunstijs. Volgens statenlid Van der Galiën is het plan technisch uitvoerbaar. Deskundigen zouden hem dat hebben verzekerd. Volgens Van der Galiën is het mogelijk om een parcours van 200 km langs de 11 Friese steden aan te leggen. Van Galiën zal morgen tijdens de behandeling van de sportnota in de Friese Staten om een haalbaarheidsonderzoek vragen. De Vereniging Friesche Elfsteden zegt dat iedereen vrij staat om een tocht te organiseren, maar wij gaan over de tocht op echt ijs.
NOS-website van 12nov

20131127
Voor iedereen met zwarte vingers is er de Flower Power. Hup, de aarde in en (bijna) elke plant blijft leven. De wondere wereld van de micro-electronica. Het is een Y-vormig dingske dat je in de plantenpot steekt. De Flower Power heeft een paar sensoren aan boord die onder meer het vochtpercentage van de grond meet, de hoeveelheid meststof, de hoeveelheid invallend licht en de temperatuur. Al die informatie wordt verzameld, geanalyseerd en vervolgens naar de iPhone gestuurd. In de app heeft de bezitter ingevuld welke plant gemonitord moet worden en vanuit een database van 6.000 planten bepaalt de app bijv. wanneer de plant te droog is. Dan krijg je een seintje. Na 24 uur precisielandbouw ontvingen we de eerste alarmerende berichten, maar ook tips. Het was te vochtig, er was te veel mest en te weinig licht. Alle tips opgevolgd en de volgende dag was alles in orde en daarna kregen we afwisselend oké- en alarmberichten. Dankzij Flower Power is het stervensproces van onze plant in elk geval een stuk aardiger geworden.
Parrot Flower Power - € 49,- Gadgetman Bard vd Weijer in de Volkskrant van 27 nov

20131124
Degene die het gouden zwijgen boven het zilveren spreken stelt, heeft geen vertrouwen in het toekomstige woord dat het zwijgen breekt. Dat dichtte K.P. Kavafis in 1892, de meester van de omkering in zijn aansporing om vooral te spreken omdat in ons het goddelijke denken spreekt, het onstoffelijke praten van de ziel.
Arjan Peters in de Volkskrant van 16 nov

20131124
Mensen bouwen te veel muren en te weinig bruggen
Sir Isaac Newton

20131124
Hoewel we geneigd zijn onszelf op onze intenties te beoordelen,
beoordelen we anderen eerder op hun gedrag
Stephen Covey

20131124
Niemand is zo arm dat hij niet kan geven
of zo rijk dat hij niets kan ontvangen
Dom Helder Camera

20131124
Geluk is vluchtig. Wie het al te fanatiek najaagt, loopt een grote kans ongelukkig te worden. Steeds maar denken 'ben ik gelukkig?' dat is net als de hele dag door op de weegschaal gaan staan als je op dieet bent. .... Koop liever ervaringen (vakanties, etentjes, cursussen) dan spullen. Aan spullen wen je veel sneller en ze zijn gemakkelijker te vergelijken met spullen van anderen of met concurrerende nieuwe spullen die op de markt komen. Daardoor raak je sneller teleurgesteld in wat je hebt. Van ervaringen geniet je ook als ze voorbij zijn. En mensen zijn de optelsom van hun herinneringen en hun ervaringen.
Psycholoog Sonja Lyubomirsky in haar boek "De mythes  van geluk"

20131124
Je moet heel erg je best doen om in de winter in Rusland geen sneeuw te vinden. De zomerbadplaats Sotsji aan de Zwarte Zee is zo'n plaats waar dat aan de orde is.
Dirk Sauer over de keuze van Sotsji voor de Olympische Winterspelen

20131124
In de eerste periode toen ik al die woorden hoorde wat de leraren zeiden dacht ik hoe ga ik dit ooit aanleren. Ik had niet gedacht dat ik die woorden nu ook zou zeggen bijvoorbeeld het woord incontinentiemateriaal. Ik heb me dus ontwikkeld in me woordgebruik. In het respect hebben voor mensen. Ik moest soms nog wel eens lachen als ik een mongooltje langs zag komen maar daar ben ik nu echt op tegen als mensen dat doen!
Uit reflectieverslag van een leerling

20131124
De planning was wel goed, want ik had precies in mijn hoofd wanneer ik wat wou doen. Dus daar was eigenlijk niks mis mee. Mijn uitvoering was veel minder goed. Ik had alles super goed in mijn hoofd, oké dan doe ik dat maar ik stelde helaas alles uit. Mijn cijfer was niet geweldig omdat ik vooral de dikgedrukte woorden had geleerd, terwijl heel veel dingen niet dikgedrukte woorden waren. En als ik dikgedrukte woorden kreeg, dan wist ik de helft weer niet dus dat schoot ook niet erg op. Ik had ook heel erg de toetsen onderschat omdat ik niet precies wist wat er gevraagd werd, en die dingen die er gevraagd werden had ik totaal niet geleerd. Moest dus erg aan de vraagstelling wennen.
Uit reflectieverslag van een leerling

20131121
Een keer per maand verkast het Europees Parlement vanuit Brussel naar het Franse Straatsburg. Dit verhuiscircus is Europarlementariërs al jaren een doorn in het oog, maar gisteren nam het parlement een resolutie aan waarin het eist dat het zelf kan beslissen over zijn vestigingsplaats. Het kost jaarlijks tussen 150 en 200 mln. Elke keer moeten 5.000 parlementariërs, medewerkers en ambtenaren zich 400 km verplaatsen. Acht grote vrachtwagens zijn nodig om de kisten met documenten te vervoeren (hoezo digitaal tijdperk). De hotelprijzen exploderen er steevast met een factor 2,3 als het parlement bijeenkomt. Het gebouwencomplex wordt 90% van de tijd niet gebruikt, maar moet wel het hele jaar door verwarmd, onderhouden en bemand worden. Maar het zijn niet de parlementariërs die beslissen, maar de regeringsleiders. Omdat het in het Europees Verdrag staat is de kans op de verandering uiterst gering doordat Frankrijk natuurlijk gebruikmaakt van het vetorecht. Het is juist deze werkwijze die de anti-Europese stemming voedt.
NRC 21 nov   

20131117
Je hebt lange termijn doelen nodig om je niet te laten frustreren door korte termijn tegenslagen.
Charles C Noble - Dagelijkse Gedachte 9 okt

20131117
Gaandeweg ontstaat de weg om te gaan
Afscheidsmail collega

20131117
Yesterday's the past,
tomorrow's the future,
but today is a gift.
That's why it's called the present.
Bil Keane

20131117
Education is what survives
when what has been learned
has been forgotten.
Spreuk in Academiegebouw RUG 8 nov opgemerkt door Clementine

20131117
Op 29 okt vloog een windturbine in Ooltgensplaats in brand. Twee monteurs kwamen om het leven. Via Twitter probeerde motoragent Cats te voorkomen dat foto's in omloop kwamen met daarop de nog levende monteurs die bovenop de brandende windmolen stonden (de foto is gemaakt door een toevallige passant en kwam terecht bij de media). Voor nabestaanden zal deze foto inderdaad gruwelijk zijn. Maar ook mensen die de monteurs niet kennen zullen geraakt worden door het beeld. Deze zogenaamde 'about to die' foto's (Barbara Zelizer) zijn niet noodzakelijkerwijs gruwelijk om wat we zien, maar omdat we weten dat de mannen zullen sterven. We zijn voyeur geworden van hun aangekondigde dood. Er zijn talloze foto's voorbeelden van dit soort 'bijna dood' foto's: springende mensen WTC 11 sept, Colombiaans meisje vast in de modder. We zien de aangekondigde dood in onverwachte en gruwelijke vorm.
Beeldverhaal - Martijn Kleppe bespreekt opmerkelijke nieuwsfoto's - NRC 14 nov

20131117
Toen Pim Fortuyn opkwam zag ik hem als een kanarie in de mijn. Ieder parlement heeft één Pim Fortuyn nodig.
Interview met Bas Heijne in NRC  van 14 nov

20131117
Pap, wat een interessant apparaat.
Het wordt meteen geprint!
Dochtertje over typemachine - Congres Roestvrij innoveren UMCG CvR 9 nov


20131117
If we knew what we are doing,
we wouldn't call it innovation
Congres Roestvrij innoveren UMCG CvR 9 nov

20131117
Home is not where you live,
but where they understand you
Congres Roestvrij innoveren UMCG CvR 9 nov

20131117
Those we loved don't go away
They walk beside us every day
Unseen, unheard, but always near,
Still loved, still missed, still very dear
Rouwadvertentie - NRC 14 nov

20131116
Een automobiel gaat voor het eerst zijn naam eer aan doen
De robotauto kan een scala aan problemen oplossen. Het aantal ongelukken terugdringen, de files verminderen, verkeersboetes uitsluiten, productiviteit verhogen omdat je in de auto kunt werken en blinden en slechtzienden kunnen ineens auto rijden. De robotauto doet met mobiliteit wat de mobiele telefoon met communicatie deed of wat de container deed voor het transport. Zoals het nu onvoorspelbaar is dat we vroeger belden in een telefooncel en allemaal nummers uit ons hoofd kenden, zo wordt het ondenkbaar dat we in een auto stappen en vervolgens onze tijd vergooien aan concentratie op de weg.
De beste ideeën van 2013 - NRC 16 nov


20131116
Hersensignalen kunnen direct uit het brein worden getapt en kunnen worden omgezet in een signaal dat zich makkelijk laat transporteren. Daarmee ontstaan nieuwe communicatie- en leermogelijkheden waar we alleen nog maar van kunnen dromen.
In de 19e eeuw leerden we hoe we geluid om konden zetten in een elektrisch signaal en omgekeerd. Daarmee konden we muziekstukken vastleggen en ten gehore brengen of met elkaar spreken over grote afstand. In de 20e eeuw leerden we hetzelfde te doen met beelden en verbonden we iedereen ter wereld via televisie en internet visueel met elkaar. In 21e eeuw kunnen we leren hoe we breininformatie kunnen opslaan, transporteren en direct overdragen op anderen. Door een nieuwe universele e-breintaal aan te leren kunnen we één of meerdere breinen over grote afstanden met elkaar verbinden en laten samenwerken.  
De beste ideeën van 2013 - NRC 16 nov

20131116
Met de ondertitelbril kunnen doven mee doen met gesprek. De drager van de bril zo lezen wat er wordt gezegd, zonder het oogcontact met degene tegenover hem te onderbreken. 
De beste ideeën van 2013 - NRC 16 nov

20131116
Het kabinet wil ook de komende 2 jaar door met binnenlandse zaken. De afgelopen tijd gingen veel stemmen op om te stoppen met het beleidsterrein. Volgens tegenstanders is het binnenland geen zaak van de overheid. Rutte hoopt op brede steun in het parlement. Veel oppositiepartijen zijn echter kritisch. D66 en GroenLinks vinden dat binnenlandse zaken beter in internationaal verband kunnen worden geregeld. Pechthold: 'Binnenlandse zaken zijn bij uitstek een thema dat je samen met andere binnenlanden moet aanpakken. Een gemeentelijke herindeling is bijvoorbeeld zinloos zonder VN-mandaat.' Het binnenland is overwegend tegen een verlenging van de Nederlandse betrokkenheid. 'Binnenlandse zaken kunnen wij als burger prima zelf regelen.'
De Speld - Jouw vaste prik voor Betrouwbaar Nieuws - Volkskrant van 14 nov

20131116
Couturier van het snelste pak is meester over de wind
De gekozen stof moet een zekere ruwheid hebben, waarmee de luchtstroom wordt verstoord. 'Wij creëren een verstoring die het vacuüm achter het lichaam verbreekt.' Dat vacuüm aan de achterkant trekt de schaatser terug. Het gaat erom dat zog te doorbreken. Het gaat erom wat er achter de rijder gebeurt.  
Over Bert van derTuuk, schaatspakkenmaker - Volkskrant 14 nov

20131116
Een drieluik van de Britse schilder Francis Bacon is sinds woensdag het duurste schilderij ooit geveild: Three Studies of Lucian Freud (1969) bracht 142 mln dollar (112 mln euro) op. De belangrijkste reden voor hyperinflatie van kunstprijzen is de sterke groei van het aantal superrijken, niet in de laatste plaats in opkomende economieën als Rusland en China. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes telt de wereld momenteel 1.426 miljardairs, bijna 5 keer zoveel als in 2000. Hedendaagse kunst heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot de belangrijkste hobby voor deze nieuwe rijken. Zij kunnen  door het aanleggen van een kunstcollectie laten zien dat ze niet alleen ondernemerschap in huis hebben maar ook smaak.
Volkskrant van 14 nov

20131116
De Britse troonpretendent is volmaakt tevreden met zichzelf. En met zijn vrouw. Waar de meeste mensen rond hun 65ste langzaam afscheid nemen van hun werkzame leven, moet voor Charles zijn droombaan nog beginnen.
Volkskrant van 14 nov

20131116
Auch aus Steinen, die einem in den Weg gelegt werden, kann man Schönes bauen
Goethe

20131116
Beroemde WK-duels in de historie van het schaken
1935: Nederland is maanden in ban van de match tussen Euwe en Aljechin. Tot enorm enthousiasme  wordt 'amateur' Max Euwe wereldkampioen door de onaantastbaar geachte Aljechin te verslaan. Het hele prijzengeld van 10.000 gulden ging naar Aljechin.
1972: De 'Match van de Eeuw' weerspiegelt de Koude Oorlog. In IJsland maakt Bobby Fischer een eind aan 24 jaar Sovjet-dominantie door Boris Spassky vernietigend te verslaan.
1985: Nadat hun eerste match (om 6 winstpartijen) na 5 maanden en 48 partijen is gestopt 'wegens uitputting van de spelers' spelen Anatoli Karpov en Garry Kasparov in Moskou een match van 24 partijen. Karpov, de beschermeling van Brezjnev, verliest zijn titel aan Kasparov, die gezien wordt als een representant van de Perestrojka.
Artikel in NRC van 9 nov n.a.v. tweekamp Magnus Carlsen en Vishny Anand

20131116
Wonderboy met een fenomenaal geheugen
Zoeken naar ideeën en erover nadenken is nog steeds een wezenlijk onderdeel  van zijn stijl. Waar andere schakers eindeloos diep openingsvarianten bestuderen, ligt bij hem de nadruk veel meer op concepten en mogelijkheden. Daarbij leunt hij op zijn fenomenale geheugen. Zelf schat hij dat hij zo'n 2.000 partijen in zijn hoofd heeft rondzwerven die hij integraal kan reproduceren. 
Tweekamp Magnus Carlsen en Vishny Anand - NRC 9 nov

20131116
Het omgekeerde Robin Hoodbeleid
De armen betalen voor de rijken. Het enige wat je hoeft te doen om korting te krijgen op musea, de bioscoop, het openbaar vervoer is: 65 worden. Die kortingen, zegt Baarsma, zijn in de praktijk subsidies voor de rijkere senioren. Het voordeel komt terecht bij mensen die zonder korting ook al naar het theater, de bioscoop of het museum gingen en die fit genoeg zijn om de bus ernaartoe te nemen. Ze schreef het stuk omdat ze wil dat we nadenken over subsidies, en of die wel terecht komen bij wie het nodig heeft. Er zijn meer 65-minners dan 65-plussers met een laag inkomen. Waarom moet een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen meebetalen aan subsidie voor senioren.
Lunchen met Barbara Baarsma - econoom - NRC van 9 nov

20131111
Ik begrijp niet waarom iemand een jaar verspilt aan het schrijven van een roman, als hij er gewoon eentje kan kopen voor een paar dollar.
Komiek Fred Allen - NRC 11 nov

20131111
Piekeren is een van de belangrijkste oorzaken van slaapgebrek. Piekeren is een logische eerste reactie op nieuwigheid en onzekerheid. Evolutionair gezien is dat te verklaren: voorzichtigheid vergroot de kans op overleving. Maar als het sein veilig klinkt, moeten die gedachten het hoofd uit. En daar gaat het soms mis. De prefrontale cortex, het voorste deel van de hersenen, kan een rem zetten op emoties, maar bij sommige mensen werkt die rem niet goed. Piekeraars zijn in gedachten liever bezig met het probleem dan het te accepteren of een oplossing te zoeken. Het getob is voor hen een vorm van schijncontrole. Ze denken ten onrechte dat ze door het piekeren een ramp voorkomen. Niet voor niets  worden piekeraars in stripverhalen afgebeeld terwijl ze rondjes lopen. Zij zetten de zaken niet op een rijtje maar redeneren in een cirkel. De nacht helpt daar uitstekend bij: er is geen afleiding en je kunt niet relativeren. En omdat 's nachts alles wat we overdag hebben meegemaakt de revue passeert, ontstaat er een soort psychologisch herkauwen. Gevolg: slaapgebrek, waardoor de rem in het hoofd nog lastiger te bedienen is en het gepieker toeneemt. Een geruststelling: het gepieker neemt af als we ouder worden (bij vrouwen na hun 60ste, bij mannen wat eerder)
Ellen de Visser in gesprek met Leids universitair docent klinisch psychologie - Volkskrant 11 nov

20131111
Crisisslachtoffer
Varend op zijn 27 meter lange luxejacht kan koning Albert maar aan één ding denken: hoe knoop ik deze maand weer de eindjes aan elkaar? Sinds kort krijgt hij nog maar € 923.000,- waarover hij ook nog eens - net als het plebs - belasting moet betalen. Nee, de koning in ruste weet als geen ander hoe het is crisisslachtoffer te zijn. Hij wordt zo het lachtertje van Europa. Een soort koning van het volk. We dachten het al langer, maar nu weten we het zeker: de Belgen zijn een ondankbaar volk.
Stekel - Laura de Jong - Volkskrant 11 nov

20131110
JSF (slot)
Het was vermakelijk maar ook een beetje genant te zien hoe de Kamerleden hun best deden toch nog iets van spanning te suggereren. We zagen een kermiskoers op het Binnenhof: politiek doen alsof voor de bühne. De parlementariërs haalden alles uit de kast, het was Borgen IV. 'Ik wil nog graag één tandje dieper, zei Anselien Eijsink.' Het debat was gevuld met één miljoen woorden en toch was het oneindig leeg. Woorden hadden geen betekenis meer, argumenten wogen niet meer dan een herfstblaadje, redenaties waren dodelijk vermoeide verzuchtingen. Het deed er niet meer toe, de teerling was geworpen.
Column Bert Wagendorp in Volkskrant van 7 nov

20131110
Passage uit de gele koorts
In de kliniek van Wenen werd de situatie steeds penibeler en op een nacht in februari 2006 goot de arts in paniek de hele voorraad bevroren bloed in de Donau. Daar gingen mijn Tour de France overwinningen kopje onder.
Verschijning biografie Rasmussen - Volkskrant van 7 nov

20131110
Zijn aandeelhouders inmiddels gek?
Het is crisis. Maar sinds de escalatie van de crisis in de herfst van 2008 zijn de koersen op de Amerikaanse en Aziatische beurzen verdubbeld. In de VS is dit jaar 280 mld dollar extra in aandelenfondsen gestopt. De oorzaak is heel simpel: het beleid van de centrale banken die de rente op bijna nul procent houden. De FED drukt maandelijks nog 85 mld dollar bij en eigenlijk is dit geld bedoeld om bedrijven te laten investeren en burgers te laten consumeren, zodat de economie daar een oppepper van krijgt. Maar het geld stroomt in de aandelenmarkt, die daardoor steeds duurder wordt. Aandeelhouders zijn niet gek, want de markt heeft altijd gelijk. Alleen zet die iedereen op het verkeerde been als de centrale banken zich ermee bemoeien.
De kwestie - column van Peter de Waard in de Volkskrant van 7 nov

20131110
Gewoonlijk is er een golfbeweging. Het ene systeem komt, het andere verdwijnt. Achteraf lijkt zo'n transitie vanzelfsprekend, maar op het moment zelf hoeft dat helemaal niet zo te zijn. De olie-industrie is echter een pad ingeslagen waarvan niet wordt afgeweken. De vraag kan worden gesteld of dit niet komt doordat de fossiele energie toch niet steeds goedkoper is dan duurzame energie. Maar dat is echter niet zo als je ook de zogenaamde externalities meetelt, zoals milieuschade. De risico's van fossiele brandstof zijn duidelijk. Een overgang naar duurzame alternatieven is daarom van belang. Zo'n transitie hadden we er historisch gezien al lang moeten zijn. Maar alternatieven zijn nog beperkt in succes en kunnen conventionele energie niet structureel bedreigen. Met zon en wind wordt wereldwijd maar 0,37 procent van alle energie opgewekt.
NRC van 8 nov

20131110
Vorige week zondag maakte het Duitse weekblad Focus bekend dat in 2011 in München zo'n 1.500 kunstwerken zijn gevonden. Het gaat om kunst die in de jaren 30 en 40 opgekocht of in beslag werd genomen door de nazi's. De kunstcollectie werd gevonden in de flat van Cornelis Gurlitt, de zoon van de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die opdracht kreeg van de nazi's om de kunstwerken te laten verdwijnen. In de collectie zitten werken van onder anderen Picasso en Matissen. Het weekblad Focus schat de waarde op zo'n 1 mld euro. De onthulling bracht een golf aan reacties teweeg. Allereerst was er het ongeloof. Hoe kon een verzameling van deze omvang zo lang geheim worden gehouden. Simpel. Na de dood van Hildebrand Gurlitt in 1956 hield de familie vol dat zijn collectie verloren was gegaan tijdens een geallieerd bombardement. Boosheid was er ook over de geheimhouding van de vondst. Al anderhalf jaar wordt in stilte onderzoek gedaan naar collectie.
over de collectie Gurlitt in de Volkskrant van 9 nov

20131110
De Tour de France start in 2015 in Utrecht. De gemeente Utrecht betaalt 5 miljoen voor een weekendje Tour, het Utrechtse bedrijfsleven ook. Volgens de burgemeester rendeert elke euro in veelvoud. Het is maar de vraag of dat klopt. Maar zelfs als het niet klopt, is  dat geen reden om niet zo nu en dan een flink bedrag over de balk te smijten voor een feestje. We moeten leren dat niet álles hoeft te renderen, dat dingen ook gewoon mooi, leuk en zinnenprikkelend mogen zijn. De start van de Tour de France is een volstrekt zinloze gebeurtenis, zoals je grote vraagtekens kunt zetten achter de zin van de hele Tour. Eigenlijk is de topsport als zodanig een tamelijk zinloze vertoning. Maar dat is geen reden om er mee op te houden. Leve de zalige zinloosheid! God beware ons voor een wereld waarin alles zinvol en nuttig is. Hoewel ook de sport in handen is gevallen van de rendementsdenkers, heeft zij in de kern haar goddelijke zinloosheid behouden. Dat moeten we koesteren en vieren.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 9 nov

20131110
Bijna geen Rus in Moskou kent koning Willem Alexander. Een vrouw op leeftijd herkent de koning wel. Dat is de Prins van Oranje-Nassau, zegt ze. Dan verschiet ze. 'Maar dat wil toch niet zeggen. O hemeltje, wat verschrikkelijk. Als hij nu koning is, zal zijn lieve moeder wel overleden zijn. Mijn oprecht deelneming.' De drie Oezbeekse gastarbeiders die de laatste lantaarnpalen aansluiten hebben zelfs nog nooit van Nederland gehoord. 'Is dat ergens in de buurt van Amerika?'
Op bezoek Willem-Alexander en Maxima in Moskou - Volkskrant 9 nov

20131108
Be nice
or go away
Spreuk in Café in Groningen opgemerkt door Clementine

20131106
To the world he was one of all,
to us he was all the world
Tekst grafsteen Britse soldaat (22 jaar) oorlogsbegraafplaats Oosterbeek - gelezen door Clementine

20131105
Met de juiste toon 
is je leven vol muziek
Tekststeen in Bergen - 3 nov

20131105
Wie durft te verdwalen 
vindt nieuwe wegen
Tekststeen in Bergen - 3 nov

20131104
Ben je dood, zit je familie te rouwen, dan vinden ze in een la jouw testament, dat van de HEMA blijkt te komen. Met het HEMA-logo erop, de vage geur van worst en misschien een embleempje van Jip en Janneke. Zo is de dood een stuk makkelijker te aanvaarden en is het eigenlijk ook heel gezellig om een HEMA-testament te hebben.
Column van Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant van 4 nov

20131104
Voor een piano bestaan tal van stemmingen. Het probleem is dat bepaalde toetscombinaties heel goed bij elkaar passen, terwijl andere juist vals klinken. Bij sommige historische stemmingen werden die valse tonen 'weggestopt' in bepaalde toonsoorten, waardoor stukken in deze toonsoorten niet gespeeld konden worden. Ten tijde van Bach raakte om deze reden de gelijkzwevende stemming in zwang, waarbij alle ongerechtigheden werden uitgesmeerd over het complete spectrum. Alles klinkt daardoor een beetje vals. Bijna alle westerse piano's zijn gestemd volgens deze gelijkzwevende stemming. Gert Kramer ontwikkelde een nieuwe pianostemming (Divine 9) gebaseerd op een wiskundige formule die is ontstaan uit een combinatie van verschillende inspiratiebronnen, het negentallig stelsel en de overal in de natuur aanwezige spiraalvorm (Fibonaccireeks) en de Nineveh-constante. Pianisten voelden aanvankelijk weerstand: 'zeg Evert die moet echt even beter stemmen.' Maar uiteindelijk raakten ze geïntrigeerd. In de Divine 9 zitten verradelijke hoekjes. Alsof je plotseling wordt geprikt aldus Jan Vayne. 
Jan Vayne is al om - Stemmingsgevoelig - in de Volkskrant van 1 nov

20131104
Alle verhalen eindigen gelukkig, als je maar op tijd stopt
Annie MG Smidt gezien in Alkmaar 2 nov

20131104
Pijn is nodig om beweging te creëren
Verleiding is nodig om richting te creëren
Workshop Frans over verandering - 31 okt

20131104
Passeren is een groot goed. Johan Cruijff beweert dat je na een geslaagde passeeractie altijd in het voordeel bent; de tegenstander moet hergroeperen en noodgrepen toepassen. Er ontstaat ruimte en die ruimte is paradijselijk. En Zlatan deed het. Spelers passeren vanuit stilstand, op snelheid, een halve draai erbij, terug, één recht, twee averecht, schijnbeweging, een korte stop, weer door, keeper verkeerd laten duiken. Doelpunt. Het patroon van zijn bewegingen was onnavolgbaar. Of een klein kind met een voltstift in het wilde weg op een velletje papier mocht krassen.
Column Wilfried de Jong in NRC van 4 nov 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten