dinsdag 31 december 2013

Treffend Sprekend - december 2013

20131231
Het percentage burgers dat vindt dat het met Nederland meer de goede dan de verkeerde kant op gaat is in 3 maanden gestegen van 20 naar 29: een reuzensprong. Als die lijn zich voortzet, hebben de optimisten in juni de meerderheid - ook dat is optimisme. Optimisme is een tamelijk ongrijpbaar fenomeen. Het is vaak gebouwd op drijfzand en ongefundeerde aannamen, maar desondanks een immense kracht. Popper's bijna dood geciteerde optimism is a moral duty betekent niet dat optimisme een verplichte levenshouding is, maar dat we zonder optimisme een hoop kansloos zijn en geen stap verder komen. Optimisme mag dan vaak een illusie zijn, het is een illusie die de werkelijkheid kan doen kantelen. Het is de kunst die illusie tot leven te wekken en breed gedeeld te krijgen. Elk streven, op alle niveaus, kan niet zonder optimisme.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 31 dec

20131231
Gezond ouder worden wil iedereen, maar hoe moet dat? Veroudering volgens de Academie van Wetenschappen hét onderzoeksterrein van de komende jaren en in Groningen geven ze alvast een flinke voorzet. Daar werd 3 maanden geleden Eriba geopend, een gloednieuw gebouw waar Europese topwetenschappers onderzoek gaan doen naar de biologie van veroudering. De komende jaren komt er volop kennis uit Groningen... Hou Gronings nieuws in de gaten.
Waar moet u op letten in 2014? in de Volkskrant van 31 dec 

20131231
Aldel in Delfzijl heeft faillissement aangevraagd
De erfenis van het aardgas voor Groningen kan worden opgemaakt: verzakte grond, scheuren in de muren, trillingen in de nacht, dalende huizenprijzen en nu ook de teloorgang van de laatste banen. Toen in 1959 de aardgasbel bij Slochteren werd ontdekt, werd Groningen het Koeweit van Europa genoemd. Maar in plaats van zich onafhankelijk te verklaren, lieten de Groningers toe dat de Haagse sjeiks er goede sier mee maakten. De Nederlandse overheid ventte het uit met het doel de gaten in de begroting te dichten die ontstonden door op te grote voet te leven. De Dutch Disease. De Groningers kregen als pleister op de wonde een fabriek voor het smelten van aluminium. Omdat dit de meest energieverslindende industriële activiteit ter wereld is, leek de provincie daar bij uitstek geschikt voor. Maar toen uiteindelijk moest Aldel ook mee bloeden voor de uit de pan rijzende energiekosten.  
De kwestie - Peter de Waard in de Volkskrant van 31 dec

20131230
Brit slaagt nog steeds voor de Wodehouse-test
De Engelse schrijver P.G. Wodehouse geloofde heilig in de goedheid van zijn landgenoten. Zozeer zelfs dat hij zo nu en dan een brief uit het raam gooide, erop vertrouwend dat een voorbijganger deze op de bus zou doen. Het scheelde vier trappen naar beneden. Zelden zou zijn vertrouwen worden beschaamd. Honderd jaar later blijkt de test nog steeds succes op te leveren, zo liet een onderzoek van een plaatselijke krant zien. Redacteuren lieten 18 gefrankeerde brieven achter in openbare gelegenheden. Het resultaat: 15 brieven bereikten hun bestemming. Eén vinder had zelfs extra postzegels op de enveloppe geplakt.
Volkskrant van 30 dec

20131225
In 2017 lopen we schouder aan schouder dit kabinet uit, en dan wijzen wij ieder een andere stip op de horizon aan.
Interview met Diederik Samsom over Mark Rutte in de Volkskrant Magazine van 21 dec

20131225
Je moet de balans vinden tussen wat mensen verwachten en wat mensen willen. Wim geeft de mensen wat ze willen maar niet wat ze verwachten.
Interview met Wim Pijbes directeur Rijksmuseum in Volkskrant Magazine van 21 dec

20131225
Wat hadden docenten moeten doen?
Voor mij zit de kern hierin: bij muziek was ik vaak vijf minuten eerder in het lokaal  dan de docent. Ik ging achter de piano zitten of op het drumstel. Als die lapzwans van een docent binnenkwam, gaf hij me op m'n lazer omdat ik aan die muziek-instrumenten zat. Eikel, denk ik achteraf, jij had degene kunnen zijn die me had kunnen motiveren piano te leren spelen. Nu loop ik hier te pielen met een paar akkoordjes.
Interview met Sander van de Pavert van Lucky TBV in het Volkskrant Magazine van 21 dec

20131225
Gebrek aan zelfvertrouwen is niet mijn sterkste eigenschap. Weet u wat Churchill over zijn opvolger Attlee zei in 1945? 'Het is een bescheiden man en hij heeft veel redenen om dat te zijn.'
Interview met Olli Rehn Eurocommissaris in het Volkskrant Magazine van 21 dec


20131225
Het Europese beleid wordt fundamenteel anders gemaakt. De VS zijn met hun federale structuur als een vliegdekschip. Er is één roer, redelijk effectief als je de koers moet bepalen.  De eurozone is een konvooi van zeventien fregatten. Die moeten eerst onderling bepalen waar ze naartoe varen, dat vervolgens ook allemaal doen en dan - niet onbelangrijk -  de buitenwereld daarover informeren: hallo luitjes aan de wal, we gaan echt ergens heen, de juiste plek!
Interview met Olli Rehn Eurocommissaris in het Volkskrant Magazine van 21 december

20131225
In de gejaagdheid van het dagelijks leven, vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt; een moment van bezinning op ons bestaan en op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg.
Kersttoespraak Willem Alexander

20131223
Een klagerig type is Ter Mors nooit geweest. 'Ze is geen miepert' zeggen ze thuis in Enschede. Dat moet vooral zo blijven, vindt haar moeder. Ook als ze uit Sotsji met medailles zou terugkomen. Van kapsones moet ze niets hebben. 'Dan krijgt ze het te horen hoor: Jorien, het is wel bijzonder wat je allemaal kunt, maar we komen wel uit Twente.'
Bijklussende shorttrackster Jorien ter Mors (23) in de Volkskrant van 21 dec

20131220
De bron van creativiteit en inspiratie is gedempt
Het vuur van liefde en passie gedoofd
De kracht en energie vervlogen
De storm is gaan liggen
Wat rest is een woud van herinneringen
Overlijdensadvertentie Volkskrant 20 dec

20131220
Met de Europese bankenunie is een cruciale bouwsteen geplaatst voor de redding van de euro. Het is een van de meest ingrijpende beslissingen voor verder Europese integratie sinds de invoering van de euro. Het zal een nieuw baken in het historische rijtje van de eenwording zijn: het gemeenschappelijk landbouwbeleid (1962), de gemeenschappelijke markt (1987) en de verdragen van Maastricht (1992), Amsterdam (1997) en Nice (2001). Op de valreep hebben de politici zich dit jaar alsnog baas boven baas getoond. Ze hebben de sceptische deskundigen uit de keuvelprogramma's, de paniekerige economen op hun blogs en het leger van twitterende allesweters het zwijgen opgelegd. Ze hebben zich staande weten te houden in een wereld van toenemend populisme en zigzaggende electoraten. 
Column Peter de Waard in de Volkskrant van 20 dec

20131220
Even iets afhechten ++ Mag ik even tegen je aan houden? ++ Daar moeten even mee stoeien ++ Ik stap er even tussenuit ++ Dit fietsen we erin ++ Snel schakelen ++ Hier gaan we handen en voeten aan geven ++ In de steigers zetten ++ Dit gaan we in de agenda knallen ++ Pijnpunten wegmasseren ++ Piketpaaltjes slaan ++ Jullie hadden dit aan de voorkant beter moeten aftikken ++ Zullen we dat over de kerst heen tillen? ++ Je moet de bal het spel laten doen ++ Wacht even, nu ben je me kwijt ++ Hoe gaan we dit aanvliegen? ++ Kunnen hierover even sparren? ++ Ik heb hem getekst dat ik  verhinderd ben ++ Naar iemand toe communiceren ++ Meerdere bordjes in de lucht houden ++ Ik gooi het hier even in de koker ++ Dicht fietsen ++ Het is hetzelfde plan, maar met een andere aanvliegroute ++
Kantoorspecial Volkskrant van 17 dec 

20131212
De voortdurende aanwezigheid van Lingo op de vroege avond heeft de kijkcijfers van Pauw & Witteman een flinke knauw gegeven. Pauw erkent dat hij geschrokken is maar denkt niet dat ze in elkaars vaarwater zitten. Het zijn immers heel verschillende programma's. 'Lingo zit veel minder op de actualiteit en neigt iets meer naar amusement. De gesprekken met de gasten blijven naar mijn smaak ook te oppervlakkig. Niets ten nadele van Lucille, maar als wij een minister aan tafel hebben zullen we echt niet alleen naar z'n hobby's vragen.' Pauw heeft niet alleen kritiek op Lingo: 'Dat programma is gewoon heel goed met zesletterwoorden, op dat punt kun je ze alleen maar een compliment geven. Ik durf zelfs de stelling aan dat er geen programma is op de Nederlandse tv dat zo goed omgaat met zesletterwoorden. Ik zeg niet dat wij er slecht in zijn, maar het heeft bij ons een minder centrale rol.' 
De Speld - Jouw vast prik voor betrouwbaar nieuws - Volkskrant van 12 nov

20131212
Paus Fransciscus is door Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Hij heeft ons volgens het tijdschrift hoop en inspiratie gegeven. Obama zorgde ook even voor hoop en inspiratie maar stelde teleur en Mandela wordt zondag begraven, dus er was een markt voor leveranciers van hoop. Sinds er op 13 maart witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kwam en Bergoglio tot paus bleek te zijn verkozen, voltrok zich een wonder. Wonderen zijn in de katholieke kerk niet ongebruikelijk, alleen was ditmaal het wonder ook voor niet-gelovigen zichtbaar. Franciscus erfde de moreel failliete boedel van een perkamenten Duitse kamergeleerde. Maar vanaf het moment dat hij zich aan het volk toonde, voltrok zich de ommekeer. Hij zei alleen maar 'goedenavond'. Sindsdien tuimelen de wonderverhalen over elkaar heen: hij woont in een eenvoudig appartement, schept zijn eigen spaghetti op, rijdt in een Ford Focus, kust de voeten van vrouwen en moslims etc. Onlangs was Eijk op bezoek in Rome. Eijk is de zeer conservatieve kardinaal bij wie de dogma's uit de jurk druipen. Hij is zeer succesvol in het wegjagen van de laatste Nederlandse katholieken. Binnenkort moet de kerk hier niet alleen priesters maar ook gelovigen importeren. 
Column van Bert Wagendorp in de Volkskrant van 12 dec

20131211
Vertrekkende treinen. Dan kun je mij wegdragen. Zo'n enorme, traag in beweging komende bonk staal met stoeltjes en op die stoeltjes zitten allemaal mensen die ergens naar toe gaan. Weg bij jou. De dichter Cees Buddingh kon huilen om een winterpeen, ik om vertrekkende treinen. Nu ik het opschrijf: ik ben jaloers. Ik zou ook graag willen huilen om een winterpeen. In snap de emotie. Winterpeen is een nogal onbeholpen groente. Te lui om de aarde van zich af te schudden. Het achterlijke broertje van de bospeen. Als je daar gevoelig voor bent, dan ga je huilen.
Column Nico Dijkshoorn in de Volkskrant van 11 dec 

20131208
De EDO 
De moderne Ergst Denkbare Overstroming (EDO) zal de Randstad treffen, alles wat binnen de zogenaamde Dijkring 14 ligt: Schiphol, Rotterdam, het economisch hart, met 3 mln inwoners en goed voor 65% van BNP.  Het gaat er niet om óf die EDO gaat komen. Die gaat komen, alleen weten we niet wanneer. Maar er is niet zo heel veel voor nodig: een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een noordwesterstorm die iets te lang aanhoudt, hoog water in de rivieren en springtij. Dan kun je het 48 uur houden, maar niet langer. Dat heet bij Rijkswaterstaat 'fase zwart'. Een hoogleraar Veiligheid in het programma zegt: het probleem is dat je dit als land niet meer te boven komt. Dan worden we teruggeworpen in de Steentijd. 
Frank Westerman die het tv-programma Nederland in 7 overstromingen gaat presenteren - Volkskrant 7 dec

20131208
Kennelijk herkennen wij in Nelson Mandela iets dat we missen in onze leiders en ook in onszelf: menselijkheid, zachtheid, vergevingsgezindheid en de bereidheid tot verzoening, zelfs na decennia van vernedering. Iets dat we onbegrijpelijk achten. Het moet een bijna ondraaglijke last zijn geweest voor de oude bokser. Want van alles wat Mandela was: dat was hij ook, in het diepst van zijn wezen en tot op hoge leeftijd. Boksers zijn van nature geen vergevers: ze slaan terug zolang ze kunnen. Verzoenen doen ze pas als ze zijn uitgevochten. Misschien had Mandela op Robbeneiland geleerd dat níet terugslaan vaak effectiever is en verzoening een wapen.
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 7 dec

20131208
Courage is not the absence of fear
it's inspiring others to move beyond it.
Boven rouwadvertentie van Nelson Mandela in de Volkskrant van 7 dec

20131208
'Kun jij dat been even halen? Nee, niet het hoofd, alleen het been.' Na 5 minuten komt Greet terug met het kunstbeen. De schoen zit er aan, de veters zitten vast. Dit kunstbeen is gevonden in de trein, en, nog vreemder: het werd nooit opgehaald. Bizar. Mensen raken in de trein en op het station 73.500 bezittingen per jaar kwijt waaronder: paspoorten, rijbewijzen, ov-chipkaarten, telefoons, portomonnee's, tassen, jassen, knuffels, rolstoelen en laatst zelfs een zak vol wiet. Ongeveer de helft alle gevonden voorwerpen komen weer bij de eigenaar terecht. Uiteindelijk wordt het gerecycled of verkocht. Ook de inhoud van stationskluisjes die nooit meer zijn opengemaakt, krijgt een nieuwe bestemming.
Volkskrant Magazine 7 dec

20131207
Het is ons maar geleend;
de vele mooie dingen.
Ons onbetwistbaar eigendom
zijn de herinneringen.
Rouwadvertentie Volkskrant 3 dec

20131207
Wat zou je aan de wereld willen veranderen?
Tunesië moet groter worden dan Marokko. Dan kan Rajan, die komt uit Marokko, me niet meer pesten dat zijn land groter is dan mijn land.
Portret van een kind in zijn slaapkamer: Zakaria (7) - Volkskrant 3 dec

20131207
De bieb was niet meer dan een uitleenbalie met flink wat bergruimte er omheen. In dat opzicht heeft er zich een stille revolutie voltrokken met een nieuw type bibliotheek als resultaat. Zoiets verzin je niet: tegen de tijdgeest van digitalisering en ontlezing in schieten bibliotheken als paddenstoelen uit de grond of wellicht dank zij de tijdgeest? Een paradox: hoe kan de stoffelijke bibliotheek overleven in het vluchtige internettijdperk? Lange tijd liet de bibliotheek zich weinig gelegen liggen aan de 'beleveniseconomie'. Dus werd een retailmodel ontwikkeld: een fris interieur en vakkundig geëtaleerd. En daarmee kon het verworden tot een ontmoetingsplek waarmee het kon voorzien in de sociale behoeften in de anonieme informatiemaatschappij.  
Rubriek Leven in de Volkskrant van 5 dec 

20131207
Ook de cardioloog wilde me zien. 'Morgen' zei ik. 'Nu' glimlachte ze. Waar zijn de wachtlijsten als je ze nodig hebt.
Column Peter Buwalda in de Volkskrant van 6 dec

20131207
De Roy
Er was bij het onderzoek niet geschaduwd, zei Rutte, niet gevolgd, geen informatie ingewonnen bij derden en er waren ook geen telefoons getapt. De Roy van Zuydewijn was de enige Nederlander die niet werd afgeluisterd. 
Column Bert Wagendorp in de Volkskrant van 5 dec

20131207
Not just a president for South Africa
Not just a president for Africa
This is a president for everyone, anywhere
Who knows freedom
U2 - 46664

20131207
Toen ik door de poort naar de vrijheid liep, besefte ik dat ik nog steeds gevangen zou blijven als ik mijn bitterheid en haat niet zou achterlaten. ... Ik leerde dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan. De dappere man is niet hij die niet bang is, maar hij die die angst overwint. .. Ik ben geen heilige, tenzij je een heilige ziet als een zondaar die maar blijft proberen. ... De grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar in telkens weer opstaan.
Nelson Mandela (18 juli 1918 - 5 dec 2013)

20131203
Het klinkt als science fiction, maar dat is het niet zei Amazon-topman Jeff Bezos. Bezos die van opschudding en pr-stunts houdt, voorspelde dat zijn bedrijf binnen 5 jaar onbemande vliegtuigjes zal inzetten om pakketjes te bezorgen. Volgens Bezos kunnen de Amazon-drones vanuit de talloze Amerikaanse distributiecentra uitvliegen, en binnen een straal van 16 km in een half uur een pakket van 2 kg zwaar bezorgen. 
Artikel "Voor je het weet zit het luchtruim vol met drones" in NRC van 3 dec

20131203
Vierhonderd miljoen euro gaat de beursgang van ABN Amro kosten. Nu lijkt dat, vergeleken met de gehoopte opbrengst van € 15 mld niet zo veel (2,7%). Maar absoluut is het een duizelingwekkend bedrag. Een nogal administratieve ingreep met wat juridisch gedoe en eigenlijk een routineklus. En duurder dan de tien jaar durende geldverslindende verbouwing van het Rijksmuseum of het jaarsalaris van zo'n 7.000 verpleegkundigen. De hoogte is eigenlijk al verbazingwekkend, maar nog vreemder is de gelatenheid waarmee het door het kabinet wordt geaccepteerd en ingecalculeerd. Je zou verwachten dat banken elkaar als gekken zouden onderbieden. Het voorgaande even in perspectief: In Europa zijn er zo'n 3.500 mensen in de financiële sector die alles bij elkaar jaarlijks meer dan € 1 mln verdienen. 2.714 zitten hiervan in London. Het werk is blijkbaar zo gespecialiseerd en er is zó veel talent en intelligentie voor nodig dat het vanzelfsprekend zo goed betaalt. Een topbankier zei op bezoek bij NRC dat de beste topambtenaar van Financiën misschien nét goed genoeg zou zijn om bij zijn bank de prullenbak te legen. 
Column Maarten Schinkel in NRC van 3 dec

20131201
Het is gemakkelijker voor een ieder te zeggen wat hij wil bereiken, dan daadwerkelijk te bereiken van wat hij zei dat hij zou bereiken
Naar Dave Ulrich - auteur en hoogleraar - voor hij kan natuurlijk ook zij worden gelezen 

20131201
Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden
Het een na beste moment is vandaag
Chinees spreekwoord

20131201
Soms kan een woord mij kwetsen
soms streelt het mijn ijdelheid
en al zijn woorden alleen maar woorden
ze raken een mens altijd
kalender in boekwinkel

20131201
Kijken doe je met je ogen
en zien doe je met je hart
kalender in boekwinkel

20131201
Men verwondert zich te zeer over wat men zelden ziet,
en niet genoeg over wat men dagelijks ziet
kalender in boekwinkel

20131201
Granny finest - Social Enterprise NL
Oma breit; niet een pannenlap of een hansop, maar design. Het is een initiatief van twee jongens uit Rotterdam die het probleem van vereenzaming onder oudere vrouwen proberen te verbinden met het probleem van jonge ontwerpers die hun creaties dolgraag geproduceerd zien. Hoe brengen ze die twee werelden bij elkaar? Ze organiseren breiclubs met ouden van dagen. Die breien of haken hippe sjaals, mutsen, handschoenen en collen naar ontwerp van de designers. Allemaal met natuurlijke garens. De bejaarden krijgen betaald in uitstapjes. Aan elk kledingstuk hangt een kaartje: 'Gebreid door mevrouw Jansen. Het is de bedoeling dat de klant een kaartje terugstuurt met bijv. erop: 'Harstikke bedankt voor de muts'.
Interview met Willemijn Verloop - mede oprichter van Social Enterprise NL - Volkskrant Magazine van 30 nov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten