woensdag 30 april 2014

Treffend Sprekend - april 2014

20140413
Ik geloof dat ik bij een schilderij of iets dat zo is ingekaderd altijd vragen heb, zoals: waarom moet het op deze oppervlakte? Hoezo? Een kunstenaar zal wel het formaat kiezen maar dan houdt daarbuiten dus het schilderij op. Dat verwondert me.
Sanne Wallis de Vries - Volkskrant 11 april

20140405
Stroom door stoom
De net geopende zonnecentrale in de Mojave-woestijn in Californië is 's werelds grootste zonnecentrale. Het heeft 2,2 mld dollar gekost en voorziet 140.000 huishoudens van elektriciteit. Wat zien we? De truc met de zon en het vergrootglas. De lens bundelt de stralen en die branden zo een gaatje in een papiertje. Hier bestaat het vergrootglas uit 100.000 computergestuurde spiegels die de zonnestralen in de top van een 150 meter hoge toren concentreren. Daar verhitten de stralen het water dat door een pijpenstelsel stroomt. Het water wordt stoom die een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt.
Volkskrant van 22 maart

20140405
Als er thuis problemen met de computer, dan fiks ik die wel. Ik wil later uitvinder worden, maar ik weet nog niet zo goed wat ik dan ga uitvinden.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben met meest trots op mezelf. Ik kan goed nadenken en ik kan goede woorden gebruiken.
Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?
Ik heb dan een baan waarbij ik veel moet nadenken en ideeën op papier moet zetten.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Justus Outhuis (10 jaar) - Volkskrant 11 maart

20140405
In het zonnetje stond de man in het park witte ballonnen uit te delen met het logo van de VVD. Alle passerende kinderen wilden natuurlijk graag zo'n ballon hebben. Een ballon is een ballon. Maar voor de ouders lag dat anders, zoals voor ouders altijd álles anders ligt dan voor kinderen. 'Ja jongens, dat is eigenlijk niet zo'n goed idee, wij zijn het helemaal niet eens met die partij ..'. Maar wat betekent 'vuh-vuh-duh' dan? vroeg het oudste jongetje aan zijn vader. Daar had je het gesodemieter al. 'Nou die mensen van de VVD vinden het dus belangrijk om veel geld te verdienen.' 'Veel geld is toch leuk?' De vader glimlachte wrang. 'Ja, maar er zijn ook andere dingen belangrijk', ging hij verder. 'O ja', begreep de jongste. 'Tanden poetsen, hè pap? Dat is ook heel belangrijk!' De vader nam zijn verlies. 'Nou, vooruit dan maar ..' Het was een kleine overwinning voor de vrijheid; ja, wie weet zelfs voor de democratie.
Column Sylvia Witteman - Volkskrant 11 maart

20140405
Het heilige geloof in modellen
Het eigenaardige aan de economische wetenschap is dat ze probeert de werkelijkheid te modelleren, om daarna de werkelijkheid te plooien naar haar eigen modellen. Ik denk dat economen moeten toegeven dat ze in eerste plaats sociale wetenschappers zijn en geen exacte wetenschappers: ze beschrijven maatschappelijke processen. En ten tweede moeten ze toegeven dat alle theorieën over het functioneren van markten een soort hermeneutiek vormen, een weefsel van interpretaties. En een daarvan is dat de grote wispelturigheid en instabiliteit van markten juist als het normale functioneren van de economie moeten worden beschouwd. 
Joseph Vogl - literatuurwetenschapper - Volkskrant van 29 maart

20140405
Er zijn nog geen wolven in Nederland, maar nu het dier een wettelijk beschermde status krijgt, zal het er wel snel van komen. Beesten zijn razend slim. 
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 29 maart

20140405
Noem het een briljante marketingstunt. Noem het kunst. Noem het blaaskakerij. Het nieuwste project van het legendarische hiphop-collectief Wu-Tang Clan is op zijn minst opmerkelijk. De groep komt met een nieuw album dat de oplage van slechts één exemplaar zal hebben. Ergens in een kluis ligt een met de hand gegraveerde doos van zilver en nikkel. Die doos, met het album erin, zal straks een reis over de wereld maken. Bezoekers die naar het album willen luisteren, moeten daar ca. $ 50 voor betalen. Na de tour wordt het album geveild aan de hoogste bieder. De band verwacht er miljoenen mee op te halen. 'Hoewel we de ontwikkeling van de digitale muziektechnologie volledig omarmen, voelen we dat die tegelijkertijd heeft bijgedragen tot de devaluatie van muziek als kunstvorm. Door deze stap hopen we het gewicht te herstellen dat muziek ooit had in vergelijking met een schilderij of een beeldhouwwerk.'
Volkskrant van 29 maart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten