maandag 30 juni 2014

Treffend Sprekend - juni 2014

20140630
Ik word blij van meten
Ooit lag het nulpunt in Amersfoort. Daar bevond zich het snijpunt van de x en y-as die Nederland in meters opdeelde. Omdat Amersfoort ongeveer in het midden van Nederland ligt. In de Onze Lieve Vrouwen toren daar herinnert een speciale markering aan dat punt. Maar een nulpunt midden in Nederland is eigenlijk niet handig. Want je krijgt negatieve x- en y-waarden. Daarom is besloten het nulpunt buiten Nederland te plaatsen, zodat je alleen pluswaardes krijgt. Dat nieuwe punt is bij Parijs geworden, ergens in een maisveld.
Interview met Lennard Huisman - adviseur geometrische referentiesystemen Kadaster - VK 21 juni

20140630
Ik ben eerlijk dus ik ben het vermoedelijk zelf beneden gaan vertellen, bij m'n vader die de afwas stond te doen. Die reageerde adequaat: 'Alleen hondjes bijten toch?' Ik kreeg de riem om - ik was 8, maar oud genoeg om me heel klein te voelen - en heb een halfuurtje doodstil in de hondenmand gezeten. Nooit meer heb mijn tanden in iets oneetbaars gezet. Suárez moet niet alleen geschorst worden, maar het hele toernooi aan de riem.  
Column Stan v.d. Steenhoven over recidivist Luis Suárez - Columnistenjacht VK 27 juni

20140630
Werkwijze volgens Juncker van de regeringsleiders tijdens EU-toppen: "We besluiten iets, laten het dan even rusten en kijken wat er gebeurt. Als niemand dan herrie maakt en er geen opstand uitbreekt, omdat de meest mensen sowieso niet begrijpen wat er is besloten, dan gaan we weer verder. Stap voor stap, tot er geen weg terug meer is." EU-grondlegger Monnet had het niet beter kunnen verwoorden. 
Over de net verkozen voorzitter van de Europese Commissie - VK 28 juni

20140630
Hoezo moet je altijd alles maar snappen, of duiden. Soms zijn de dingen gewoon zo, dan moet jet het ermee doen
Interview met Wilfried de Jong - VK-magazine 28 juni

20140629
'Ik heb de wens een verhaal te schrijven' luidde de eerste zin van een column van Remco Campert. Hij heeft een broeierig gevoel in zijn hoofd, waar iets zit dat eruit wil. Hij kan alleen de eerste zin niet vinden. De zin die alles in beweging moet zetten. Een verhaal kan niet zonder eerste zin. In de eerste zin ligt immers het verhaal verborgen. 
De mooiste vorm van ernst - Bert Wagendorp over Campert die in juli zijn 85ste verjaardag viert - VK 7 juni

20140629
In interviews wekt Campert graag de indruk enigszins gemakzuchtig te zijn. De flierefluiter in zichzelf bestrijdt hij met de gedachte dat flierefluiten zonder dat er iets uit je handen komt weinig zin heeft. Dat heeft in ruim zestig jaar tot een indrukwekkend oeuvre geleid. Remco Campert kan in zijn verhalen buitengewoon grappig zijn en zijn humor is van een in Nederland literatuur zeldzame fijnzinnigheid, maar hij is geen grapjas. In zijn hoofdpersoon herken je de relativerende levenshouding van hun schepper. De zogenaamde lichtvoetigheid van Campert is diepe ernst in een frivool gewaad, overigens de mooiste vorm van ernst die er bestaat.
De mooiste vorm van ernst - Bert Wagendorp over Campert die in juli zijn 85ste verjaardag viert - VK 7 juni

20140629
Waarom, vraagt Campert zich af, schrijft hij? 'Als je schreef, schreef je voor jezelf, moeizaam, egocentrisch en gelukkig, zoals je in je kindertijd een bootje liet varen op de vijver. Vaak dreef het terug naar de wal, maar dat deed er niet toe, want dan gaf je het, op je buik in het gras liggend, aan de achtersteven een duw met je hand. En een enkele keer zeilde het fier vooruit, precies zoals je bedoeld had. Hoe ver het dan voortzeilde, lang aan de breedte van de vijver of aan de lengt van je touw - als het goed ging was dat zelfs wel plezierig - maar je wist dat zij toch iets heel anders zagen en ondergingen dan jij.' Het is een mooi en zuivere typering van Camperts schrijverschap. 
De mooiste vorm van ernst - Bert Wagendorp over Campert die in juli zijn 85ste verjaardag viert - VK 7 juni 

20140629
De Ambassador reed sinds 1958 in bijna ongewijzigde vorm over de wegen van India. De auto, gebaseerd op de Britse Morris Oxford, maakte het land mobiel. Iedereen reed erin: welgestelde burgers, politici, taxichauffeurs. Niet in de laatste plaats doordat de auto tot in de vroege jaren 80 de enige verkrijgbare auto was in India. Vanwege de eenvoudige techniek en het ontbreken van elke vorm van elektronica kon elke mecanicien in het land de Amby repareren. Een hamer en een moersleutel, meer heb je niet nodig, zei een Indiase garagist. Een kind van 6 kan het. Dat de Amby onverwoestbaar was betekent niet dat hij goed was gemaakt. Vaak verlieten de auto's al rammelend de fabriek. Alles aan de Ambassador maakt lawaai, behalve de toeter, luidde de standaardgrap. De ontwikkelingsafdeling had 250 mensen in dienst. Je vraagt je af wat die al die jaren hebben uitgevreten.
Rubriek In memoriam - Hindustan Ambassador 1958-2014 - Volkskrant 21 juni

20140629
Mijn vader en ik hebben beide een filosofische klik. We zijn beiden bereid lang na te denken en te zoeken naar de echte antwoorden. Thuis hadden we gaandeweg een kamer vol boeken over natuurkunde. We praatten avonden lang over wat we lazen en dachten te begrijpen. Als 15-jarige ging ik met hem eten bij de Chinees en hij vroeg: kun je 'niets' definiëren. Dat was het beginpunt van alles tussen ons. 'Niets' kun je definiëren als een oneindige uitgestrekte toestand. Het universum zonder structuren. Dat is niets. En uit deze vraag volgt dan zo ongeveer de hele moderne natuurkunde. Als je je realiseert dat niets een bijzondere toestand van iets is, is de kwestie hoe iets uit niets ontstaat ook geen vreemde meer: Iets en niets zijn in feite hetzelfde. 
Interview met Amanda Gefter. Haar boek In Einsteins achtertuin is als een sensatie ontvangen. VK 21 juni  

20140629
Mijn ervaring is dat natuurkundigen het liefst de indruk wekken dat ze alleen maar brein zijn. Einstein is daar de trendsetter, met zijn haar in de war en geen sokken in zijn schoenen. Alle aandacht die je aan je uiterlijk besteedt, is toch een beetje verspilde denktijd, is de suggestie. Voor de echte wetenschap heb je echt creatieve mensen nodig. Mensen als Leonard Susskind die nu misschien wel de belangrijkste ideeën uit de hedendaagse natuurkunde en kosmologie heeft. Een vent in een T-shirt die koffie voor je haalt. Die moed uitstraalt en alles durft te denken.
Interview met Amanda Gefter. Haar boek In Einsteins achtertuin is als een sensatie ontvangen. VK 21 juni 

20140629
Een zwaan die zijn eieren uitbroedt op een nest van plastic zakken, colablikjes, petflessen, een paar oude teenslippers en wat brokken piepschuim. Een voorbeeld van stadsnatuur. Het zal de zwaan worst wezen. Als ze maar haar eieren kan leggen en uitbroeden.
Jelle Reumer laat in het boek Wildpark Rotterdam ons kennismaken met de natuur in de stad - Radio 1 28 juni

20140629
Reisverhalen, romans, films en documentaires laten nieuwe werelden zien, onbekende levens. Het vergroten van het vermogen zich in anderen te verplaatsen is van elementair belang in een heterogene samenleving, in een snel veranderende wereld.
De Bijbel, de Griekse tragedies: ze leerden mensen hoe ze gebeurtenissen moesten interpreteren door ze te vatten in voor iedereen te volgen verhalen. En die verhalen worden nog altijd gelezen, want ze tonen de dilemma's van het bestaan en geven richtlijnen over goed en kwaad. Uit onderzoek blijkt dat het hoofdthema altijd de zoektocht is naar identiteit en de vele beproevingen die de hoofdpersoon daarbij moet ondergaan, zijn worstelingen met de verleidingen.
Het verhaal van het verhaal zelf - Christien Brinkgreve - Hoogleraar sociale wetenschappen - VK 21 juni

20140629
De scripts die voorschrijven hoe je je in het leven moet gedragen, liggen minder vast dan veertig, vijftig jaar geleden, toe sociale klasse en sekse nog bepalend waren. Verhoudingen zijn veranderd, tussen ouders en kinderen, mannen en vrouwen, leidinggevenden en medewerkers. Gezag is niet langer vanzelfsprekend; de onzekerheid over hoe ouders hun kinderen moeten opvoeden is groter geworden. De eigen wil heeft terrein gewonnen op het lot en de traditie - maar hoe weet je wat je wil? 
Het verhaal van het verhaal zelf - Christien Brinkgreve - Hoogleraar sociale wetenschappen - VK 21 juni

20140626
De spreeuwenzwermen in het voor- en najaar zijn spectaculair. Waarom ze dat doen, we weten het eigenlijk niet. Ik vermoed dat er meerdere redenen zijn. Informatieoverdracht misschien, het zou kunnen dat er wordt bepaald welke spreeuw ze het beste kunnen volgen, welke spreeuw weet waar iets te halen valt. Hiërarchievorming kan ook een rol spelen; welke spreeuwen worden naar de buitenkant gedwongen. In het voorjaar zou het me niet verbazen dat er in die groepen al aan partnerkeuze wordt gedaan. Maar soms denk ik: het lijkt wel of ze er gewoon plezier in hebben. Die verklaring past bij ons beeld van de spreeuw, als een vrolijk, brutaal, slim en wat slonzig beest, dat zich prima thuis voelt in de buurt van mensen.
Jan Komdeur is evolutie-ecoloog en volgt als sinds 1998 3 kolonies spreeuwen - Volkskrant Sir Edmund 21 juni

20140626
Het begint al 's ochtends vroeg. Hoe ze zich uitsloven, met dat verengeklepper, dat getetter en dat fluiten en zingen. Ik word nog regelmatig op het verkeerde been gezet. Dan hoor ik opeens het geluid van een kip, en denk ik: er is een kip ontsnapt. Dat was dan de spreeuw. Hij is een geweldige imitator. Hij doet perfect een haan na. Hij kon blaffen als de herdershond in mijn vorige huis, hij doet verkeersgeluiden na, sirenes van politieauto's, rammelende sleutelbossen, het geluid van treinen op stations, hij kan het allemaal. Hoe ouder het mannetje, hoe complexer zijn liedjes, hoe breder zijn repertoire. En het vrouwtje kan aan de hand van de complexiteit van de zang inschatten wat hij in zijn mars heeft. Zo kunnen ze hun eerste keus maken. Daarna gaan ze polsen: wat is zijn veerlengt, hoe ultraviolet zijn de veren, kortom: hoe is zijn conditie? 
Jan Komdeur is evolutie-ecoloog en volgt als sinds 1998 3 kolonies spreeuwen - Volkskrant Sir Edmund 21 juni

20140626
Elke 7 minuten verdwijnt in India een kind in de anonimiteit. Kinderen worden meegegeven door hun veelal ongeletterde ouders aan een tussenpersoon in de veronderstelling dat elders een betere toekomst voor hun kind is weggelegd. Niet zelden kunnen de ouders na een paar weken geen contact meer krijgen met hun kind. De telefoonlijn is dood, de bemiddelaar opgelost in het niets, hun kind naamloos verdwenen. Doorverkocht als huisslaaf of prostituee of orgaandonor. Daarnaast zijn er kinderen van wie de ouders noodgedwongen een lening afsluiten om een schuld te kunnen voldoen. In ruil daarvoor dient een van hun kinderen als onderpand tot het geld is terugbetaald. De rente is hoog, de schuld groeit onstuimig, de afbetaling wordt met de dag moeilijker en het kind blijft dienst doen als onderpand. Deze vorm van dwangarbeid is  verreweg de meest voorkomende vorm van kinderarbeid. Weer andere kinderen worden het slachtoffer van ontvoeringen. Tenslotte de weglopertjes en de kinderen die als bedelaars op straat belanden omdat hun ouders overleden zijn en er niemand voor hen kan zorgen.
Maar steeds beter slagen activisten erin deze kinderen te bevrijden (in steeds toenemende mate met hulp van de politie). Initiatiefnemer is Satyarthi van de beweging 'Red de jeugd'. Zij lijfspreuk is: als niet nu, wanneer dan? 
Kinderarbeid in India - Redders in actie - Volkskrant 21 juni

20140626
Intuition: the power of thinking without thinking 
Malcolm Gladwill schreef een boek over intuïtie - Volkskrant 21 juni

20140626
Europa leeft niet. Europa is nooit doorgedrongen tot de buik van de maatschappij. Nooit. Dat je zonder paspoort door Europa kan fietsen zonder overal geld te hoeven wisselen - het zijn vanzelfsprekende dingen geworden die geen emotie oproepen. Het is ons als VNO-NCW niet gelukt duidelijk te maken hoe essentieel Europa voor ons land is. Dat is wel een communicatiedingetje hier in huis. ... Maar eigenlijk zijn het de politici die de burger moeten overtuigen. In hun eeuwige jacht op stemmen denken ze met een pro-Europa-verhaal minder kiezers voor zich te winnen. Is dat opportunisme? Ja. Maar politiek is opportunisme.
Het grote afscheidsinterview met werkgeversvoorman Bernard Wientjes - Volkskrant 21 juni

20140625
'Iemand die rijk overlijdt, sterft in schande', zei staalmagnaat Andrew Carnegie. Carnegie, toen de rijkste man van de wereld, gaf voor zijn dood al zijn geld weg. Den Haag dankt er het Vredespaleis aan. In die tijd waren veel rijkaards nog bijbelvast en vreesden de woorden uit het evangelie van Lucas: 'Het is gemakkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat.' Ook nu wordt aan filantropie gedaan, maar de miljarden die Bill Gates en Warren Buffet weggeven wegen niet op tegen de miljarden die erbij komen. Volgens Forbes was het vermogen van Gates in 2013 67 mld dollar tegen 48 mld in 2004.
De kwestie Peter de Waard - Volkskrant 25 juni

20140624
Inventieve acroniemen:
Etos: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking
HEMA: Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam
Duo Penotti: Peters Notenindustrie Tilburg
Brinta: Breakfast Instant Tarwe
Mitra: Minder trammelant
King pepermunt: Kwaliteit in niets geëvenaard
Schoonmaakbedrijf Asito: Alle stof in Twente opruimen
De Spar: Door eendrachtige samenwerking profiteren allen regelmatig
SRV: Samen Rationeel Verkopen
MT-website 24 juni

20140624
Toen de Eiffeltoren werd gebouwd, protesteerde de fine fleur van de Parijse kunstwereld: Het schitterende Parijs zou worden verpletterd onder het 'barbaarse gewicht' van het modieuze gevaarte. Op 6 mei 1889 opende de Wereldtentoonstelling van Parijs haar poorten. Pronkstuk was de 324 m hoge Eiffeltoren. Parijs onderstreepte zijn grandeur met een enigszins megalomane smeedijzeren constructie. 'We zullen onze zonen laten zien wat hun vaders in een eeuw tijd hebben bereikt, door vooruitgang in kennis, liefde voor arbeid en respect voor de vrijheid', schreef Berner, directeur van de Wereldtentoonstelling. 'Als volgende generaties zouden afdalen in een poel van onwetendheid, hoefden ze maar naar de Eiffeltoren te kijken om nieuwe inspiratie op te doen.' De Eiffeltoren: begonnen als affaire, geëindigd als object van filosofische bespiegelingen. De Eiffeltoren is  een 'absoluut nulpunt als monument'. De toren heeft geen functie. De Eiffeltoren kan niet bezocht worden als een museum, want er is niets te zien in de toren. Toch ontvangt dit lege monument elk jaar 2 keer zoveel bezoekers als het Louvre.
De Eiffeltoren bestaat 125 jaar - Volkskrant 7 mei 

20140624
A bird sitting on a tree is never afraid of the branch breaking because her trust is not on the branch but on it's own wings.
Pinterest

20140624
Wat is een leven waard?
Aan een mensenleven hangt een prijskaartje. Het monetariseren daarvan is onethisch, maar gebeurt toch. Economen hebben modellen ontwikkeld die bepalen hoeveel het besparen  van een mensenleven kost. Het bekenste model is de 'value of a statistical life (VSL), waarbij op grond van statistieken wordt berekend wat het kost om risico's op ongevallen uit te sluiten (= % kans op een ongeval x investering). In dit model wordt ervan uitgegaan dat ieder mensenleven evenveel waard is, maar dat is economisch gezien niet zo. Naast VSL is er een model dat daarentegen wel rekening houdt met de individuele omstandigheden van mensen. Dat wordt QALY (quality-adjusted life year) genoemd. In dit model worden de jaren die mensen volgens de sterftetabel nog voor zich hebben als factor meegenomen en voor elk gebrek gaan er tienden vanaf. Onethisch of niet; in de zorg, waar de vraag vaak veel groter is dan het aanbod, worden die modellen besproken. Op grond hiervan besluiten artsen dat de 85-jarige met altzheimer geen nieuwe lever krijgt en de 17-jarige wel. Economische modellen beslissen over leven en dood. 
De kwestie Peter de Waard - Volkskrant 10 april

20140623
Trafel is the only thing you buy that make you richer
Pinterest

20140622
Leenstelsel
In de mooie analyse van Maartje Bakker stond een intrigerende zin: 'De tijd van de massale verheffing van het volk is voorbij.' De zin trof me, omdat ik zelf nog flink heb geprofiteerd van de massale verheffing van het volk. Het ging niet louter om het zo efficiënt mogelijk verwerven van kennis, maar ook om de persoonlijke ontwikkeling: Sapere aude - durf te denken! Dat mocht wat kosten. Maar dat is dus voorbij. Het stond allemaal in het dikke WRR-rapport 'Naar een lerende economie': onderwijs is geen emancipatie-instrument meer en het is ook niet langer de verheffingsmotor die het ooit was. In de lerende economie gaat het om de 'verdiencapaciteit' van Nederland en om niks anders. En wie dat wil, verheffe zichzelf op eigen kosten.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 31 mei

20140622
Study the science of art
Study the art of science
Develop your senses 
Learn how to see
Realize that everything connects you to everything else
Leonarda da Vinci - Pinterest

20140622
De technologie van de zelfrijdende auto is er, we moeten alleen de morele dilemma's die zich voordoen met de robotgestuurde zelfrijder nog oplossen. Wat doet hij als er onverwacht een kind oversteekt en hij in een split second moet kiezen tussen óf het kinde overrijden óf een slinger aan het stuur met een voor de inzittende fatale botsing met een boom als gevolg? De zelfrijder laat zien met welke vraag we met de opmars van de robot veel vaker te maken zullen krijgen: hoe programmeer je ethiek, waarden en normen, keuzes?
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 17 juni

20140622
Vanaf volgend jaar kan het dus zomaar gebeuren dat op de snelweg wordt gepasseerd door een auto zonder chauffeur. Raak niet in paniek en probeer niet de krantenlezer op de achterbank van de spookauto met gebaren en toeteren te waarschuwen. Houd zelf beide handen aan het stuur: je bent zojuist ingehaald door de nieuwe tijd. Voor je het weet is de zelfrijder de normaalste zaak van de wereld, word je zelf ook vorstelijk van A naar B gereden en is de verkeershectiek van 2014 iets absurds uit de middeleeuwen van de mobiliteit. Mij lijkt het vooruitgang. Zelf ben ik toevallig een uitstekende chauffeur, maar wat ik op de autoweg om me heen zie tart elke beschrijving. Een auto gaat veel te hard en het verkeer is veel te gecompliceerd om de veiligheid in handen te leggen van een aan twijfel, vermoeidheid, concentratieverlies en irritaties onderhevige brokkenpiloot. Acht miljoen Nederlanders die, veelal met geheven middelvinger, door het land raggen, met alle rampzalige gevolgen van dien.
Column Bert Wagendorp - Volkskrant 17 juni

20140622
Volgens de Pools-Britse filosoof Bauman (1925) is de maatschappij zo snel aan het veranderen dat zij niet meer begrepen kan worden in termen van vaste structuren, maar als een vloeibare samenleving moet worden gezien. De verwachting is dat over 20 jaar ongeveer de helft van de huidige beroepen niet meer bestaat. Ons leven wordt niet meer bepaald door een levenslange, eenduidige beroepspraktijk. In een vloeibare samenleving is goed nadenken heel belangrijk. Je bent dan in staat nieuwe ontwikkelingen te doorgronden en op basis hiervan kansen te grijpen. En goed nadenken kun je leren; evenals belangrijke vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen (vormen de sleutel tot elk vakgebied). Wilhelm von Humboldt formuleerde in de 18e eeuw het Bildungsideal, waarin niet alleen kennis en vaardigheden van belang zijn, maar ook de ontwikkeling van het vermogen tot moreel oordelen en kritisch, innovatief en creatief denken. Onderwijs draait volgens hem om identiteitsvorming: het helpt je te worden wie je bent.
Opinie & Debat - Martin Slager - docent Nederlands, journalistiek en filosofie - Volkskrant 20 juni 

20140622
Wie geen dromen heeft, heeft evenmin een werkelijkheid
Karel Boullart

20140622
Na dagenlang slepen en hijsen door watervallen, grotten en soms uiterst smalle schachten stond de baar met daarin de gewonde Duitse speleoloog Westhauser weer in de frisse buitenlucht, 274 uur na zijn ongeluk. Onduidelijk is vooralsnog wie opdraait voor de miljoenen kostende gecompliceerde reddingsoperatie, waarbij dagenlang honderden hulpverleners uit diverse landen actief waren. Westhauser werd op 1.000 m diepte door een steen geraakt met als gevolg ernstig hersenletsel. Dit in het bijzijn van 2 andere grotonderzoekers. Eén van hen klom in  recordtijd - 10 uur - naar boven om hulp te halen. 
Volkskrant 20 juni

20140622
De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen
Eleanor Roosevelt

20140622
Ik droomde dat Beyoncé bij me aanbelde omdat ze een lekke band had. Afijn, ik plak de band en ze stapt weer op haar fiets. Een week later krijg ik een brief van haar met een vliegticket. Ze nodigt me bij haar thuis uit! Kom ik daar aan, is Beyoncé niet thuis. maar haar man Jay Z komt aanlopen met een fiets. Of ik zijn band maar even wil plakken. Droom of niet je voelt je toch gepiepeld.
Sigmund - Peter de Wit 

20140621
De dromen van vandaag zijn de ideeën van morgen
Naar Peter Gabriel

20140621
Ben je verliefd?
Nee. Sommige kinderen in mijn klas hebben verkering, maar daar bemoei ik me niet mee.
Ben je gelukkig?
Ja, want ik hoef niks meer te hebben. Het leven dat ik nu heb, vind ik prima. 
Wat zou je aan de wereld willen veranderen?
Als het Nederlands elftal tijdens het WK speelt, moet iedereen in het land op de bank juichen.
Portret van een kind in zijn slaapkamer - Wiebe Kunst (11) - Volkskrant 17 juni

20140621
Naarmate ik ouder word, raak ik er steeds meer van overtuigd dat het enige dat echt blijvend is onze dromen zijn.
Jean Cocteau

20140619
Dromen is belangrijk. Je kunt alleen iets realiseren als je je er een voorstelling van kunt maken.
George Lucas

20140619
Soms ontmoet je iemand met wie je meteen midden in een vriendschap stapt en alle voorstadia overslaat. Het is een vriendschap die simpel is als die er is en heel ver weg als die er niet is. Een magische vriendschap, juist doorat elk woord zo makkelijk op het andere volgt.
Corine Koole interviewt mensen - Lotte 33 - Volkskrant Magazine 21 juni

20140619
Het is altijd het juiste moment om de juiste dingen te doen
Martin Luther King - Dagelijkse Gedachten 16 juni

20140619
Het probleem is vaak niet het gebrek aan nieuwe ideeën, maar het loslaten van oude inzichten.
Dee Hock - Dagelijkse Gedachten 17 juni

20140619
Wees bij de fouten van een ander net zo mild
als bij de fouten van jezelf
Chinees gezegde - Dagelijkse Gedachten 14 juni

20140619
Wanneer je niet dwaalt,
kom je niet tot verstand
Goethe - Dagelijkse Gedachten 7 juni

20140607
De econoom Palacios heeft naam gemaakt met zijn publicaties over voetbal. In 2003 schreef de econoom Palacios een artikel waarbij hij aan de hand van strafschoppen het minimax-principe van de speltheorie aantoonde. Hij ontdekte dat vrijwel alle strafschopnemers hun hoeken zo afwisselen, dat hun kans op een doelpunt voor beide hoeken gelijk is. Iedere speler heeft een sterkere, natuurlijke hoek, maar het zou onverstandig zijn om altijd die kant op te schieten, want dan weet de keeper het ook. Vandaar dat ze een balans zoeken, die gemiddeld neerkomt op 60% sterke hoek, 40% zwakke hoek. Voetballers bleken - intuïtief - volmaakte speltheoritici. Zijn conclusie baseerde Palacios op onderzoek naar 1.417 strafschoppen: waar de spelers hem schoten, waarheen de keepers doken, de hoogte, snelheid en het resultaat. Hij heeft inmiddels meer dan 9.000 strafschoppen in zijn archief. 
Volkskrant 28 juni 2010 

20140607
Supermooi dat 5-3-2 systeem: 3 priemgetallen en ook nog een stukje Fibonacci-reeks.
Column Ionica Smeets - Voetbalkunde - 7 juni

20140606
Wat deed ik eigenlijk zónder?
Zonder koffie heb ik opstartproblemen, maar dat geldt niet voor mijn laptop. Die kan het juist niet mét koffie, zoals bleek toen ik er maandagochtend een dampende mok over schonk. Op slag dood. Na de uitvaart kwam de leegte. Wat deden mijn ogen in de tijd dat ik nog geen computer bezat? Naar de overburen gluren? Door een loep de kartels van een postzegel bestuderen? Ik bewoonde een Utrechtse studentenkamer met een analoog bed, een analoge stoel en een digitale wasbak (warm en koud water gescheiden). Corresponderen? Op de universiteit scheen een email voor mij te zijn gearriveerd, geen idee hoe mij dat ter ore was gekomen. Maanden later heb ik het bericht beantwoord met een handgeschreven brief. Ik had wel een pickup, dat weet ik zeker.
Column Peter Buwalda - Volkskrant 6 juni

20140606
Het gaat allemaal om de dingen waar het niet om gaat 
Marius Buiting over organisatiebelang i.p.v. patiëntenbelang - spreker HEAD-congres 6 juni

20140606
Spelers winnen wedstrijden, teams winnen titels
Ronald de Boer - spreker HEAD-congres 6 juni (herkomst quote onbekend)

20140606
When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one which been opened for us
Site: Inspirational quotes

20140606
Great things never came from comfort zones
De favoriete quote van Ronald de Boer - spreker HEAD-congres 6 juni

20140606
Op de vraag 'waarom oefen je zoveel?', antwoordde Tiger Woods: 'to get less lucky'.
Ronald de Boer: 'Je moet altijd iets extra's doen' - HEAD-congres 6 juni

20140606
Een vliegtuig is onwijs six sigma (= kans op een fout 0,00034%). De kans op een dodelijke fout in de gezondheidszorg is daarentegen in het geheel niet six sigma (ca 2.400 per jaar).
Rob de Graaf - Lean in de zorg - HEAD-congres 6 juni  

20140606
We kunnen allemaal op onze eigen manier het verschil maken. Iets kleins kan voor de ander heel groot zijn. Het zijn voor de Jaap de Carlosmomentjes. 
Jaap Bressers kwam op 21-jarige leeftijd door een duikongeval in een rolstoel terecht en werd in een Portugees ziekenhuis verpleegd door Carlos - HEAD-congres 6 juni

20140605
Vergissingen zijn de groeistuipen van wijsheid
William James - Dagelijkse gedachten van 2 juni

20140605
The lion and the calf shall lie down together but the calf won't get much sleep
Woody Allen - Brainy Quotes

20140604
Op West Point nam Obama stelling tegen critici die volgens hem denken dat militair ingrijpen de enige manier is om niet zwak te lijken. "Militaire actie kan niet in elke situatie het enige of zelf primaire bestanddeel zijn van ons leiderschap. Dat we de beste hamer hebben, wil nog niet zeggen dat elk probleem een spijker is.'
Obama tijdens zijn toespraak op West Point  - de beroemde militaire academe - in de Volkskrant 30 mei

20140604
Alle berekeningen zijn doorgesproken, beklopt en bekeken
Interview Martin van Rijn - staatssecretaris - Volkskrant 30 mei

20140604
Potlood of computer?
'Potlood. Ik heb niets met computers. Ik begin een tekening met een zacht HB-potlood. Potlood heeft een waanzinnige schoonheid. Het is minder dwingend. Met een potlood kun je twijfelen.'
Maatpak of korte broek?
'Ik woon midden in het centrum van Amsterdam. Als ik naar buiten kijk, heb ik vaak het idee dat ik op de camping ben. Ik word treurig van al die lelijke zomerkleren en sandalen.
De keuzen van Piet Paris (mode-illustrator) in de rubriek 'Wat zijn dit voor vragen?' - Volkskrant 30 mei

20140604
Suzy stelt altijd maar die hamvragen.
Column Peter Buwalda - Volkskrant 30 mei

20140604
Hij geeft toe dat hij zaken soms overdrijft. 'Je hebt zo'n citaat van Frederik van Eeden. 'Niets is geheel waar, en zelfs dat niet.' Dat is ook van toepassing op mijn werk. Natuurlijk is het niet allemaal waar. Je selecteert en je vergroot uit. Maar het is ook niet onwaar. Ik verzin geen quotes, maar ik trek ze wel met enige liefde uit hun verband.'
Interview met Marcel van Roosmalen (46) n.a.v. zijn nieuwe bundel Ik ben (s)normaal - Volkskrant 4 juni

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage