zondag 31 december 2023

Treffend Sprekend - december 2023

20231220
Dans met de maan
Sla je armen om de sterren
Ga je dromen achterna
Op de maat van de seizoenen
Heb het leven lief
Liesbeth List - een overlijdensadvertentie Volkskrant 16 dec

20231220
Ondertussen vertoont de steun aan Oekraïne binnen de EU haarscheurtjes, koppen kranten. Er zou sprake zijn van toenemende oorlogsmoeheid. Halyna kan het niet geloven. 'Hoe kun je moe worden van een oorlog waarin je zelf niet vecht?' zegt ze fel. 'Wij kunnen het ons niet permitteren moe te zijn, wij vechten, voor de hele Europese democratie, zodat mensen in vrijheid kunnen blijven leven.'
Column Merel van Vroonhoven citeert vluchteling Halyna studente politicologie uit Boetsja - Volkskrant 16 dec

20231220
Wilders volgt het draaiboek van de autocraat in spé. Autocraten in spé doen namelijk meestal ook wat ze zeggen. We moeten hem dus bloedserieus nemen. Als Wilders en de zijnen al twintig jaar racistische, opruiende, discriminerende en antidemocratische uitingen doen, dan vinden ze dat ook echt. Toezeggingen om de toon te matigen of grondrechten te respecteren blijken in de praktijk vooral pragmatische compromissen om de weg naar de macht te plaveien.
Bas Bijlsma - hij is expert in vroegtijdig herkennen van geweldrisico's en democratisch verval - Volkskrant 18 dec

20231220
Toen in de jaren dertig veel Joden uit Duitsland vluchtten en er een vluchtelingenkamp op de Veluwe zou komen, tekende koningin Wilhelmina bezwaar aan vanwege de nabijheid van Paleis Het Loo (18 km). Daarom werd uitgeweken naar Drenthe, waar kamp Westerbork verrees. Het komt met andere woorden, in de beste families voor.
Column Jarl van der Ploeg n.a.v. actie van de VVD omtrent Spreidingswet - Volkskrant 15 dec

20231220
Zelf denk ik bij de uitspraak 'vol is vol' altijd aan hoe vrouwen de vaatwasser inpakken, waarna ik besef hoeveel er op die stelling af te dingen is. Zodra je de yoghurtbakjes immers goed verspreidt, blijkt er altijd ruimte over te zijn voor nog wat extra koffiekopjes.
Column Jarl van der Ploeg n.a.v. actie van de VVD omtrent Spreidingswet - Volkskrant 15 dec

20231211
Het fijne van beroemd zijn is dat als je mensen verveelt, ze denken dat het aan hen ligt.
Uitspraak van Henry Kissinger in Postuum artikel 1923-2023) - Volkskrant 1 dec

20231211
Er is geen objectief causaal verband vast te stellen tussen wat de dirigent doet en wat we horen. Juist daarom is de dirigent zo'n mytisch wezen... Een dirigent wordt geacht zijn visie op een stuk te geven, maar elk orkest heeft zijn eigen tradities. We weten niet wat er voor aanwijzingen in de bladmuziek zijn geschreven door de musici zelf of door hun voorgangers (orkesten hergebruiken hun partijen soms al vele decennia). Het is onmogelijk om écht voor honderd mensen tegelijk te bepalen wat zijn doen. 
Artikel van recensent Merlijn Kerkhof n.a.v. de film Maestro over Bernstein - Volkskrant 7 dec

20231211
Iedereen die rechts heeft gestemd herhaalt continue dat een kabinet zonder de PVV ondemocratisch is. Zelf ontgaat die logica mij: een meerderheid zonder PVV is ook gewoon een meerderheid.
Column Jarl van der Ploeg - Volkskrant 8 dec

20231211
Veel politici zijn gerustgesteld als Wilders belooft dat hij zijn ongrondwettelijke plannen in de ijskast heeft gezet, maar ik hoor een leerling tegen een leerkracht zeggen: ik heb mijn wapens thuisgelaten hoor.
Column Peter Middendorp - Volkskrant 8 dec

20231211
De hedendaagse onzekerheid wordt veroorzaakt door het feit dat politieke categorieën als het liberalisme, de christendemocratie en het socialisme veel van hun betekenis hebben verloren, zonder iets nieuws is uitgekristaliseerd. 
Historicus Christopher Clark - Volkskrant 9 dec

20231202
Vanwege de individualisering wordt veel meer gestemd op basis van impulsen die de hele tijd veranderen. Het verloop van de verkiezingen is daardoor veel grilliger geworden.
Interview met historicus Jan Bank - Volkskrant 30 nov

20231202
De journalistiek krijgt vaak het verwijt uit te zijn op sensatie en uitzonderingen te willen uitvergroten, maar er is een minstens zo sterke zucht om bijzondere gebeurtenissen zo snel mogelijk weer normaal te gaan vinden. Deze normaly bias is menselijk. We willen dat dingen hanteerbaar worden, herkenbaar, in het systeem passen. Dan zal het allemaal niet zo'n vaart lopen.

Lessen uit de VS - Volkskrant 2 dec

20231202
Je moet je ook afvragen of je radicaal rechts niet teveel normaliseert. Luisteren is goed en luisteren is belangrijk, maar als luisteren dreigt uit te monden in legitimiseren, gaat er iets niet helemaal goed
Alex Mazereeuw n.a.v. de documentaire 'Eigen volk eerst' - Volkskrant 2 dec 

20231202
We zijn een ondanbaar en verwend volk geworden. We zijn blind geworden voor wat we hebben. Het is gewoon niet uit te leggen aan iedereen die het zoveel minder getroffen heeft dan wij. Er is totaal geen reden om in Nederland allemaal zo boos te zijn, dus daar moesten we maar eens mee stoppen.

Oekraïnse Elena in Ten Eerste - Volkskrant 28 november


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage