zondag 30 juni 2024

Treffend Sprekend - juni 2024

20240621
Het voetbal van toen (1974) was veel langzamer, wordt veelvuldig opgemerkt. Peter Bosch van PSV raadt aan om eens goed naar Cruijff te kijken, omdat snel denken belangrijker is dan snel doen.
Volkskrant 15 juni

20240621
Knettergek die gast. Hij weet veel, maar heeft daar geen last van
Interview met Kamagurka - Volkskrant 8 juni

20240621
De werkelijkheid - ooit een term die verzonken lag in een bedding van feiten, logica en objectiviteit - heeft nog maar weinig invloed op de totstandkoming van opvattingen, keuzen en beleid. Je kunt rondom verkiezingen factchecken wat je wilt, de beeldvorming gaat ervandoor met de prijs. De cijfers en conclusies kunnen dan nog zo kloppend zijn, als de fundamentele problemen niet worden opgelost en de kloof in de samenleving ondertussen blijft groeien, voedt dit een diep onbehagen. 
Column Ibtihal Jadib - Volkskrant 5 juni

20240621
Onvervreemdbaar
Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.
Zij waren het van kind af aan.
Ida Gerhardt - rubriek Taalgebruik - gespot in Zutphen - Volkskrant 6 juni

20240621
Weliswaar wil Le Pen de EU noch de eurozone verlaten, maar ze wil die wel van binnenuit radicaal hervormen. Zoals een diplomaat zei: 'Ze wil in de bus blijven, maar die richting de afgrond sturen.'
Column Peter de Waard - Volkskrant 18 juni

20240621
Vogeltrek
De absolute kampioen is de noordse stern, die elk jaar van onze streken naar het Zuidpoolgebied trekt. Ze vliegt niet alleen pal naar het zuiden, maar ook nog eens een keer een heel eind naar het oosten en legt daarbij jaarlijks een 70 tot 80 duizend kilometer af.
Interview met vogeltrekonderzoeker bioloog Henk van der Jeugd - Volkskrant 5 juni

20240621
Hoe weten vogels de weg?
Het meest frappante waartoe ze in staat zijn is het registreren van het magnetisch veld op de aarde. Daar navigeren ze op. Ook de sterrenhemel is van belang. Ze vliegen dus ook op het zicht. Daarnaast zijn kenmerken van het landschap, kustlijnen en bergketens belangrijk. Het ruimtelijk geheugen van vogels is fenomenaal.
Interview met vogeltrekonderzoeker bioloog Henk van der Jeugd - Volkskrant 5 juni

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage